Čtvrtek 28. březen 2024 10:54
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

ČEZ v Bulharsku ve Varně prodal za 1,3 miliardy korun uhelnou elektrárnu

08.11.2017 08:41  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nový majitel společnosti Sigda se zajímá ale zatím spíše pozemky blízko moře pod uhelnou elektrárnou, která je od roku 2015 mimo provoz.

Společnost ČEZ v současné době hledá kupce i pro distribuční síť pro 3 miliony lidí, kterou získali už v roce 2004. Největší česká energetická společnost ČEZ už dlouho avizovala, že se chce z Bulharska stáhnout. Společnost Sigda koupila uhelnou elektrárnu ve Varně, i když je od roku 2015 mimo provoz. Tato transakce podléhá schválení bulharským úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Uhelná elektrárna ve Varně

Bulharská společnost za elektrárnu nabídla asi 50 milionů eur, což je 1,3 miliardy korun. Pro zájemce není důležitá samotná elektrárna, která má dnes mizivou hodnotu, ale pozemky, na kterých se dá vybudovat přístav. Společnost ČEZ koupila elektrárnu ve Varně v roce 2006 za částku 206 milionů eur. Dalších 100 milionů eur bylo investováno do navýšení jejího kapitálu. Celková investice do zdroje o výkonu 1260 megawattů vyšla společnost ČEZ v minulosti na částku 8,6 miliardy korun. Od roku 2015 je elektrárna ve Varně mimo provoz, protože pro svůj další provoz nezískala výjimku od Evropské komise. Elektrárna totiž zejména nesplňuje emisní limity vztahující se na vypouštěné oxidy dusíku a síry. A společnost ČEZ už do ní nechtěla dále investovat další peníze.

Distribuční síť

Nyní společnost hledá kupce i pro distribuční síť pro 3 miliony lidí získanou v roce 2004. V loňském roce tato síť vykazovala pro společnost ČEZ provozní zisk ve výši 5,6 miliardy korun a čistý zisk v částce 343 milionů korun. Česká energetická firma v Bulharsku v současné době vlastní ještě navíc i solární elektrárnu Orešec a ve městě Bara stanici na zplynování biomasy.

Energo-Pro

Zájem o distribuční síť a obnovitelných zdrojů projevila česká společnost Energo-Pro, kterou vlastní podnikatel Jaromír Tesař. Společnost nabízí částku 281 milionů eur. Energo-Pro již v Bulharsku nyní působí a vlastní distribuční síť pro 1,2 milionu lidí. Pokud by se jí podařilo aktiva získat, stane se tak největší energetickou společností v Bulharsku. Veškeré distribuční společnosti včetně společnosti ČEZ, vedou v současné době proti Bulharsku mezinárodní arbitráž zejména kvůli sporům s regulátorem při určování cen zákazníkům. Pokud by se v tomto sporu podařilo společnosti ČEZ zvítězit, mohla by tak získat až několik set milionů eur, což bude při prodeji aktiv hrát klíčovou roli.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČEZ: Silné výsledky, očekávání dividendy 65 CZK, akvizice GasNet, cíl mírně pod odhady
    ČEZ představil výsledky za poslední čtvrtletí minulého roku a celý loňský rok. EBITDA za 4Q23 29,8 mld. CZK překonala konsensus o +13 %. Nicméně čistý zisk 3,0 mld. CZK je nižší než očekávání trhu o 22 %, a to zejména kvůli vysoké daňové zátěži (ale absolutní rozdíl je relativně malý). Celoroční výsledky považujeme ve shodě s konsensem (EBITDA lepší) a podle našeho pohledu naznačují dividendu 65 CZK. Náš odhad na tento rok je ve shodě na úrovni EBITDA a mírně pod naší projekcí na čistý zisk. Cena akvizice GasNet je v rámci našeho odhadu. ČEZ oznámil solidní sadu čísel. Výhledem je na čistém zisku lehce pod našimi odhady, což může být na začátku roku spíše konzervativní pohled.
  • ČEZ: Speciální daně za meziročním poklesem, dividenda 117 CZK, zpřesnění cíle
    První kvartál byl podstatně ovlivněn speciálními daněmi, kvůli kterým klesla čísla v meziročním srovnání a nedosáhla na tržní odhady. Naproti tomu návrh dividendy je více než dvojnásobný proti dosavadnímu rekordu. Management také zpřesnil celoroční cíle.
  • ČEZ: Splnění celoročních cílů na horní hranici, dividenda 69 CZK
    Budeme sledovat výsledky za 4Q23, respektive celoroční čísla ve srovnání s cílem společnosti stanoveným pro loňský rok, dále pak návrh dividendy a projekce managementu na tento rok. Výsledky za rok 2023 budou v meziročním srovnání nižší. Neočekáváme, že by se měly opakovat extrémně vysoké zisky z obchodování předchozího roku a negativní jsou beze sporu speciální daně. Očekáváme splnění celoročních cílů blíže horní hranice projekce ČEZu. Počítáme také s výplatou dividendy v maximální výši, tedy 69 CZK. Pro tento rok odhadujeme EBITDA 120,3 mld CZK a čistý zisk 35,7 mld. CZK.
  • ČEZ: Společenská odpovědnost, snižování emisí, rozvoj obnovitelných zdrojů
    Včera na odpolední konferenci představil ČEZ novou vizi 2030 – čistá energie zítřka. ČEZ zopakoval, že je pro něj důležitá společenská odpovědnost (ESG) a plánuje zvýšit tento rating do roku 2030 ze současných 40 % na 80 %.
  • ČEZ svolává valnou hromadu, návrh dividendy 117 CZK
    ČEZ zveřejnil pozvánku na valnou hromadu, která se bude pokonat v pondělí 26. června 2023.
  • ČEZ: Tempo plnění celoročních cílů naznačuje jejich možné zvýšení
    Vzhledem k vyšším realizovaným cenám elektřiny očekáváme, že ČEZ oznámí za třetí kvartál tohoto roku vyšší tržby a mírný růst zisku EBITDA. Čistý zisk ale poklesne zejména kvůli speciální dani z nadměrných zisků. Předpokládáme, že EBITDA vzroste v meziročním srovnání o +1,4 % na 30,5 mld. CZK při tržbách 88,1 mld. CZK (+9,4 % y/y). Čistý zisk klesne o téměř 50 % y/y na 9,4 mld. CZK. Tempo plnění stávající celoroční projekce naznačuje možnost zvýšení celoročních cílů.
  • ČEZ těžce krvácí i dnes, za týden přišel o 130 miliard své hodnoty. Důvodem je zjevná snaha vlády de facto vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně na až tak výhodných podmínek, někteří z nich proto hovoří o „zločinecké akci“
    Akcie energetické společnosti ČEZ se i dnes citelně propadají, klesly dnes až na 981 korun za kus. Přitom ještě minulý týden ve čtvrtek uzavíraly na hodnotě 1225 korun za akcii. To znamená, že ČEZ za zhruba týden přišel o zhruba 130 miliard své tržní hodnoty.
  • ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty. Investoři se totiž bojí toho, co na ně vláda chystá; podle Raiffessen Bank má ČEZ přijít o dalších skoro 240 miliard své hodnoty
    Akcie energetické společnosti ČEZ se v uplynulém týdnu dramaticky propadly. Ještě ve čtvrtek 11. května uzavíraly obchodování na pražské burze na cenové úrovni 1225 korun za akcii. Včera už to bylo ale jen 1041 korun. To znamená, že ČEZ za pouhý týden přišel o takřka 100 miliard své tržní hodnoty.
  • ČEZ: Trh očekává, že cena elektřiny do budoucna klesne, záleží na trhu s plynem
    Trh očekává, že cena elektřiny do budoucna klesne. Velkoobchodní cena s dodávkou příští rok je větší než ta s dodávkou v letech 2023 a 2024. Cenu v následujících měsících bude výrazně ovlivňovat situace na trhu s plynem. Na dnešním setkání s novináři to uvedl místopředseda představenstva polostátní společnosti ČEZ Pavel Cyrani. Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše.
  • ČEZ: Tržby a EBITDA porostou, čistý zisk pod tíhou speciální daně
    V druhém kvartále očekáváme růst tržeb i zisku EBITDA, zejména vzhledem k vyšším realizovaným cenám elektřiny, ale mírný pokles čistého zisku, který negativně ovlivní speciální daně. EBITDA by podle našich odhadů měla dosáhnout 24 mld. CZK (+53 % y/y) při tržbách 75,5 mld. CZK (+38 % y/y). Čistý zisk odhadujeme na úrovni 6,7 mld. CZK (-2,9 % y/y). Očekáváme také potvrzení cílů na tento rok. Předpokládáme, že cena akcií ČEZu bude reagovat zejména na jakékoli informace týkající se potenciální restrukturalizace a případného zrušení daně z neočekávaných zisků.
  • ČEZ: Vláda plánuje ovládnout klíčové domácí elektrárny
    Podle premiéra Petra Fialy chce vláda v blízkém horizontu vlastnit síť klíčových tuzemských elektráren, aby mohla nabídnout spotřebitelům nižší ceny elektřiny.
  • ČEZ: Vláda představila strop pro ceny elektřiny
    Vláda premiéra Petra Fialy navrhuje cenový strop pro silovou cenu elektřiny na úrovni 6 CZK/kWh a plynu na 3 CZK/kWh. Opatření by se mělo týkat domácností, živnostníků a institucí (např. školy) a mělo by platit od listopadu. Podle ministra financí Stanjury by dopad do státního rozpočtu měl být maximálně 130 mld. CZK, které chce vláda získat zavedením daně z mimořádných zisků (cca 70 mld. CZK) a z vysoké dividendy ČEZu. Předpokládáme, že daň z mimořádných zisků by se zavedla až pro rok 2023.
  • ČEZ: Výhled na tento rok je nad našimi odhady
    ČEZ oznámil výhled na tento rok. Odhady vedení ČEZu zahrnuje dopad schválených speciálních daní. Zisk na úrovni EBITDA odhaduje vedení na 105-125 mld. CZK a očištěný čistý zisk na 30-40 mld. CZK. Realizační cenu elektřiny odhaduje ČEZ na 120-160 EUR/MWh, pro 45-47 MWh elektřiny. Odvod z tržeb by měl být v rozmezí 7-33 mld. CZK, daň z mimořádných zisků pak 20-30 mld. CZK. Standardní korporátní daň pak 13-17 mld. CZK.
  • ČEZ vyjednává o akvizici Vodafonu
    Podle denního tisku chce ČEZ koupit tuzemský Vodafone. Jednání probíhají od minulého léta. Případné dokončení se očekává do začátku letošního léta. Cena by se podle médií mohla pohybovat na úrovni nižších desítek miliard korun.
  • ČEZ vykoupí dluhopisy za 12 mld. CZK
    ČEZ včera po zavření trhu oznámil, že akceptuje všechny nabídky na odkup vydaných dluhopisů. Celkem by se mělo jednat o dluhopisy v objemu 12,15 mld. CZK.
  • ČEZ vyplácí nejnižší dividendu za 12 let
    Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům nejnižší dividendu za posledních 12 let ve výši 24 korun za akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada po celonočním jednání.
  • ČEZ vyplatí dividendu 48 korun za akcii, prošel návrh MF
    Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. V úterý pozdě večer o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Prošel tak protinávrh ministerstva financí, které společně s vyšší dividendou navrhovalo také posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, tento návrh ale neprošel. Valná hromada skončila v noci z úterý na středu po zhruba 16 hodinách jednání.
  • ČEZ vyplatí dividendu 52 korun za akcii, vyšší byla jen za rok 2009
    Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Dnes o tom rozhodla valná hromada firmy. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii. Dividenda podle firmy odráží prodej rumunských aktiv. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes uvedl, že prodej rumunských aktiv se na dividendě podílí 9,50 Kč na akcii před zdaněním. Mezi akcionáře bude rozděleno 28 miliard korun, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 20 miliard korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ.
  • ČEZ vyplatí rekordní dividendu
    Dividenda energetické společnosti ČEZ z letošního zisku bude podle současných odhadů rekordní, stát z ní může dostat rekordních 36 až 42 miliard korun. Celkově pak společnost může akcionářům vyplatit zhruba 52 až 60 miliard korun, což by bylo dosud nejvíce. V rozhovoru s ČTK to ve čtvrtek řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.
  • ČEZ vypsal miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín
    Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu České republiky, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit v letech 2028 až 2030. Novináře o tom informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Modernizací ČEZ sleduje zajištění minimálně šedesátiletého provozu jihočeské jaderné elektrárny. Nové generátory budou připraveny i na případné zvýšení výkonu elektrárny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster