Čtvrtek 28. březen 2024 17:21
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.11.2017

21.11.2017 16:13  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Eurostat zveřejnil data pro jednotlivé složky spotřeby domácností za rok 2016. Zřejmě nejsledovanější položkou je v současnosti podíl útraty za bydlení na celkové spotřebě. Ta také zaznamenala nejvyšší nárůst ze všech položek oproti roku 2006, když vzrostla z 22,9 % na 24,5 %. Česká republika v této kategorii skončila šestá s 25,6 % a je tak mírně nad průměrem EU. Ze zemí osmadvacítky však útrata za bydlení oproti roku 2006 rostla nejrychleji v Portugalsku (+4,5 p.b.), Španělsku (+4.3 p.b.) a Finsku (4,1 p.b.). V České republice dosáhla růstu 0,9 p.b.

Ministerstvo financí ČR vydalo novou makroekonomickou prognózu, ve které zvýšilo odhad pro růst české ekonomiky pro letošní a příští rok. Oproti minulé predikci byl navýšen růst HDP pro rok 2017 o 1 p.b. na 4,1 % a pro rok 2018 o 0,4 p.b. na 3,3 %. Průměrná míra inflace byla také revidována a to směrem nahoru na 2,4 % pro tento i příští rok. Podle predikce MFČR by měla nezaměstnanost i nadále klesat a reálné mzdy růst solidním tempem. Nutno však připomenout, že míra nezaměstnanosti je již nyní na nejnižší úrovni od konce roku 1996, a je tedy málo prostoru k jejímu dalšímu snížení. Dosavadní ekonomický růst byl tažen mimo jiné snižováním nezaměstnanosti a k dalšímu zrychlení růstu může dojít pouze skrze zvyšování produktivity práce.

Chicago Fed index ekonomické aktivity v říjnu vzrostl na 0,65 oproti očekávaným 0,20. Zářijová hodnota byla revidována nahoru z 0,17 na 0,36. Index je sestaven z 85 makroekonomických ukazatelů. Hodnota nad nulou indikuje ekonomický růst nad historickým trendem. Současná hodnota je nejvyšší od konce roku 2006.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.11.2017
    Ceny německých průmyslových výrobců v říjnu narostly o 0,3 % meziměsíčně, což je plně v souladu s předpovědí mediánu trhu. Tempo růstu zůstalo nezměněné v porovnání s předchozím měsícem, nicméně se stále udržuje v již šestiměsíčním vzestupném trendu. V meziročním srovnání ale růst cen průmyslových výrobců mírně zpomalil o 0,4 p.b. na 2,7 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.12.2017
    Dnešním hlavním tématem je finální kolo schvalování americké daňové reformy, která se stane prvním velkým legislativním vítězstvím nové administrativy D. Trumpa. Senát již schválil společnou verzi zákona a čeká se jen na opakované schválení sněmovnou reprezentantů. Po nekonečném příběhu daňové reformy, o které se mluví od zvolení nového prezidenta, se pozornost do konce roku přesune k riziku uzavření vládních institucí. Americké administrativě opět hrozí nedostatek financí, pokud do pátku neschválí navýšení limitu federálního dluhu. Naposled se tak stalo v říjnu 2013. Podle vyjádření vrchních členů republikánské strany se však situace vyřeší včas a ke krizovému scénáři nedojde. Nicméně se objevují mimo jiné hlasy konzervativní části strany podmiňující schválení navýšením výdajů na obranu. Se svými požadavky přišla také demokratická strana a tak vládní těsná většina bude mít ještě hodně překážek v legislativní cestě. Americký dolar se po oslabení ze začátku týdne zastavil kolem úrovně EUR/USD 1,185.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.2.2017
    Tento týden bude na makroekonomická data chudší, za pozornost budou stát předstihové indikátory a to jak v USA, tak v Evropě. Jelikož některé regionální Fed indikátory (jako Empire či Filadelfský index) se v únoru nečekaně zlepšily a dosáhly vysokých úrovní, trh očekává zlepšení také u amerického PMI indexu z výrobního sektoru, který bude zveřejněný zítra. Naopak mírné snížení indexu nákupních manažerů čeká trh v Německu, ve Francii i za celou eurozónu. Český PMI index bude zveřejněný až v březnu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.2.2018
    Ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení návrh, který počítá se zrušením superhrubé mzdy a zvýšením sazeb daně z příjmů fyzických osob na úroveň 19 % a 24 % pro obyvatele, jejichž roční příjmy přesáhnou 1,5 mil. Kč. V současnosti platí superhrubá mzda, která vyjadřuje základní hrubou mzdu zvýšenou o zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem, a ta je zdaněna 15% sazbou. V současnosti lidé, kteří mají roční příjem nad 1,2 mil. Kč, platí 7% solidární přirážku k dani z příjmu. Nicméně jen 2,3 % zaměstnanců podle ČSÚ pobírá hrubou mzdu vyšší než 80 tisíc korun. Důležitější však je, že návrh počítá s možností si od základu daně odečíst tři čtvrtiny odvedeného zdravotního a sociálního pojištění. To ale neplatí pro příjmy z nájmů a obchodování s akciemi. Pokud se tedy člověk živí či přivydělává si pronajímáním bytů nebo obchodováním na akciových trzích, výrazně se mu sníží čistý příjem. Podle ministerstva financí by veřejné rozpočty v důsledku změny zákona (tj. především vlivem zrušení superhrubé mzdy zavedené v době ekonomické krize) přišly o 23,2 mld. Kč. Odstranění superhrubé mzdy z českého daňového zákona zpřehlední náš daňový systém a pro většinu zaměstnanců tento návrh znamená snížení daňového zatížení o 1,1 % (zdroj: MF ČR).
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.3.2017
    Dnes se v Bruselu znovu schází ministři financí eurozóny, aby řešili situaci jižních států a plnění jejich závazků. Největší pozornost bude soustředěná na jednání o Řecku, které má v červenci splatit další část svých závazků a zatím nenaplnilo podmínky pro přijetí další finanční pomoci. Největší otázku vyvolává účast Mezinárodního měnového fondu, které se brání především američtí konzervativci. Naopak státy eurozóny v čele s Německem připouštějí, že další řecký bailout bez účasti MMF by byl velice složitý. Účast MMF je totiž klíčový faktor důvěryhodnosti, bez které se hůře vysvětluje záchrana Řecka voličům. A o voliče jde ve volebním roce 2017 především.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.4.2017
    Britský parlament včera podle očekávání odsouhlasil předčasné parlamentní volby, které navrhla premiérka T. May. Proti předčasným volbám hlasovalo jenom 13 poslanců, naopak 522 jich bylo pro. Trhy očekávaly odsouhlasení voleb a reakce libry byla proto velmi umírněná. Dnes se libra pohybuje poblíž EUR/GBP 0,84.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.6.2017
    Včerejší první den jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie byl spíše zahřívacím kolem, ve kterém se určil program vyjednávání. Prioritou zůstává pobyt občanů EU ve Velké Británii a naopak, finanční požadavky EU vůči Velké Británii a status irských hranic. První věcné jednání by se mělo uskutečnit 17. července a následně každé čtyři týdny. Na celý proces zbývá 16 měsíců, poté musí být výsledek schválen všemi členskými zeměmi. Ve prospěch mírnějšího Brexitu se dnes ráno vyjádřili P. Hammond, člen britské konzervativní strany a guvernér britské centrální banky M. Carney. Libra od dnešního rána oslabila na EUR/GBP 0,882 z EUR/GBP 0,876.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.7.2017
    Evropská centrální banka na svém dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla ponechat svou dosavadní měnovou politiku beze změny. Depositní sazba ECB tak nadále zůstává na -0,4 % a sazba pro hlavní refinanční aktivity na 0,0 %. Podle tiskové zprávy úroky zůstanou na této úrovni alespoň do doby, než ECB přestane s nákupem cenných papírů, především dluhopisů. ECB bude pokračovat v nákupu cenných papírů v objemu 60 mld. eur měsíčně minimálně do konce roku 2017. RBI tým očekává, že ECB začne se snižováním objemů nákupu aktiv již na začátku roku 2018. Dále náš tým ve Vídni odhaduje, že k prvnímu zvyšování úrokové sazby by měla ECB přistoupit v posledním čtvrtletí roku 2018.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.9.2017
    Hlavním tématem dnešního dne je měnověpolitické jednání Fedu. Výsledek bude zveřejněn v osm hodin večer středoevropského času. Trh většinově očekává, že nastavení úrokových sazeb zůstane beze změny na současném pásmu 1,00% - 1,25%. Dále by měl být zveřejněn plán snižování bilance centrální banky, která vlivem tří programů kvantitativního uvolňování narostla do výše 4,5 bilionů dolarů. S tím by centrální banka měla podle očekávání začít v průběhu října. Pohledem Fed Funds Futures trh sází na růst úrokových sazeb až na prosincovém jednání, kde se pravděpodobnost zvýšení pohybuje kolem 53 %. Se zvyšováním v prosinci počítá i prognóza RBI týmu s tím, že další zvyšování sazeb proběhne v prvním čtvrtletí 2018. Americký dolar celý den vyčkává na finální rozhodnutí a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,20, což je poblíž letošní nejslabší hodnoty dolaru a zároveň nejslabší hodnoty od začátku roku 2015. Dále bude mimo jiné zveřejněna nová makroekonomická prognóza Fedu a individuální odhad budoucího vývoje úrokových sazeb jednotlivých členů bankovní rady.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.10.2017
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v září vzrostl o 1,7 bodu na 56,6. Trh očekával růst o 0,9 bodu na 55,8 b. Zářijový PMI index je tak na třetí nejvyšší hodnotě za tento rok. V průměru za prvních osm měsíců roku se pohybuje na 56,4 bodech. Český PMI tak potvrzuje data z posledního konjunkturálního průzkumu ČSÚ, který poukazuje na zlepšení podmínek ve zpracovatelském sektoru. Ve třetím čtvrtletí se ekonomice dařilo, což znamená i dobrý růst českého průmyslu, u kterého očekáváme pro tento rok průměrný růst 5,2 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.11.2017
    Bankovní rada ČNB dnes zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 0,25 p.b. na 0,5 %, což je v souladu s naším odhadem. Lombardní sazba byla navýšena o 0,5 p.b. na 1,0 % a diskontní sazba byla ponechána na hodnotě 0,05 %. ČNB pokračuje v rozšiřování rozdílu mezi jednotlivými sazbami tak, jak tomu bylo v předkrizovém období. Podle inflační prognózy by se růst cen měl držet nad 2,0 %, ale pořád v tolerančním pásmu až do konce roku 2018. Výhled růstu HDP na rok 2017 byl navýšen z 3,6 % na 4,5 % a pro rok 2018 a 2019 by se růst ekonomiky měl držet nad 3,0 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.12.2017
    Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla poměrem 5:2 ponechat úrokové sazby na svých dosavadních hodnotách. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 0,50 %, což je v souladu s naším odhadem. Lombardní sazba zůstává na 1,00 % a diskontní sazba na 0,05 %. Dnešní rozhodnutí bankovní rady je také v souladu s listopadovou makroekonomickou prognózou ČNB. Podle slov guvernéra J. Rusnoka je ale průměrná úroveň kurzu koruny vůči euru ve třetím čtvrtletí (i přes oslabení v posledních týdnech) mírně pod předpokladem ČNB. Koruna je tak o něco silnější než ČNB potřebuje k omezování růstu cen. Navíc míra růstu reálných mezd je i přes rekordně nízkou nezaměstnanost pod prognózou ČNB a nevytváří takové inflační tlaky, se kterými centrální banka původně počítala. Proto předpokládáme, že vhodnější příležitostí navyšovat úrokové sazby bude příští měnověpolitické jednání banky v únoru. V celém roce 2018 počítáme se třemi navýšeními sazeb v prvních třech čtvrtletích, tak aby na konci roku základní úroková dosáhla 1,25 %. Koruna po jednání ČNB oslabila nad EUR/CZK 25,72 kvůli zklamání té části trhu, která počítala s navýšením sazeb.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.1.2018
    Český index nákupních manažerů (PMI) ve výrobě v prosinci vzrostl o 1,1 bodu na 59,8 bodu a výrazně tak překvapil trh. PMI je tak na nejvyšší hodnotě od února 2011. Průměrná hodnota PMI za rok 2017 dosáhla 57 bodů, což je o 4 body více než v roce 2016. Růst indexu byl podpořen robustním nárůstem objemu výroby, hlavně novými zakázkami ze zahraničí – objem exportu se rapidně zvýšil a lze tedy očekávat vyšší pozitivní saldo zahraničního obchodu v následujících měsících. Velké množství zakázek nutí firmy k většímu náboru zaměstnanců, což povede k menšímu nárůstu prosincové sezónní nezaměstnanosti. Podle našeho názoru PMI v jednotlivých zemích Evropy zakončil rok 2017 na neudržitelných hodnotách a v roce 2018 takto vysoká čísla pravděpodobně neuvidíme. V posledním čtvrtletí 2017 dosáhl průměr indexu 59 bodů a PMI tak poukazuje na stále silnou ekonomickou expanzi. Odhadujeme růst HDP v posledním čtvrtletí 2017 nad 5,0 % meziročně.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.2.2017
    Dnes stojí za pozornost zveřejnění předběžného odhadu indexu nákupních manažerů v eurozóně a v Německu. Oba dva indexy předčily očekávání trhu a indikují tak pokračující ekonomickou expanzi. Již tak silný PMI index z výrobního sektoru v Německu v únoru vzrostl o 0,6 b. na 57 bodů a je tak nejvýš od poloviny roku 2011. Trh naopak očekával pokles na 56 bodů. Očekávání předčil také složený index nákupních manažerů, ten vzrostl na 56,1 bodů a je na svém téměř tříletém maximu. Medián trhu očekával stagnaci na 54,8 bodů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.2.2018
    Únorové PMI ve výrobě v Německu a eurozóně naplnily očekávání pokračující korekce. V Německu došlo k poklesu o osm desetin na 60,3 b. V eurozóně zaznamenal index překvapivě větší pokles o 1,1 b. na 58,5 b. To je v souladu se včerejším prudkým poklesem únorové spotřebitelské důvěry v eurozóně nebo poklesem ZEW indexu v obou zmíněných ekonomikách. Pokračuje tak zmírnění dobré nálady, na kterou poukazuje celá řada předstihových ukazatelů. Ty měly už několik měsíců přemrštěné hodnoty vzhledem ke stavu ekonomiky. Přehnaný optimismus firem a spotřebitelů vyvolává další stimul pro ekonomiku, z čehož vychází další růst optimismu. Dostáváme se tak do spirály, která vyžene ekonomiku do nejvyšších pater a může následně způsobit pád z mnohem větší výšky. Konstantní růst optimismu si užívá i česká ekonomika. Hospodářský cyklus je však běžnou součástí života a je nutné počítat i s negativními zprávami. Proto chápeme korekci předstihových ukazatelů jako součást ozdravného procesu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.3.2017
    Makroekonomické kalendáře v Evropě i v USA jsou dnes téměř prázdné, pro finanční trhy budou proto zajímavější vystoupení 3 členů Fedu (Dudley, George a Mester), která jsou na dnes naplánovaná. Do konce týdne vystoupí s projevem ještě další představitelé americké centrální banky včetně guvernérky J. Yellenové. W. Dudley se dnes k výhledu na vývoj amerických úrokových sazeb nevyjádřil. Naopak P. Harker z Filadelfského Fedu včera řekl, že nevylučuje ani rychlejší ani pomalejší růst úrokových sazeb než ty tři zvýšení, se kterými letos počítá ve svých prognózách. Další hlasující člen Fedu Ch. Evans podpořil očekávání dvou nebo tří zvýšení sazeb v letošním roce. V pořadí druhé letošní zvýšení amerických úrokových sazeb by mohlo přijít v červnu – trh započítává tuto možnost z 57 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.4.2017
    Dnešní den je ve znamení předstihových PMI indikátorů. Německý PMI z výroby poklesl v dubnu o desetinku na 58,2 bodů, trh očekával pokles na 58 bodů. Jeho protějšek ze sektoru služeb klesl na 54,7 bodů z březnové hodnoty 55,6 bodů. Tady trh očekával lepší výsledek 55,5 bodů. Míra vytvoření nových pracovních míst v soukromém sektoru klesla pouze nepatrně z březnového šestiletého maxima a zůstává tak i v dubnu na vysoké úrovni. Výrobní sektor i sektor služeb hlásí další růst zaměstnanosti. Růst německé ekonomiky tak i na začátku druhého čtvrtletí zůstává solidní, přestože růst jak v průmyslu, tak i ve službách oproti březnu nepatrně zpomalil.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.6.2017
    Guvernér ČNB Jiří Rusnok se v dnes zveřejněném rozhovoru vyjádřil k plánovanému růstu úrokových sazeb a makroekonomické situaci v ČR. Sdělil, že aktuální prognóza ČNB počítá s navýšením úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí tohoto roku, ale „měnověpoliticky to na to nevypadá.“ Pokud by navýšení nakonec opravdu přišlo, bylo by nevýrazné. Podobně se v pondělí vyjádřil viceguvernér Vladimír Tomšík. Sdělil, že by odsunul navýšení úrokových sazeb, bude-li koruna i nadále stabilně posilovat. Ve stejném duchu promluvil také Marek Mora. Trh s korunou podle guvernéra nečekají až do voleb žádné větší výkyvy způsobené zevnitř. Odhady vývoje kurzu zatím ČNB nebude zveřejňovat. Dále se Rusnok vyjádřil k vývoji inflace: „Intuitivně se mi zdá, že velký výkyv v odhadu vývoje inflace proti platné prognóze nebude.“
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.7.2017
    Česká koruna po včerejším chvilkovém prolomení symbolické hranice 26 korun za euro pokračuje ve svém dlouhodobém trendu posilování. Koruna je stále více favoritem investorů, což v současnosti podporuje ojedinělá politická stabilita v regionu vzhledem k vývoji v Maďarsku a čerstvým událostem v Polsku. Podle našich odhadů je koruna podhodnocena cca o 8 % a vidina blížícího se růstu úrokových sazeb zájem o korunu jen posiluje. Avšak prudké posilování koruny může naopak růst sazeb ČNB oddálit. Každé procento posílení koruny vůči euru odstřihne z inflace 0,2 p.b. a má stejný dopad do ekonomiky jako zvýšení sazeb o 0,25 b.b. Proto odhadujeme zvyšování úrokových sazeb ČNB až ve čtvrtém kvartálu tohoto roku za předpokladu, že kurz posílí ke konci roku k EUR/CZK 25,90. Aktuálně hodnota koruny vůči euru směřuje k hranici EUR/CZK 26,00.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 21.8.2017
    Tento týden se bude nést ve znamení předstihových indikátorů. Prvním je právě zveřejněný Chicago Fed index ekonomické aktivity za červenec, který zklamal trh, když klesl na -0,01 b. oproti předpovídaným 0,10 b. Hodnota pod nulou znamená růst pod dlouhodobým trendem. Červnová hodnota byla revidována o 0,03 b. nahoru na 0,16 b.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader