Pátek 29. březen 2024 06:29
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Jak by vypadalo nezávislé Katalánsko?

11.10.2017 13:36  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

  • Katalánsko je s HDP 18,8 % nad průměrem země nejbohatším regionem Španělska
  • Už nyní má řadu atributů úspěšného nezávislého státu
  • Dominují služby, avšak velmi důležitý zůstává pro Katalánsko i nadále průmysl
  • Problémem je produktivita práce – země příliš spoléhá na nekvalifikovanou pracovní sílu

Nedávno proběhlo referendum o nezávislosti Katalánska. Podívejme se na ekonomiku této autonomní španělské oblasti, která je hlavním přispěvatelem ke španělskému HDP (zhruba 18,9 %) a jejíž HDP na hlavu je o 18,8 % vyšší než španělský průměr.

Neexistuje žádný zázračný návod, který by napověděl, zda nezávislé Katalánsko bude ekonomicky fungovat. Je zde však několik významných prvků, kterými se obvykle vyznačují úspěšné rozvinuté ekonomiky. Obvykle taková země potřebuje mít diverzifikovanou a mezinárodně orientovanou ekonomiku s vysokou produktivitou práce. Zkusme tato kritéria aplikovat na Katalánsko.

Diverzifikovaná ekonomika

Katalánsko má velmi dobře diverzifikovanou ekonomiku a daleko vyrovnanější výrobní strukturu než ostatní regiony Španělska. Velikost primárního sektoru je poměrně malá. Dominantním sektorem jsou služby, jako je tomu u všech rozvinutých zemí. Je ale také třeba zmínit, že podíl hrubé přidané hodnoty (HPH) z průmyslu je ve srovnání se Španělskem a zbytkem EU poměrně vysoký.

Katalánsko jako „továrna Španělska“

Po prudkém propadu v období 2009-2013 v důsledku prasknutí bubliny v oblasti nemovitostí, získala průmyslová odvětví energii díky exportu a zdá se, že jsou v lepší pozici než před lety. Na rozdíl od ostatních regionů, které trpěly deindustrializací, zůstává průmysl klíčovým pilířem katalánské ekonomiky. Katalánsko se kdysi označovalo za „továrnu Španělska“ a i nyní má velmi významný výrobní sektor. HPH výrobního sektoru je zhruba 16,7 %, oproti 13,4 % ve Španělsku a 15,8 % v EU (údaje z roku 2015). Kromě toho došlo k opětovné absorpci nerovnováhy, která vedla ke krizi, a zejména stavebnictví se vrátilo na původní úroveň.

Rozložení HPH v roce 2015 v %KatalánskoŠpanělskoEU28
Zemědělství0,92,61,5
Průmysl19,61819,2
Stavebnictví4,75,65,4
Služby74,873,873,9

        Zdroj: Eurostat, Generalitat de Catalunya

Ekonomická otevřenost – ekonomický zázrak v letech 1999-2008

Katalánsko má silně mezinárodně propojenou ekonomiku s přebytkem obchodní bilance v roce 2015 zhruba 11,5 % HDP. Tato ekonomická otevřenost společně s rozvojem sektoru stavebnictví a vstupem do eurozóny vysvětluje ekonomický zázrak, který se dostavil v období 1999 až 2008 a který se vyznačoval průměrným ročním růstem HDP 3,7 %. Jasným cílem exportu je samozřejmě EU (třemi hlavními partnery jsou Německo, Francie a Itálie), ale Katalánsko navíc vytvořilo úspěšnou diverzifikaci obchodu, kterou prosadilo během evropské dluhové krize. Výsledek je poměrně přesvědčivý, protože podíl vývozu do nečlenských zemí (zejména do zemí Jižní Ameriky) vzrostl z 26,7 % v roce 2000 na 35 % v roce 2015.

Produktivita práce

Toto je jeden z nejhorších ukazatelů Katalánska, stejně jako celého Španělska. Ačkoli produktivita po krizi ve Španělsku vzrostla díky robotizaci (průměrný roční růst produktivity v posledním desetiletí byl vyšší než v Německu – 1,2 % proti 0,7 %), Španělsko má před sebou ještě dlouhou cestu, než dokáže vytvořit ekonomický model vybudovaný na inovacích a znalostech. To potvrzuje i špatné hodnocení Španělska ve studii PISA.

Země příliš spoléhá na nekvalifikovanou pracovní sílu

Katalánsko přesto představuje jeden z nejlépe hodnocených regionů Španělska. V roce 2015 potvrdily údaje katalánské vlády prudký nárůst přímých zahraničních investic (FDI +60,4 % / +11 % ve Španělsku za stejné období), což potvrzuje vyšší atraktivitu regionu. Katalánsko dále masivně investuje do vybudování rozsáhlé výzkumné infrastruktury, i když zatím nedokázalo vytvořit rozsáhlá centra jako v Německu a Švédsku, kde dochází k široké spolupráci univerzit a soukromého sektoru na tvorbě inovací. V soukromém sektoru se růstový model stále často spoléhá na nekvalifikovanou pracovní sílu, zejména v sektoru služeb nebo ve spojitosti s turismem. Jde o pracovní místa s nízkou produktivitou, která mají negativní vliv na růst HDP ve středním a dlouhém období.

Produktivita práce (% změna proti poslednímu období)

Jaký z toho plyne závěr? Podle nás v Saxo Bank můžeme bez váhání říct, že z čistě ekonomického hlediska a za podmínky, že region zůstane v měnové unii, by Katalánsko mohlo fungovat jako nezávislá země. V rámci EU by nezávislé Katalánsko stálo na 13. místě z potenciální evropské devětadvacítky. Každopádně země musí dále investovat do lidských zdrojů a vzdělání, aby se opět nestalo závislým na nízkých mzdách s cílem vytvořit ekonomický růst.

O autorovi:

Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.

V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.

Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.

Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak Bitcoin klesá k hranici odporu, nastává šance na vzácnou trojitou formaci 
    Ekonomika krypto aktiv za posledních šest měsíců hodně ze své hodnoty ztratila a z 3,08 bilionu dolarů klesla na dnešních 1,58 bilionu dolarů. Zatímco trhy s kryptoměnami v těchto dnech vypadají extrémně medvědí, několik příznivců kryptoměn teoretizovalo, že medvědí trh bude tentokrát méně drsný. Objevil se také vzácný scénář, že by se cena primární kryptoměny mohla obrátit a dosáhnout trojnásobného vrcholu, i když se ve světě financí běžně říká, že nic jako trojitý vrchol neexistuje.
  • Jak bitcoin ovlivňují inflaci v USA?
    BTC má za sebou další den zvýšené volatility, kdy se nejdříve obchodoval nad 45 000 dolary, aby po zveřejnění výsledků vývoje lednové inflace ve Spojených státech klesl o 1 800 dolarů a poté se opět odrazil nad 45 000 dolarů. Aktuálně se obchoduje za 43 000 dolarů.
  • Jak brzy se může cena BTC dostat na 150 000 USD? Přidává se finanční poradce Bernstein
    Investiční výzkumná společnost Bernstein předpověděla, že bitcoin (BTC) by se mohl během příštích dvou let vyšplhat až na 150 000 USD.
  • Jak bude trh reagovat na středeční projev J. Yellen?
    Předchozí týden se hodnoty hlavních indexů pohybovaly především do strany. Futures na nejvíce sledovaný index S&P 500 ...
  • Jak bude vypadat záchrana Kypru?
    Steen Jakobsen, Hlavní ekonom Saxo Bank. Nejdůležitější zprávou pondělního rána byly článek ve Financial Times “...
  • Jak Buffettovi zhořkl kečup
    I mistr tesař se někdy utne. Legendární hodnotový investor Warren Buffett přiznal, že neučinil nejlepší investiční rozhodnutí a to se společností Kraft Heinz (KHC), která od minulého týdne klesla o více než 30 procent.
  • Jak by mohla ruská invaze na Ukrajinu zasáhnout dodavatelské řetězce
    Ceny ropy a zemního plynu budou s eskalací rusko-ukrajinské krize nadále stoupat, ale dopad na energetiku nebude jediným důsledkem. Podle analytiků CNBC krize naruší dodavatelské řetězce od pšenice přes ječmen až po měď a nikl.
  • Jak by se kryptoderiváty mohly vyvíjet v roce 2023 a ovlivnit tak trh?
    Deriváty na posledním býčím trhu hrály hlavní roli a je vysoce pravděpodobné, že budou nedílnou součástí vývoje krypto trhu i v letošním roce.
  • Jak by se kryptoměny mohly stát dominantním aktivem k ukládání a přesun hodnoty do roku 2030?
    Raoul Pal, bývalý manažer fondu Goldman Sachs aktualizoval důležitý graf srovnávající adopci kryptoměn s adopcí internetu. Graf, který sdílí na svém twitterovém účtu znázorňuje tempo, jakým technologie dosáhly určeného počtu uživatelů za stejnou dobu.
  • Jak být mezi 10-ti% úspěšných
    Všichni jsme už slyšeli, že pouze cca 10% lidí to v tradingu někam dotáhne, takže jak do dělají? Jaké mají obchodní procesy a jakou mají rutinu? Co dělají jinak než vy? V dnešní lekci vám dám nahlédnout do těchto oblastí, které pro vás budou doufám katalyzátorem pro zlepšení vašeho výkonu.
  • Jak cenový strop promění trh s ropou?
    „Západní země zavedly cenový strop na ruskou ropu přepravovanou po moři. Cenový strop na úrovni 60 dolarů za barel je blízko tržní ceně, takže je vysoká šance, že mnoho zemí ho bude akceptovat,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jak Čechům zlevnit elektřinu, aniž by se stát zadlužoval či musel znárodňovat elektrárny, jak navrhuje premiér Fiala? Jako ve Francii?
    Premiér Fiala ve svém včerejším mimořádném projevu nastínil, že stát bude chtít pod své křídla získat výrobu elektřiny. Jednalo by se tedy zřejmě fakticky o dělení podniku ČEZ. Scénář dělení ČEZ se po pěti letech ocitl opět na stole už letos v květnu, kdy o něm hovořili jako premiér, tak ministr financí.
  • Jak Čechům zlevnit elektřinu, aniž by se stát zadlužoval. Využijme předsednictví EU a vezměme si příklad z Francie
    Úsporný energetický tarif, který připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu a zítra projedná vláda, je jen dalším dluhem. Neřeší podstatu drahých energií. Ceny energií přitom v EU zůstanou vysoké po několik let. Nelze po celou tu dobu maskovat drahou elektřinu a plyn na dluh budoucích generací, když už nyní vláda počítá až do roku 2025 se schodky státního rozpočtu kolem 300 miliard korun.
  • Jak Češi čelí rapidní inflaci a jak by ji čelit měli? S investicemi do akcií či nemovitostí se zatím ještě vyplatí počkat, hitem ale může být zemědělská půda
    Češi si po dlouhých letech, kdy nechávali peníze ležet na účtech, důkladněji rozmýšlejí, jak s nimi naloží. Ta předchozí léta byla příznačná velice nízkou inflací, takže lidé sice lamentovali nad vlastně nulovými úroky, ale zároveň věděli, že inflace je také skoro nulová. Nula od nuly pojde.
  • Jak Čína snižuje úrokovou sazbu, akciové trhy rostou
    Globální akciové indexy zaznamenaly v pondělí díky pozitivním zprávám z Číny silný růst. Bylo oznámeno, že Čínská lidová banka ve snaze podpořit ekonomiku země, která se potýká s problémy, snížila klíčovou úrokovou sazbu.
  • Jak ČNB může přepsat prognózu po posledních číslech za HDP?
    Česká ekonomika sice podle našich předpokladů rostla v druhém kvartále jen kosmeticky, pro centrální banku jde však oproti prognóze o slabší číslo. Květnová prognóza předpokládala růst ekonomiky o 0,1 % v prvním kvartále a o 0,4 % ve druhém - realita je 0 % první a 0,1 % druhý. Věříme však z několika důvodů, že by to neměl být pro ČNB zásadní argument pro dřívější snížení úrokových sazeb a naším hlavním scénářem je stále první pokles sazeb až ve čtvrtém kvartále tohoto roku.
  • Jak dál? - diagram protikrizových opatření a šance na úspěch dle Deutsche
    „Konec řečí, je čas na rázný zásah,“ vzkazují analytici Deutsche Bank politikům v Evropě a stejně přímo nabízejí rychlé a přehledné shrnutí dostupných zbraní pro boj s krizí a jejích účinnosti. Jak ukázala krátkodobost rally po posledních dvou významnějších pozitivních zprávách – pomoc pro španělské banky a řecké volební „Ano“ eurozóně, pro stabilizaci situace je třeba sáhnout hlouběji do základů evropské politiky.
  • Jak daleko zajde Fed?
    Česká měna si na vlně brexitové euforie našla dočasné nové stanoviště v blízkosti EUR/CZK 25,55, kde zahajovala minulý i aktuální týden. Trhy tím ocenily, že byla ze stolu prakticky smetena varianta neřízeného odchodu Britů z osmadvacítky. Výraznější výkyv koruna zaznamenala v uplynulém týdnu prakticky pouze jediný, a to když ve středu promluvil viceguvernér ČNB Marek Mora na téma dalšího vývoje českých sazeb. Mora, který dosud platil za jednoho z mála zastánců jejich dalšího zvýšení, se nechal slyšet, že podle něj argumenty ve prospěch tohoto kroku v poslední době zeslábly. Trhy si tento signál vyložily jako holubičí zpěv a koruna oslabila o zhruba 7 haléřů. Ve zbytku týdne ovšem tuto ztrátu opět umazala.
  • Jak dále na turecké liře?
    V posledních dnech jsme se dočkali zvýšené volatility na turecké měny, která byla do značné míry spojená s víkendovými regionálními volbami v Turecku. Investoři chtěli snížit riziko prodejem liry a způsobili tak tlak na tureckou měnu. Turecká centrální banka se snažila měně pomoci nákupem měny za devizové rezervy. Nicméně takový postup má obvykle jen krátkodobý účinek, než opět nastoupí tržní síly. Takže další pohyby turecké liry budou opět záviset na fundamentech a dalších krocích tureckého prezidenta po volbách.
  • Jak diverzifikovat své investice obchodováním pomocí CFD postavených na indexech
    Jedním z nejdůležitějších aspektů, který je třeba vzít v úvahu při vytváření investičního portfolia, je diverzifikace. Zejména v době volatilních trhů mohou investoři snížit riziko rozdělením investic mezi řadu instrumentů a do různých geografických oblastí. Klíčem k úspěšné diverzifikaci je zvolit taková aktiva, která na stejné události a podněty reagují odlišným způsobem, a jejichž minulý vývoj ukázal, že umožňují dosahování zisků i v tržní situaci pro jiná aktiva nepříliš příznivá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster