Úterý 19. březen 2024 08:26
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Začne trhy trápit výprodej čínských akcií?

27.11.2017 09:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čínské trhy zatím jako by nikoho příliš nezajímaly. Minulý čtvrtek čínské akcie zaznamenaly nejprudší propad od června 2016 - o zhruba 3 % a do pondělí ztráty celkově vzrostly na zhruba 5 %. Americké akcie i ropa žijí ovšem zatím v jiném světě a soustředí se například na blížící se setkání OPECu nebo silná domácí čísla. Výprodeje čínských akcií jako by se jich ani netýkaly.

Přehlíží je možná i proto, že od začátku roku stále hlavní čínský index zůstává více než 20 % v plusu. Pokud by však čínské výprodeje měly pokračovat i v tomto týdnu, může být všechno jinak a z okrajového tématu se na trzích rázem stane ústřední. Tržním hráčům mohou začít v hlavě rezonovat vzpomínky na počátek roku 2016, kdy během pár měsíců čínské akcie ztratily skoro 40 %, stáhly s sebou dolů ropu i akcie a vedly k oddálení dalšího růstu sazeb v USA a k nafouknutí QE v eurozóně.

Podobně jako v roce 2016 je za dnešním čínským výprodejem strach z vyšších výnosů. Čínský desetiletý výnos se v uplynulém týdnu vyšplhal nad 4 %. To částečně odráží pomalu rostoucí americké výnosy, větší roli dnes ale hrají faktory domácí. Především snaha čínské centrální banky zabránit dalšímu nárůstu vnitřního zadlužení. Konkrétně zákaz poskytování půjček na nákup dluhopisů a další kroky proti “stínovému” bankovnímu sektoru vyhnaly výnosy vzhůru. Dražší a méně dostupné peníze mohou být pro přeinvestovanou a vnitřně předluženou ekonomiku velice nepříjemným problémem. Dál totiž jede vpřed především kvůli setrvačnému nárůstu dluhově financovaných investic…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká měna se usadila po jestřábích komentářích z ČNB pod 25,50 EUR/CZK. V tomto týdnu pro ni bude zásadní sledovat revizi HDP a jeho detailní strukturu za třetí kvartál - silnější číslo by mohlo sázky na prosincový růst sazeb ještě zvýšit a koruně pomoci. Negativně by teoreticky mohl působit další nárůst napětí na čínském trhu, pokud by se strach přelil i na vyspělé trhy.

Zahraniční forex

Tento týden bude na data a události trochu záživnější. Kromě německé politiky (naděje na velkou koalici pomáhají euru) budou nepochybně zajímavá vystoupení nového a odcházejícího šéfa Fedu Powella a Yellenové v americkém Kongresu, údaje za říjnovou inflaci v eurozóně a americká podnikatelská nálada (ISM). Každopádně kurz eurodolaru v blízkosti hranice 1,20 začíná být zralý na negativní korekci.

Ropa

Cena ropy Brent s koncem týdne pokračovala v solidním růstu atakujícím hodnotu 64 USD/barel. Pozitivní impuls představovalo zejména páteční ujištění Ruska, že hodlá prodloužit dohodu o pokračujícím omezení produkce. V daný moment tedy zřejmě již nic nebrání tomu, aby OPEC na svém čtvrtečním zasedání dohodu uzavřel a v zásadě tak naplnil tržní očekávání.

Právě tolik očekávané zasedání OPEC bude jednoznačně hlavní událostí tohoto týdne. Trhy však budou kromě novinek z Vídně samozřejmě zajímat tradiční data o zásobách ropy a ropných produktů, v úterý od API, ve středu oficiální od EIA. Pátek pak bude ve znamení dat o aktivitě amerických producentů od Baker Hughes.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Yellenová potvrdila březnový růst sazeb, dolar ale není schopen dál posílit
    Janet Yellenová ve svém pátečním vystoupení stvrdila březnový růst sazeb v USA. Jasně řekla, že růst sazeb v březnu je “žádoucí?, pokud budou chodit dál slušná čísla. Posledním důležitým číslem budou v tomto týdnu souhrnné statistiky z amerického trhu práce za únor (payrolls). My čekáme silný výsledek - přírůstek pracovních míst přes 200 tisíc (viz náš Stopař - http://bit.ly/2k8R6Cd). Zajímavé je, že přes výrazný nárůst sázek na březnový růst amerických sazeb (šance 96 %) nezabodoval výrazněji americký dolar, kterému se stále nechce pod 1,05 EUR/USD.
  • Rozbřesk: Yellenová s Fischerem dnes potvrdí záměr Fedu zvýšit v půlce března úroky
    Tento týden přinesl jednu zásadní změnu - trhy výrazně zvýšily své sázky na růst sazeb v USA. Minulý týden dávali investoři pravděpodobnost březnovému růstu sazeb pouze 27 %, dnes je to skoro 90 %. Hlavním důvodem je série jestřábích vystoupení centrálních bankéřů z amerického Fedu včetně Williama Dudleyho a Laely Brainardové.
  • Rozbřesk: Yellenovou čeká v tomto týdnu nový republikánský Kongres
    Čeká nás týden, ve kterém se mohou více odhalit plány dvou nejdůležitějších centrálních bank - amerického Fedu a evropské ECB.
  • Rozbřesk: Začátek týdne ve znamení obchodních válek
    Nový týden začne pravděpodobně opět ve znamení strachu z obchodních válek. Kombinace lehce jestřábího Fedu a oznámení nového balíku cel na dovoz čínského zboží do USA připravila trhům ke konci uplynulého týdne nebezpečnou číši bolehlavu. A její účinky budou pravděpodobně patrné i na začátku tohoto týdne. První protiúder z Číny totiž již přišel.
  • Rozbřesk: Za českou inflací hledejme především dražší jídlo
    Dnes přichází na řadu asi poslední velké číslo z české ekonomiky, které mimochodem může podpořit, nebo spíše nalomit úvahy centrální banky o brzkém zvyšování úrokových sazeb. Bude to sice „jen“ číslo za červen, avšak může docela dobře ovlivnit další inflační výhledy centrální banky. Zvlášť pokud se realita ještě více vzdálí od modelového pohledu ČNB. Předpokládáme, že ano, avšak než předem spekulovat nad výsledkem, který bude za chvíli znám, podívejme se na dosavadní podrobná inflační čísla za ČR, která se zveřejňují obvykle do tří týdnů po samotné inflaci.
  • Rozbřesk: Začíná kritický týden pro akcie, velcí hráči se vrací z dovolených
    Začíná kritický týden. Po americkém “Labor Day” se klasicky vrací na trhy po prázdninách větší institucionální obchodníci. Až uvidí drahé akcie vyhnané vzhůru zejména “retailovými” letními obchody, budou se muset rozhodnout. Buď naskočí na rozjetou vysokou vlnu, anebo začnou prodávat. Nebylo by to ostatně poprvé, co září přinese korekci přehnaného letního optimismu. A při pohledu na rostoucí počty nakažených napříč Evropou by se určitě důvody ke korekci našly.
  • Rozbřesk: Začíná týden vesměs pozitivních zpráv z ekonomiky
    Zatímco minulý týden nebyl z pohledu nových zpráv rozhodně nabitý, u tohoto je tomu právě naopak. V ČR se rozvolňuje, a tak se po měsících čekání konečně otevírají restaurace, bazény, a dokonce i kluby a diskotéky – sice zatím bez tance. Život zde tedy konečně směřuje do dřívějších kolejí, a právě rozvolněná část služeb se tak bude moci konečně opět začít podílet na ekonomickém růstu. Na zhodnocení vývoje ve druhém čtvrtletí si však budeme muset počkat ještě zhruba dva měsíce, a tak se trhy budou muset zatím spokojit s novými podrobnostmi o HDP v úvodu roku. Prozatím totiž měly k dispozici pouze předběžný odhad a teprve v úterý přijdou na řadu dílčí statistiky o vývoji nabídkové i poptávkové strany. Velké překvapení se asi čekat nedá, nicméně výsledky investic nebo uzemněných odvětví mohou být i tak poměrně zajímavé.
  • Rozbřesk: Začíná volební týden, co budou trhy sledovat?
    Začíná volební týden, na jehož konci budou v Česku nově rozdány karty. Podle dosavadních průzkumů veřejného mínění se zdá, že nás podobně jako v sousedním Německu čeká o poznání více fragmentovaná poslanecká sněmovna a teoreticky složitější cesta ke koaliční dohodě.
  • Rozbřesk: Začne ECB brzy přelaďovat na jestřábí notu?
    Jestřábi začínají být více slyšet. Zápis z posledního zasedání ukazuje, že by ECB mohla již na svém nadcházejícím zasedání změnit slovní závazky, které dnes trhům dává (ohledně QE a sazeb). A popravdě není se čemu divit. V prosinci ECB provedla největší pozitivní revizi růstu v historii - za rok 2017 čeká růst 2,4 % a za rok 2018 2,3 %.
  • Rozbřesk: Začne trhy trápit výprodej čínských akcií?
    Čínské trhy zatím jako by nikoho příliš nezajímaly. Minulý čtvrtek čínské akcie zaznamenaly nejprudší propad od června 2016 - o zhruba 3 % a do pondělí ztráty celkově vzrostly na zhruba 5 %. Americké akcie i ropa žijí ovšem zatím v jiném světě a soustředí se například na blížící se setkání OPECu nebo silná domácí čísla. Výprodeje čínských akcií jako by se jich ani netýkaly.
  • Rozbřesk: Zájem o nová auta nepolevuje, koruna nejvýš za 7 let a ruský rubl v klidu
    Nakonec to nebyl až tak špatný rok, budou si moci říct nad dnešními čísly o registracích osobních automobilů v EU některé automobilky. Sice se čekal symbolický útlum evropských prodejů, avšak ty se ve finále zvýšily o 1,2 %, hlavně díky vývoji v Německu, kde se loni registrovalo o 5 % více nových vozů než v roce 2018. Na celkovém nárůstu se pak tento samotný trh podílel z 95 %. Z pěti největších trhů v EU rostly tři, výjimkou byla pouze Velká Británie, kde v době brexitové nejistoty docházelo ke konsolidaci trhu po předchozím boomu, a Španělsko.
  • Rozbřesk: Zajištěnost exportérů na maximu
    Zatímco mezi USA a Čínou se schyluje k dalšímu kolu celních odvet, Evropa řeší, jaké důsledky to bude mít pro její průmysl. Právě pro toto odvětví, byť není ve většině zemí EU dominantní, může být probuzený obchodní protekcionismus velmi nepříjemnou brzdou. Ostatně už poslední indexy nákupních manažerů (PMI), které vlastně ani nemohly zohlednit nové celní kolečko, naznačují, že expanze evropského průmyslu začíná ubírat na tempu.
  • Rozbřesk: Zakázky napoví o síle růstu české ekonomiky v letošním roce
    Po včera zveřejněných výsledcích českého zahraničního obchodu, které dopadly nad očekávání dobře díky silnému vývozu automobilů a strojů, dnes přišly na řadu poslední výsledky z průmyslu, stavebnictví a maloobchodu. Možná mnohem zajímavější než samotná tempa jednotlivých odvětví a oborů budou tentokrát statistiky zakázek. Ty nám totiž jako jediné (vedle soft ukazatelů) mohou říct něco málo o budoucnosti, protože jak bylo, už asi víme. Pozornosti by neměly uniknout objednávky v průmyslu, konkrétně v tom automobilovém, který tvoří třetinu průmyslu i českého exportu. Dlouhodobě mu vděčíme za vynikající výsledky ekonomiky, nicméně je stále více diskutabilní, jak dlouho se ještě na něj můžeme spoléhat. Přece jen evropský automobilový trh téměř nepřetržitě roste a blíží se k nasycenosti.
  • Rozbřesk: Zamíří Německo do recese? Tento týden bude jasno
    Tento týden se “rozlouskne” jedna důležitá otázka. Ve čtvrtek zveřejní český i německý statistický úřad první odhady HDP za třetí kvartál. A bude tím pádem jasno, zda Německo skutečně zamířilo do recese i to, jak silné dozvuky to nakonec mělo v třetím kvartále v Česku. Co tedy čekat?
  • Rozbřesk: Zápisky z letní dovolené, aneb koláž obrazů z přehřáté ekonomiky
    Návrat z letní dovolené může být prospěšný nejen proto, že si v práci člověk odpočine od dětí, ale také proto, že se může s kolegy podělit o své zážitky z cest. Ty v případě analytika zkoumajícího ekonomiku mohou být i trochu jiné, než když si je namodeloval u pracovního stolu v kanceláři. Mikroekonomická zkušenost z reálného světa během letní dovolené v ČR přitom mohla poskytnout hned několik indicií, že se nám ta naše malá ekonomika pěkně zahřívá.
  • Rozbřesk: Zasedání ECB a Fedu ukážou rozdílný přístup k inflaci. Dnes musí být ve střehu forint
    Evropská centrální banka versus Fed - tento týden uvidíme střet různých pohledů na dnešní inflační vlnu. Zatímco Fed (podobně jako ČNB) ji bere s plnou vážností a urychlí ústup z měnové expanze (tapering), ECB bude na čtvrtečním zasedání pravděpodobně i nadále přešlapovat na místě. Potvrdí sice ústup z pandemických programů (PEPP) do konce března, ale bude podmíněn dalším vylepšením pandemické situace a zcela mimo hru ponechá otázku zvýšení úrokových sazeb.
  • Rozbřesk: Zasedání Fedu ve stínu konkurzu na jeho šéfa
    Americká centrální banka se v následujících hodinách má stát středem finančního vesmíru, ale nemusí to být dnešní zasedání Fedu, které zvedne obchodníky ze židlí. Americký prezident Trump totiž ve stylu svých televizních reality show pořádá konkurz na příštího šéfa Fedu a jméno kandidáta hodlá oznámit zítra. Trumpova volba přitom nemusí nutně znamenat zachování statu quo ve vedení nejvlivnější centrální banky světa a proto je trhy očekávána více než dnešní výstupy z jednání FOMC.
  • Rozbřesk: Zasedání OPEC předvánočním překvapením na ropě?
    Producentské státy kartelu OPEC a partnerské země vedené Ruskem budou dnes a zítra jednat ve Vídni o podobě těžebních škrtů pro příští rok. Přestože v rámci ropné aliance existuje principiální shoda na potřebě prodloužení těžebního závazku platného již od konce roku 2016, konkrétní podoba zůstává nejasná. Na trhu se tato nejistota aktuálně odráží ve zvýšené volatilitě cen ropy, které se v posledních týdnech – navzdory geopolitickým šokům – držely v relativně úzkém pásmu poblíž 60 USD/barel.
  • Rozbřesk: Zasedne ECB. Změna sazeb se dnes nečeká, brzda jejich návratu směrem normálu ale také ne
    Přestože se od dnešního zasedání ECB žádná zásadní změna v nastavení měnové politiky nečeká, na pozadí akcelerujících inflačních tlaků nelze vyloučit další posun komunikace jestřábím směrem. Březnová inflace v eurozóně totiž opětovně překvapila svou dynamikou a meziročně se vyšplhala již na 7,5 %. Rozhodování ECB však významně komplikuje stagflační šok v podobě války na Ukrajině, který sice dále zvyšuje cenové tlaky, zároveň ale působí ve směru nižšího růstu, jak potvrzují březnové předstihové indikátory v eurozóně.
  • Rozbřesk: Zásoby dieselu jsou proklatě nízko
    V komoditně zaměřených komentářích často zdůrazňujeme, že kromě spotových cen se vyplatí sledovat i celou forwardovou křivku. Hezký příklad, proč je to vhodné a který jsme komentovali nedávno, je kauza zlevňujícího evropského plynu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new