Čtvrtek 28. březen 2024 10:12
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: Dopady hurikánu Harvey na trh s ropou jako z učebnice

31.08.2017 09:12  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hurikán Harvey dále pustoší jih USA. Uvidíme, jaké bude mít nakonec ekonomické dopady (Katrina v roce 2005 ekonomiku USA výrazněji neovlivnila), ale dopady na trh s ropou jsou patrné již nyní a jsou jako z učebnice. Na jižním pobřeží USA (PADD III) se totiž kromě nalezišť ropy nachází i nejvýznamnější část americké rafinační kapacity (asi polovina) a na první pohled možná trochu paradoxně tak v současnosti trpí hlavně ceny ropy, které tlačí dolů právě nižší poptávka rafinerií spojená s jejich odstávkami.

Podle posledních zpráv je cca čtvrtina celkové kapacity USA odstavena. Ceny benzínu naopak letí vzhůru. Vzhledem k tomu, že asi nepůjde o bouři biblických rozměrů, nýbrž o dočasný fenomén, tak se pohyb cen odehrává zejména na krátkých koncích forwardových křivek. “Neviditelná ruka trhu? tedy racionálně alokuje zdroje a v případě ropy pobízí k vytváření zásob, zatímco v případě benzínu naopak k jejich odčerpávání (jak ukázala včera EIA, tak zásoby jsou stále nadprůměrné a je odkud brát).

Kde ještě Harvey, na první pohled možná trochu překvapivě, přidělává vrásky na čele? Další obětí jeho řádění je Venezuela. Ta v posledních letech kvůli relativně nízkým cenám ropy rozhodně neprochází lehkým obdobím a dle trhů je aktuálně dokonce největším kandidátem na státní bankrot. Sankce USA uvalené v posledních měsících se sice ropnému sektoru této členské země OPECu vyhnuly, avšak co neučinila politika, to teď zařídilo počasí. Venezuela totiž stále patří mezi hlavní dodavatele ropy do USA (v květnu cca 770 tisíc barelů denně) a jakýkoli výpadek příjmů, ať již způsobený nižší cenou ropy či tím, že může docházet ke zpožděním při vyskladnění ropy z tankerů, je nepříjemný. O to víc, že venezuelskou státní ropnou společnost čekají na podzim velké splátky dluhů?

Paradoxní je nakonec i fakt, že ač je Venezuela zemí s obrovskými ropnými zásobami a ropu vyváží, tak pohonné hmoty naopak dováží. A to i z USA, které jsou v současnosti čistým vývozcem ropných produktů.

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna včera zpevnila a proplula pod 26,10 EUR/CZK. Svojí roli mohly sehrát jestřábí výroky centrálních bankéřů Hampla a Mory v posledních dvou dnech. Ještě důležitější byla ale dobrá nálada na globálních trzích - akcie rostly, VIX klesal, a to se líbilo obecně všem středo-evropským měnám. Z českých čísel bude nejdůležitější páteční revize HDP - pokud se potvrdí vysoký první odhad, bude o důvod víc sázet na podzimní růst sazeb.


EURUSD + zahraniční FX
Kurz eurodolaru provedl včera velký obrat, když dolar s poklesem geopolitického rizika smazal ztráty, přičemž důsledky hurikánu Harvey lze spíše z politického hlediska interpretovat pro americkou měnu rovněž pozitivně (větší šance na daňovou reformu - viz Trumpův projev včera v Kongresu).

Předběžná německá inflace mírně překonala odhady, posunula o trochu výš německé výnosy, ale euru prakticky nepomohla. Odpoledne totiž naopak pozitivně překvapil nejprve report ADP, který ukázal další silný růst zaměstnanosti ve firemním sektoru americké ekonomiky, a poté potěšila i revize HDP. Hlavní položky - soukromá spotřeba a investice - po zpřesnění rostly rychleji a vytáhly ekonomiku o 3 procenta výš.

Dnešek bude opět ve znamení důležitých dat, když trh bude nejprve konfrontován s inflací v eurozóně (jež bude zřejmě vyšší, než očekává trh), přičemž odpoledne přijdou na řadu důležitá americká data - osobní výdaje (a příjmy) spolu s inflací, kterou sleduje Fed (PCE index). Riziko je podle našeho názoru, zejména s ohledem na výsledek inflace v EMU, vychýleno pro dolar směrem vzhůru?

Ropa
Cena ropy Brent se včera v podvečer dostala pod tlak a poklesla pod 51 USD/barel. Oficiální data o zásobách ropy v USA sice potvrdila pokles zásob surové ropy v minulém týdnu, na ceny ropy však dopad neměla. Jejich hlavním hybatelem zůstává i nadále zejména hurikán v USA.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Dolar prudce padá… proč mu nepomáhají silná domácí čísla?
    Americký dolar se potápí. V pátek propadl na frontě s eurem za důležité technické hranice. Za poslední měsíc už ztratil přes 5 %, od léta 2017 přes 10 %. To vše nehledě na relativně slušná čísla, která zvyšují sázky na růst amerických sazeb a ženou vzhůru americké krátké výnosy. Silný maloobchod a vyšší jádrová inflace vyhnaly v pátek dvouletý americký výnos poprvé za posledních devět let zpátky nad 2 %. Dolaru to ale překvapivě neposkytuje prakticky žádnou útěchu.
  • Rozbřesk: Dolar slábne v obavách z Trumpova protekcionismu
    Dnes jsou trhy v eurozóně znervózněné výsledky italských parlamentních voleb a zároveň zklidněné vznikem velké koalice v Německu budou mít možnost seznámit, jak na tom evropská ekonomika skutečně byla v závěru loňského roku. Prozatím totiž měly k dispozici pouze předběžný odhad sestavený na základě neúplných dat, navíc bez jakýchkoliv podrobností. I ten ovšem vyzníval na evropské podmínky velmi povzbudivě. Mezičtvrtletní růst o 0,6 % se řadí mezi ty velmi solidní, stejně jako aktuální meziroční tempo 2,7 %. Dá se předpokládat, že k ekonomickému růst eurozóny – podobně jako v předchozím období – přispěla jak spotřeba, tak investice i se zahraničním obchodem. Na straně nabídky si největší zásluhu zřejmě opět připíše zpracovatelský průmysl, který budou v závěsu následovat některé služby. Konkrétně doprava, obchod a IT služby.
  • Rozbřesk: Dolaru pomůže kolaps čínských akcií. Těm nepomůže nic?
    I když se růst amerických výnosů a spanilá jízda dolaru v pátek zastavily, rozvíjející se trhy a s nimi nakonec i česká koruna stále nemají na růžích ustláno.
  • Rozbřesk: Donald Trump na dohodu s Čínou nespěchá a posílá tak akcie dolů
    Jakou sílu mají obchodní války pohnout tržním sentimentem, včera opět ukázal Donald Trump. Prozradil, že nemá žádný pevný termín, do kdy by chtěl uzavřít první fázi dohody s Čínou. A navíc dodal, že by možná osobně preferoval, kdyby se uzavřela až po amerických volbách - tedy ne dříve než za rok.
  • Rozbřesk: Donald Trump nastupuje do úřadu, peso zůstává pod tlakem
    Donald Trump se dnes, tedy 20. ledna 2017, stane 45. prezidentem Spojených států amerických. Po slavnostním složení přísahy nás pravděpodobně nečeká nic mimořádného. Na druhou stranu již na začátku příštího týdne může padnout řada důležitých rozhodnutí. Trhy mají strach především z výraznějšího osekání severoamerické obchodní dohody (NAFTA) - Donald Trump slíbil, že jednání o ní otevře již v prvních dnech svého prezidentství.
  • Rozbřesk: Donald Trump přitvrzuje, Čína odmítá vyjednávat s “pistolí u hlavy”
    Donald Trump opět překvapivě přitvrzuje v obchodním tažení proti Číně. Donald Trump chce od pátku (podle dvou twitterových zpráv) zvýšit cla na zboží v hodnotě 200 miliard dolarů z 10 na 25 %.
  • Rozbřesk – Donald Trump ukořistil Bílý dům, republikáni mají celý Kongres
    Kdo se těšil na vyšší volatilitu po amerických volbách tak, ten se jí dnes dočká vrchovatě. Trhy, sázkové kanceláře a agentury provádějící předvolební průzkumy se opět ocitly mimo, když zcela podcenily schopnost Donalda Trumpa získat Bílý dům. A aby toho nebylo málo, tak Republikáni mají celý kongres (tedy včetně důležitého Senátu), takže následující dva roky mohou opravdu kormidlovat Ameriku, kam chtějí.
  • Rozbřesk: Do Německa se vrací optimismus, USA chtějí po Mexiku dohodu s Kanadou
    I když se od srpnového indexu Ifo příliš nečekalo, dokázal příjemně překvapit. Subindex hodnocení současné situace a především pak očekávání se výrazně zlepšil a Ifo se vrátilo na úrovně, které jsme naposledy viděli na začátku roku. Příznivě naladěni jsou především podnikatelé v průmyslu, ve stavebnictví a ve službách. Naproti tomu se situace v obchodě až tak moc v posledním měsíci nezlepšila. Možná i proto, že spotřeba domácností v letošním roce zpomaluje a z pohledu ekonomického růstu hraje až druhé housle. Hlavní roli si totiž drží investice směřované především do strojního vybavení a stavebnictví.
  • Rozbřesk: Do nového roku s vysokou inflací a sazbami
    Hlavní událostí uplynulého týdne bylo jednoznačně poslední letošní zasedání bankovní rady k měnovým otázkám. ČNB se i tentokrát rozhodla překonat očekávání a zvýšila své sazby o jeden procentní bod. Svoji hlavní úrokovou sazbu tak dostala už na úroveň 3,75 %, kde byla naposledy před zhruba 13,5 lety. Ale to nebylo zdaleka vše, protože bankovní rada dala jasně najevo, že se zvyšováním úrokových sazeb hodlá pokračovat dál.
  • Rozbřesk: Donutí Trump Německo k vojenské výdajové expanzi a zlevní Bundy?
    Americký prezident Donald Trump zavítal tento týden do centrály severoatlantické aliance v Bruselu, aby zde vypeskoval evropské členy vojenské formace za to, že na rozdíl od USA vynakládají na obranu jen minimum prostředků a jsou uvnitř obranné formace de facto jen “černými pasažéry”. Těžko říct jestli Trumpova snaha způsobí to, že se u některých bohatých evropských členů aliance hne svědomí a začnou konečně vydávat více peněz na zbrojení, ale pokud by se tak náhodou stalo, mohlo jít o jednu z největších fiskálních expanzí v eurozóně za poslední období.
  • Rozbřesk: Dopady koronaviru na střední Evropu mohou být vážné, pokud bude paralyzován čínský průmysl
    Dopady koronaviru na globální ekonomiku i střední Evropu zůstávají nejisté. Naše analýzy nicméně ukazují, že hodně záleží na tom, zda epidemie výrazněji naruší i fungování čínského průmyslu nebo primárně zasáhne pouze sektor služeb. Pak by zejména dopad na Německo zkoušené skoro dva roky průmyslovou recesí byl výrazný a i dozvuky v Česku by byly jasnější.
  • Rozbřesk – Dospěje dnes OPEC k finální dohodě na omezení produkce ropy?
    Asi hlavní adept na “den roku? z pohledu trhu s ropou je tady. OPEC bude na dnešní vídeňské schůzce chtít stvrdit rámcovou dohodu z Alžíru a dohodnout se na koordinovaném omezení produkce ropy.
  • Rozbřesk: Dovolené srazily inflaci dále pod prognózu ČNB
    Až překvapivě rychle se v září snížila inflace v ČR. Meziměsíční pokles spotřebitelských cen byl největší za posledních pět let a podílely se na něm především dovolené, které zlevnily o více než 22 %. Jinak se dá říct, že na vývoji cen v září nebylo vlastně nic zajímavého. Podle očekávání zavedení slev pro mladé a seniory mírně snížilo ceny v dopravě, potraviny podle očekávání podražily a tradičně s vyššími cenami zahájila sezónu móda.
  • Rozbřesk: Dovozy ruské nafty do Evropy vzrostly, šéfka americké Sněmovny na Tchajwanu
    Jak se dnes a denně přesvědčujeme, zbavit se závislosti na ruských komoditách není úkol z nejsnadnějších a rozhodně pak nelze podobnou změnu realizovat během pár měsíců. V případě zemního plynu je to - vzhledem k tomu, že se jedná právě o plyn - obzvlášť těžké. Ani v případě komodit, které se v čase a prostoru přesouvají o poznání snadněji, to není lehké. Příkladem budiž červencový růst dovozů nafty z Ruska.
  • Rozbřesk: Draghi a Trump zatlačili Fed do holubičího kouta. Je z něj vůbec cesta ven?
    Donaldu Trumpovi včera zkazil ráno šéf ECB Mario Draghi. Holubičí verbální kanonáda, kterou předvedl v portugalské Sintře (obdoba amerického Jackson Hole), výrazně srazila dolů evropské výnosy i euro a současně katapultovala vzhůru evropské akcie. Tweety Donalda Trumpa odpověděli jasně: “Německý DAX letí vzhůru díky komentářům Maria Draghiho. Velmi nefér vzhledem k USA!”.
  • Rozbřesk: Draghimu se nepodařilo zkrotit euro, to sílí na dvouletá maxima. A koruna otestovala 26,00
    Mario Draghi se včera snažil nabádat k trpělivosti a nedat euru moc důvodů k dalším ziskům. Zatímco německé výnosy skutečně po jeho slovech zastavily růst, euro pokračuje ve vítězném tažení a včera vyskočilo na nejsilnější úrovně za poslední dva roky (1,165 EUR/USD). Proč? Vtip je v tom, že Draghi na jedné straně zdůrazňoval, že není spokojen s inflací, a i proto zatím ECB nepracuje na strategii ústupu z QE. Na druhé straně otevřeně přiznal, že růst je výborný a v současné chvíli “nezbývá než čekat?, až se inflace dostaví.
  • Rozbřesk: Draghimu trhy nevěří tvrdou masku, euro dál slábne…
    Euro má složitý život a prakticky nic mu v současné situaci nedokáže udělat radost. Včerejší slova Maria Draghiho brnkala sice jednoznačně na jestřábí notu, investoři ale jakoby je šéfovi ECB jednoduše nevěřili.
  • Rozbřesk: Drahá nafta a benzín, aneb napjatý trh ropných produktů
    Zatímco cena severomořské ropy Brent se v posledních týdnech stabilizovala okolo úrovně 115 USD/barel, vývoj na trzích s ropnými produkty signalizuje nárůst bezprostředního napětí. I když jsou trhy se surovou ropou a finálními ropnými deriváty úzce (a relativně komplexním způsobem) propojeny, rostoucí velkoobchodní ceny dieselu a benzinu dávají tušit, že se ve skutečnosti jedná o rozdílné trhy, které ovlivňují specifické šoky a mohou tak vykazovat odlišnou dynamiku.
  • Rozbřesk: Drahá Viagra jako lék na nestoupající americkou inflaci?
    Viagra nemusí být jen lékem na poruchy erekce. Aktuální zdražení tohoto léku v USA může být totiž symptomem, že se daří léčit “povadlost” jiného - tentokrát makroekonomického - fenoménu v podobě inflace. Že jde o blábol? Ne, tak docela…
  • Rozbřesk: Drill, baby, drill, aneb břidlicová revoluce v USA
    Když v roce 2008 zazněl na předvolebním shromáždění republikánů slogan podporující domácí těžbu ropy “Drill, baby, drill!“, asi jen málokdo čekal, jak moc si američtí producenti vezmou tato slova k srdci. Nejen že se jim v následujících letech podařilo více než zdvojnásobit domácí produkci, ale především obrátili celý ropný trh vzhůru nohama. Extra silný břidlicový boom můžeme čekat také v roce 2018.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Fintokei SwiftTrader