Čtvrtek 28. březen 2024 12:56
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Fundamentální analýza: Němečtí investoři hodnotí ekonomickou situaci nejlépe v historii

23.01.2018 09:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Důvěra investorů v německou ekonomiku bude pokračovat ve svém růstu a dosáhne nových rekordů. Regionální trhy žádné zajímavé statistiky dnes nenabídnou.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně nepatrně klesne

Německý ZEW indikátor, který měří, jak investoři a finanční trhy hodnotí současnou situaci, podle našeho odhadu poprvé v historii přesáhne 90 bodů. Vzroste také složka měřící očekávání do budoucna a bude tak indikovat pokračující expanzi německé ekonomiky. Naopak důvěra spotřebitelů v eruozóně, která v prosinci dosáhla svého 17letého maxima, zřejmě mírně poklesne.

Japonská centrální banka pokračuje v uvolněné politice

Kurz společné evropské měny od pondělního rána posílil o 0,3 % na 1,2260 EUR/USD. Trh se připravuje na čtvrteční zasedání ECB, kde ale žádnou změnu nečekáme. Z ECB ale čím dál častěji zaznívají jestřábí hlasy, které naznačují, že by mohla skončit svůj program nákupu aktiv už v září. 

Přestože rada Japonské národní banky včera rozhodla ponechat svou měnovou politiku uvolněnou. Podle guvernéra BOJ H. Kurody ještě nenastal ten správný čas na utahování měnové politiky, inflace je stále pod 2% cílem a mzdy nerostou podle očekávání, přestože se japonské ekonomice daří. Yen, který z počátku reagoval posílením, po tiskové konferenci dnes ráno své zisky zkorigoval a je zpátky na úrovni okolo 111,1 JPY/USD.

Region dnes žádné důležité informace nepřinese

Regionální statistiky dnes žádná důležitá data neposkytnou a středoevropské devizové trhy zůstanou i nadále bez větších impulsů.

Důvěra v maďarskou ekonomiku nadále roste

Jak ukázala včerejší statistika, maďarští spotřebitelé i podnikatelé mají nadále důvěru v tamější ekonomiku. Ekonomický sentiment již delší dobu láme své historické rekordy a ve svém růstu pokračuje i v lednu. Důvěra podnikatelů je na svém maximu od doby, kdy se začal tento index měřit. Průměr indikátoru za posledních 20 let je -5,4 bodů, v současnosti je index téměř o 20 bodů výše. Spotřebitelská důvěra dosáhla nejvyšší úrovně za posledních 15 let. Maďarská ekonomika expanduje, a její dynamice pomáhá i uvolněná politika centrální banky. Ta by měla zůstat expansivní i nadále, jelikož inflace ani letos nedosáhne na 3% inflační cíl.

I přes rostoucí důvěru v maďarskou ekonomika tamější měna včera vůči euru oslabila o 0,2 %. Naopak českou korunu nerozhýbal ani rozhovor s guvernérem Rusnokem a po celý den se držela na úrovni okolo 25,10 CZK/EUR. Podobně žádný impuls k výraznějším výkyvům nedostal ani polský zlotý, který se dnes ráno pohybuje u hodnoty 4,17 PLN/EUR.

Monika Junicke
Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: Inflace v USA dosáhne po více než dvou letech inflačního cíle Fedu
    Pozornost trhů dnes bude směřovat na inflační data. Ve Spojených státech i v eurozóně by data za prosinec měla potvrdit, že spotřebitelské ceny rostou. V USA by inflace měla dokonce dosáhnout inflačního cíle centrální banky. V regionu budou zveřejněna pouze data z polského trhu práce. Ta by měla ukázat na další růst mezd, přičemž zaměstnanost bude zřejmě stagnovat na listopadové úrovni.
  • Fundamentální analýza: Itálie dnes zahájí sérii slabších inflačních dat
    Námi očekávaný červnový propad meziroční dynamiky harmonizovaných spotřebitelských cen v Itálii o 0,4 pb na 1,2 % y/y dnes bude předzvěstí dalších nízkých čísel z Německa a Španělska, která budou publikována ve čtvrtek. Vše pak v pátek zakončí rychlý odhad za celou eurozónu. Pokud se budou naše nízkoinflační předpoklady naplňovat, bude to limitovat další prostor pro posílení eura.
  • Fundamentální analýza: Klidný závěr týdne, trhy se začnou připravovat na FOMC
    Z pohledu nových ekonomických indikátorů je závěr týdne naprosto nezajímavý. Globální i regionální ekonomické kalendáře jsou pro dnešní den prázdné. Včerejší vystoupení prezidenta ECB lze hodnotit jako holubičí, trh si z toho vzal především informaci, že zahájení redukce programu aktiv bude rozhodnuto na podzim. Nyní se pozornost investorů bude pomalu přesouvat k americké centrální bance – FOMC zasedá příští týden. A situace na politické scéně, ani ekonomické indikátory utažení měnové politiky a silnějšímu dolaru příliš nepřejí.
  • Fundamentální analýza: Konec roku zásadní údaje nepřinese
    Závěrečné dva týdny letošního roku nebudou z pohledu zveřejněných dat výrazně zajímavé. Statistiky by měly ukázat slabší čísla jak z amerického nemovitostního trhu, tak horší údaje o soukromé spotřebě a deflátoru spotřebitelských cen. V Evropě naopak bude růst důvěra spotřebitelů, zatímco německý Ifo index vykáže mírné zpomalení. Trhy nicméně ještě budou vstřebávat akce ECB a Fedu z minulých týdnů.
  • Fundamentální analýza: Lednové devizové rezervy vystřelí kvůli vysoké intervenční aktivitě
    Jediným zajímavým číslem ze světa dnes bude německá průmyslová výroba za prosinec. Ve světle včera zveřejněných objednávek lze očekávat povzbudivá data. Naopak tuzemský ekonomický kalendář je bohatý. Český průmysl by měl zaznamenat silný meziroční růst přes 7 %, meziroční propad stavební výroby s koncem roku zmírňuje. Statistika prosincových intervenčních nákupů ze strany ČNB bude velmi umírněná. Dramatický nárůst lednových devizových rezerv ale potvrdí, že s novým rokem byla ČNB v obraně kurzového závazku velmi aktivní.
  • Fundamentální analýza: Maloobchodní tržby ve Spojených státech ukáží umírněný růst
    Inflace ve Spojených státech by dnes mohla vyskočit na 2,3 %, což by byla nejvyšší hodnota od března 2012. Růst lednových maloobchodních tržeb bude pravděpodobně pouze umírněný, přičemž průmyslová produkce bude stagnovat. V regionu je dnes kalendář prázdný.
  • Fundamentální analýza: Marek Mora naznačil zvyšování sazeb ČNB v druhé polovině roku
    Závěr nervózního týdne by mohl být na trzích klidný. Nebudou zveřejněna žádná zásadní makroekonomická data, jedinou výjimkou je spotřebitelská důvěra v eurozóně. Ta by se měla dostat na desetileté maximum a podpořit euro. Investoři na koruně budou vstřebávat dnešní slova člena bankovní rady ČNB o možnosti růstu sazeb už ve druhé polovině roku. Právě očekávání růstu sazeb by měl podporovat posilování koruny.
  • Fundamentální analýza: Německé HDP vzrostlo v Q1 17 o 0,6 % q/q
    Již ráno zveřejněné HDP Německa za Q1 ukázalo na dobrý výkon tamní ekonomiky, z čehož podle nás profitovalo i české hospodářství (1 % q/q; bude oznámeno 16. 5.). Naopak průmysl v eurozóně vykáže další mírný pokles. Spotřebitelské ceny v USA opět vzrostly, stejně jako maloobchodní tržby zrychlily svou dynamiku, ačkoliv tempo v kontrolní skupině zpomalilo.
  • Fundamentální analýza: Německý zahraniční obchod zpomalil
    Stejně jako včera je i dnes kalendář ekonomických událostí skoupý na zajímavé položky. Německý zahraniční obchod v prosinci pravděpodobně zpomalil a podle našeho odhadu svou dynamikou trhy zklame.
  • Fundamentální analýza: Německý ZEW index klesne ve světle narůstajících rizik a nejistot
    Přelom loňského a letošního roku přinesl z historického pohledu extrémně vysoké hodnoty různých předstihových indikátorů v Evropě. Březnové hodnoty ukáží na postupnou normalizaci situace. I tak eurozóna vstupuje do letošního roku se silným růstem kolem 0,6 % q/q.
  • Fundamentální analýza: PMI indikátory v eurozóně - ekonomický výkon je robustní
    Data v Evropě či USA by měla potvrdit solidní vývoj ekonomik v poslední době. Politická vyjádření v Evropě se dnes budou vztahovat k víkendovému summitu o budoucnosti Evropy. V USA dnes proběhnou další vystoupení představitelů Fedu, která prozatím nepřinesla žádné nové informace.
  • Fundamentální analýza: PMI potvrdí dobrý vstup eurozóny do nového roku
    Americká data dnes přinesou mírné zklamání, když by prodeje stávajících nemovitostí měly mírně klesnout ze svého dlouhodobého maxima. Naopak velmi dobrá čísla bychom měli zaznamenat z eurozóny, kde si PMI do nového roku převádějí své velmi slušné hodnoty z roku 2016. V Evropě se navíc dočkáme dvou důležitých soudních rozhodnutí. Ve Velké Británii vrchní soud rozhodne, jestli vláda skutečně musí s parlamentem konzultovat spuštění článku 50. V Itálii ústavní soud vydá stanovisko k platnosti nového volebního zákona.
  • Fundamentální analýza: PMI v eurozóně se udrží na nejvyšší úrovni od roku 2006
    Pozornost trhu dnes bude směřovat na indikátory PMI. Zatímco ve Spojených státech čekáme jejich mírnou korekci, v eurozóně se udrží na nejvyšší úrovni od roku 2006. Vysokou důvěru v domácí ekonomiku ukáže i český konjunkturální průzkum.
  • Fundamentální analýza: Počet pracovních míst v USA potvrdí dobrou kondici ekonomiky
    Globální finanční trhy budou čekat na dnešní data z amerického trhu práce. Prosincové údaje o počtu nově vytvořených míst by měly být o něco vyšší než je průměr za prvních jedenáct měsíců loňského roku. I domácí kalendář dnes překypuje informacemi. Poslední revize HDP by už nemusela přinést nový údaj o růstu HDP. Tempo růstu v průmyslu bylo v listopadu rychlejší, když se dařilo především auto-průmyslu i zpracování ropy. Průmysl a slabý investiční apetit pak měly za následek přebytek bilance zahraničního obchodu ve výši 11,5 mld. CZK.
  • Fundamentální analýza: Politická nejistota sráží důvěru na finančních trzích
    Zveřejnění listopadové inflace v Německu mnoho vzrušení nepřinese, protože se bude jednat pouze o její finální číslo, které by se nemělo lišit od předběžného odhadu. Pozornost tedy bude směřovat na německý ZEW index, který by se měl ve své složce očekávání stabilizovat na slušných hodnotách.
  • Fundamentální analýza: Polská centrální banka ponechá sazby beze změny
    Ve Spojených státech je dnes kalendář prázdný a ani data z eurozóny příliš zajímavostí neslibují. Čeká nás pouze ekonomická důvěra ve francouzskou ekonomiku a španělská průmyslová produkce, která v meziměsíčním srovnání zřejmě poklesne. Česká nezaměstnanost si pravděpodobně vlivem sezónních faktorů pohorší. Polská centrální banka ponechá sazby beze změny, ačkoli rychle rostoucí inflace může přinést spekulace o časnějším zvyšování sazeb.
  • Fundamentální analýza: Pozornost investorů bude směřovat k pololetním projevu Yellenové v Kongresu
    Klíčovou událostí týdne je z pohledu tržních účastníků zítřejší (v Senátu) a středeční (ve Sněmovně reprezentantů) pololetní projev J. Yellenové, předsedkyně rady guvernérů Fedu. Klíčové bude, zda potvrdí výhled centrálních bankéřů na letošní trojí zvýšení dolarových sazeb. Zápis z posledního jednání ECB pak zřejmě přinese požadavek na to, aby dosažení inflačního cíle bylo udržitelné. Ekonomický kalendář by měl potvrdit silnou dynamiku německého a japonského HDP na konci loňského roku, naopak slabších dat se obáváme z Itálie. Z inflační fronty očekáváme její vzestup v Číně, návratu k cíli bychom měli být svědky ve Velké Británii.
  • Fundamentální analýza: Pozornost se přesouvá od dat k politice
    Dnešek je na data ze světa opravdu chudý. Trhy budou vstřebávat včera zveřejněný zápis z jednání ECB a začnou se připravovat na politické události, které přinese příští týden. Na scénu se vrací Řecko, kde bude nutné vyřešit problémy s třetím záchranným balíkem, a pozornost bude také směřovat na plány Trumpovy administrativy ohledně daňové reformy.
  • Fundamentální analýza: Prodeje stávajících nemovitostí v únoru zřejmě poklesly
    Dnes nás čekají pouze data z amerického trhu nemovitostí. Prodeje stávajících nemovitostí zřejmě v únoru zkorigují své mimořádné lednové výsledky a ve srovnání s minulým měsícem o 1 % poklesnou. V eurozóně i v regionu bude dnes kalendář ekonomických událostí prázdný.
  • Fundamentální analýza: Prodeje stávajících nemovitostí v USA poklesnou
    Ve Spojených státech dnes budou zveřejněny pouze květnové prodeje stávajících nemovitostí. Ty by měly mírně poklesnout. V eurozóně i v regionu bude kalendář ekonomických událostí prázdný. Regionální měny budou sledovat vývoj cen ropy, který byl příčinou jejich včerejších ztrát.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader