Čtvrtek 28. březen 2024 19:40
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Vertikální spready: Vertikální call spread a vertikální put spread

04.10.2017 14:33  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Opční tradeři jen zřídkakdy kupují jednotlivé call nebo put opce. Mnohem oblíbenější jsou určité kombinace – konkrétně opční spready.

Chcete reagovat na pokles nebo růst ceny určitého trhu? Nákup vertikálního call spreadu (v případě růstu) nebo vertikálního put spreadu (v případě poklesu) je obyčejně lepší nápad, než nákup jednotlivé call či put opce.

V tomto článku si ukážeme důvody, proč tomu tak je.

K tomu si ještě na praktickém příkladu ukážeme, proč je tato strategie obyčejně levnější než nakupování  jednotlivých opcí.

Tento článek se věnuje následujícím tématům

  • Vertikální call spread
  • Vertikální put spread

Vertikální call spread

Nákup vertikálníh call spreadu se užívá při očekávání nárůstu ceny podkladového aktiva. Vstupem do pozice nakoupíme i prodáme stejný počet call opcí, nakoupené call opce mají ale nižší realizační cenu než vypsané call opce.

Za takovouto kombinaci opcí zaplatí investor opční prémium, které představuje maximální možnou ztrátu. Riziko pozice  je tedy omezeno a není blokována marže.

V tomto příkladu jsou provedeny tyto obchody:

  • Nákup call opce se strike cenou $40
  • Prodej call opce se strike cenou $45

Kdy je tato strategie užitečná?

Tato strategie se obyčejně využívá při spekulaci na růst ceny podkladu. Vzhledem k tomu, že se zaplatí opční prémium, je profit otázkou velikosti růstu. Pakliže se podkladové aktivum nehýbe, je tato strategie ztrátová.

Vertikální call spread: Vysvětlení teorie

Kombinace nakoupených a vypsaných opcí redukuje jak jak potenciální ztrátu, tak potenciální zisk. V uvedeném příkladě investor zaplatí opční prémium $2 (jedná se o výsledný rozdíl mezi zaplaceným prémiem ve výši $5 a přijatým prémiem ve výši $3).

To posune break even bod (bod nulového zisku a ztráty) na hodnotu $42. V našem případě je zisk omezen na $300 a to v případě, že cena podkladu při expiraci bude nad $45.

Maximální zisk, podobně jako maximální ztrátu, lze snadno spočítat.

$45 – 40$ = $5

Z těchto $5 ale musíme odečíst $2 za zaplacení opčního prémia nakoupené call opce na strike $40. Rozdíl $3 je násoben multiplikátorem 100, čímž vzniká maximální profit $300.

Pokud by se cena podkladu dostala při expiraci pod $42 , bude pozice ztrátová. Maximální ztráta je ale limitována na zaplacené opční prémium, tedy $200.

Výhody vertikálního spreadu

  • Omezená výše investice
  • Omezená výše rizika
  • Dobrý poměr risku ku zisku

Nevýhody vertikálního spreadu

  • Omezená výše maximálního profitu

Jaká je nejlepší strike cena a expirace opcí?

Otevřete li vertikální call spread, očekáváte nárůst v ceně na podkladovém aktivu. Vzhledem k tomuto předpokladu lze vybrat i vhodnou dobu expirace a vhodnou strike cenu.

Výběr strike ceny

Pokud jde o volbu strike ceny, lze doporučit zaměřite se na nákup spreadu, který je na penězích, nebo takového, který je mimo peníze, tedy ATM (at-the money spread) a OTM (out-of-the-money spread). S tím je samozřejmě spojena nižší pravděpodobnost, že opce exiprují v penězích.

Výběr expirace

Tato strategie není příliš ovlivněna různými expiračními dobami. Vzhledem k limitovanému riziku, je možné otevřít pozici která expiruje brzy, kupř za jeden týden. Je nicméně třeba si uvědomit, že čím blíže je čas expirace, tím vyšší je théta opčního spreadu.

Řízení pozice

Odhadli jste dobře vývoj ceny podkladu a trh v ceně roste? Potom máte v podstatě dvě možnosti jak s pozicí naložit. První z nich je, že počkáte na expiraci a opční spread zavřete těsně před ní.

U vertikálního call spreadu, který je v penězích je často vidět, že jeho cena je nižší, než je vnitřní hodnota opcí. Čím delší je čas do expirace, tím větší je rozdíl mezi vnitřní hodnotou opcí a cenou opčního spreadu. Je tomu tak díky času a časové hodnotě vypsané opce, která je v tomto případě výše než opce nakoupená.

Druhou možností je nečekat na datum expirace, uzavřít opční pozici, je-li v zisku, a inkasovat profit.

Pakliže cena podkladu neroste, jak jste očekávali, ale naopak klesá, máte možnost odkoupit vypsanou call opci zpět. Můžete ji odkoupit i za nižší cenu. Ne vždy se to samozřejmě podaří a v některém případě budete mít z nakoupené opce ztrátu. Zisk vám naopak přinese vámi vypsaná call opce.

Praktický příklad výpisu vertikálního call spreadu

V tomto případě se podíváme na trh AEX, u kterýho byl předpoklad, že v následujících týdnech poroste v ceně. Při vysoké volatilitě bylo i opční premium (složené z časové i vnitřní hodnoty) vysoké. Vysoká cena opcí jde ruku v ruce s vysokou thétou (ztráta časové hodnoty). Pro omezení rizika investice může být v případě spekulace na další růst vhodné nakoupit vertikální call spread.

Tabulka dole ukazuje strike ceny a opční premium k 10. lednu 2016. Jde o call opce na AEX, které měly expiraci 20. února 2016

Nakoupením call opce na ceně 415 zaplatíme €11,90. Takováto byla situace v době, kdy cena AEX byla 410 bodů. Opce je tedy mimo peníze a opční premium této opce je zcela tvořenou její časovou hodnotou.

Nakoupená call opce má pozitivní deltu, pozitivní gammu a pozitivní vegu. Negativní je pouze théta. Opční investor, který obchoduje opční spready, zpravidla nechce spekulovat na možný nárůst nebo pokles volatility, ale spekuluje na nárůst (či pokles) v ceně podkladu.

V tomto případě můžeme postavit vertikální call spread tím, že nakoupíme call opci na ceně 415 a vypíšeme call opci na ceně 425. Obdržené opční premium za vypsanou call opci na strike 425 je  €7,35 zaplacené opční premium za nákup call opce na strike 415 je €11,90.

Celková výše investice je tedy €4,55 (11,90 – 7,35). Vypsáním call opce tedy ponižujeme riziko o €7,35. Zároveň s tím ale omezujeme maximální profit na €5,45.  Jak jsme k tomuto číslu došli? Rozdíl mezi vypsanou a nakoupenou call opcí je 10 bodů. Rozdílem 10 – 4,55 dostaneme výslednou hodnotu €5,45.

V případě, že bychom nakopupili jen call opci na ceně 415, měli bychom teoreticky možnost “nekonečně velkého” zisku. Tím, že se ale zajistíme prodejem call na 425, tento profit redukujeme.

SměrOpcePrémium
NákupCall 415€ 11,90
ProdejCall 425€ -7,35

Celkem zaplacené prémium€ 4,55

 

Řecká písmena pro tento opční spread jsou následující

DeltaGammaVegaTheta
1214-2

Stojí za pozornost, že Gamma, Vega a Theta jsou velmi malé i přesto, že v trhu byla velká volatilita. Théta -2 ukazuje, že opční kombinace bude ztrácet €2 denně z časové hodnoty. Na to, že je výše investice €455, jsou €2 poměrně zanedbatelnou položkou. V případě jednotlivé call opce na strike 415 by theta byla 18, což je téměř desetkrát větší denní ztráta, než u opčního spredu.

Níže jsou dva příklady, které dobře ilustrují výhody vertikálního spreadu oproti nákupu jednotlivé opce:

Příklad 1: Uplatnění při expiraci

V případě, že nemáte pravdu a trh nebude růst ale klesat a v den expiace 19. února by byl pod cenou 415 bude pozice ztrátová. Díky spreadu ztratíte €455, zatímco kdybyste měli nakoupenou jen jedinou call opci, ztráta by byla €1.190.

Příklad 2: Mírný pohyb

Pakliže byste nakoupili jedinou call opci, měli byste ztrátu €3,90 na opci a to i v případě, že by AEX index vyrostl o 13 bodů. Hodnota nakoupené call opce na strike 415 se snížila z €11,90 na €8,00. Pakliže byste měli nakoupenou jen tuto opci, ztráceli byste €3,90 na jednu opci. Hodnota vypsané call opce se snížila ze €7,50 na €0. To znamená, že byste inkasovali profit €7,50 na jednu vypsanou opci. Hodnota celkového vertikálního spreadu by tak vzrostla z €4,55 a činila €8,00. To je nárůst o 76%.

 AEX 11-led 19-ún
 Call opce 415 € 11,90 € 8,00
 Call opce 425 € 7,35 € 0
 Celkem € 4,55  € 8,00 (+76%)

Vertikální put spread

Vertikální put spread je zrcadlovým opakem k vertikální call spreadu a využívá se při spekulaci na pokles ceny podkladového trhu. Tato opční kombinace se skládá ze stejného počtu nakoupených a vypsaných put opcí.

Dole je grafické znázornění vertikálního put spreadu.

V tomto příkladu jsou provedeny následující transakce

  • Nákup put opce na strike ceně $40
  • Prodej put opce na strike ceně $35

Kdy se tato strategie používá?

V případě, že očekáváte (výrazný) pokles na ceně podkladu. Tato strategie těží z předpokládaného pohybu, pakliže podkladový trh cenu příliš nezmění, je tato strategie ztrátová.

Vertikální put spread: vysvětlení teorie

Kombinace nakoupených a prodaných opcí snižuje jak riziko, tak výši investice, kterou je třeba do nákupu vložit. Podobně jako u call spreadu je tu omezen i maximální zisk. Tím, že dopředu víte maximální možnou ztrátu a maximální možný profit, je možné si dobře pořídit riziko.

V našem příkladu nahoře došlo k zaplacení opčního prémia ve výši $2, což posouvá break even cenu na hladinu $38. V případě, že cena při expirace bude pod $35, bereme maximální zisk ve výši $300. Pakliže naopak bude cena podkladu při expirace nad $38, bereme maximální ztrátu, která je ale omezena na výši zaplaceného prémia ($200).

Výpočet zisku a ztráty probíhá v principu stejně jako u vertikálního call spreadu. Díky této opční kombinaci zaplatíme opční prémium a máme negativní thétu (časovou hodnotu). To znamená, že čas plyne v náš neprospěch a my tedy potřebujeme, aby se cena podkladu pohnula (dolů).

Během času se ztrácí časová hodnota opce, což má vliv na celkové znehodnocení pozice, aniž by se cena podkladu posunula proti nám. Proto je důležité, aby théta byla co nejnižší a degradovala tak opční pozici co nejméně. O opčních řeckých písmenech a jejich vlivu na cenu si můžete více přečíst v tomto článku.

Výhody vertikálního put spreadu

  • Omezená výše investice
  • Omezené maximální riziko
  • Dobrý poměr risku ku zisku

Nevýhody vertikálního put spradu

  • Omezený maximální profit

Jaká je ideální strike cena a expirace pro vertikální put spread?

Nakoupíte-li vertikální put spread, předpokládáte pohyb podkladu směrem dolů. Z tohoto předpokladu tedy vybíráte opční expiraci a strike cenu.

Výběr strike ceny

Pokud jde o strike, je vhodné nakupovat spready, které jsou na penězích nebo mimo peníze.  Čím více je spread mimo peníze, tím méně za něj zaplatíte. Samozřejmě se tím ale i snižuje pravděpodobnost, že opce expirují v penězích.

Výběr expirace

Tato strategie není příliš ovlivněna různými expiračními dobami. Vzhledem k limitovanému riziku, je možné otevřít pozici, která expiruje brzy, kupř. za jeden týden. Je nicméně třeba si uvědomit, že čím blíže je čas expirace, tím vyšší je théta opčního spreadu.

Řízení pozice

Odhadli jste dobře vývoj ceny podkladu a trh v ceně klesá? Potom máte v podstatě dvě možnosti, jak s pozicí naložit. První z nich je, že počkáte na expiraci a opční spread zavřete těsně před ní.

U vertikálního put spreadu, který je v penězích je často vidět, že jeho cena je nižší než je vnitřní hodnota. Čím delší je čas do expirace, tím větší je rozdíl mezi vnitřní hodnotou opcí a cenou opčního spreadu. Je tomu tak díky času a časové hodnotě vypsané opce.

Druhou možností je nečekat na datum expirace, uzavřít opční pozici, je-li v zisku, a inkasovat profit.

Pakliže cena podkladu neklesá, jak jste očekávali, ale naopak roste, máte možnost odkoupit vypsanou put opci zpět. Na této opci můžete inkasovat ztrátu, ale zisk vám může naopak přinést vámi vypsaná put opce.

Praktický příklad vertikálního put spreadu

V tomto příkladě očekáváme, že index AEX bude klesat v ceně. Abychom omezili naše výdaje i rizikovost, zvolíme jako spekulaci na pokles nákup vertikálního put spreadu.

Screenshot dole ukazuje příklad vertikálního put spreadu. Cena AEX byla ve sledovaném období 473 bodů a očekávali jsme pokles. Proto jsme nakoupili vertikální put spread na strike 470 a 460.

V případě nákupu jedné put opce na AEX se strike 470 by investice činila €7,30. Aktuální cena byla 473 a opční prémium tedy těží jen ze své časové hodnoty. Jedná se o opci mimo peníze.

Jak jsme zmínili výše, investice do vertikálního put spreadu je nižší, než je investice do jedné put opce. Zatímco při nákupu jedné put opce bychom zaplatili €7,30, díky spreadu zaplatíme pouze €3,10, protože vypisujeme druhou opci na strike 460 a opční prémium získáme.

S nižší investicí omezujeme i maximální možný profit na 10 bodů, zatímco při nákupu jedné put opce bychom mohli teoreticky cílit na profit 470 bodů (kdyby podklad klesl na nulu). Z těchto 10 bodů pak musíme ještě odečíst €3,10 v případě, že cena při expiraci klesne pod 460. Výsledný maximální profit našeho spreadu je tedy €6,90.

SměrOpcePrémium
NákupPUT 470€ 7,30
ProdejPUT 460-€ 4,20

Celkem zaplacené prémium€ 3,10

 

Opční písmena tohoto spreadu jsou následující

DeltaGammaVegaTheta
-1618-1

Stojí za povšimnutí, že gamma, vega a théta jsou velmi malé. Théta -1 ukazuje, že opční kombinace bude každý den ztrácet na časové hodnotě opce €1. Vzhledem k tomu, že investice činí €310, není €1 nijak velká částka. V případě, že bychom měli jen jednu put opci, činila by théta -13.

Zde v příkladech shrneme výhody opčního put spreadu oproti nákupu jediné opce.

Příklad 1: Uplatnění při expiraci

Pakliže jde trh proti předpokladu a roste, opce bude expirovat nad cenou 470, je pozice ztrátová. Díky spreadu ale ztratíte pouze €310 zatímco v případě jedné opce byste inkasovali ztrátu o velikosti €730.

Příklad 2: Mírný pohyb na podkladu

V tomto příkladu index AEX bude při expiraci kupř. na ceně 463. Celková hodnota vertikálního spreadu vyrostla z €3,10 na €7,00, což je nárůst o 128%. Cena nakoupené put opce na strike 470 klesla ze €7,30 na €7,00. V případě, že byste měli nakoupenou jen tuto jednu opci, ztratíte €0,30 na opci. Hodnota vypsané call opce se snížila ze €4,20 na €0. Díky tomu získáváte profit €4,20 na jednu opci.

Opční spready jsou oblíbené právě díky kombinaci opcí, která umožňuje lépe regulovat riziko a i omezit výši nutné investice. Právě díky tomu jsou vertikální spready velmi oblíbenou strategií. Tuto strategii rozebíráme i v opčních webinářích, které můžete najít v našem archívu webinářů.

Další tematické články

  • Jak backtestovat opce?
  • Vypořádání opcí
  • Nekrytý výpis put opcí

Volatilita opcí

Webinář
Gabriel Jurčák

The post Vertikální spready: Vertikální call spread a vertikální put spread appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vepřové v Česku prudce zlevňuje – a dále zlevní. Důvodem je šíření prasečího moru v sousedním Německu
    Tlaky zmírňující inflaci v české výrobní sféře opětovně sílí. V zemědělské výrobě je po celý letošní rok patrná meziroční deflace. V nadcházejících měsících se přitom pokles agrárních cen ještě prohloubí, a to díky letošní poměrně příznivé úrodě většiny zemědělských plodin, včetně obilovin či brambor.
  • Verbální intervence srazila kurz eura
    Společné evropské měně se včera příliš nedařilo, když proti dolaru v průběhu dne ztrácela téměř procento a půl. Zatímco ještě na počátku evropské seance se kurz držel u hladiny 1,3200/EUR/USD, v odpoledních hodinách byla testována úroveň 1,3120 EUR/USD. Se vstupem amerických obchodníků na trh trend akceleroval a kurz spadl až téměř k 1,3000 EUR/USD.
  • Verdikt: Privátní směna řeckého dluhu ani dohoda s ECB plnění z CDS nespouští. Dojde na něj s CAC?
    Započatá směna řeckého dluhu drženého privátními věřiteli (PSI) ani dohoda na sm...
  • Verdikt: Privátní směna řeckého dluhu ani ECB plnění z CDS kontraktů nespouští. Dojde na něj s CAC?
    Započatá směna řeckého dluhu drženého privátními věřiteli (PSI) ani dohoda na sm...
  • Verdikt S&P o eurozóně padne v lednu, tvrdí zdroje Reuters
    Není to ani měsíc, co ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) varoval...
  • Verejno-súkromné partnerstvo tu už bolo
    Euro včera začalo európsku seansu na pozitívnej nôte, kedy T...
  • Veríte euru?
    Koniec nezávislosti ECBMinulý týždeň sa skončil...
  • Verizon prodá fondu Apollo za pět miliard USD divizi se značkami AOL a Yahoo
    Americká telekomunikační společnost Verizon Communications prodá investičnímu fondu Apollo Global Management za pět miliard USD (107,1 miliardy Kč) divizi Verizon Media, která zahrnuje značky získané akvizicí internetových firem AOL a Yahoo. Verizon oznámil, že po dokončení transakce se divize přejmenuje na Yahoo a Verizon si v ní ponechá desetiprocentní podíl. Transakce by měla být dokončena ve druhé polovině letošního roku.
  • Verizon vede růst indexu SP500 po zprávě o výsledcích 🔔
    Společnost Verizon Communications Inc. představila své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2023, které osvětlují výkonnost společnosti v různých odvětvích. Konsolidovaný zisk na akcii (EPS) společnosti činil 1,13 USD, což znamená pokles oproti 1,17 USD ve třetím čtvrtletí roku 2022. Po očištění o zvláštní položky činil zisk na akcii 1,22 USD oproti 1,32 USD ve stejném období předchozího roku. Celkové provozní výnosy za toto čtvrtletí činily 33,3 miliardy USD, což odráží 2,6% pokles oproti třetímu čtvrtletí roku 2022. Navzdory tomuto poklesu zaznamenal sektor širokopásmového připojení společnosti Verizon výrazný růst, když počet čistých přírůstků dosáhl 434 000. Jedná se o čtvrté po sobě jdoucí čtvrtletí, kdy společnost vykázala více než 400 000 čistých přírůstků širokopásmového připojení. Růst zaznamenal také sektor bezdrátových služeb, kde celkové příjmy z bezdrátových služeb dosáhly 19,3 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 2,9 %.
  • Versute Investments a BHS Private Equity Fund spolu s manažery koupili společnost Altran CZ a.s., která nově ponese název Tiyo a.s.
    BHS Private Equity Fund, jehož odborným poradcem je společnost Versute Investments a.s., spolu s manažery Petrem Havlíkem, Jaromírem Kejvalem a Milanem Křovinou, koupili společnost Altran CZ a.s., která nově ponese název Tiyo a.s. Společnost Tiyo je předním poskytovatelem služeb v oblasti výzkumu, vývoje a testování pro různé průmyslové obory. Tiyo a.s. poskytuje své služby více než 300 zákazníkům zejména v Evropě a její roční tržby přesahují 300 mil. Kč.
  • Veřejná analýza leden 2017_nákup CFD na akcie Alibaba Group_5. aktualizace
    Těm, kteří se nechali inspirovat lednovou analýzou společnosti PrimStock na nákup CFD na akcie společnosti Alibaba Group, mohl tento obchod bez přehánění od data vydání analýzy navýšit obchodní účet o 3.279 USD při nákupu pouhého 1 lotu.
  • Veřejná doprava v Česku kvůli koronaviru „krvácí“ jako nikdy v historii. Jak dlouho a za jakých podmínek ji držet při životě?
    Jak může pandemie koronaviru dlouhodobě změnit hromadnou dopravu v Česku? Ta krvácí jako málokteré jiné odvětví. Nejhorší by ale bylo subvencemi držet při životě něco, co beztak nemá šanci přežít.
  • Veřejné finance ozdraví hlavně chudnoucí střední třída. Fialova vláda tak ale svůj slib jejich ozdravení splní
    Nová prognóza vývoje českých veřejných financí z pera Evropské komise vyznívá pro Fialovu vládu příznivě. Prognózovaná základní stabilizace veřejných financí ČR ale proběhne z velké části skrze „inflační zdanění“ lidí. Největší tíži inflačního zdanění nese střední vrstva. Tuzemské veřejné finance tak v současnosti neozdravuje ani tak vláda, jako spíše právě střední třída, jež se na rozdíl od nejchudších a nejbohatších musí smířit s opravdu citelným propadem své životní úrovně.
  • Veřejné finance v rozvratu nejsou, shodují se profesoři Švejnar a Hindls. Za inflaci může hlavně ČNB, protože až moc zvedá úroky, dodává Švejnar
    Veřejné finance České republiky nejsou v rozvratu, shodují se profesoři Jan Švejnar a Richard Hindls. Oba diskutovali v televizním pořadu, v němž mimo jiné zhodnotili mimořádný projev premiéra Petra Fialy k národu. Švejnar jej hodnotí pozitivně, byl to podle něj projev státnický.
  • Veřejné finance zaznamenaly zhoršení již v prvním čtvrtletí, zásadní ale bude výhled pro další roky
    Veřejný sektor hospodařil v prvním čtvrtletí s deficitem 65,4 mld. Kč, resp. 4,8 % HDP. Hlavním důvodem bylo hospodaření státu, které se propadlo do deficitu 75,9 mld. Kč. Naopak municipality si udržely přebytek 11,7 mld. Kč a fondy sociálního zabezpečení hospodařily se zhruba vyrovnaným rozpočtem. Míra zadlužení poklesla o 0,6 procentního bodu na 32,8 % HDP.
  • Veřejný dluh ČR loni rostl nejdramatičtěji v historii země, přesto však pomaleji než v dalších zemích Visegrádu. Hrozí zhoršení ratingu a dluhová spirála
    Veřejný dluh ČR stoupl loni v poměru k hrubému domácímu produktu nejvýše od roku 2016, když podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ dosáhl úrovně 38,1 procenta. Oproti roku 2019 tak narostl poměrně dramaticky, totiž z úrovně 30,2 procenta, tedy o bezmála osm procentních bodů. Jedná se o nejvýraznější meziroční nárůst dluhu v poměru k HDP v historii ČR. Nárůst odpovídající 7,9 procentního bodu předčí jak dosavadní rekordní nárůst z roku 2001, o 5,7 procentního bodu, tak i ten z roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize – tehdy nárůst odpovídal 5,3 procentního bodu.
  • Veřejný dluh dosáhl úrovně 1 817 miliard korun
    „Veřejné rozpočty jako celek hospodaří lépe než státní rozpočet. České republice se daří snižovat zadlužení vůči hrubému domácímu produktu. V současné době patří naše země mezi rozpočtové premianty v rámci Evropské unie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Veřejný dluh v USA má před sebou další raketový růst
    Steven Mnuchin, americký ministr financí, již brzy představí plán, jak řešit stále rostoucí deficit veřejných financí. Podle analytiků půjde o stěžejní dokument pro směřování výnosové křivky. Ta se velmi rychle zplošťuje (krátkodobé výnosy dohánějí ty dlouhodobé) a proměna v inverzní charakter na sebe pravděpodobně nedá dlouho čekat (krátkodobé výnosy předstihnou dlouhodobé).
  • Veřejný dluh vzrostl na 1 837 miliard korun
    „V prvním čtvrtletí letošního roku byla v České republice extrémně nízká míra nezaměstnanosti, která pomohla stabilizovat hospodaření veřejného sektoru. Míra zadlužení se aktuálně přibližuje úrovním, které byly pro naše hospodářství běžné v době před propuknutím světové ekonomické krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Veřejný dluh vzrostl na 1 894 miliard korun
    „Řešení důsledků pandemie by nemělo zastavit reformní snahy v rámci důchodového a zdravotního systému. Nepříznivá demografická situace vede naši zemi na cestu k neudržitelným veřejným financím. Koronavirová krize nás na této cestě popohnala o mnoho kroků vpřed,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank