Čtvrtek 28. březen 2024 21:57
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Čína překvapila vyšší fixací USDCNY v době oslabování dolaru

27.09.2010 10:26  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Oslabování dolaru v pátek uprostřed všeobecného výprodeje pokračovalo, jelikož silná data z Německa znovu podpořila ochotu riskovat. Německé průzkumy IFO byly obecně lepší, než se předpokládalo (podnikatelské klima 106,8 vs. 106,4, současné podmínky 109,7 vs. 108,7, ale očekávání 103,9 vs. odhadované 104), což signalizuje, že výrobci nekráčejí tak trnitou cestou, jak naznačovaly čtvrteční indexy nákupních manažerů. To umožnilo EUR posílit po počátečním poklesu až těsně nad 1,33 a poté následoval prudký odraz vzhůru. Tentýž pohyb bylo možno zaznamenat i jinde. USDCHF dosáhl nového rekordního minima, než z důvodu peněžních toků na konci newyorského obchodování došlo k určité korekci. USDJPY se po falešném poplachu v podobě spekulací o další intervenci během asijské seance držel na úrovni 84,0.

Pokud jde o údaje zveřejněné v USA, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby potvrdily posun k ochotě riskovat, když očištěná data přinesla velmi dobrý výsledek (meziměsíčně +2,0 % bez dopravních prostředků oproti očekávanému 1,0 % a nahoru revidovaným -2,8 % za minulý měsíc), i když prodeje nových domů nesplnily v srpnu meziměsíčně očekávaných 6,9 % (skutečný nárůst byl nulový, ale červencové číslo bylo revidováno na příznivějších -7,7 %). Wall Street tato data povzbudila a DJIA získal během dne 1,86 %. S&P vzrostl o 2,12 % a Nasdaq o 2,33 %.

Čína se odhodlala k relativně překvapivému kroku, když se poprvé od 8. září rozhodla fixovat jüan k americkému dolaru na nižší úrovni. Jedná se o první fixaci od zasedání FOMC minulý týden, přičemž USD za stejnou dobu oproti indexu klesl o 2,4 %. Se zostřujícím se napětím v americko-čínských obchodních vztazích (sněmovní rozpočtový výbor přijal v pátek svůj návrh zákona o omezení obchodování s Čínou a Čína zjevně v rámci odvetných opatření včera prohlásila, že zavede obrovská dovozní cla na americkou drůbež (až 105,4 %)) neodpovídá tento krok očekávané smířlivé předehře setkání Wena s Obamou minulý týden. Rizikový vzestup se trochu zmírnil, ale měnové páry si podpůrné úrovně udržely a akciové trhy zůstaly v klidu v černých číslech.

V Evropě odstartuje tento týden zveřejněním švédské obchodní bilance a výdajů domácností. Následovat budou informace o peněžní zásobě M3 v eurozóně a komentáře celé řady představitelů ECB. Severoamerická seance bude ve znamení indexů výrobní aktivity chicagského a dallaského Fedu.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čína povoluje opratě: Poprvé od roku 2008 snižuje úrokové sazby, ulevuje bankám
    Čínská centrální banka učinila jasný krok k uvolnění měnové politiky a tím podpo...
  • Čína povzbudila akciové investory, neplánuje oslabovat juan; analýza zlata
    Evropské burzy v pondělí rostou a korigují ztráty z předchozích dvou týdnů. Optimismus čerpají z Asie, kde japonský akciový index Nikkei...
  • Čína po zasedání G20 uvolňuje povinné minimální rezervy, indexy PMI opět zklamaly, analýza AUD/USD
    Čínský index nákupních manažerů Caixin za výrobu spadl na 48,00 oproti očekávaným 48,4 bodům. Podnikatelské podmínky ve výrobním sektoru...
  • Čína požaduje od bánk, aby znížili sadzby na vkladoch, s cieľom stimulovať ekonomiku!
    Menový pár USDCNH a kontrakt CHNComp reagovali nárastom v súvislosti s oznámením príkazu čínskych úradov znížiť úrokové sadzby z vkladov s cieľom stimulovať ekonomiku. Výnosy čínskych dlhových cenných papierov poklesli po uvedenom oznámení.
  • Čína prichádza s programom na zníženie korporátneho dlhu. Je taký európsky – bezzubý
    Čína prichádza s prvým programom na riešenie extrémne vysokého korporátneho dlhu, ktorý je v pomere k HDP najväčším na svete (keď nepočítame malé finančné/daňové centrá ako Luxemburgsko, kde firmy sídlia len na papieri). Tento stav je dedičstvom masívnych stimulov, s ktorými prišla vláda po prepade zahraničného dopytu v roku 2009. Tie spočívali v masívnych pôžičkách štátom vlastnených bánk, ktoré išli predovšetkým štátom vlastneným firmám, ktoré za to stavali/vyrábali kadečo, len aby sa udržali pracovné miesta a vysoký rast HDP. Korporátny dlh k HDP sa následne vyšplhal z úrovní pod 100% HDP až k súčasným 150% a zatiaľ to nevyzerá, že by sa jeho rast mal zastaviť (graf od @zerohedge):
  • Čína pripravuje odvetné clá, akcie rozširujú straty
    Negatívnu náladu na akciových trhoch umocnili správy z Číny o tom, že Čína pripravuje odvetné clá na import tovarov z USA. Pripravované clá počítajú s 25% colnou sadzbou na dovoz tovarov z USA. V prípade, ak nedôjde k úspešnému dosiahnutiu obchodnej dohody, USA pristúpi k zvýšeniu ciel a rovnako aj Čína. Stupňujúce sa napätie ohľadom obchodnej vojny poslalo trhy späť nadol. K týmto negatívnym správam sa pridal aj fakt, že Európska komisia znížila výhľad rastu eurozóny pre rok 2019 z 1,3% na 1,2% a v roku 2020 z 1,6% na 1,5%. EK uviedla, že v prípade eskalácie obchodnej vojny, bude tempo hospodárskeho rastu nižšie.
  • Čína provokuje Trumpa. A vôbec nemá také slabé karty, ako by sa mohlo zdať
    Môj dnešný komentár pre hnonline.sk   Čínska mena sa v júni oslabila voči doláru o viac ako 3%. Bolo to najväčšie...
  • Čína představila odvetná cla
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování se ztrátami. Indexy S&P 500 a Dow Jones oslabují o 0,5 % a technologický Nasdaq klesá o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,1 %). Děje se tak v reakci na oznámení Číny o plánu uvalit ve dvou vlnách nová cla v rozmezí 5 až 15 % na americké zboží v celkové hodnotě 75 mld. USD. První s účinností od 1. září a druhá od 15. prosince. Jednou z dotčených komodit je americká ropa, na kterou připadá 10% clo. To je také důvod, proč jsou energetické společnosti po otevření trhů nejztrátovějším odvětvím.
  • Čína představuje hnací sílu globálního oživení poptávky po ropě
    Čínská poptávka po ropě se zotavila na úroveň více než 90 % původního stavu před pandemií koronaviru začátkem tohoto roku, což je překvapivě silné oživení, které by se mohlo odrazit v třetím čtvrtletí.
  • Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut
    Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut. V prvním čtvrtletí Čína vyvezla podle oficiálních statistik zveřejněných minulý týden 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954.185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, píše zpravodajský server BBC. Čínský vývoz podpořila poptávka po elektromobilech a prodej do Ruska.
  • Čína překvapivě snížila krátkodobé úvěrové sazby
    „Čína tímto krokem nepřímo přiznává potíže s obnovou ekonomiky a mohlo by to být předzvěstí intenzivnější stimulace a snížení klíčových úrokových sazeb později v roce,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Čína přestala trhy strašit, ale nový problém je Sýrie. Trhy se drží, přestože nálada chladne
    Po projevu čínského prezidenta dostaly finanční trhy příležitost se dál zklidnit a přehodnotit směrem dolů riziko vyhrocení obchodní války. Věříme, že jednání nakonec dokáží zabránit roztočení spirály cel a omezení, ovšem stále je ještě hodně času na ostrá prohlášení zejména z americké strany.
