Čtvrtek 28. březen 2024 09:50
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Trhy začínajú veriť FEDu. Pravdepodobnosť troch zvýšení sadzieb do konca 2018 je 40%

23.10.2017 16:45  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po septembrovom FEDe, na ktorom ostali prognózy pre budúci vývoj sadzieb nezmenené, začali trhy americkej centrálnej banke viac veriť. Aktuálne je pravdepodobnosť toho, že do konca roka pôjdu sadzby nahor nahor ešte raz 80% a takisto aj pravdepodobnosť toho, že do konca budúceho roka pôjdu sadzby nahor dvakrát. Zaujímavejší je však vývoj pravdepodobnosti, že do konca budúceho roka pôjdu sadzby nahor minimálne trikrát (teda budú nad 1,75%, aktuálne sú v pásme 1-1,25%). Tá je aktuálne okolo 40%. V auguste to bolo pritom menej ako 10%.

Vývoj pravdepodobností jednotlivých minimálnych úrovní úrokových sadzieb v rokoch 2017 a 2018

Stále je to však menej ako sú prognózy FEDu, ten počíta, že koncom roka 2018 budú sadzby v pásme 2-2,25%. Takémuto scenáru aktuálne trhy pripisujú len zhruba 10-percentnú pravdepodobnosť. To, ako sa situácia napokon vyvinie bude závisieť predovšetkým od inflácie a od toho, kto bude šéfovať FEDu od februára budúceho roka. Ohľadom budúceho šéfa FEDu prichádzajú skôr pozitívne správy. Okruh favoritov sa zúžil na Powella, Taylora a Yellenovú. Ani jeden z nich by podľa komentátorov nemal byť priaznivcom uvoľnenejšej politiky ako tej, ako aktuálne razí FED.

Dolár na väčšine párov pozitívnejšie očakávania trhov ohľadom budúceho vývoja úročenia nepociťuje. Dôvod je taký, že trhy sú optimistickejšie aj ohľadom vývoja úročenia inde (s výnimkou Japonska). Iné centrálne banky však nemusia byť tak agresívne ako FED, viaceré z nich čelia nižšej inflácii a vyššej nezamestnanosti. Pokiaľ nezačnú vysielať jastrabie signály a FED si svoj entuziazmus udrží, tak môže ísť dolár vyššie

Vývoj dolárového indexu (v platforme pod tickerom USDIDX)

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy zabrzdily před ECB. Přislíbí rozšíření QE?
    Včerejší pěkný odraz vzhůru na akcích se dnes v Evropě zadrhl a zdejší hlavní indexy většinou vykazují jen malé změny. Převládá však pokles, zatímco dluhopisy se naopak více nakupují. Také eurodolar přerušil svůj růst a lehce klesá na současných 1,1820. Ropa či zlato mírně ztrácejí.
  • Trhy začaly týden optimisticky. Evropské akcie přidávají procento, bezpečné přístavy ztrácí
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá v jednoznačném risk-on režimu. K tomu pomáhá jak skutečnost, že jsme se přes víkend nedočkali dalšího obávaného testu severokorejské rakety, tak skutečnost, že hurikán Irma dorazil na pobřeží Floridy pouze jako hurikán čtvrté kategorie, takže materiální škody nakonec pravděpodobně nebudou tak velké, jak se trhy ještě před víkendem obávaly. Indexy dnes tedy od rána rostou a jen v Evropě přidávají na lehce podprůměrných objemech více než procento.
  • Trhy začaly týden v klidném duchu, bezpečné přístavy znovu ztrácí
    Na trzích to zatím vypadá na docela klidný začátek nového týdne a asi málokdo je překvapen. Makro kalendář je dnes na data chudý a rizikové přirážky jsou po minulém týdnu znovu na minimu, takže důvody k větším pohybům zatím chybí. Evropské indexy dál ukrajují ze svých dřívějších ztrát a září pro ně zatím vypadá velmi dobře. Srpnová nervozita je tedy minulostí. Po úspěšném minulém týdnu zahajují indexy tento týden mírným růstem, i když na velmi nízkých objemech, které jsou zhruba čtvrtinu až třetinu pod dlouhodobým průměrem.
  • Trhy začátkem týdne zůstávají klidné, USD se drží pod 1,18 EURUSD
    Máme za sebou podle očekávání klidný start do nového týdne, který je doprovázen absencí nových fundament a svátkem v Německu. Tam dnes burzy neotevřely, takže jsme v Evropě svědky výrazně podprůměrných objemů, které se pohybují přibližně pětinu pod dlouhodobým průměrem. Nálada na trzích je tak i nadále klidná a opatrně optimistická, za což může hlavně nízká úroveň rizikových přirážek a s ní spojený stabilní rostoucí trend na evropských indexech. Ty dnes rostou hlavně v Británii a ve Francii.
  • Trhy začínají nový týden zvesela. Daří se akciím i dluhopisům a zlatu
    Pozitivní start do nového týdne přináší akciím v Asii zhruba půlprocentní zisky, ale v Evropě rostou hlavní indexy už o 2-3 procenta. A nejen to, další skoro 4 procenta přidává ropa a daří se také bezpečným aktivům. Zlato je o procento výš a výnosy dluhopisů prakticky plošně klesají. Výraznější snížení přitom sledujeme v Evropě, a to na italských 10Y papírech o 10 bodů v na německých o 2 bazické body.
  • Trhy začínají sázet na podzimní růst sazeb Fedu
    Trhy nastartovaly poklidně týden, ve kterém nás čeká nejprve zasedání Fedu a na konci zátěžové testy evropských bank. Plíživě však narůstají sázky na podzimní růst amerických úrokových sazeb. A mohou podle nás narůstat i nadále. První post-brexitová čísla totiž ukazují, že přes nárůst nejistoty má referendum negativní dopad zatím pouze na Británii. Nákaza v kontinentální Evropě je minimální a to je dobrá zpráva i pro americkou ekonomiku. Ta navíc podle dostupných čísel v druhém kvartále zrychlila a poroste podle našeho odhadu v druhém kvartále asi o 3 %.
  • Trhy začínají týden díky zprávám z Číny mírně nervózní
    Přestože se závěr minulého týdne akciím vydařil a ty v reakci na americká data dokázaly růst o více než procento, začátek tohoto týdne je na trzích zatím nervózní. Čínští představitelé totiž naznačili neochotu bavit se o určitých tématech s USA na jednání, které se má konat už koncem tohoto týdne. Konkrétně se jedná o témata týkající se čínské průmyslové politiky a státních dotací některým odvětvím. Obě témata jsou přitom pro amerického prezidenta klíčová.
  • Trhy začínají týden pod vlivem negativních zpráv, koruna však odolává
    Nový týden začal v negativním duchu, trhy tak navazují na pátek. Maďarsko se nedohodlo s MMF a ...
  • Trhy začínají týden v pozitivním módu a vzhlížejí opět k centrálním bankám
    Společně s šokem, který přišel kvůli eskalaci obchodní války, se logicky naděje investorů ještě více upnuly k možné pomoci ze strany hospodářské politiky. A právě pohled tímto směrem nyní převažuje, zvláště po odložení nových cel. V pátek je na programu začátek setkání v Jackson Hole, kde se bude sledovat, zda předseda Powell naznačí výraznější reakci Fedu na intenzivnější rizika. Ještě předtím ale trhy potěšila čínská centrální banka, která efektivně zlevnila úvěry firmám. Nejde o snížení hlavních sazeb, ale přímější navázání sazeb úvěrů na hlavní sazbu centrální banky v rámci reformy, kterou PBoC představila v sobotu.
  • Trhy začínají znovu strašit americká cla, na drahé kovy dolehl silnější dolar
    Po velmi divoké včerejší seanci se dnes na trhy zdá se znovu vracejí politická témata. Tím hlavním je rozhodně zpráva z USA, kde tamní administrativa oznámila detailnější informace ohledně cel, které se chystá uvalit na čínské dovozy v objemu 50 mld. dolarů. Ty by měly začít platit už v nejbližších dnech, přičemž americký prezident zároveň oznámil, že je připraven uvalit cla v objemu dalších 100 mld. dolarů pro případ, že bude chtít čínská vláda na americká cla odpovědět uvalením svých vlastních cel.
  • Trhy zahájily týden na nízkých objemech, zlato drží support 1 200 USD
    Po divokém minulém týdnu zahajují nový týden finanční trhy ve velmi klidném duchu. Přispívá k tomu jak absence významn...
  • Trhy zahajují týden opatrně, akcie i většina měn si své páteční pozice drží
    Dnes to zatím na finančních trzích vypadá na klasickou pondělní seanci. Nových dat je málo a protože tento týden nabídne hned několik potenciálně velmi důležitých fundamentů, trhy zatím raději jen přešlapují na místě a vyčkávají. Platí to jak o evropských, tak o amerických indexech, které díky víkendovému posunu času v USA otevřely dnes o hodinu dříve. Obchodování přitom probíhá na nízkých objemech, které jsou přibližně patnáct až třicet procent pod dlouhodobým průměrem.
  • Trhy zahajují týden opatrně, euro zatím zůstává nad 1,17 EURUSD
    Po třech nervózních seancích se dnes evropské akciové indexy znovu vrací do zelených čísel. Růst je sice relativně mírný a objemy jsou zhruba čtvrtinu pod dlouhodobým průměrem, zklidnění na trzích však může přispět k celkové stabilizaci i do nadcházejících dnů, když indexy mají po pádu z posledních čtyř týdnů rozhodně co dohánět.
  • Trhy zahajují týden opatrně, euro ztrácí
    Rychlý přehled k dnešnímu dění na trzích… Pondělní seance zatím probíhá v klidu a bez velkých změn. Tématem jsou...
  • Trhy zachovávají klid před Brexitem
    Evropské akciové trhy si i den před britským referendem o setrvání v Evropské unii udržují pozitivní náladu z předchozích dní. Britský akciový index FTSE 100 posiluje o 0,2 procenta. Německý DAX si připisuje přes 0,5 procenta zisku. V zelených číslech včera uzavřela i Amerika. Index Dow Jones posílil o 0,14 procenta na 17 804,87 bodu a širší index S&P 500 stoupl o 0,27 procenta na 2083,25 bodu.
  • Trhy zachvátily výprodeje technologických firem
    Akciové trhy ve Spojených státech ukončily první obchodní den tohoto týdne výraznými ztrátami. Průmyslový Dow Jones index oslabil o 1,6 %, S&P 500 ztratil 1,7 % a technologický Nasdaq se propadl o celá 3 %. Celý propad včera odstartovala společnost Apple, když oznámila snížení výrobních objednávek na nové modely iPhone. Pro některé snížila výrobu až o třetinu oproti původnímu záměru výroby. Tyto zprávy s sebou stáhly do ztrát i dodavatelské firmy a celé technologické odvětví. Samotný Apple včera odepsal 4 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejhůře dopadly již zmíněné technologické firmy (-3,8 %) následované výrobci luxusního zboží (-2,7 %) a telekomunikačními společnostmi (-2,6 %). Dařilo se pouze síťovým odvětvím (+0,5 %) a realitním developerům (+0,4 %).
  • Trhy zamířily na jih, eurodolar již stihl odevzdat dnešní zisky
    Hlavní pozornost investorů se dnes upírala na rozhodnutí ECB o sazbách. Šlo o první zvýšení sazeb po 11 letech a hned o půl procentního bodu, tedy více, než ekonomové očekávali. Největší „hike“ od roku 2000 ukončuje éru záporných sazeb, která pomohla ekonomikám regionu překonat globální finanční krizi, zhroucení státních dluhopisů a nakonec pandemii v roce 2020. Obchodníci také zvýšili sázky na tempo zpřísňování a do konce roku nacenili dalších 137 bazických bodů ve srovnání s méně než 120 bazickými body předtím. Rozhodnutí ECB přichází však v době, kdy se schyluje k politické krizi v Itálii, což zvyšuje tlak na ECB, aby chránila nejzranitelnější členy eurozóny před spekulacemi na trhu, například prostřednictvím nového nástroje krizového řízení TPI.
  • Trhy započítavajú aj ďalšie zvýšenie sadzieb FEDu v marci budúceho roka
    Decembrové zvýšenie úrokových sadzieb v USA je hotovou vecou. Trhy sa už začínajú pozerať do roku 2018 a aktuálne dokonca prideľujú viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť tomu, že úrokové sadzby pôjdu opäť nahor v marci, a to do pásma 1,5-1,75% (aktuálne sú v pásme 1-1,25%).
  • Trhy započítavajú väčšie geopolitické riziko ako pri začiatku vojny v Donbase
    Aktuálna geopolitická averzia k riziku, ktorá sa prejavuje predovšetkým na amerických dlhopisoch, zlate a jene, vyzerá byť neprimerane vysoká. Preto som sa pozrel na to, ako reagovali trhy na dôležité udalosti počas konfliktu v Sýrii, na Ukrajine a na naťahovačky medzi USA a Severnou Kóreou v posledných rokoch.
  • Trhy započítavajú vyššiu pravdepodobnosť negatívneho šoku v USA
    Vzhľadom na aktuálne pohyby na dolárových pároch, ktoré dávajú zmysel len v dvoch prípadoch: 1) FED dnes vo večerných hodinách vo svojom protokole z posledného zasadnutia vyhlási, že sa bojí nižšej inflácie; 2) Nový šéf FEDu Powell vo februári pred Kongresom predznačí pomalšie zvyšovanie sadzieb, než sme boli zvyknutí za Yellenovej; som sa pozrel na to, že ako sa vyvíjajú výnosy z desaťročných amerických dlhopisov v porovnaní s inými aktívami a ukazovateľmi, s ktorými sa v nedávnej minulosti hýbali v tesnom vzťahu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new