Čtvrtek 28. březen 2024 18:34
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Prodejcům zlata před Vánocemi o desítky % vystoupaly obchody

05.01.2018 09:05  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavním prodejcům investičního zlata v ČR letos před Vánocemi meziročně vzrostl objem prodejů. Výrazně vyšší zájem je i o další drahé kovy, zejména stříbro i platina.

Předvánoční tržby z prodejů zlata a stříbra meziročně vzrostly na českém trhu zhruba o 1/3. Vedle zlata lidé objevují také stříbrné slitky. Prodeje platiny vzrostly 3x a cena je příznivá. U společnosti Zlaťáky.cz se meziroční nárůst v nákupech a poptávce po investičním zlatu a stříbru pohyboval v předvánočním období mezi 10 až 15 %. V únoru, březnu i srpnu byla poptávka nižší, jde tedy o 100 % nárůst. U investiční platiny byl v prosinci zaznamenán 10x větší růst poptávky kvůli propadu ceny platiny na burze a informacím o omezené produkci v dolech v Jihoafrické republice, Rusku a Kanadě.

Drahé kovy

Listopadové a prosincové prodeje investičního zlata akciové společnosti Zlato.cz stouply zase dvojciferně. Zlato má tendenci ke konci roku a na začátku nového roku silně posilovat. Důvodem je zvýšená poptávka po fyzickém zlatě v průběhu všech náboženských svátků. Letos ceně zlata pomáhá i americká centrální banka, která zvýšila úrokové sazby.

Česká mincovna

Česká mincovna eviduje o 30 % vyšší zájem o zlato a zlaté mince, které zákazníci věnují jako dárek pod stromeček. Letos je další fenomén v podobě spoření do zlata, kde se v porovnání s předchozím měsícem registrovalo o 83 % více zákazníků.

Golden Gate

Nákup zlata a stříbra se u Golden Gate před Vánoci zvýšil více než 2x. Prodala o 23 kg zlata více než v listopadu. Na vyšších prodejích se projevil i pokles ceny na začátku prosince až k 1 240 dolarům za unci a teď se cena pohybuje okolo 1 264 dolarů. Pro korunového investora do zlata jsou ceny příznivé díky posilující koruně a také oslabujícímu dolaru. Nejoblíbenějším vánočním dárkem je zlatý slitek Valcambi, který se podobá tabulce čokolády, složený z jednogramových certifikovaných slitků, které lze odlamovat. Kupují je nejčastěji prarodiče pro vnoučata.

Bitcoiny a průzkumy

Golden Gate prodává zlato i za bitcoiny a investoři si vybírají zisky z kryptoměn, a reinvestují je do aktiv, jako jsou drahé kovy s větší stabilitou ceny a budoucí perspektivou růstu. Drahé kovy podle průzkumu agentury NMS považuje za výhodnou investici 15 % Čechů, vlastní je 5 % lidí. Asi 1/3 lidí se obává poklesu hodnoty peněz a 43 % lidí se o své úspory nebojí.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Prodej aut v EU v říjnu klesl o 30 procent, snížil se čtvrtý měsíc po sobě
    Prodej nových osobních aut v Evropské unii v říjnu meziročně klesl o 30,3 procenta na 665.001. Informovalo o tom dnes na svém webu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej se snížil čtvrtý měsíc po sobě a letošní říjen je nejhorším říjnem v historii záznamů. Nedařilo se hlavně skupině Volkswagen, z níž se nejhůře vedla Škoda Auto. V České republice byl pokles nových registrací mírnější.
  • Prodej aut v EU za osm měsíců klesl o téměř třetinu
    Prodej nových aut v zemích Evropské unie se za osm měsíců letošního roku snížil o 32 procent na více než 6,12 milionu vozů. Z toho v samotném červenci počet registrací nových aut klesl o 5,7 procenta a v srpnu o 18,9 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
  • Prodej aut v Německu v květnu meziročně klesl o polovinu
    Prodej nových osobních automobilů v Německu se v květnu kvůli koronavirové krizi meziročně snížil o 49,5 procenta na 168.148 vozů. Oznámil to dnes spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Pokles nicméně zpomalil ve srovnání se zhruba 61 procenty v předchozím měsíci.
  • Prodej aut v Německu v pololetí vzrostl o sedm procent
    Prodej nových osobních automobilů v Německu se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšil o sedm procent na 1,73 milionu. Uvedlo to dnes německé sdružení automobilového průmyslu VDA. V celém letošním roce pak sdružení očekává nárůst prodeje o tři procenta na 3,3 milionu vozů.
  • Prodej aut v Rusku v květnu meziročně vzrostl o 163 procent, trh se zotavuje
    Ruský automobilový trh se dál zotavuje z loňského propadu. V květnu tam prodej aut meziročně vzrostl o 162,8 procenta na 72.171 vozů. Vyplývá to ze zprávy, které dnes zveřejnila analytická agentura Autostat. Loni v květnu ruský automobilový trh kvůli dopadům války na Ukrajině a následným protiruským sankcím výrazně klesl, prodalo se jen 27.500 aut.
  • Prodej budovy Hlavní pošty v pražské Jindřišské ulici by byl správným krokem, České poště může vynést miliardy. V současnosti mizí v této „černé díře“ desítky milionů korun ročně
    Na přetřes opět přichází otázka prodeje centrály České pošty v pražské Jindřišské ulici. Není to poprvé. Už třeba v roce 2019 jednala s Českou poštou o koupi lukrativní nemovitosti Praha. Vedení metropole totiž tehdy hledalo nové sídlo magistrátu, kam by přestěhovalo zhruba dva tisíce úředníků ze Škodova paláce.
  • Prodejce letenek Kiwi.com měl loni téměř půlmiliardovou ztrátu
    Česká společnost Kiwi.com, která se zabývá prodejem letenek, loni zvýšila ztrátu o polovinu na 19,6 milionu eur (468 milionů Kč). Ve ztrátě se pohybuje poslední čtyři roky, tedy včetně předcovidového roku 2019, a dohromady činí ztráta za ty roky téměř dvě miliardy korun. Vyplývá to z výročních zpráv ve Sbírce listin. Ve ztrátě firma loni skončila i přes to, že trh zaznamenal v prvním čtvrtletí výrazné oživení po pandemii covidu a loňské tržby za prodané letenky byly za deset let existence v rekordní výši 2,1 miliardy eur (50 miliard Kč).
  • Prodejci oděvů vyklízejí tuzemská obchodní centra. Češi se přesouvají k online nakupování a k méně formálnímu oblečení, trpí obleky i džíny
    Česká obchodní centra, shopping mally či retail parky vyklízejí prodejci oděvů či obuvi. Jejich prodejní místa zatím nikdo nezaplňuje, místo nazdobených výloh je vidět jen nekonkrétní nápis „Coming soon“. Již brzy. Ale co? Kdo? Z Česka se nedávno stáhl třeba francouzský oděvní řetězec Camaieu, jenž tu provozoval skoro třicet kamenných obchodů. V problémech je také společnost L Brands, pod níž spadá značka luxusního spodního prádla Victoria’s Secret. A mnozí další.
  • Prodejci Ripple mají vše plně pod kontrolou
    XRP/USD se v době psaní tohoto článku obchoduje v červených číslech na 0,4113. Altcoin našel silnou rezistenci a nyní klesá, protože cena bitcoinu také klesá. Dnes klesla o 6,95 % z denního maxima 0,4400 na dnešní minimum 0,4094.
  • Prodejci sektů a šumivého vína letos vyhlíží rekordní rok. Rostoucí prodeje „bublinek“ přilepší i státní kase, stát se však na víně stále připravuje o miliardy korun
    Do prodeje na českém trhu se loni dostalo 166 572 hektolitrů šumivých vín. To odpovídá 7,6 procenta celkového objemu prodávaného vína a takzvaných vinných meziproduktů, jakým je například burčák. Šumivá vína se mezi Čechy těší rostoucí oblibě. Například společnost Bohemia Sekt loni prodala více než osmnáct milionů lahví sektu a šumivých vín, meziročně o dvanáct procent více. Překonala tak i do té doby rekordní rok 1999, kdy lidé slavili příchod nového milénia.
  • Prodeje akcií a vyšší výnosy znovu hrají do karet dolaru
    Dnes ráno jsme dostali o něco lepší data z čínské ekonomiky, kde průmyslová výroba i maloobchodní tržby za srpen rostly výrazněji, než se čekalo. Na vylepšení sentimentu na západních trzích to však nestačí. Investoři s obavami vyhlížení zasedání Fedu, kde dojde k dalšímu výraznému zvýšení sazeb, přičemž se spekuluje až o 100 bazických bodech. Výnosy dluhopisů se dál postupně zvedají a zrcadlí předpoklad přísnější měnové politiky.
  • Prodeje automobilky Tesla v Číně vzrostly v květnu o 29 %
    Akcie automobilky Tesla (TSLA.US) vyskočily na počátku seance o 3 % po zveřejnění pozitivních statistik prodejů vozidel v Číně. Dle dat z China Passenger Car Association (CPCA) prodala Tesla v květnu v Číně vyrobených 33 463 elektomobilů, a to včetně exportů. Jedná se o 29% skok ve srovnání s předcházejícím měsícem. Čína patří mezi největší trhy automobilky. Tamní prodeje tvoří třetinu globálních prodejů. Mnoho investorů tak považuje tato data za indikátor celkového zdraví automobilky.
  • PRODEJE DOMŮ SE DOSTALY NA TŘÍLETÉ MAXIMUM
    Před zveřejněním měsíčního záznamu amerického Federálního rezervního systému se prodeje domů v USA vyšplhaly na...
  • Prodeje domů v USA byly od roku 2007 mnohem slabší, než se uvádělo, přiznala revize NAR
    Skutečný obrázek amerického trhu nemovitostí je horší, než statistiky dosud uvád...
  • Prodeje domů v USA klesly, ceny dřeva extrémně rostou
    Data prodeje domů v USA za březen klesly na 6,01 mil. ve srovnání s únorovými 6,24 mil. Analytici očekávali pokles pouze na 6,19 mil. Prodeje klesly o 3,7 % MoM po poklesu v únoru o 6,3 % MoM. Březnový pokles je velmi zajímavý, protože si USA procházejí silným ekonomickým růstem. Na druhou stranu se však nečekalo, že by výplata stimulů měla prodeje domů výrazně ovlivnit.
  • Prodeje existujících domů: potvrdí růst?
    Po korekci v uplynulém roce prodeje existujících domů obnovují růst. Přes určité zakolísání v posledních kvartálech (které nebylo zcela vysvětleno) trh...
  • Prodeje existujících domů v USA zklamaly, analýza EUR/USD
    Počet prodaných existujících domů v USA klesl v září meziročně o 1,9 procenta na 5,29 milionu jednotek. V září do...
  • Prodeje iPhone 7 poslaly akcie Apple na roční maximum
    V minulém týdnu dosáhly akcie Applu nového letošního maxima s cenou přes 115 dolarů za akcii. Akciové domy a banky Applu věří. Společnost RBC Capital Markets zvýšila cílovou cenu akcií ze 117 na 120 dolarů. Bank of America Merrill Lynch zvýšila cenu až na 125 dolarů. Nejvíce společnosti věří BMO Capital Markets a Caneccord Genuity, které věští cenu na 140 dolarů za akcii. Nicméně od široké veřejnosti sklidil Apple kritiku, že zařízení přišlo o konektor na sluchátka.
  • Prodeje iPhonů klesají, Apple poprvé od roku 2016 nedosáhl zisku
    „Po celá léta byl Apple jménem, ke kterému inovátoři ve výsledkové sezóně vzhlíželi, aby dosáhli solidních výsledků, ale u technologického giganta se konečně objevily trhliny, když s určitou rezervou nesplnil očekávání ohledně zisku a tržeb.
  • Prodejem části devizových rezerv můžeme posílit korunu
    „Vzhledem k současné situaci na trhu lze předpokládat, že prodej části devizových rezerv by pomohl k posílení kurzu koruny efektivněji než zvyšování úrokových sazeb. Silnější koruna by však neprospívala českému exportu, který je důležitou součásti tuzemského hospodářství. Naopak dovoz zahraničního zboží by zlevnil,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader