Čtvrtek 28. březen 2024 23:01
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy na počátku týdne mírně ztrácely

26.09.2017 10:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Výsledky PMČR za první polovinu roku dopadly vesměs v souladu s naším očekáváním. 
  • Fond R2G, jehož nabídka na odkup akcií společnosti Pegas za 1010 CZK skončila včera, vlastní 74,7 % společnosti. 
  • Šéf ČEZ Daniel Beneš tlačí na rychlé rozhodnutí o způsobu financování výstavby nových jaderných reaktorů.
  • Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit bez jasného trendu.
  • Spojené státy dnes zveřejní prodeje nových domů. Budou zveřejněny i ceny nemovitostí ve 20 nějvětších metropolích. Důležitá bude i spotřebitelská důvěra. V Evropě budou oznámeny jen některé druhořadé francouzské indikátory důvěry.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie při úvodní seanci tohoto týdne ztratily necelé čtvrt procento. Největším propadlíkem byly akcie technologických společností, které přišly o 1,4 %. Do velké míry pokles kompenzovaly energetické tituly, které si včera polepšily o 1,5 %.

Ranní obchodování na asijsko-pacifickém kontinentu přineslo ve většině případů ztráty. Ty však nebyly nijak závratné, když činily maximálně 0,4 %. Jedinou výjimkou byl taiwanský index, který si pohoršil o 0,8 %. 

Philip Morris ČR

Společnost Philip Morris ČR dnes oznámila výsledky za první pololetí 2017. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 7 % na 5,8 mld. CZK a mírně tak překonaly naše očekávání.  Zisk z provozní činnosti vzrostl o 23,2 % a dosáhl námi odhadovanou výši 2 mld. CZK. I přes zvýšení daně z příjmu čistý zisk vzrostl o 24,7 % na 1,6 mld. CZK. Hlavními důvody zlepšených pololetních výsledků byl příznivý vývoj cen v České republice a na Slovensku odrážející zvýšení prodejních cen společnosti v letech 2016 a 2017. Příznivě na výsledky společnosti působil i růst trhu cigaret jak v České republice o odhadovaných 1,3 % tak na Slovensku o 4,2 %. Dobré výsledky byly dále podpořeny příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek. Tržby za výrobní služby dosáhly v prvním pololetí 1,3 mld. CZK.

Výsledky společnosti hodnotíme pozitivně. Vliv nového antikuřáckého zákona v České republice se zatím zřejmě projevil pouze marginálně v nižším tempu růstu spotřeby oproti sousednímu Slovensku, kde prodej cigaret vzrostl o odhadovaných 4,2 % (více k tématu zde http://bit.ly/PMCRzakon). Mírným překvapením pro nás byly tržby z výrobních služeb, u kterých jsme očekávali nárůst vzhledem k přesunům výroby z ostatních výrobních závodů společnosti a které oproti našemu předpokladu víceméně stagnovaly. Očekáváme, že dobré pololetní výsledky podpoří akcie společnosti v dalším posilování.   

Pegas Nonwovens

Společnost oznámila, že fond R2G, jehož nabídka na odkup akcií společnosti za 1010 CZK skončila včera, vlastní 74,7 %. Je možné, že nový majoritní vlastník využije svého podílu ke stažení společnosti z burzy. Plány R2G jsou podle představenstva v souladu se strategií textilky, nicméně Pegas by se měl soustředit především na akumulování hotovosti včetně zastavení výplaty dividendy, snižování dluhu a popřípadě akvizice v sektoru.

Vzhledem k výše uvedeným informacím se domníváme, že cena akcie nemá již prostor pro růst.

ČEZ

CEO Daniel Beneš uvedl, že rozhodnutí ohledně financování výstavby nových bloků v dukovanské jaderné elektrárně musí být učiněno do konce září. Nové reaktory musí být v provozu od roku 2035, proto není již čas příliš otálet se způsobem financování. K poslední zprávě ohledně rozdělení společnosti na „špinavou“ a ostatní část šéf ČEZ uvedl, že je to model, který byl praktikován v Německu u firem RWE a E.ON. Finální rozhodnutí bude záviset na hlasování akcionářů.

Vzhledem k současným cenám elektřiny a postoji minoritních akcionářů k výstavbě nových reaktorů se zdá být navrhované rozdělení vcelku logické. Ziskovost projektu je pro stát důležitým kritériém, nicméně jeho investiční horizont je delší, a zároveň vláda sleduje i jiné strategické cíle. Zprávy vnímáme prozatím neutrálně.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie amerických burz si připsaly výrazné zisky
    Druhý obchodní listopadový den na americkém trhu začal poklesem, avšak poté, co investoři zjistili detaily z nově chystané daňové reformy, tak trhy otočily a uzavřely v kladných číslech. Index S&P 500 zakončil včerejší seanci mírným ziskem necelé jedné desetiny procenta. Výrazné zisky si připsaly akcie amerických burz ICE (+3,7 %), CME (+3 %) nebo CBOE (+2,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie Apple pomohly k růstu amerického indexu S&P 500
    Páteční obchodování v Americe skončilo v zelených číslech i přes ne příliš příznivé otevření trhů. Index S&P 500 si polepšil o 0,3 %. Nejvíce se dařilo akciím ze sektorů informačních technologií a zdravotní péče. Protipolém jim byl sektor financí, který utrpěl ztrátu téměr 0,5 %. Významným hráčem, kterému se velmi dařilo, byla společnost Apple se svým ziskem 2,6 % či zdravotnická společnost Dentsply Sirona se ziskem téměř 6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie Devon Energy byly tahounem energetického sektoru
    První obchodní den v listopadu byl ve znamení růstu amerických akcií. Americký index S&P 500 uzavřel včerejší obchodování s mírným ziskem téměř dvou desetin procenta. Největšími tahouny byly sektory energií a surovin, kde výrazného růstu téměř 6 % dosáhla společnost Devon Energy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie Sony významně přispěly k růstu japonského indexu
    Americký index S&P 500 uzavřel říjnové obchodování s mírným ziskem necelé jedné desetiny procenta. Za celý měsíc si polepšil o více jak dvě procenta, což byla jeho nejlepší měsíční výkonnost od února letošního roku. Akcie obecně podporovaly příznivé makroekonomické ukazatele, rostoucí očekávání na snižování daní v USA a příznivé hospodářské výsledky firem.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie včera příliš velkých změn nedoznaly
    Po vlažném začátku obchodování na americkém akciovém trhu zamířil index S&P 500 vzhůru a dosahoval na zisky okolo čtvrt procenta, nicméně v závěru o všechno přišel a zakončil v červené nule. Vítězem se staly opět farmaceutické tituly, které si připsaly více jak jedno procento. V minimálních ziscích uzavřeli ještě těžaři a zpracovatelé komodit, realitní developeři a informační technologie. Naopak nejvíce klesajícími sektory byly akcie finančních domů a prodejců nezbytného zboží (-0,7 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové indexy v USA a Japonsku na nových rekordech
    Americké akciové indexy opětovně vylepšily svoje rekordní maxima. Technologický Nasdaq vzrostl o 0,1 %, S&P 500 přidal 0,2 % a průmyslový Dow Jones připsal dokonce 0,3 %. Hlaním tahounem celého amerického akciového trhu byly akcie spotřebních firem, za zmínku pak určitě stojí vzestup akcií řetězce Wall-Mart Stores o 4,5 %. Nákupní náladu podpořily i energetické společnosti, jejichž akcie rostly v reakci na zvyšující se ceny ropy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové indexy výrazných změn nedoznaly
    Americké akciové indexy v průběhu včerejší seance prakticky žádné změny nedoznaly. Průmyslový Dow Jones ztratil 0,1 %, technologický Nasdaq naopak necelou jednu desetinu připsal a index S&P 500 se posunul pouze o dvě setiny procenta níže. V rámci sektorů se navzájem kompenzovaly zisky farmaceutických společností a informačních technologií se ztrátami finančních a telekomunikačních titulů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy korigují předchozí růsty
    Americké trhy vstoupily do včerejší seance velmi pozitivně, když všechny tři hlavní indexy v průběhu dne vzrostly na svoje nová maxima. Například Dow Jones poprvé ve své historii překonal hranici 26 tis. bodů. Nakonec se jim však zisky nepodařilo udržet a uzavřely pod pátečním zavíracím kurzem. Zmiňovaný průmyslový index uzavřel pouze v červené nule, v případě indexu S&P 500 dosáhly ztráty 0,4 % a technologický Nasdaq přišel o půl procenta. Hlavním důvodem poklesu celého akciového trhu byly především sektory průmyslových podniků, těžařů a zpracovatelů komodit a energií.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy nakonec bez výraznějších pohybů
    Průmyslovému indexu Dow Jones se podařilo během včerejší seance vymazat ztráty, které utrpěl na začátku obchodování, a nakonec posunul svoje historické maximum o další dvě setiny procenta výše. Index S&P 500 uzavřel s podobným výsledkem. Zájem investorů byl především o defenzivní tituly, když jedno procento si připsala síťová odvětví, farmacie přidaly 0,6 % a telekomunikační operátoři posílili o půl procenta. Zisky těchto sektorů však kompenzovali informační technologie (-0,4 %) a prodejci spotřebního zboží (-0,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy nakonec uzavřely bez výraznějších změn
    Americký index S&P 500 včera příliš velkých změn nedoznal a zakončil pouze čtyři setiny procenta pod svým pátečním zavíracím kurzem. Obchodování nejvíce ovlivnily energetické tituly, které v reakci na padající ceny ropy odevzdaly jedno procento. S odstupem je pak následovali těžaři a zpracovatelé komodit, jejichž akcie včera přišly o 0,6 %. Dařilo se zejména defenzivním titulům, když utility přidaly půl procenta a telekomunikace posílily o 0,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy na uplynulý úspěšný týden zatím nenavázaly
    Americké trhy byly včera kvůli státnímu svátku zavřeny. Podobně tomu je i v asijském regionu, kde probíhají oslavy nového lunárního roku. Ty, které zůstaly otevřené, však ve většině případů zamířily dolů. Japonský index Nikkei 225 přišel o jedno procento. S podobnými ztrátami uzavřely i jihokorejské akcie. Naopak jediným trhem, který drží hlavu nad vodou, je indický parket, který mírně koriguje včerejší ztráty. Index Nifty 50 přidává jednu desetinu procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy pokračují ve výprodejích
    Americké akcie včera zažily největší propad za poslední tři měsíce a oslabovaly již třetím dnem v řadě. Pokračující napětí mezi USA a Severní Koreou nasměrovalo investory k bezpečným aktivum a zvýšilo index očekávané volatility VIX na nejvyšší hodnotu od května. Index S&P 500 včera odepsal 1,5 %. Nejhůře byly postiženy akcie bank a technologických titulů, které až donedávna přinášely investorům největší zisky. Akcie technologických společností včera oslabily o výrazných 2,2 %, stejně jako celý technologický index Nasdaq. Ztráty se šířily napříč sektory, když kromě utilit všechny oslabovaly.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy přešlapují na místě
    Hlavní americké akciové indexy během včerejší seance toho příliš moc nepředvedly, když S&P 500 a průmyslový Dow Jones zakončily prakticky na nule a technologický Nasdaq ztratil jednu desetinu procenta. V rámci nejširšího indexu si nejvyšší zisky připsaly utility, jejichž akcie vzrostly o půl procenta, naopak nejhorším sektorem se staly s 1% ztrátou telekomunikace. Zveřejněné maloobchodní tržby, které svým růstem předčily očekávání, se na akciových trzích výrazněji neprojevily. Vzrostly však spekulace, že Fed letos dále zvýší úrokové sazby. V tomto kontextu tak bude zajímavé sledovat dnešní zápis z posledního zasedání Fedu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy se k opětovnému růstu nadechují jen pozvolně
    Americké trhy byly v průběhu včerejší seance zavřeny díky svátku práce. U asijských burz jsme během noci zaznamenali známky pomalého posilování. Zisky se pohybovaly ve většině případů do 0,3 %, výjimkou byl tajwanský index, který si přišel zhruba na půl procenta. Ve ztrátách pokračovaly japonské akcie, když Nikkei 225 odevzdal 0,7 %. Oproti včerejšímu zavíracímu kurzu si pohoršily akcie obchodované v Jižní Koreji (-0,3 %) nebo Malajsii ( 0,4 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy se postupně sbírají ze severokorejského knockoutu
    Americké akciové trhy uzavřely včerejší seanci v plusu. Index S&P 500 přidal 0,1 %, průmyslový Dow Jones a technologický Nasdaq posílily o 0,3 %. Nadále se však nedařilo finančním a komoditním sektorům, které odevzdaly zhruba půl procenta. Počáteční nejistota ohledně diplomatických sporů po testu korejské rakety tak mírně ustoupila, což dalo prostor k využití nižších cen k opětovným nákupům akcií v některých sektorech. Těmi nejžádanějšími byly průmyslové podniky a informační technologie.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy umazaly část ztrát z počátku týdne
    Americkým akciím se včera celkově dařilo. Index S&P 500 vzrostl o půl procenta a vévodily mu se ziskem 0,8 % informační technologie. Naopak v červeném uzavřely defenzivní tituly z odvětví telekomunikací, utilit a prodejců nezbytného zboží. Zveřejněné statistiky o HDP a počtu nově vytvořených pracovních míst do jisté míry mohly přidat na sentimentu, nicméně na cenách akciích se bezprostředně neprojevily.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy vyčkávají, co přinese projev presidentky amerického Fedu
    Americké akcie během pondělního obchodování mírně posilovaly, dolů však zamířily technologické podniky, například softwarový gigant Microsoft, internetový obchod Amazon či konglomerát Alphabet. Ve výsledku tak hlavní indexy den zakončily poblíž nuly.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy začínají opět pozvolna nabírat na síle
    Americké burzy navázaly na úspěšný konec minulého týdne a v průběhu včerejší seance si připisovaly další zisky. Index S&P 500 si polepšil o 1,4 %, technologický Nasdaq o 1,6 % a průmyslový Dow Jones dokonce o 1,7 %. Vývoji do určité míry pomohly i klesající výnosy státních dluhopisů. O to však důležitější budou zítřejší údaje o vývoji spotřebitelské inflace. Vyšší růst cen by vedl k opětovnému nárůstu výnosů, což by mohlo mít znovu negativní dopad na akciové trhy. V rámci sektorů se včera dařilo všem. Nejúspěšnější byli těžaři a zpracovatelé komodit, jejichž akcie pozitivně reagovaly na rostoucí ceny základních surovin.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy zůstávají pod tlakem
    Americký index S&P 500 uzavřel včerejší seanci s červenou nulou, když jeho ztráty dosáhly šest setin procenta. Hůře se dařilo technologickému Nasdaqu, který odevzdal zhruba třetinu procenta, když hospodářské výsledky firem Apple nebo Alphabet trhy příliš neuspokojily. Naproti tomu průmyslový index Dow Jones jednu desetinu přidal, když do plusu se dostal v posledních minutách obchodování. V rámci nejširšího indexu se dařilo nejvíce telekomunikačním společnostem, jejichž akcie vzrostly o 2,5 %, které byly s velkým odstupem následované energetickými a finančním tituly. Ty si polepšily o zhruba jedno procento. Naproti tomu nejhlubší ztráty registrovali realitní developeři (-1,9 %), utility (-1,6 %) a těžaři a zpracovatelé komodit (-1,4 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcioví investoři se vrhli do vybírání zisků
    Rostoucí výnosy státních dluhopisů jsou hlavní příčinou nejhlubšího dvoudenního poklesu indexu S&P 500 od května loňského roku. 10letý výnos se vyšplhal na nejvyšší úroveň za poslední čtyři roky. Index 500 největších amerických společností tak včera ztratil 1,1 %. Kromě akcií utilit, které zůstaly jediným stojícím vojákem v poli (+0,1 %), padly k zemi všechny sektory. Nejhůře uzavřely akcie farmaceutických společností (-2,1 %), když se objevily zprávy, že firmy Amazon.com, Berkshire Hathaway a JPMorgan se dohodly na spolupráci v otázce zajišťování služeb zdravotnické péče pro své zaměstnance. Přes dvě procenta odepsaly i energetické tituly, které trpěly z klesajících cen ropy. Překvapivě třetí místo největších propadlíků doplnily akcie finančních titulů (-1,2 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI