Čtvrtek 28. březen 2024 23:03
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

EU Index spotřebitelského sentimentu

29.10.2017 13:47  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Signály z průzkumů spotřebitelského sentimentu v eurozóně v tomto týdnu přinesly mírně smíšené signály o vývoji. Indikátor Evropské komise se zvýšil na nejvyšší úroveň od počátku roku 2011, zatímco index spotřebitelského sentimentu ISTAT v Itálii vzrostl v po pěti velmi silných měsících v říjnu na nejlepší výsledek od ledna 2016, protože domácnosti přehlížely politickou nejistotu a namísto toho akceptovali pokračující ekonomické oživení.
 
Naopak, německý index spotřebitelského sentimentu GfK mírně klesl po druhé za sebou v měsíčních měřeních, ale zůstal těsně před sérií vysokých výsledků dosažených před dvěma měsíci, zatímco index ochoty k nákupu vzrostl na šestiměsíční maximum.
 
Francouzský spotřebitelský sentiment zveřejněný v pátek 27. října zaznamenal pokles indexu INSEE ve čtvrtém měsíci za sebou na hodnotu 100, což je v souladu s dlouhodobým průměrem, a vychází z desetiletého maxima 108 dosaženého v červnu. Lehký pokles francouzského sentimentu z nadšení, které následovalo po volebním vítězství současného prezidenta Macrona naznačuje, že některé domácnosti mají pocit, že mají problémy s důsledky reforem na trhu práce, které uvedla v praxi nová pravicová vláda a se snižováním veřejných výdajů. To se pravděpodobně projevilo v průzkumu v poklesu očekávání spotřebitelů a vhledu na jejich vlastní finanční situaci a také v revizi jejich ochoty uskutečnit významné nákupy v nadcházejících dvanácti měsících.

Klíčová slova: Indikátor | Sentiment | EU | Index | GfK | Signály | INSEE | Komise | ISTAT | Očekávání |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Euforie po Fedu - trh si přeje otočku a slabá ekonomika mu může hrát to karet
    Včerejší tržní reakce na výsledek jednání Fedu byla poměrně euforická. Ačkoli dnes v Evropě je vývoj pouze smíšený a nálada poněkud vyprchává, stojí zato se k Fedu a velmi příznivému přijetí slov předsedy Powella vrátit. Faktické důvody k nadšení se totiž hledají těžko a dnes navážou zajímavá data.
  • Euforie pokračuje, data z trhu práce by neměla být překážkou
    Zdá se, že akciové trhy se chystají zakončit tento týden ve velkém stylu. Na včerejší pomalejší den navazují evropské indexy dalším strmým růstem, v jehož čele kráčí DAX se ziskem 2,2 procenta. Podobným tempem míří vzhůru ropa a eurodolar se etabluje kolem 1,1350, nadále s tendencí pokoušet se o vyšší hodnoty. Koruna sílí a tlačí se znovu k 26,50 za euro.
  • Euforie trochu uvadá, ale trhy zůstávají naladěny pozitivně. Eurodolar hledá směr
    Na hlavních finančních trzích nadále rezonuje výsledek víkendového summitu G20. Výrazně pozitivní efekt se převalil z Asie přes Evropu do Ameriky, kde ovšem následně trochu ztrácí na síle. Stále však sledujeme velmi pěkné zisky u hlavních akciových indexů a preferenci cyklických sektorů.
  • Euforie v sektoru fondů soukromého kapitálu
    Podle dat poradenské společnosti McKinsey momentálně připomíná sektor fondů soukromého kapitálu (private equity – PE) doslova euforii. Celosvětový objem transakcí (nákupy/prodeje podniků) od začátku letošního roku dosahuje půl bilionu dolarů. Pokud bude toto tempo pokračovat i po zbytek roku, za celý rok 2021 se dostaneme přes úroveň jednoho bilionu dolarů, což by představovalo jednoznačný historický rekord.
  • Euforii na trzích přiživily britské volby, na tahu je nyní Čína
    Včerejší zprávy o americkém návrhu na dohodu s Čínou nakoply zájem investorů o riziko, a tedy i ceny akcií či komodit. Naopak dluhopisy se celkově dostaly pod tlak. Dnes ráno euforie pokračuje poté, co parlamentní volby v Británii vyhráli konzervativci, kteří navíc s absolutní většinou budou moci uplatnit dohodu s EU a vyvést zemi z Unie na konci ledna. Žádné komplikace v podobě malé převahy v parlamentu se tedy nekonají.
  • Euforii z dat narušují zprávy o viru. Powell trhy nezklamal
    Velmi pozitivní vstup evropských akciových trhů do dnešního dne byl pouze začátek. Nálada investorů následně přerostla v euforii, k níž se odpoledne přidala také Wall Street. Jenže později nálada začala opět vyprchávat a zisky klesají.
  • Eufóriu strieda panika
    Finančné trhy sa počas prvej polovice európskeho obchodovania tešili z toho, že Bersani by mohol vyhrať...
  • EU hazarduje, když chce s vytápěním budov plynem skoncovat už za necelých 20 let. Úporná snaha Bruselu o environmentální udržitelnost může Unii připravit o udržitelnost sociální
    Zemním plynem je v ČR plně či částečně vytápěno zhruba 1,6 milionu bytů. Rozšířenějším druhem energie k vytápění je již pouze teplo. V bytech rodinných domů pak plyn dominuje dokonce i nad teplem. Teplo se však vyrábí převážně opět z neobnovitelných zdrojů, jako je plyn a uhlí. Z plynu a z uhlí se vyrábí také podstatná část elektřiny, která s obnovitelnými zdroji energie a tuhými palivy představuje třetí až pátý nejrozšířenější druh energie k vytápění bytů v ČR.
  • EU hlási 15 mil. nezaměstnaných lidí. Průměrná mzda v České republice vzrostla o 3,2 %
    Ruský ministr financí Anton Siluanov na ekonomickém fóru v Petrohradu oznámil, že Rusko hodlá ze svého státního investičního fondu (FNB) vyjmout všechna dolarová aktiva, která by měly být nahrazeny eury, jüany a zlatem. „Podobně jako centrální banka jsme se rozhodli omezit investice fondu do dolarových aktiv“, dodal Siluanov.
  • EU chce ochránit investice firem v Iránu
    Evropská komise by měla zahájit právní proces, který by aktivoval blokovací zákon v Evropské unii, aby ochránil evropské společnosti před hrozbou sankcí Spojených států, které se očekávají v letošním roce. Vzhledem k tomu, že americký prezident Donald Trump odstoupil, resp. Spojené státy, z iránské dohody o jaderných zbraních a slíbil sankce vůči Íránu na počátku tohoto měsíce, evropští vůdci pracují na plánech na ochranu EU společností, které investovaly miliardy eur v Íránu, od dosažení dohody v roce 2015.
  • EU je na pokraji mírné recese
    O ekonomikách EU a USA jsem v nedávné době nemluvil, i když podle mého názoru je jasné, čí ekonomika je silnější. Silná ekonomika je klíčem k silné měně. Když se podíváme dále než na minulý rok, zjistíme, že americký dolar posiluje již 16 let. Vůči euru začal dolar růst z úrovně 1,60 a vůči libře od 2,10. Stojí za zmínku, že za těchto 16 let vzrostl dolar proti euru 1,5x a proti libře se zdvojnásobil. A nejde jen o měny třetí třídy, jejichž věčný pokles se očekává, protože jejich ekonomiky jasně zaostávají. Proto ani celoroční pokles dolaru není nic jiného než korekce a trend je již 16 let "medvědí".
  • EÚ je pripravená schváliť druhý odklad Brexitu v prípade, ak Mayová ponúkne jasný plán
    Diplomati členských krajín EÚ v utorok vyhlásili, že únia je pripravená poskytnúť Británii ďalší odklad Brexitu do 30. Júna 2019, avšak s podmienkou, že Mayová predloží jasný plán, ako chce dosiahnuť schválenie dohody o Brexite v britskom parlamente. Európski diplomati rokujú deň predtým, ako sa v Bruseli stretnú lídri štátov EÚ na mimoriadnom summite ohľadom Brexitu. Na summite sa má definitívne rozhodnúť, či EÚ povolí Británii ďalší odklad Brexitu. Viacerí diplomati sa na úvod ministerských rokovaní vyjadrili, že je potrebné predísť scenáru „tvrdého brexitu“. Šéf írskej diplomacie, Simon Coveney sa vyjadril, že „Každý z nás je tento týždeň ochotný podporiť odklad, určite však musíme vidieť plán spojený s týmto odkladom“. Predstavitelia Nemecka a Francúzska naznačili, že sa neplánujú prispôsobiť ľubovoľným požiadavkám Londýna, hoci by sa tiež radi vyhli chaotickému odchodu Británie.
  • Euler Hermes: ČR by bez plynu z Ruska přišlo o čtvrtinu spotřeby energie
    V případě, že by Rusko zcela uzavřelo kohouty plynovodů vedoucích do Evropy, Česko by takto přišlo o 24 procent z celkové roční spotřeby energie. Evropský průměr je devět procent. ČR by tak byla společně s Maďarskem a Slovenskem jednou z nejvíce zasažených zemí v EU. Vyplývá to z analýzy přední světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes.
  • EU má nová rozpočtová pravidla, jež zadlužování členských zemí ale spíše usnadní. Dosavadní Pakt růstu a stability z 90. let byl porušen ve stovkách případů
    EU má nová rozpočtová pravidla. Pakt růstu a stability z 90. let se tak definitivně stává minulostí. Nová pravidla umožní ještě snazší zadlužování zemí EU, zejména pak eurozóny.
  • EU napadá u WTO Čínu; jednou kvůli patentům, podruhé kvůli dovozu z Litvy
    Evropská unie se rozhodla postoupit Světové obchodní organizaci (WTO) k posouzení dva spory, které vede s Čínou. Dosavadní jednání s Pekingem o jejich vyřešení nepřineslo výsledky a Evropská komise (EK) nyní žádá o zřízení panelu, který by vynesl verdikt. Jeden případ se týká omezení dovozu z Litvy, druhý praxe, kdy Čína omezuje držitele patentů při uplatňování jejich práv na ochranu inovací před soudem.
  • EU navrhuje zastropování cen plynu
    Evropská komise navrhla strop pro ceny plynu ve výši 275 EUR/MWh. Šéfka energetiky EU Simsonová zdůraznila, že tento mechanismus není stříbrnou kulkou pro snížení cen plynu a bude použit pouze jako poslední možnost. Podle jejího názoru je EU stále zranitelná vůči škodlivému nárůstu cen. Nicméně tyto zprávy měly na ceny plynu jen malý vliv, protože obchodníci se soustředí na předpovědi chladnějšího počasí v USA, zpoždění opětovného spuštění Freeportu a možnou stávku na železnici. Zaměstnanci největší americké železniční odborové organizace hlasovali proti předběžné dohodě o smlouvě uzavřené v září, což zvyšuje možnost stávky na konci roku, která by mohla narušit dodávky uhlí a donutit výrobce elektřiny spalovat více plynu.
  • EU nechala zmrazit tři evropské divize ruské banky Sberbank, včetně rakouské Sberbank Europe, pod niž spadá tuzemská Sberbank CZ. Klienti tak například nemohou vybírat vklady
    EU dnes nechala zmrazit tři evropské divize ruské banky Sberbank, ovládané ruským ministerstvem financí. Zmrazení se týká rakouské Sberbank Europe, pod niž spadá i česká Sberbank CZ, a také dvou jejích divizí, slovinské a chorvatské. Znamená to například, že klienti uvedených bank nemohou vybírat své vklady. Zmrazení zatím platí pro celý dnešek a celý zítřek.
  • EU odpoví na americká cla sankcemi
    Podle francouzského ministra financí jsou Francie a EU připraveny odpovědět na americká cla sankcemi. Otázkou zůstává, kdo na to nakonec doplatí. Francie a EU jsou podle francouzského ministra financí Bruna Le Maire připraveny zavést sankce. Spojené státy totiž asi v obchodním sporu kolem společnosti Airbus odmítnou přijmout podanou ruku a nakonec stejně zavedou cla, která jsou podle ministra hospodářskou a politickou chybou. USA však může zavést na dovoz z Evropy cla díky vyslovenému verdiktu Světové obchodní organizace.
  • EU odpoví na americká cla vlastními opatřeními
    Obchodní sága mezi USA a zbytkem světa pokračuje. V reakci na nedávné oznámení, že USA zavedou cla na dovoz evropského zboží v objemu 7,5 mld. USD, dnes promluvil německý ministr zahraničí Heiko Maas.
  • EU od roku 2008 poskytla Palestině desetinásobně větší objem peněz z evropských fondů než Česku. Ač právě od roku 2008 Gaze zcela a definitivně vládne Hamás, nekonají se tam volby, EU své peníze posílá dále
    Finanční pomoc EU Palestině je v posledních patnácti letech zhruba desetinásobná (!) v porovnání s objemem unijních peněz, které v témže období coby řádný člen EU čerpalo Česko.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani