Úterý 19. březen 2024 06:15
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Jak se naučit žít s mírnou inflací?

18.12.2017 11:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace už zase hrozí, či spíše stává se realitou, se kterou se v nejbližších měsících a létech budeme muset naučit žít. Dlouho byla zadržená, hrozila deflace, tedy pokles cenové hladiny. Centrálním bankám včetně naší se nedařilo dosáhnout kýženého cíle vzrůstu inflace na úroveň kolem dvou procent. Nyní, jak to tak vypadá, budou mít problém opačný – aby inflace příliš nepřekročila dvě procenta. Nezaměstnanost je rekordně nízká, dalo by se hovořit i o přezaměstnanosti, a to vždy vyvolává tlak na růst cenové hladiny, čemuž se patrně neubráníme. Nečeká nás ovšem nic dramatického. Koruna posiluje, což hrozbu inflace poněkud snižuje. Rovněž tak patříme mezi země, které mají možnost přísunu kvalifikovaných pracovních sil, což v profesích, do kterých se našincům příliš nechce, poněkud omezuje růst mezd. Přesto je dobré počítat s tím, čemu jsme již odvykli, a chránit naše úspory před inflací, která by v některých měsících mohla meziročně vystoupat až k pěti či šesti procentům.

Obecně platí pravidlo, že čím větší majetek máte, tím lépe se můžete před inflací uchránit, či dokonce na ni vydělat. Ten, kdo nemá možnost operativně přesouvat aktiva v hodnotě miliónů, z jedné formy do druhé, může své úspory před inflací chránit, může se jí účinně bránit, ale neměl by si dělat příliš velké iluze o možnosti ji porazit. V podstatě má dvě možnosti. Buď investuje do nějaké investiční akce, ze které má větší výnos, než o kolik ho inflace připraví (a to nejen jako jednotlivec, investovat může i jako kolektivní investor), nebo si pořídí nějaké aktivum, které není inflací dotčeno.

V prvním případě se ovšem člověk vystavuje značnému riziku. A to jak v případě individuálního, tak i kolektivního investování. Ani druhý případ není bez problémů. Lze si představit aktiva, která inflace neznehodnotí – nemovitosti, zlato apod. Nákup nemovitosti je náročný na získávání kvalitních informací, o nemovitost je nutné se starat, platíme daň z nemovitosti, dědickou daň. Nemovitost není tak snadné prodat. Zlato si můžete koupit snadno, nemusíte platit ani daň z držby zlata, většinou je poměrně snadné vyhnout se dědické dani, dokonce se při jeho pořízení neplatí ani DPH. Zlato je možné chápat i jako investiční statek. Na trhu se nabízí investiční zlato v několika podobách. Výnos investic do držby zlata je dán povahou současného globálního bankovního systému. Jak již bylo naznačeno v úvodním odstavci, banky se snaží se ovlivňováním množství peněz v oběhu udržovat inflaci na úrovni přibližně dvou procent. To jim umožňuje vyrábět peníze z ničeho, které pak v globálním bankovním systému plní různé funkce a jsou používány k různým účelům souvisejícím se stabilizací globální ekonomiky. V tomto smyslu každý z nás odvádí určitou skrytou inflačně emisní daň, jejíž původ je historicky v ražebném a kterou dnes nemají jednotlivé země pod bezprostřední kontrolou. Oproti tomuto neustálému „osvobozování“ měn od důsledků ekonomického růstu a technického pokroku dlouhodobě roste cena zlata jako komodity, kterou – dříve tisknutím, nyní již jen elektronickými operacemi – nelze rozmnožovat takovým způsobem jako peníze, kterými se platí.

Dlouhodobě se zlato může stát deflačním aktivem, tj. jeho cena se může odvíjet v téměř přímé závislosti na ekonomickém růstu a technickém pokroku. Představuje tak určitou alternativu vůči finančním aktivům, které banky nabízejí. To vede některé investory, včetně některých velkých, k investičním aktivitám, při kterých počítají s výrazným růstem ceny zlata v dlouhodobějším horizontu a zvyšují zásoby tohoto krásného kovu, který – přiznejme si to – na každého působí svou magickou silou. Navíc je ideálním prostředkem k ochraně proti riziku tou nejefektivnější formou, totiž tím, co se nazývá diverzifikací portfolia. Jak se někdy říká, není dobré dávat všechna vajíčka do jednoho košíku. Přesněji – čím pestřejší složení aktiv, kterými se zajišťujete do budoucna proti riziku, máte, tím máte i větší šanci, že hodnota těchto aktiv ve svém souhrnu bude uchována, případně se bude přiměřeně zvyšovat. Zlato lze chápat jako doplněk ostatních aktiv. Mj. i proto, že se snadno pořizuje, že jeho hodnota dlouhodobě roste, že jeho vlastnictví v kruhu rodinném lze snadno převádět. A také proto, že jeho pořízení i vlastnění v přiměřené míře, tj. pokud nenásledujeme Harpagona, příznivě působí na psychiku. Pokud někomu darujete k narozeninám zlatou či stříbrnou minci, určitě mu uděláte radost větší, než když mu dáte láhev whisky.

Pokud již hovoříme o mincích, tak jsou spolu se slitky nejvhodnější formou, ve které můžeme zlato či stříbro držet. Zejména, pokud máte příslušné certifikáty a pokud jsou mince uchovány v původních obalech. Nejenže mají vyšší hodnotu, včetně té sběratelské, ale v případě nutnosti se i snadněji mění v hotové peníze.

Autor: doc. Radim Valenčík, CSc., ekonomický poradce České mincovny

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak se daří akciím Adidas ve stínu napětí mezi USA a Čínou?
    Adidas si v posledních pěti letech vede mnohem lépe než Nike, zejména v oblasti růstu provozních zisků, zvyšování podílu na severoamerickém trhu a budování pozic v Číně. Minulý týden společnost oznámila, že byly její čínské tržby ve druhém čtvrtletí vyšší než ve stejném období loňského roku, což naznačuje, že čínští spotřebitelé dávají značce Adidas přednost před Nike. Příčinou může být přetrvávající napětí mezi Čínou a USA. Německá vláda navíc oznámila, že od 1. července snižuje DPH z 19 % na 16 %, což firmě Adidas nepochybně pomůže taktéž.
  • Jak se Fed vypořádá s inflačními tlaky?
    Ačkoliv cena ropy Brent se včera dostala pod 100 USD za barel a snad tak poskytne částečnou úlevu spotřebitelům (i když jde samozřejmě o vývoj cen ropných produktů a ne o ceny ropy surové), tak je zřejmé, že nabídkové inflační tlaky sílí. Nejen našemu pravidelnému čtenáři jistě neuniklo, že ceny nejen energetických komodit v meziročním srovnání letí vzhůru.
  • Jak se chová cena ropy Brent?
    Ropa, ze které se vyrábějí plasty, pohonné hmoty nebo některé druhy léků, je u investorů na burze dlouhodobě oblíbená, a to i přes výzvy související s uhlíkovou neutralitou. Jaký je rozdíl mezi ropou Brent a konkurencí, WTI? Jak vypadá graf její momentální ceny a jaká je výhledová prognóza do budoucna?
  • Jak se kryptoměna Solana stala tak úspěšnou?
    Solana na konci srpna překročila hranici 100 dolarů a stala se tak jednou z 10 největších kryptoměn. Kryptoměnu Solana založil v roce 2017 americký startup Solana Lab za účelem vybudovat rychlou a energeticky efektivní blockchainovou síť. Solana má svůj token SOL, což je digitální měna, kterou investoři mohou nakupovat a prodávat. Namísto akcií, což je tradiční způsob získávání kapitálu, startup Solana Lab prodává digitální tokeny. Peníze mají jít na rozvoj aplikací a platforem v oblasti rychle se rozvíjejících decentralizovaných financí.
  • Jak se kryptoměny těží, proč vznikly a znamenají finanční svobodu?
    Kryptoměny jsou stále poměrně mladým fenoménem ve světě kryptografie i finančnictví. Průkopníkem na tomto poli se stal Bitcoin v roce 2009. Jeho tvůrce Satoshi Nakamoto, jehož identita však není známa, kritizoval centrální banky a „tisknutí“ peněz. Naproti tomu prosazoval decentralizaci celého systému a „tvrdost“ čili vzácnost své měny prostřednictvím omezení celkového počtu mincí na 21 milionů.
  • Jak se kterým trhů dařilo v roce 2016?
    Poslední obchodní týden roku 2016 byl pro americké akciové indexy ztrátový. Především poslední den, pátek 30.12.2016, se všechny tři hlavní indexy pohybovaly jednoznačně v červených číslech. Benchmark index S&P 500 ztratil téměř půl procenta, užší index Dow Jones odepsal čtvrt procento a technologický Nasdaq se propadl nejvíce a ztratil téměř celé jedno procento.
  • Jak se měnilo portfolio známých investorů ve 3. kvartále?
    „Aktivita známých investorů byla ve 3. kvartále spíše utlumená, často docházelo k výběru zisků,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jak se měnilo portfolio známých investorů ve 3. kvartále?
    „Aktivita známých investorů byla ve 3. kvartále spíše utlumená, často docházelo k výběru zisků,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jak se mýlí analytici na koruně?
    ČNB v rámci pravidelného šetření očekávání účastníků finančních trhů zveřejňuje rovněž odhady budoucího vývoje kurzu koruny. Zpráva bývá publikována každý měsíc se zpožděním, takže především krátkodobé – měsíční - predikce mohou být nyní poněkud zastaralé. Aktuální průzkum se uskutečnil ke dni 16. 1. 2013, kdy fixing koruny činil 25,58 Kč za euro. Průzkumu se pravidelně účastní 10 až 14 domácích a zahraničních analytiků. Podívejme se blíže na roční prognózy.
  • Jak se naučit obchodovat zábavnou formou?
    Zhodnoťte virtuální milion korun a vyhrajte špičkový telefon nebo 1000 Kč týdně v investiční soutěži! Obchodujte se zlatem...
  • Jak se obchodníci s ETH mohou orientovat v krátkodobých trendech?
    Ethereum má od ledna vyšší trend, ale od května se přiklání k medvědímu trendu a formace rozsahu v nižším časovém rámci naznačuje, že kupci mohou ztrácet sílu.
  • Jak se obchoduje na medvědích trzích?
    Medvědí trhy jsou volatilní, nepředvídatelné a náročné na obchodování. V období, kdy jsou podmínky na trhu nastavené na averzi vůči riziku, je proto důležité mít dobrou strategii. Směřujeme ke globální recesi?
  • Jak se OPEC během dvou let změnil a co očekávat do budoucna?
    OPEC řešil v posledních dvou letech několik důležitých otázek. Na začátku pandemie se dvě členské země přely, jak krizi řešit. Naštěstí se usmířily a skupina v reakci na sníženou poptávku začala spolupracovat na největším omezení produkce v historii OPEC.
  • Jak se orientovat na trzích s vysokou volatilitou?
    V dnešních aktualitách z akciových trhů si povíme, jak se připravit na změny v trendech akcií. Protože volatilita zůstane ještě nějakou dobu vysoká, budou akcie vykazovat častý návrat k průměru. Ukážeme si, jak účinné byly strategie návratu k průměru v roce 2008 a také jak si mohou investoři takové strategie připravit.
  • Jak se orientovat ve světě investování?
    Investování prostřednictvím akcií nebo ETF je v posledních letech stále populárnější. Svět financí je však složitý a zejména v počátcích je velmi obtížné se v něm orientovat. Na první pohled to zní jednoduše – vždyť si koupím akcii nebo ETF – tak co by na tom mohlo být složitého? A tady se dostáváme ke skutečnosti, že není akcie jako akcie a není ETF jako ETF.
  • Jak se připisují dividendy?
    Dividendové investování roste na popularitě mezi českými investory. Vysvětleme si proto krok po kroku, jak se připisují dividendy. Kdy musíte akcie vlastnit, abyste měli nárok na získání dividendy, jak dlouho je musíte držet a kdy Vám bude dividenda připsána? Vše podrobně vysvětlíme v článku níže.
  • Jak se připravit na inflaci? Investovat, i do whisky
    Pokud Češi nechtějí o své vydělané peníze do budoucna přicházet, kvůli nulovým, ba záporným úrokovým a citelné inflaci, musí investovat. Spoření nestačí. Post-pandemická doba bude v tomto ještě neúprosnější než časy předpandemické. Ekonomika na to již reaguje – nabízí nové možnosti investování, včetně toho do whisky.
  • Jak se připravit na inflaci: Utrácet a investovat
    Koruna nad očekávání posiluje. Když loni v květnu dělala Česká národní banka své pravidelné šetření mezi českými i zahraničními analytiky, shodli se, že v květnu 2021 bude jedno euro za 26,20 koruny. Ve skutečnosti se nyní prodává za méně než 25,50. Fanoušci eura si před rokem stěžovali, že slabá koruna je hlavním zdrojem na evropské poměry citelné inflace. A že s eurem by tuzemská inflace byla nižší. Dnes vidíme, že znatelná inflace přetrvává i po zpevnění tuzemské měny. Za rychlejší inflací v ČR, než jakou vykazuje eurozóna, je třeba předně hledat jiné příčiny. Např. to, že mzdový růst v Česku v předpandemických letech výrazně předčil mzdový růst v eurozóně.
  • Jak se připravit na obchodování
    Jak se připravit na obchodování je otázka, která trápí mysl obchodníků, zejména začátečníků. Být obchodníkem a pohybovat se na volatilních světových trzích není snadný úkol. Vybudování solidní obchodní strategie s mechanismy řízení rizik vám může pomoci překonat nepříznivé tržní podmínky.
  • Jak se připravit na riziko recese?
    V dnešní době jsme svědky extrémně dlouhého růstu, který však s jistotou nevydrží věčně. Důvodů k možnému vypuknutí recese je na trhu dost a dost. Evropa se dlouhodobě potýká s vypořádáním se s Británií po brexitu a riziko visí i nad Itálií a dalšími státy jižní Evropy. V neposlední řadě vyvolává vášně i obavy obchodní válka mezi USA a Čínou. Ukazovat prstem na onen sud se střelným prachem, který odstartuje krizi, je proto loterie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader