Neděle 28. duben 2024 01:49
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Rok 2023 v ČSOB: Růst vkladů, investic i uživatelů virtuální asistentky Kate

09.02.2024 14:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Skupina ČSOB v roce 2023 potvrdila pozici lídra trhu. Důvěru klientů potvrzuje silný růst obchodních objemů. Objem aktiv pod správou se navýšil o 19 procent, vklady se meziročně zvýšily o devět procent a objem úvěrů byl meziročně vyšší o pět procent. Kvalita úvěrového portfolia zůstává excelentní. Čistý zisk skupiny činil 15,4 miliardy korun. Počet aktivních uživatelů aplikace ČSOB Smart překročil 1,3 milionu, většina si již vyzkoušela i virtuální asistentku Kate.

„Uplynulý rok byl z makroekonomického pohledu obtížný. Hrubý domácí produkt klesl a druhým rokem v řadě působila na kupní sílu domácností i firem dvouciferná inflace. Naši klienti nicméně tuto situaci vloni ve vyšší míře využívali ke zhodnocování svých úspor na spořicích a termínovaných účtech, aktivně investovali a zvyšovali i své příspěvky na penzijní spoření. Rovněž nás těší zájem domácností i firem o financování energeticky úsporných řešení. Všem našim klientům děkujeme za projevenou důvěru,říká generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek a doplňuje: „České domácnosti a firmy vloni zůstaly spolehlivými plátci svých závazků. Podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu byl na konci prosince dále klesající.“

Hospodářské výsledky za rok 2023

·         Čistý zisk činil 15,4 mld. Kč(meziročně vyšší o 6 %).

·         Čistý zisk byl negativně ovlivněn tvorbou opravné položky na goodwill v hodnotě 2,6 mld. Kč v souvislosti s nově uzákoněným snížením státní podpory stavebního spoření.

·         Celkový objem úvěrů byl 916 mld. Kč (meziročně vyšší o 5 %).

·         Objem úvěrů na bydlení dosáhl 520 mld. Kč (meziroční nárůst o 2 %).

·         Objem celkových klientských vkladů narostl na 1 276 mld. Kč (meziročně vyšší o 6 %). Vklady celkem dosáhly 1 337 mld. Kč (meziroční nárůst o 9 %).

·         Objem aktiv pod správou činil 365 mld. Kč (meziročně více o 19 %).

·         Provozní výnosy byly 41,3 mld. Kč (meziročně vyšší o 2 %).

·         Provozní náklady bez bankovních daní činily 21,2 mld. Kč (meziroční zvýšení o 3 %).

·         Počet aktivních klientůstoupl meziročně o 58 tisíc.

·         Kapitálová pozice je silná a likvidita vynikající.Kapitálový poměr Tier 1 činil 19,7 %.

·         Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci prosince 1,42 %.

Novinky ze skupiny ČSOB

·      Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart překonal 1,3 milionu.

·      Virtuální asistentku Kate si vyzkoušelo více než 1,2 milionu unikátních uživatelů.

·      Klienti ČSOB a Hypoteční banky jako první v ČR uzavřeli hypoteční a zástavní smlouvu online pomocí nejvyšší úrovně elektronického podpisu.

·      Novou službu Platby na kontakt využívá přes 106 tisíc klientů.

·      ČSOB a Patria Finance spustily Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který představuje alternativu penzijního spoření.

·      ČSOB s Policií ČR proškolily v oblasti kyberbezpečnosti v roce 2023 dohromady 277 tisíc lidí.

·      ČSOB Poštovní spořitelna pomáhá seniorům s důchody při rušení části poboček České pošty. Počet založených účtů seniory vloni vzrostl meziročně o 43 procent.

·      Platforma Green0meter spustila unikátní digitální rozcestník Green0meter Marketplace, který firmám pomáhá s ESG reportingem a poradenstvím.

·      Magazín Global Finance zvolil ČSOB Nejlepší bankou roku 2023 v České republice. ČSOB získala toto ocenění již počtvrté v řadě.

·      Podle časopisu Euromoney byla ČSOB Market Leader v České republice v roce 2023 v kategoriích Firemní a společenská odpovědnost, Korporátní bankovnictví a Digitální řešení.

Zájem klientů o spoření a odpovědné financování

Celkový objem vkladů se zvýšil meziročně o 9 procent a objem aktiv pod správou se zvedl o 19 procent. Objem majetku v podílových fondech meziročně vzrostl o 24 procent. Nejoblíbenějšími fondy u klientů jsou ČSOB Premiéra (objem 50,4 mld. Kč), ČSOB Bohatství (38,5 mld. Kč) a ČSOB Akciový (10,7 mld. Kč). Nové prodeje odpovědných fondů meziročně narostly více než pětinásobně a činily 15,7 miliardy korun. „Skupina ČSOB nabízí široké spektrum investičních produktů a služeb. Naši erudovaní kolegové, společně s možnostmi investovat digitálně napřímo, pomáhají klientům postarat se o jejich prostředky. Mám radost, že naše investiční produkty poráží na investičním horizontu inflaci,“ říká Jiří Vévoda, člen představenstva ČSOB zodpovědný za řízení financí a investičních služeb.

Využívání Kate je meziročně dvojnásobné

K přístupu do banky klienti dávají stále častěji přednost mobilním aplikacím. Mobilní bankovnictví ČSOB Smart aktivně používá přes 1,3 milionu uživatelů, což je meziročně o 16 procent více. Virtuální asistentku Kate si vyzkoušelo už více než 1,2 milionu unikátních klientů a jen v posledním loňském čtvrtletí ji aktivně využilo přes 600 tisíc uživatelů. Počet konverzací klientů s Kate se meziročně zdvojnásobil na více než čtyři miliony. „Kate je pevnou součástí našeho finančního světa a její využívání překonává naše očekávání. Kate je k dispozici zdarma všem našim klientům, kteří s ní nejčastěji řeší změny limitů, zapomenutý PIN, platby, bankovní výpisy nebo informace o úrocích a novinkách. K lepší zákaznické zkušenosti také pomáhá, že Kate vloni začala mluvit příjemným ženským hlasem a dokáže lépe vyjádřit emoce,“ shrnuje Aleš Blažek a dodává: „Málo se v této souvislosti ví, že tým více než 1 200 expertů z Centra sdílených služeb v Brně a Praze zajišťuje také datová a AI řešení pro celou KBC Group.“

Každá čtvrtá hypotéka byla na úsporné bydlení

Skupině ČSOB, jednomu z nejvýznamnějších hráčů na trhu financování bydlení, stoupl meziročně objem úvěrů na bydlení o dvě procenta na 520 miliard korun. S financováním bydlení vloni skupina pomohla 21 500 domácnostem. V oblasti digitalizace bylo největším úspěchem spuštění služby podepisování hypotečních a zástavních smluv online pomocí nejvyšší úrovně elektronického podpisu, tzv. kvalifikovaného elektronického podpisu, což se povedlo na českém trhu vůbec poprvé. Dále se zvyšovala poptávka po zvýhodněných úvěrových produktech na úsporné bydlení. Zhruba čtvrtina hypoték i nezajištěných úvěrů ze stavebního spoření byla vloni určena na úsporné bydlení.

Pomáháme firmám s udržitelností

Firmy stále více směřují financování na úsporná energetická řešení, obnovitelné zdroje a udržitelnost. ČSOB díky partnerství mezi mateřskou KBC a českou platformou Green0meter poskytuje firmám vedle financování i poradenství v oblasti udržitelnosti a ESG. Obsluhu firem nově zjednodušil a zrychlil unikátní digitální rozcestník Green0meter Marketplace. „Česká ekonomika čelí poklesu své konkurenceschopnosti, pokud neprojde transformací na ekonomiku s nižší energetickou náročností.  Investice do úsporných energetických řešení a energetické soběstačnosti je třeba zintenzivnit, aby české firmy byly i nadále mezinárodně úspěšné,” zdůrazňuje Aleš Blažek.

ČSOB už umožnuje všem právnickým osobám a fyzickým osobám podnikatelům založit si účet plně online pomocí bankovní identity. Stávající nabídku firemního účtu, podnikatelského účtu a účtu pro bytové domy přes internet zkompletoval i online účet pro neziskové organizace.

Statisíce proškolených osob v kyberbezpečnosti

K dlouhodobým prioritám skupiny ČSOB patří i podpora finanční a kybernetické gramotnosti. ČSOB spustila ve spolupráci s Policií ČR vzdělávací misi namířenou proti aktivitám internetových podvodníků s cílem postupně proškolit v oblasti kyberbezpečnosti jeden milion lidí. Na druhém stupni základních škol nadále pomáhá výukový program ČSOB a Policie ČR Tvoje cesta onlinem II, který absolvovalo jen v roce 2023 téměř 200 tisíc dětí. V rámci dalších aktivit pak banka vloni proškolila 77 tisíc lidí. Celkem tedy ČSOB a Policie ČR v roce 2023 proškolily 277 tisíc obyvatel ČR. Pokud k tomu přidáme i vzdělávací aktivity z této oblasti před rokem 2023, pak už je překonána hranice 400 tisíc edukovaných lidí a úsilí pokračuje i letos. „Útoky kyberzločinců se nevyhýbají nikomu a mohou přijít kdykoliv, navíc jsou tito Volači a Klikači vynalézaví a neštítí se vystupovat i jmény bankéřů, policistů nebo státních úředníků. Proto opět důrazně varujeme všechny, aby si hlídali a chránili své osobní údaje, přístupové kódy a hesla,“ zdůraznil Aleš Blažek.

Skupina ČSOB vloni státu odvedla 10,1 miliard

Skupina ČSOB každoročně významně přispívá do státního rozpočtu. Za rok 2023 to bylo celkem 10,1 miliard korun. Tato suma zahrnuje daň z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty, srážkovou daň z úroků, odvody na sociální a zdravotní pojištění placené za zaměstnance a takzvané bankovní daně, kam se řadí příspěvky do Fondu pojištění vkladů, Fondu pro řešení krize a Garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

Vybrané ukazatele skupiny ČSOB

FY 2022

FY 2023

Meziroční změna

Čistý zisk (mld. Kč)

14,6

15,4

+6 %*

Poměr nákladů a výnosů (bez bankovních daní)

50,6 %

51,2 %

+0,6 p.b.

Objem úvěrů (mld. Kč)

874,1

916,3

+5 %

Objem vkladů (mld. Kč)

1 232

1 337

+9 %

Aktiva pod správou (mld. Kč)

308,0

365,2

+19 %

Kapitálový poměr Tier 1 (CET 1)

19,8 %

19,7 %

-0,2 p.b.

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (CCR)

0,12 %

-0,18 %

-0,30 p.b.











* Meziroční srovnání je ovlivněno mimořádnými jednorázovými položkami v obou letech. Čistý zisk roku 2022 byl negativně ovlivněn rozhodnutím v rozhodčím řízení, který měl za následek navýšení objemu rezerv na soudní spory ve výši 3,7 mld. Kč (dopad na zisk po zdanění 3,0 mld. Kč). Čistý zisk roku 2023 byl ovlivněn tvorbou opravné položky na goodwill v hodnotě 2,6 mld. Kč, která souvisí se změnami ve státní podpoře stavebního spoření (položka bez vlivu na daň z příjmu). Po očištění o dopad těchto dvou mimořádných položek by čistý zisk za rok 2023 meziročně vzrostl o 3 %.

Klíčová slova: Dlouhodobý investiční produkt (DIP) | Portfólia | Goodwill | ProCent | Vzdělávací aktivity | DIP | Dlouhodobý investiční produkt | Odvody | Uplynulý rok | Vice | Hypoteční banky | Neziskové organizace | Partnerství | Vklady | Obnovitelné zdroje | Novinky | Objem majetku | ČSOB Premiéra | Řízení financí a investičních služeb | Řízení financí | Jiří Vévoda | ČSOB Smart | Celkový objem úvěrů | Objem úvěrů na bydlení | Objem celkových klientských vkladů | Provozní výnosy | Podíl nevýkonných úvěrů | Kapitálová pozice | Poštovní spořitelna | ČSOB Poštovní spořitelna | Magazín Global Finance | CCR | Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (CCR) | Ukazatel nákladů na úvěrové riziko | Kapitálový poměr | Kapitálový poměr Tier 1 | Aktiva pod správou | Objem úvěrů | Poměr nákladů a výnosů | Udržitelnost | Generální ředitel skupiny ČSOB | ČSOB Aleš Blažek | Ředitel skupiny ČSOB | Aleš Blažek | Společenská odpovědnost | Investiční produkt | | KBC Group | Objem vkladů | Provozní náklady | AI | Silný růst | Zdanění | Ocenění | MAM | Objem aktiv | ČR | Klienti ČSOB | Údaje | Organizace | Člen představenstva | Růst | Spoření | Domácnosti | Daň z příjmu | Úsilí | Zdravotní pojištění | Důchody | Ukazatele | Poradenství | Miliardy korun | Bydlení | Miliardy | Generální ředitel | Global Finance | Objem | Čistý zisk | Digitalizace | ESG | Pojištění vkladů | ČSOB Bohatství | Očekávání | Výnosy | Krize | České firmy | Firmy | Bankovnictví | KBC | Hospodářské výsledky | Euromoney | Tier 1 | ROCE | Portfolia | Patria Finance | Market | Investiční | Hrubý domácí produkt | Fondy | Česká ekonomika | Banka | Podpora | Investovat | Financování | Investiční produkty | ČSOB | Bohatství | Emoce | Výsledky | Zkušenosti | Zisk | Patria | Banky | Ukazatel | Riziko | Pozice | Platforma | Likvidita | Investice | Ekonomika | Aktiva | Daně | Poptávka | Inflace | Finance |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rok 2021 zakončila inflace na úrovni 6,6 %
    Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se česká meziroční inflace v závěru roku vyšplhala na 6,6 % a byla tak o jeden procentní bod vyšší, než předpokládala ČNB ve své listopadové prognóze. Průměrná roční inflace dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 2008 – konkrétně 3,8 % - avšak už v letošním roce tento střednědobý rekord hravě překoná.
  • Rok 2022 aneb Ztracené iluze o investičních trzích
    Aniž bych chtěl nějak fušovat do řemesla panu spisovateli Balzacovi, titul jeho knihy Ztracené iluze mi připadá pro dění na akciových a dluhopisových trzích v uplynulém roce velice příhodným. Na počátku roku byly totiž trhy v zajetí hned několika různých iluzí. Co si z toho odnést do roku letošního?
  • Rok 2022 bude pro Solanu výzva
    Solana v minulém roce zaujala obchodníky především díky své výkonnosti a vidinou úspěchu na krypto trhu. Za minulý rok vzrostla o 11 000 %. Dnes patří mezi největší kryptoměny s tržní hodnotou přes 28 miliard dolarů.
  • Rok 2022 jako investiční anomálie za 150 let. Co si z toho odnést?
    Co mají společného roky 1941, 1969 a 2022? Za více jak 150 let pouze v těchto třech letech došlo k tomu, že v rámci světově největšího amerického trhu byly záporné výnosy jak akciových, tak dluhopisových portfolií. Rok 2022 pak tomuto žebříčku propadů jednoznačně kraluje. Jak se poučit nejen do roku letošního?
  • Rok 2022: Jak to bude dál?
    Myslím, že je třeba zmínit, že vytváříme rámec, nikoli konkrétní pohled. Pomocí rámce můžeme poskytnout makro scénář, který považujeme za nejpravděpodobnější – to, čemu říkáme náš "základní scénář" -, ale také nabídnout dva další alternativní scénáře spolu s důsledky pro aktiva v případě, že se některý z těchto scénářů naplní.
  • Rok 2022 ve znamení nejsilnější poptávky po zlatě za více než 10 let
    Loňský rok, který se nesl ve znamení vysoké inflace, geopolitické krize, nejistoty a mnoha dalších událostí, zapříčinil vysoký příliv investic do zlata. Podle nejnovější zprávy Světové rady pro zlato WGC, byla loňská poptávka po žlutém kovu nejsilnější od roku 2011, tedy za více než 10 let. Za tímto nárůstem stojí hlavně maloobchodní poptávka a enormní nákupy centrálních bank. Globální poptávka po zlatě vzrostla v roce 2022 o 18 % na 4 741 tun, což bylo na podobné úrovni, jako v roce 2011. Překážkou nebyly ani určité odlivy ze strany ETF.
  • Rok 2023 bude pro trhy zlomový
    Během středečního zasedání Fedu bylo rozhodnuto o zvýšení sazeb o 0,50 %, takže úrokové sazby jsou podle očekávání na 4,50 %. Byly oznámeny i prognózy HDP, nezaměstnanosti, úrokových sazeb a inflace na příští roky.
  • Rok 2023 byl špatný. Statistici dnes potvrdili recesi. Nicméně rok 2024 bude lepší
    Český statistický úřad dnes zveřejnil data o tom, jak se v roce 2023 dařilo ekonomice. Podle statistiků poklesla ekonomika v roce 2023 o 0,4 %. To bylo o trochu lepší, než se čekalo. Většina ekonomů totiž čekala pokles o 0,5 %. Na výsledku ale nic nemění fakt, že je ekonomika v recesi, což je špatné.
  • Rok 2023 se nesl ve znamení stabilních úroků u hypoték
    Hodnota Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů v prosinci opět zůstala v porovnání s předchozími měsíci téměř nezměněna. Průměrné úrokové sazby hypoték v posledním měsíci roku dosáhly hodnoty 5,71 procenta. Pro rok 2024 očekávají analytici i vzhledem k výsledkům prosincového zasedání České národní banky, na kterém došlo po roce a půl ke snížení dvoutýdenní repo sazby, postupné oživení poptávky na hypotečním trhu i velmi pozvolné snižování úrokových sazeb. Tento fakt je zásadní nejen pro nové žadatele o hypotéku, ale také pro ty, kterým bude letos končit fixace. Aktuálně je výhodné volit spíš kratší dobu fixace.
  • Rok 2023: ustupující inflace, ekonomická recese a nejistota
    Právě skončený rok 2022 byl v mnoha ohledech přelomový. Do Evropy se vinou ruské agrese znovu vrátila válka a drahé energie společně s vysokou inflací se staly makro problémem číslo jedna. Centrální banky musely opustit mantru extrémně nízkých úrokových sazeb a prudce otočit kormidlo měnové politiky. Z pohledů investorů pak byl minulý rok vyloženě tristní – ještě nikdy v historii nedošlo k tak prudkému synchronnímu propadu amerických akcií i dluhopisů. Co čekat na makro frontě od roku 2023?
  • Role sociálních sítí v americké prezidentské kampani
    V nadcházejících amerických volbách budou hrát sociální sítě ústřední roli. Obzvláště v této době lidé tráví stále více času online než kdykoliv dříve. Informace, které se k voličům prostřednictvím těchto platforem dostávají, jsou často zkreslené a sociální sítě tak představují mocný nástroj, který umožní v rámci kampaně manipulovat veřejným míněním. V tomto ohledu se zdají být Trumpovi zastánci na vedení digitální kampaně lépe připraveni než ti Bidenovi.
  • Rolls Royce aktivoval plán na získání dodatečných financí
    Samotné letecké společnosti nebyly během korony jediné, které zasáhly restrikce spojené s pandemií. Tvrdý dopad omezení pocítili i dodavatelé komponentů jako je například firma Rolls Royce Holdings, která vyrábí letecké motory. Prudký propad letového provozu totiž zároveň způsobil prudké snížení zájmu o nová letadla a firma musí hledat způsoby, jak výpadky příjmů alespoň částečně vykrýt.
  • Rolls Royce stoupá o 17 %, akcie na nejvyšší úrovni od března 2020 📈
    Akcie kultovního výrobce motorů používaných především v letectví Rolls-Royce (RR.UK) dnes posilují o 17 %, protože společnost oznámila, že očekává, že zisk za první pololetí bude dvakrát vyšší, než předpokládal konsenzus trhu.
  • Roman Koděra rozšířil tým expertů na obchodování v Saxo Bank
    Roman Koděra (45) rozšířil tým odborníků na investiční obchodování v Saxo Bank. Na pozici Senior Sales Manager je zodpovědný za obsluhu VIP klientů.
  • Ronaldo odchází z Juventusu… a akcionáři klubu tomu tleskají. Po Barceloně se drahé „koule u nohy“ zbavuje právě i turínský klub
    Akcie italského fotbalového klubu Juventus Turín dnes poskočily až o 4,2 procenta poté, co se vyrojily spekulace, že jeho největší hvězda, Portugalec Cristiano Ronaldo, by mohl být na prodej Manchesteru City. Zpráva, která rmoutí fanoušky „Staré dámy“, její akcionáře naopak těší. Situace tak připomíná nedávné dění v souvislosti s odchodem argentinské „star“ Lionela Messiho z Barcelony do Paris Saint-Germain.
  • Ropa
    Zlato se odrazilo od svého čtyřdenního poklesu, který byl zaznamenán během posledních několika dnů. Kov vzrostl o 8,75 USD na 163,75, avšak růst byl ...
  • Ropa
    Ropa pokračuje nadále v rostoucím trendu, dnes se její cena zvedla o 0,58 centů na 94,58. Panuje nyní pozitivní nálada na globálním trhu a o...
  • Ropa
    Ropa smazala část své předchozí ztráty, ale obchoduje se stále na negativní straně. Klesla o 1 USD na 92,53. Posun gl...
  • Ropa
    Ropa vyšplhala o 1,10 na 94,23 během dnešní seance díky pozitivnímu sentimentu. Na trhu došlo k omezeným pohybům...
  • Ropa
    Ropa dnes rostla a vymazala veškerou včerejší ztrátu ještě před zveřejnění zprávy o týdenní inventuře. Komodita se ny...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace