Sobota 27. duben 2024 22:26
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex ETF

Čeští investoři jsou největšími příznivci umělé inteligence ze 13 zkoumaných zemí

18.01.2024 13:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Češi jsou největšími příznivci akcií s umělou inteligencí na světě - ve svých portfoliích ji má 33 % českých investorů;
  • Dalších 30 % je plánuje koupit v blízké budoucnosti;
  • Zatímco ve světě investují do AI nejčastěji nejmladší investoři, v České republice vedou investoři ve věku 45-54 let, z nichž akcie AI vlastní každý druhý.

Podle údajů z posledního průzkumu Retail Investor Beat, který provedla obchodní a investiční platforma eToro, má každý třetí (33 %) individuální investor v České republice ve svém investičním portfoliu akcie související s umělou inteligencí.

V rámci studie, které se zúčastnilo 10 000 drobných investorů ve 13 zemích, byli investoři dotazováni na svou expozici vůči společnostem, které vyvíjejí nebo intenzivně investují do umělé inteligence. 

Dalších 30 % českých investorů uvedlo, že v budoucnu plánují investovat do společností zabývajících se AI. O takovou investici nemá zájem 30 % tuzemských investorů.

Pokud jde o umělou inteligenci v investičních portfoliích, jsou čeští investoři mezi všemi zkoumanými národy na špici. Za nimi zaostávají USA (32 %, investoři vlastní akcie společností s umělou inteligencí), Německo a Polsko (po 31 %). Nejméně populární je umělá inteligence mezi individuálními investory v Austrálii (20 %).

Na většině sledovaných trhů vidíme největší zájem o umělou inteligenci u nejmladší skupiny investorů (18-34 let). V České republice drží akcie AI 46 % této skupiny. Ukazuje se však, že v České republice, což je v tomto průzkumu celosvětový fenomén, drží akcie AI každý druhý investor (50 %) ve věku 45-54 let, ale pouze 5 % investorů starších 55 let.

Čeští individuální investoři nejenže častěji než světoví investoři investují do umělé inteligence, ale také častěji využívají technologie umělé inteligence jako součást svého přístupu k investování. Nástroje typu ChatGPT využívá při svém investičním rozhodování 17 % z nich (celosvětově 12 %) a 28 % (celosvětově 37 %) je otevřeno využití takových řešení v budoucnu.

Analytik společnosti eToro Paweł Majtkowski k těmto údajům uvedl: „Akcie umělé inteligence byly v uplynulém roce tahounem růstu technologického průmyslu a nejdůležitějším impulsem pro býčí trh v USA. Spuštění služby ChatGPT a dalších podobných služeb ukázalo možnosti a perspektivy generativní umělé inteligence. Zdá se, že to na české investory udělalo dojem, protože s chutí zařadili tyto akcie do svých investičních portfolií."

Díky trendům v oblasti umělé inteligence se společnosti NVIDIA a Meta v loňském roce dostaly do čela indexu S&P 500 a ceny jejich akcií se ztrojnásobily. I když je nepravděpodobné, že v roce 2024 dojde ke stejně velkolepým výsledkům, přínosy zavádění technologií s umělou inteligencí podpoří ekonomiky a akciové trhy. Tím spíše, že tato technologie rychle nachází široké uplatnění.“

V rámci průzkumu byli čeští investoři rovněž dotázáni, v jakých sektorech a třídách aktiv budou v nadcházejících měsících s největší pravděpodobností zvyšovat svou expozici. Celých 19 % z nich plánuje zvýšit své investice do kryptoměn a 14 % do zahraničních akcií.

Z jednotlivých sektorů místní investoři nejčastěji plánují zvýšit svou expozici v technologiích (17 %) a nemovitostech (14 %) Příznivě se dívají také na finanční služby (9 %) a těžební a energetický sektor (po 8 %).

Majtkowski doplňuje: „Světoví drobní investoři vedou vyvážené portfolio, které se skládá z velkých pozic v technologickém sektoru a kryptoměn, vedle konzervativnějších hotovostních produktů. Český investor naopak vyniká tím, že si hned od začátku zamiloval společnosti spojené s umělou inteligencí. S tím souvisí i to, že je ochotnější investovat se zahraničními společnostmi.

Mnoho světových investorů si ve svém portfoliu ponechává vysoký podíl hotovosti, který jim v období historicky vysokých úrokových sazeb poskytuje flexibilitu. A zároveň umožní zvýšenou expozici vůči cílovým aktivům, až úrokové sazby a nejistota na akciových trzích v roce 2024 klesnou.“

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Češi za čtvrtletí zobchodovali kryptoměny za miliardu
    V prvním čtvrtletí letošního roku investoři v Česku zobchodovali kryptoměny za zhruba 1,1 miliardy korun. To je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loni během takzvané bitcoinové horečky. Největší objem obchodů i nadále připadá na bitcoin a ethereum, říká ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.
  • Češi za říjen zobchodovali kryptoměny v hodnotě 200 milionů Kč
    Obchodování na krypto trhu v letošním říjnu pokračovalo, zobchodovalo se přibližně 200 milionů Kč. To je dvojnásobek objemu z loňského října. Čeští investoři letos nakoupili digitální aktiva za téměř 4,2 miliardy KČ. To znamená meziroční zvýšení obchodů o 90%.
  • Češi zatím příliš nespoří na horší časy, krize se nebojí
    Míra úspor českých domácností vykázala v loňském třetím čtvrtletí úroveň 9,6 procenta, vyplývá z dnešních údajů ČSÚ. Jinými slovy, Češi během období července až září 2019 průměrně uspořili necelou desetinu peněz, které jim v kapse z příjmu zbývaly po zaplacení daní a případném přijetí sociálních dávek. To je znatelně méně než v letech 2014 až 2016, kdy si po proběhlé krizi vytvářeli „polštář úspor“, případně ještě žili v živé vzpomínce na krizová léta, což umocňovalo jejich opatrností motivaci k tvorbě úspor a šetrnějšímu přístupu ke spotřebě. S příchodem roku 2017 ale toto jejich chování vzalo v jisté míře za své a od té doby jsou Češi ve svých výdajích „uvolněnější“, resp. v tvorbě úspor nejsou tak důslední. Jejich obava ze ztráty zaměstnání je stále nízká, stejně jako obava ze zhoršení vlastní finanční situace. Krize se zkrátka Češi stále nebojí.
  • Češi získali své čtyři zlaté medaile na olympiádě ze zemí EU „nejlevněji“. Čtyři zlaté už mají v EU kromě Čechů jen Německo, Francie a Nizozemsko, vesměs země s násobně většími rozpočty na sport
    Česko zažívá velmi úspěšnou olympiádu. Dosud v Tokiu čeští sportovci získali čtyři zlaté medaile. „Tokio 2020“ se tak může do historie českého olympismu zapsat zlatým písmem podobně jako jiná olympiáda konaná v Japonsku, „Nagano 1998“, kde fenomenálně triumfovali – v „turnaji století“ – čeští hokejisté.
  • Češi změnili investiční plány. Nejvíce si polepšily nemovitosti a drahé kovy
    Češi chrání svůj majetek před inflací jinak než dříve a mění své investiční návyky. Oproti předkrizové době je v současnosti nejoblíbenější investice do nemovitostí, následují podílové fondy a drahé kovy. Další příčky obsadily akcie zahraničních firem a ETF. Pohoršily si dluhopisy a akcie českých firem, „na svém“ zůstaly kryptoměny. Největšími skokany jsou ale společně s nemovitostmi právě drahé kovy, zejména zlato. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění pro Českou mincovnu realizovaného v květnu 2023 společností STEM/MARK na reprezentativním vzorku 1746 dospělých obyvatel ČR.
  • Čeští drobní investoři jsou odolní, 93 % z nich drží investice nebo nakupuje při poklesu
    PRAHA – Drobní investoři po celém světě zůstávají navzdory výprodejům na akciových trzích a obavám z recese odolní a devět z deseti (92 %) si buď ponechává investice, nebo nakupuje při poklesu, vyplývá z nejnovějšího čtvrtletního průzkumu „Retail Investor Beat“, kterého se účastní 10 000 drobných investorů ze 14 zemí, a kteçý provádí sociální investiční síť eToro.
  • Čeští drobní investoři vidí budoucnost v kryptoměnách a digitálních platbách, vyplývá to z průzkumu eToro
    Podle údajů nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) společnosti eToro kryptoměny a digitální platby pro Čechy představují budoucnost, což jen potvrzuje fakt, že favority mezi investičními oblastmi jsou finance a technologie. Čeští investoři si od začátku roku i nadále udržují býčí sentiment, a to i přesto, že se vyhlídka recese stává hlavní obavou drobných investorů po celém světě.
  • Čeští drobní investoři vidí budoucnost v kryptoměnách a digitálních platbách, vyplývá to z průzkumu eToro
    Podle údajů nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) společnosti eToro kryptoměny a digitální platby pro Čechy představují budoucnost, což jen potvrzuje fakt, že favority mezi investičními oblastmi jsou finance a technologie. Čeští investoři si od začátku roku i nadále udržují býčí sentiment, a to i přesto, že se vyhlídka recese stává hlavní obavou drobných investorů po celém světě.
  • Čeští i britští centrální bankéři dnes hýbali trhem
    Na hlavních akciových trzích panuje nadále pohodová atmosféra díky sílící naději na rušení cel mezi USA a Čínou. Nové zprávy z čínské strany, která bývá většinou v prohlášeních ta opatrnější, míří právě k postupnému odbourávání cel, jež už doléhají na globální ekonomiku. Optimismus podporují i firemní čísla; výhledy mnohdy už tak dobré nejsou, ale při současném naladění od nich trhy dokáží odhlédnout.
  • Čeští individuální investoři i nadále podporují velké technologické firmy a akcie umělé inteligence
    Podle údajů z nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) obchodní a investiční platformy eToro plánuje silná většina (56 %) českých investorů svou investici do nejpopulárnějších technologických akcií ještě navýšit, nebo svou alokaci ponechat bez zásahů. Čímž se potvrzuje i na základě minulých průzkumů, že Češi silně podporují technologický průmysl a věří v jeho budoucnost.
  • Čeští investoři více přemýšlejí o diverzifikaci, 4 z 10 začali využívat nějaký nový investiční nástroj
    Více než polovina českých investorů začala po zkušenosti s prudkým propadem na kapitálových trzích v roce 2022 více řešit diverzifikaci svých aktiv. Vyplývá to z průzkumu investiční platformy Bondster mezi českými investory. Průzkumu se zúčastnilo 1 050 respondentů, kteří využívají investice a sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.
  • Čeští maloobchodníci se obávají blízkého krachu a upozorňují na nadržování silným zahraničním řetězcům, jejichž zisky jsou odváděny mimo Českou republiku
    Retailová asociace vyzývá premiéra i zástupce vlády k otevření obchodů v polovině února za zpřísněných hygienických opatření, aby nedošlo k likvidaci velké části firem působících v maloobchodu a gastronomii. Tříměsíční uzavření obchodů v roce 2020 i v úvodu roku 2021 je pro české obchodníky likvidační.
  • Čeští mileniálové investují nejčastěji do vzdělání a investičních fondů
    Většina české populace ve věku od 18 do 38 let, tzv. mileniálové, se k investování staví pozitivně a téměř 60 % z nich část svých prostředků investuje. Nejčastěji umísťují své finance do vzdělání (38 %), investičních fondů (31 %) a do nemovitostí (23 %). Do budoucna ovšem nejvíce mileniálů zvažuje jako investici nákup nemovitosti (47 %), naopak více než pětina ani v budoucnosti investovat nechce. Vyplývá to z průzkumu reprezentativního vzorku mladé populace od agentury Ipsos pro brokerskou společnost xPartners.
  • Čeští miliardáři skupují významný podíl v amerických obchodních domech Macy's. Akcie Macy's se letos propadly o 70 procent
    Čeští miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč skupují akcie obchodních domů Macy's, jež se letos propadly o 70 procent. Jejich investiční společnost Vesa už je čtvrtým největším akcionářem, s pětiprocentním podílem. Miliardáři podle agentury Bloomberg povedou konstruktivní jednání o budoucnosti ikonických obchodních domů.
  • Čeští občané si utahují opasky, omezují své nákupy, velké české firmy přesto bohatnou. V Česku se totiž roztočila maržově-inflační spirála
    Česko se tak dlouho bálo mzdově-inflační spirály, až se ve stínu strachu z ní roztočila maržově-inflační spirála. Zejména velké firmy a podniky – nejen energetické – hlásí dramatický nárůst svých zisků. Přitom Česko už několik čtvrtletí po sobě prochází spotřebitelskou recesí. Spotřeba je reálně stále pod úrovní roku 2019.
  • Čeští obchodníci do konce roku pravděpodobně zvýší slevy, uvádí analýza XTB
    Někteří tuzemští obchodníci do konce letošního roku pravděpodobně zvýší slevy, důvodem jsou především velké skladové zásoby těchto firem. Vyšší slevy by se měly týkat oblečení a elektroniky, vyplývá z analýzy společnosti XTB, kterou poskytla ČTK.
  • Čeští oceláři přijdou o miliardu kvůli clům do USA
    Čeští oceláři přijdou kvůli clům do USA o miliardu. Nejvíce ale budou tratit Rusové. Evropa se s USA dostala do sporu ...
  • Čeští online tradeři mají jasno: Purple Trading mezi top 3 nejoblíbenějšími brokery
    Minulý týden proběhla pod taktovkou organizátorů MoneyExpo online soutěž o brokera roku. Purple Trading se umístil mezi 3 nejlepšími společně s XTB a Fio bankou. Tohoto ocenění si nesmírně vážíme a rádi bychom vás tímto pozvali na MoneyExpo, které se bude konat tento víkend 16. a 17. října. Těšit se můžete na představení neotřelých obchodních strategií i panelové diskuze o tradingu.
  • Čeští podnikatelé jsou optimističtí
    Celková důvěra v českou ekonomiku v únoru překvapivě vzrostla. Zatímco nálada spotřebitelů se zhoršila, podnikatelé byli optimističtější. To je, vzhledem ke zhoršující se pandemické situaci, dobrá zpráva. Je vidět, že podnikatelský sektor se s pandemickou krizí naučil žít. Významnou roli v tom hraje solidní zahraniční poptávka i vývoj v německém průmyslu. Ve srovnání s lednem vzrostl počet podnikatelů, kteří v příštích třech měsících očekávají růst tempa výrobní činnosti. Naopak klesá počet těch, kteří hodnotí celkovou poptávku jako nedostatečnou. Pozitivní je, že se mírně zvýšila i důvěra ve stavebnictví, které se připravuje na rozjetí sezóny. Pro ni počítá i s náborem nových zaměstnanců. O něco vyšší byla i důvěra v oblasti služeb. Stále vysoký ale zůstává počet podnikatelů v této oblasti, kteří museli přistoupit k propouštění zaměstnanců. Důvěra pak poklesla především mezi spotřebiteli a v oblasti obchodu. Lidé se obávají zhoršení celkové ekonomické situace, finanční situace, růstu nezaměstnanosti i spotřebitelských cen. Jejich poptávka tak může zůstat utlumená a to i po znovuotevření ekonomiky.
  • Čeští poslanci jsou vzhledem k průměrné mzdě placeni lépe než třeba poslanci němečtí nebo rakouští. To však není hlavní důvod, proč by si měli platy zmrazit
    Platy českých politiků se nezdají být podhodnocené ve vztahu k situaci v dalších zemích EU. Například průměrná mzda v Německu je čistě nominálně zhruba 2,7krát vyšší než v Česku. Pokud by tomu měl odpovídat i základní plat řadového poslance – pokud by tedy český poslanec měl mít 2,7krát nižší plat než v základu jeho německý kolega –, musel by český poslanec brát přibližně 90 tisíc korun. Místo toho má přes 102 tisíc. Vzhledem k výši průměrné mzdy v dané zemi tedy čeští poslanci berou více než jejich němečtí kolegové.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král