  • Čína přestala trhy strašit, ale nový problém je Sýrie. Trhy se drží, přestože nálada chladne
    Po projevu čínského prezidenta dostaly finanční trhy příležitost se dál zklidnit a přehodnotit směrem dolů riziko vyhrocení obchodní války. Věříme, že jednání nakonec dokáží zabránit roztočení spirály cel a omezení, ovšem stále je ještě hodně času na ostrá prohlášení zejména z americké strany.
  • Čína přestává financovat ruský vývoz plynu či ropy. Nedůležitějším spojencem Putinova režimu je tak nyní Německo a jeho Energiewende
    Dvě čínské státní banky, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a Bank of China, pozastavují dolarové financování ruského surovinového vývozu a částečně také financování tohoto vývozu v čínské měně. Zprávu přináší agentura Bloomberg. ICBC je vůbec největší bankou na světě podle objemu aktiv. Bank of China je pak čtvrtou největší globální bankou. Pozastavení financování vývozu ruských surovin znamená značné zhoršení exportních možností Ruska nejen na čínském trhu, který je pro něj klíčový. Prostřednictvím příjmů i z tohoto expertu přitom Rusko z velké části financuje třeba právě svoji probíhající invazi na Ukrajině.
  • Čína přijala hozenou rukavici k obchodní válce, akcie však rostly
    Netrvalo to dlouho a Čína odpověděla na poslední vlnu cel, které uvalila Amerika na dovoz čínských produktů. Čína oznámila zavedení tarifů na import amerických výrobků v hodnotě 60 mld. USD a do platnosti vstoupí 24 září. Jedná se přitom o zboží od potravin až po textilie. Oznámilo to čínské ministerstvo financí v úterý odpoledne.
  • Čína přítelem investora
    Čtvrteční obchodní seance se držela v zaběhlém režimu z minulých dní. Index SPX 500 se i včera pohyboval téměř celý den kolem zelené nuly, nicméně směr závěru byl opačný. Sektory, které se při včerejším obchodním dni pohybovaly v zeleném teritoriu, byly komunikace (ATVI +0,49 %, T +0,57 %) a health sektor (PFE +1,42 %, MRNA +1,50 %).
  • Čína radikálně omezí export do KLDR, ta půjde do mínusu o 700 milionů dolarů
    Dost radikální rozhodnutí přichází ze země jako je Čína. Od října radikálně omezí vývoz některých ropných produktů do KLDR a navíc s okamžitou platností zakázala export zkapalněného zemního plynu do sousední země. Informovalo o tom čínské ministerstvo obchodu podle agentury Reuters. Peking na základě sankcí přijatých Radou bezpečnosti OSN zejména v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy současně vyhlásil okamžitý zákaz dovozu textilu z KLDR.
  • Čína reaguje na rozhodnutí Bílého domu pozastavením dovozů zemědělských produktů z USA
    Nový týden na trzích začal nervózně díky zprávám z Číny, kde tamní vláda podle deníku the South China Morning Post údajně zvažuje, zda má smysl pokračovat v dalším jednání se Spojenými státy poté, co americký prezident uvalil nová cla na zboží z Číny v objemu 300 mld. USD. Deník dále uvádí, že "Čína nemá žádnou touhu stát se předmětem vnitropolitického boje v USA, ale byla do tohoto boje zatažena". To zda budou jednání mezi Čínou a USA pokračovat tak nyní záleží jenom na dalším přístupu Spojených států a na tom, zda se rozhodnou Čínu i nadále vydírat.
  • Čína rostla ve shodě s odhady, Erdogan slibuje snižování sazeb
    Čínská ekonomika rostla v 2Q o 6,2 %. Zpomalování na čtvrtletní bázi sice pokračovalo, výsledky byly ale ve shodě s většinovým konsenzem. I když se jednalo o nejslabší tempo růstu za poslední téměř tři desetiletí, doprovodné výsledky za měsíc červen signalizují, že se situace může začít konečně zlepšovat.
  • Čína rozhodla o strategii na příští rok, žádná velká fiskální injekce nás nečeká
    Ropa stále hledá dno. V pondělí spadla její cena na nová jedenáctiletá minima. Strach z růstu amerických sazeb, nových dodávek ropy...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani