Čtvrtek 28. březen 2024 17:27
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

OPEC ve třetím čtvrtletí 2017? Buď, anebo!

15.08.2017 12:28  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Hedgeové fondy a obchodníci s ropou za sebou mají obtížné druhé čtvrtletí roku. Dohoda mezi zeměmi OPEC a mimo OPEC o snížení produkce totiž nijak nepřispěla k očekávanému zvýšení cen. Vyhlídky pro zlato jsou díky trvajícím geopolitickým nejistotám a politickým rizikům stále na býčí straně. Pro zlato proto máme ve třetím čtvrtletí býčí prognózy. Snižujeme naopak naši předpověď pro ropu Brent na konec roku na 53 USD/barel.

Druhé čtvrtletí 2017 bylo pro ropu velmi náročné, protože technologický vývoj ve Spojených státech a snížení napětí v Nigérii a Libyi pomohly spustit výrazný nárůst globální produkce. To vyrovnalo snížení produkce států OPEC a Ruska a vedlo k dalšímu oddálení dosažení vyrovnaného trhu.

V červnu se ceny WTI i Brent díky obnovenému oslabení propadly pod 50 USD/barel a tím smazaly veškeré zisky dosažené od loňského rozhodnutí zemí OPEC a mimo OPEC o snížení produkce. Ačkoli většina zemí dohodu dodržuje, dopad je zatím malý, protože producenti nesnižují vývoz ve stejném měřítku jako produkci.

Ve třetím čtvrtletí by schopnost OPEC udržovat stejnou úroveň vývozu měla být vyvážena potřebou udržet dostatečné zásoby ropy pro vyplnění nárůstu domácí poptávky během léta. V USA klesla ve druhém čtvrtletí produkce o více než polovinu ve srovnání s prvním čtvrtletím, což by mohlo znamenat, že američtí producenti nejsou připraveni nebo schopni udržet produkci za jakoukoli cenu.

Předpověď na konec roku pro ropu Brent klesá na 53 USD/barel

Tento vývoj znamená pro OPEC příležitost – pokud ji úspěšně využije, mohla by cena ropy Brent v následujících měsících posílit zpět na 55 USD/barel. Poté se však zřejmě znovu projeví obnovená slabost a investoři se zaměří na rok 2018 a možnost, že se na trh dokutálí další barely, pokud se OPEC a Rusko nedokáží dohodnout na prodloužení omezené produkce v prvním čtvrtletí roku 2018. Z tohoto důvodu snižujeme naši předpověď na konec roku pro ropu Brent na 53 USD/barel.

Hedgeové fondy zatím zažívají poměrně náročný rok. Listopadová dohoda o snížení produkce spustila nárůst spekulativní poptávky po ropě. Ta vyvrcholila v únoru, kdy fondy držely téměř miliardu barelů ropy v přesvědčení, že vznikla spodní hranice a že cesta nejmenšího odporu vede výš. Tři po sobě jdoucí odprodeje ve chvíli, kdy splasklo očekávání vkládané do OPEC, způsobily, že potenciální kupující ustoupili a pustili ke kormidlu opět prodejce krátkých pozic.

Tato situace se nezmění, dokud údaje o zásobách neprokáží, že se situace zlepšuje. Hlad po aktuálních informacích vedl k tomu, že se velká pozornost věnuje Týdenním zprávám o stavu ropy od americké agentury EIA. EIA v podstatě nechtěně převzala roli prostředníka pro globální trhy, přestože poskytuje pouze údaje o americkém trhu.

Globální poptávka po ropě dál poroste i v příštím desetiletí, což bude vytvářet tlak na energetické společnosti, aby našly nové zdroje ropy jako náhradu na vyčerpané vrty a vyplnily tak rostoucí poptávku. V příštích dvou nebo třech letech by to neměl být velký problém, protože jen nárůst produkce zemí mimo OPEC v příštím roce by měl rostoucí poptávku pokrýt dostatečně. V dalším horizontu bude nutné stanovit stabilní až vyšší cenu, protože možnou brzdou růstu poptávky bude rychlost, s jakou se posuneme od spalovacích motorů směrem k elektřině a plynu.

Pro zlato držíme býčí prognózy

U zlata zachováváme býčí vyhlídky a věříme, že rizika pro americkou ekonomiku se kloní k poklesu. Je zde možnost, že díky tomu bude americký výbor FOMC příliš optimistický, pokud jde o zvyšování sazeb. To už nyní signalizuje trh s dluhopisy prostřednictvím plošší křivky výnosů díky vyšší poptávce po dluhopisech s delší splatností.

Očekávání inflace vnímaná prostřednictvím desetiletých vyrovnaných pozic klesla na sedmiměsíční minimum, a i když je možné to vnímat negativně vůči zlatu, na druhou stranu to snižuje potřebu zvyšování sazeb, a tedy zajišťuje, že skutečné výnosy coby klíčový impuls pro zlato zůstanou nízké.

Investiční poptávka po ETF celý rok stabilně rostla. Firemní i individuální investoři hledají možnosti pro diverzifikaci a způsob, jak se ochránit proti možnému špatnému nacenění finančních rizik. To je zřejmé z rozdílu mezi vyšší úrovní akcií a nízkou volatilitou vůči nárůstu nejistoty ohledně ekonomické politiky.

Poptávku po bezpečných aktivech, například zlatu, zvyšuje i nejistota týkající se schopnosti prezidenta Trumpa prosadit jeho prorůstovou politiku spojená s řadou geopolitických rizik.

Předpověď na konec roku pro zlato držíme na úrovni 1 325 USD/unci

Začátkem června kupovaly zlato hlavně hedgeové fondy, protože vzrostla pravděpodobnost narušení klesajícího trendu, který trval od roku 2011. Vzhledem k tomu, že nedošlo k prolomení hranice
1 300 USD/unci a díky jestřábím prohlášením FOMC na jednání 14. června zde však vidíme možnost další korekce, což je podle nás příležitost k nákupu ve střednědobém horizontu.

V Saxo Bank držíme naší předpověď pro konec roku, že zlato bude na úrovni 1 325 USD/unci a riziko se kloní spíše k růstu. Věříme, že průlom nad 1 300 USD/unci může přilákat obnovený zájem makrofondů.

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank. 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • OPEC se kvůli ropě sejde s americkými těžaři
    Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v pondělí sejdou se zástupci amerických firem, které těží ropu z břidlic. Jednat by měli o nadměrné nabídce ropy na trhu a o možnostech, jak situaci řešit. Jednání o těžbě ropy z břidlic se mezi americkými těžaři suroviny a zástupci OPEC konalo i loni. V zájmu zvýšení cen ropy na světovém trhu OPEC omezuje těžbu ropy už od ledna loňského roku. Díky tomu se ceny ropy letos poprvé od roku 2014 vyšplhaly nad 70 dolarů za barel. Těžba se přitom dál zvyšuje.
  • OPEC+ se nedohodl, kvóty se ruší, ropa prochází masivním výprodejem
    Mimořádné zasedání organizace OPEC a Ruska nedopadlo pro býky dobře. Skupina se nedokázala dohodnout na dodatečných škrtech kvůli neochotě Ruska snížit svoji produkci. Cena ropa padala v bezprostřední reakci až o více než 9 % pod úroveň 45,40 dolarů za barel, kde se naposledy nacházela v polovině roku 2017. Ropa WTI propadla pod 42 dolarů za barel. Oficiální začátek pátečního jednání musel být o několik hodin odložen kvůli bilaterálnímu jednání mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.
  • OPEC se po osmi letech dohodl na snížení těžby. Cena ropy strmě roste
    Velkou událostí minulého týdne bylo zasedání členů OPEC ohledně možné dohody na snížení produkce ropy. O snížení se spekulovalo již několik měsíců poté, co se členové na omezení dohodli při neformálním setkání v Alžírsku v září letošního roku. Středeční schůzka ministrů, která se konala ve Vídni, měla potvrdit alžírskou dohodu a snížit produkci z 33,7 milionů barelů denně na 32,5 milionů barelů. K dohodě členové přistoupili po více než osmi letech poté, co trh s ropou poslední dva roky téměř nepřetržitě klesal.
  • OPEC+ snižuje produkci
    Cena severomořské ropy včera skokově vzrostla nad 85 USD/barel. Impulsem bylo překvapivé oznámení o dodatečných těžebních škrtech ze strany osmi států aliance OPEC+. Saúdská Arábie a spol. plánují snížit celkovou produkci o 1,6 mil. barelů denně s platností od května do konce roku, to vše nad rámec současných škrtů v rozsahu 2,0 mil. barelů denně.
  • OPEC snižuje produkci, dostaví se výsledky?
    Intenzivní strategie pump-and-dump („těžit a prodat“), kterou Saúdská Arábie představila v listopadu 2014, byla odvolána poté, co se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) setkali v Alžíru a rozhodli snížit produkci ropy až o 700 000 barelů za den. Přesné rozvržení bude dohodnuto na příštím setkání zástupců OPEC, jež se bude konat 30. listopadu.
  • OPEC snižuje výhled na poptávku po ropě
    OPEC zveřejnil měsíční zprávu o stavu a výhledu trhu s ropou. Kartel producentů ropy uvedl, že globální ekonomika vstoupila do období značné nejistoty a ve 4. čtvrtletí roku 2022 přibylo výzev. Prognózy hospodářského růstu pro roky 2022 a 2023 byly ponechány beze změny, ale prognózy poptávky po ropě byly sníženy. Růst poptávky po ropě v roce 2022 se nyní předpokládá na úrovni 2,55 milionu barelů denně, což je méně než 2,65 milionu barelů denně v předchozí prognóze. Prognóza pro rok 2023 byla snížena z 2,34 na 2,24 mil. barelů denně. OPEC rovněž uvedl, že nabídka převýšila poptávku o 0,2 milionu barelů denně ve 2. čtvrtletí 2022 a o 1,1 milionu barelů denně ve 3. čtvrtletí 2022, což signalizuje přechod k přebytku.
  • OPEC+ svými činy zvyšuje riziko stagflace
    Cena ropy Brent se přiblížila k 93 dolarům za barel, a dosáhla tak nového desetiměsíčního maxima. WTI se blíží 90 USD. Produkční omezení kartelu OPEC+ zvyšují napětí na trzích a vyvolávají otázky ohledně jeho skutečných záměrů. Náš cenový výhled tak musí odrážet skutečnost, že se OPEC+ podle všeho soustředí spíš na cenovou optimalizaci než na vytvoření vyváženého a stabilního trhu. Proto nelze vyloučit krátkodobé riziko, že se Brent vyšplhá nad 95 USD.
  • OPEC tlaku USA nepodlehne
    Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty daly jasně najevo, že OPEC bude i nadále obezřetně zvyšovat těžbu ropy a nepodlehne tlaku USA na rychlejší zvýšení produkce.
  • OPEC upřednostnil vyšší cenu ropy
    Včera proběhlo dlouho očekávané zasedání ropného kartelu OPEC a jeho spojenců včetně Ruska. Trh obecně očekával, že kartel změní svou produkční strategii a vzhledem k výpadkům dodávek z USA začne postupně zvyšovat produkci. Nakonec však upřednostnil vyšší ceny, když se rozhodl ponechat produkci na stávajících úrovních, čímž přiškrtil trh a dostal cenu na ropy na nejvyšší úrovně za rok.
  • OPEC v červnu zvýšil produkci. Po třech měsících těží znovu více než má
    Bloomberg zveřejnil docela hezkou infografiku k aktuální produkci ropy zemí OPEC a zemí, které se k OPECu připojily v loňské dohodě o snížení ropné produkce, která byla minulý měsíc prodloužena o dalších devět měsíců. Podle dohody měl OPEC snížit produkci o 1,16 mil. barelů a nečlenské země OPEC (v čele s Ruskem) se měly přidat dalšími 560 tis. barely. OPEC svou část dohody od března skutečně naplňoval, ale minulý měsíc produkci začal znovu zvyšovat. Největší podíl na tom mají země bez kvót (Libye, Irák), ale nově se přidaly také Angola a dokonce i Saudská Arábie, která minulý měsíc začala opět těžit více než 10 mil barelů denně. Poté co v květnu OPEC plnil kvóty na 110 % se tak vrací na 95 %, což je nejnižší úroveň od začátku roku, kdy kvóty poprvé vstoupily v platnost.
  • OPEC vs. ropa aneb příliš povyku pro nic
    Jen taková ranní glosa k situaci na ropě. Ta se včera začala propadat a zatím to vypadá, že v mírné korekci pokračuje také dnes. Když se tak dívám na srovnání vývoje Brentu a WTI v trochu širší perspektivě, nelze se ubránit dojmu, že bylo zasedání OPEC z minulého týdne pro ropu vlastně tak trochu bezvýznamné. Na ropě se totiž od letošního května nezměnilo vůbec nic. Brent i WTI se od května drží v bočním trendu a zatímco Brent svá maxima z června a října sotva překonal, ropa WTI se nad tyto úrovně zatím stále ještě ani nepodívala. Ano, ropa sice od zasedání OPECu vystoupala o více než 10 %, nesmíme však zapomínat na to, že se takto výrazného růstu dočkala především proto, že začátkem měsíce její cena prudce spadla poté, co právě OPEC začal do světa vyhlašovat, že je dohoda na snížení produkce velmi nejistá.
  • OPEC vytěžil nejméně ropy za posledních 20 let. Produkce klesla na 22,5 milionu barelů denně
    Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červnu meziměsíčně klesla o 1,92 milionu barelů denně na 22,62 milionu barelů denně. Nacházela se tak na nejnižší úrovni za dvě desetiletí. Vyplývá to ze zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví.
  • OPEC zachováva prognózu rastu dopytu na rok 2023
    Správa OPEC naznačuje zachovanie prognózy rastu dopytu po rope na rok 2023 zhruba nezmenenú už štvrtýkrát za sebou. Očakáva sa, že rast dopytu v tomto roku dosiahne 2,35 milióna barelov denne (bpd). Očakáva sa, že dopyt dosiahne v roku 2023 101,91 milióna bpd.
  • OPEC+ zachovává růst produkce
    OPEC a jeho spojenci se drží zavedené politiky měsíčního zvyšování těžby ropy, a to navzdory obavám ze snížení poptávky po nové variantě omikron a závazku Bílého domu uvolnit strategické zásoby ropy, a navzdory všem překážkám, které by mohly v příštích měsících způsobit vážné problémy v tomto odvětví.
  • OPEC zklamal, ropa klesla a výhled se projasnil
    Páteční zasedání organizace OPEC přineslo zmatky, které se naštěstí nakonec neukázaly jako podstatné. Nové kvóty organ...
  • OPEC zklamal, ropa klesla a výhled se projasnil; Update: Není jisté, zda stále existují kvóty
    Páteční zasedání organizace OPEC přineslo zmatky. Nové kvóty organizace nebyly v oficiální závěrečné zprávě zmíněny. D...
  • OPEC zveřejnil červencový ropný report. Počítá s vyšší poptávkou i produkcí
    O stabilizaci na trhu s ropou hovoří i aktuální ropná produkce, která v červnu začala po čtyřměsíčním pádu znovu opatrně růst.
  • OPEC zvýšil ťažbu ropy aj v októbri, od plánovaných kvót sa vzdialil ešte viac.
    Krajiny OPECu nenechávajú nič na náhodu a pre prípad, že by sa nedohodli na nových kvótach, ďalej navyšujú ťažbu. Odhady pre október hovoria o náraste o 170 tis. barelov denne (Bloomberg) až po 235 tis. (OPEC). V oboch prípadoch sa jedná o nové historické maximum. Najväčšími navyšovateľmi ťažby boli Nigéria a Líbya, ktorým sa darí po ústupe nepokojov (v Líbyi sa bavíme len o miernom) obnovovať niektoré kapacity. Výrazný pokles bol zaznamenaný v Angole, jedná sa však len o dočasnú záležitosť spôsobenú údržbárskymi prácami na významnom ropnom poli Dalia.
  • OPEC zvýší měsíční produkci ropy o 400 000 barelů za den
    OPEC v úterý uvedl, že bude dodržovat dříve dohodnuté produkční kvóty. To znamená, že dodávky příští měsíc vzrostou o dalších 400 000 b/d.
  • OPEC zvýší produkci ropy podle plánu
    OPEC se na svém příštím zasedání pravděpodobně bude držet svého plánu postupného zvyšování produkce o zhruba 400 000 barelů denně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI