Čtvrtek 28. březen 2024 14:41
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.8.2017

14.08.2017 17:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Běžný účet ČR v červnu vykázal deficit ve výši 14,5 mld. Kč a jedná se tak o 11,5 mld. Kč horší výsledek, než očekával trh. Meziročně se jedná o zhoršení ve výši 2,8 mld. Kč, meziměsíčně pak o 11,6 mld. Kč. Na propadu se výrazně podílelo saldo důchodů z přímých investic (včetně dividend) ve výši -48,8 mld. Kč. Naopak bilance zboží a služeb dosáhla přebytku 33,6 mld. Kč a i díky nákupu českých krátkodobých dluhopisů došlo k přílivu portfoliových investic ve výši 250 mld. Kč. Za první pololetí dosáhl běžný účet přebytku 91,5 mld. Kč a je tak na dobré cestě překonat historicky nejvyšší přebytek 52,6 mld. Kč z minulého roku.

Průmyslová výroba v eurozóně v červnu rostla meziročně 2,6 %, ale meziměsíčně klesla o 0,6 %. Statistika za minulý měsíc byla revidována dolů na 3,9 % r/r a 1,2 % m/m. Konsenzus trhu byl nepatrně optimističtější. Ačkoliv průmysl mírně zpomalil, nedá se říci, že by to byl znak zpomalení růstu ekonomiky eurozóny. Za první pololetí rostla průmyslová výroba průměrným tempem 2,0 % a červnové zpomalení je spíše korekcí vysokého růstu za květen.

V úterý čeká USA statistika maloobchodu za červenec, jíž trh předpovídá meziměsíční růst 0,4 %. Pokud by se prognóza trhu vyplnila, jednalo by se o nejrychlejší meziměsíční růst od ledna tohoto roku. Nutno však podotknout, že tento rok je trh spíše optimistický ve svých predikcích.

Středa se bude nést v duchu tuzemských statistik. Tou nejsledovanější bude HDP za druhé čtvrtletí, které podle našich odhadů zrychlí o 0,1 p.b. na 3,1 % r/r. Svižnému růstu nasvědčují jednotlivé měsíční statistiky a stabilní poptávka doma i v zahraničí. Medián odhadů trhu počítá s růstem 3,0 % r/r. Ve stejný den bude zveřejněna statistika cen průmyslových výrobců. PPI podle našeho odhadu meziměsíčně klesne o 0,3 % zejména kvůli poklesu cen průmyslových kovů; meziročně pak vzroste o 1,0 %. V neposlední řadě americká centrální banka zveřejnění záznam ze zasedání z 26. července. Trh bude zejména zajímat rozložení preferencí členů bankovní rady ohledně načasování redukce platební bilance Fedu.

Předposlední pracovní den tohoto týdne vyjde v USA statistika průmyslové produkce za červenec. Trh počítá se zpomalením meziměsíčního růstu na 0,3 % z červnových 0,4 %.

V pátek čeká Německo zveřejnění statistiky indexu cen průmyslových výrobců za červenec. Průměrný meziroční růst PPI za první pololetí tohoto roku činí 2,8 % a podle odhadu trhu růst za červenec bude pod touto hranicí, tj. 2,2 % r/r.

Autor: Milan Frydrych, analytik, 234 401 421
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 13.7.2017
    Nejvýznamnější událostí dnešního dne je pokračování vystoupení guvernérky Fedu J. Yellen před sněmovnou reprezentantů, kde bude odpovídat na otázky senátorů. Ve svém včerejším projevu J. Yellen potvrdila dosavadní měnověpolitickou strategii Fedu. Ekonomický výhled podporuje postupné utahování měnové politiky Fedu jak formou zvyšování úrokových sazeb tak i snižování bilance. Ta by se měla začít snižovat už během tohoto roku a dosáhnout své poloviny kolem roku 2022. Náš tým pak očekává ještě jedno zvýšení úrokových sazeb Fedu letos v prosinci. Na vyjádření J. Yellen reagovaly výnosy amerických dluhopisů snížením. Například výnosy 10letých vládních dluhopisů klesly o 5 b.b. Naopak dolar nereagoval téměř vůbec a dnes odpoledne se obchoduje okolo EUR/USD 1,141.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 13.9.2017
    Běžný účet platební bilance v ČR v červenci vykázal deficit ve výši 27,4 mld. korun. Medián trhu očekával deficit ve výši 19 mld. Kč. V meziročním srovnání se jedná o zhoršení o 4,2 mld. Kč. V porovnání s červnem se deficit běžného účtu prohloubil o 12,9 mld. Kč. Od začátku letošního roku dosáhl běžný účet přebytku 58,4 mld. Kč, tedy o téměř 15 mld. méně než za stejné období loňského roku. Vzhledem k tomu, že v příštích měsících očekáváme příznivější vývoj zahraničního obchodu, běžný účet by letos mohl dosáhnout přebytku přibližně ve stejné výši jako loni.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.11.2017
    Bleskový odhad českého HDP za třetí čtvrtletí vykázal mezičtvrtletní růst 0,5 % a meziroční 5,0 %. Podle předběžných informací přispěly k meziročnímu růstu podobnou měrou všechny hlavní výdajové složky HDP. Zaměstnanost meziročně vzrostla o 2,0 %. Růst v předchozím čtvrtletí dosáhl 2,5 % č/č a 4,7 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.12.2017
    Říjnová bilance běžného účtu ČR doznala výrazného zlepšení na přebytek 14,9 mld. Kč, což je o více než deset miliard než odhadoval medián trhu. V porovnání se zářijovým deficitem se bilance zlepšila o 18,6 mld. Kč. Meziročně došlo ke zlepšení o téměř 11 mld. Kč. Vysoký přebytek běžného účtu byl způsoben hlavně pozitivní bilancí zahraničního obchodu a koncem hlavní sezóny odlivu dividend. Do výsledku se projevil i nárůst čerpání EU fondů. Kumulovaný přebytek od začátku roku dosahuje 66,2 mld. Kč, o pětinu méně než loni. Do konce roku by ale dobrý výsledek zahraničního obchodu měl vést ke zlepšení bilance běžného účtu. Běžný účet ČR by měl tedy za celý rok dosáhnout podobného výsledku jako loni (přes 50 mld. Kč). Kurz koruny vůči euru na tuto informaci nereagoval a během dne je stabilně okolo EUR/CZK 25,68.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.2.2017
    V několika evropských zemích dnes byla zveřejněná statistika o vývoji HDP za čtvrté čtvrtletí. Podle rychlého odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku o 0,2 % mezičtvrtletně. Meziroční tempo zpomalilo na 1,7 % z předchozího tempa 1,9 %, zatímco trh čekal tempo přes 2 %. Ovšem rychlý odhad HDP jenom nastiňuje, jakým tempem česká ekonomika pravděpodobně rostla. Až zpřesněný odhad, který bude zveřejněný začátkem března, nabídne detailní strukturu ekonomického růstu a lze jej považovat za důvěryhodnější a spolehlivější indikátor. Z předběžných údajů vyplývá, že celoročně česká ekonomika v roce 2016 zpomalila své tempo růstu na 2,3 % z předchozího tempa 4,6 %. Mírnější tempo v roce 2016 bylo zapříčiněno jak vysokou srovnávací základnou z roku 2015, tak i slabšími investicemi. Naopak chuť tuzemských spotřebitelů utrácet zůstává spolu s vývozem do zahraničí tahounem české ekonomiky. To podpořilo zejména zpracovatelský průmysl. Naopak stavebnictví vykázalo výrazně nižší výkonnost než v roce 2015 právě kvůli slabým (státním) investicím.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.2.2018
    V lednu tuzemské spotřebitelské ceny vzrostly oproti prosinci o 0,6 %. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,2 %, což je plně v souladu s očekáváním trhu. Jedná se o třetí zpomalení v řadě poté, co se inflace v říjnu (2,9 % r/r) dostala na své cyklické maximum. Za meziměsíčním růstem cen v prosinci stojí především vyšší růst cen alkoholických nápojů, tabáku a bydlení. I přes zpomalování tempa inflace v posledních měsících, očekáváme, že se v průběhu roku opět přiblíží k 3 %. Hlavním důvodem bude kumulace inflačních tlaků především mzdových. Tempo růstu mezd dosáhne podle našich odhadů v tomto roce vrcholu a podpoří tak další růst spotřeby domácností. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace 2,6 %. To podle našeho názoru donutí ČNB zvyšovat úrokové sazby vícekrát, než v současnosti říká její prognóza. Do konce roku 2018 se tak podle našich odhadů stane ještě dvakrát vždy s novou čtvrtletní prognózou ČNB v druhém a třetím čtvrtletí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.3.2017
    Dnešní kalendář obsahuje pár zajímavých dat, zítřejší události, které budou hýbat světovými trhy však nezastíní. Zítra nás totiž kromě zasedání Fedu, na kterém bude velmi pravděpodobně rozhodnuto o zvýšení amerických úrokových sazeb, čekají nizozemské volby. Ty tvoří funkci jakéhosi indikátoru, kam se Evropská unie bude ubírat. Případné vítězství protievropské strany PVV v čele s G. Wildersem by mohlo vzbudit spekulace na možnosti celkové výhry M. Le Pen ve Francii, což by určitě vedlo ke zvýšení politické nestability v eurozóně. Z webové stránky Peilingwijzers, která kombinuje několik průzkumů veřejného mínění, ale vyplývá, že podpora G. Wildersovi klesla od prosince minulého roku ze 22 % na současných 14 %. Ať ale holandské volby dopadnou jakkoliv, už teď je jasné, že sestavování vládní koalice bude velmi složitý a zdlouhavý proces. Všechny ostatní politické strany se koalici s PVV, která je druhou nejsilnější stranou, brání.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.3.2018
    Americký maloobchod v únoru negativně překvapil trh, když poklesl meziměsíčně o 0,1 %. Tržby bez zahrnutí automobilů mírně vzrostly, ale také zaostaly za odhady. V obou případech byla revidována předchozí hodnota směrem nahoru, což se částečné promítá právě do nižšího meziměsíčního růstu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.6.2017
    Pozornost trhu je dnes upřená na zasedání měnového výboru americké centrální banky. Trh s téměř 90 % pravděpodobností očekává zvýšení úrokových sazeb o 25 bp. Americká ekonomika roste pozvolným, ale stabilním tempem a meziroční inflace se drží blízko pod cílem Fedu. Podle dřívějších dat z trhu práce klesla míra nezaměstnanosti na nejnižší úroveň od roku 2001 a těch, kteří hledají práci je nejméně od roku 2000. Proto se domníváme, že na normalizaci americké měnové politiky je vhodná doba. Nezvýšení úrokových sazeb by bylo pro trh velkým překvapením.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.7.2017
    Dnes byla zveřejněna data z běžného účtu platební bilance ČR, který v květnu vykázal deficit ve výši 2,9 mld. Kč. V meziročním srovnání se jedná o mírné zhoršení přibližně o 4,4 mld. Kč. Náš odhad byl na mediánu trhu 4,3 mld. Kč. Hlavním důvodem tohoto výsledku byl vrchol dividendové sezóny. V květnu byly vyplaceny dividendy ve výši 23,1 mld. Kč, což je o 18 mld. Kč více než v dubnu a o 6,2 mld. Kč více než před rokem. Kumulovaný přebytek bilance zboží a služeb od začátku roku byl ve výši 156,2 mld. Kč, což je o 26,3 mld. Kč více než za stejné období loňského roku. Vývoj zahraničního obchodu by měl podporovat běžný účet platební bilance i v příštích měsících.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 14.9.2017
    Bank of England ponechala úrokové sazby nezměněné, klíčová sazba tak zůstala na 0,25 %. Bankovní rada ale přiostřila svoji jestřábí rétoriku, když sdělila, že je připravena zvýšit sazby při dobré kondici ekonomiky. Rada tak reaguje na svižnější růst spotřebitelské inflace (2,9 % r/r za srpen). Libra skokově posílila a vůči euru se obchoduje okolo EUR/GBP 0,890 z EUR/GBP 0,900 před měnověpolitickým jednáním. Akciový index FTSE 100 dnes obchoduje s průběžnou ztrátou -1,0 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.11.2017
    Během dneška se koruna dostala ke svým nejslabším hodnotám od začátku měsíce EUR/CZK 25,703. Stojí za tím série dobrých čísel z eurozóny včele s překvapivě dobrým výkonem Německé ekonomiky, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,8 % r/r, čímž o půl procentního bodu překvapila očekávání trhu. Euro vůči koši měn se tak dostalo na nejsilnější hodnoty od konce srpna. Vůči dolaru euro posílilo během dvou dní z EUR/USD 1,167 až na 1,186. Za slabším dolarem naopak stojí pokračující zklamání trhu z daňové reformy americké administrativy. Duplicitní návrh z rukou republikánských senátorů a vnitrostranické spory prodlužují legislativní proces a podle našeho názoru už není prostor pro schválení reformy ještě v tomto roce. V nejbližších týdnech se do popředí dostane odložený problém zvyšování limitu pro federální dluh, který zabere značnou část legislativního prostoru. Nejen proto lze očekávat další zklamání trhu a jeho dopad na kurz dolaru.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.1.2018
    Běžný účet platební bilance České republiky v listopadu vykázal drobný přebytek 0,04 mld. Kč. Medián odhadoval přebytek 1,0 mld. Kč, náš tým byl o fous blíže odhadovaným deficitem 0,8 mld. Kč. V porovnání s říjnem se přebytek běžného účtu zhoršil o téměř 15 mld. Kč. Za horším výsledkem bilance běžného účtu stojí zejména o 9,0 mld. Kč výraznější odliv dividend do zahraničí. Nicméně pozitivnímu výsledku pomohla kladná bilance obchodu se zbožím a službami, která si udržela přebytek téměř 31 mld. Kč. Běžný účet by tedy za celý rok 2017 mohl dosáhnout kumulovaného přebytku kolem 60 mld. Kč. Avšak vlivem zhoršující se obchodní bilance v letošním roce očekáváme pokles přebytku na běžném účtu na přibližně 40 mld. Kč. Kurz koruny na zveřejnění údaje platební bilance během dneška výrazně nereagoval.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.12.2017
    Listopadový růst průmyslové produkce v USA meziměsíčně zpomalil na 0,2 %. Leží tak o desetinu procentního bodu pod odhadem mediánu trhu. Oproti říjnu je nižší o 1,0 p.b., ale říjnový růst produkce byl nadprůměrně vysoký hlavně kvůli rekonstrukcím a obnovám výroby po ničivých hurikánech z konce léta. Známkou úspěšné obnovy produkce je i růst míry využití kapacit, která dosáhla 76,4 %, což je nejvyšší úroveň od května 2008. V listopadu dosáhl americký průmysl pozitivního růstu produkce již třetí měsíc v řadě. Nejvíce tomu přispěla těžba ropy a zemního plynu, která vzrostla o 3 %. Nicméně pokud od celkové produkce odečteme produkci energií, průmyslová produkce zůstala v listopadu meziměsíčně beze změny.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.2.2017
    Americká inflace v lednu zrychlila své meziroční tempo na 2,5 % z předchozí úrovně 2,1 %. Jedná se o nejvyšší růst cen od března 2012. Trh očekával zrychlení na 2,4 % r/r. Také jádrová inflace nepatrně zrychlila o 0,1 p.b. na 2,3 % r/r. Vyšší tempo růstu americké ceny vykazují především kvůli nízké srovnávací základně z minulého roku a růstu cen ropy na světových trzích.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.2.2018
    Výnosy amerických desetiletých státních dluhopisů po včerejším zveřejnění americké lednové inflace dále rostou. Aktuálně se pohybují jen pár bodů pod symbolickou tříprocentní hranicí a zároveň jsou nejvyšší od ledna 2014. Přitom o této hranici se často mluví jako o bodu zlomu, kdy se výnosy amerických státních dluhopisů stanou atraktivnějšími než akcie, a zároveň bude pro americké společnosti stále nákladnější si půjčovat na kapitálovém trhu. Pravděpodobně tato hranice bude o něco výše, nicméně její dosažení je otázkou týdnů či dnů. Dalšímu růstu výnosů přidává expanzivní výhled federálního rozpočtu americké administrativy, který v očích investorů nebudí víru v zářnou budoucnost ekonomiky, nebo očekávané další zvyšování úrokových sazeb centrální bankou.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.3.2017
    Volební místnosti v Nizozemsku se dnes brzo ráno otevřely a voliči mohou hlasovat do 21:00. Krátce po uzavření volebních místností by měly být k dispozici exit polls, předběžné výsledky pak v pozdních večerních hodinách.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.3.2018
    Maloobchodní tržby v lednu překonaly i vánoční rekordy. Meziměsíční růst tržeb bez aut dosáhl 0,8 %. Meziročně v lednu vzrostly celkové tržby o 5,7 % meziročně. Tržby bez započtení prodejů automobilů výrazně zrychlily meziroční tempo růstu na 8,2 %. Pro většinu trhu byly výsledky lednových prodejů příjemných překvapením. Největší vliv na lednový nárůst celkových tržeb měl tradičně prodej zboží přes internet. Stejně tak vysoký přírůstek si udržely prodeje počítačů a elektroniky. Lednové slevy také pomohly prodejům oděvů a obuvi. Nižší byly jen prodeje knih a hraček. Tržby z prodeje a opravy motorových vozidel meziročně mírně vzrostly, ale ve srovnání s prosincem stagnovaly. Ze slušných výsledků tržeb je patrné, že lednové výprodeje obchodníkům umožnily překonat i vánoční nákupní horečku. Růst tržeb se nadále poveze na nízké nezaměstnanosti a rostoucích platech. Pro letošní rok odhadujeme průměrný růst tržeb kolem 7 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.5.2017
    Nejzajímavější data tento týden budou odhady HDP za první čtvrtletí v několika evropských zemích. Některé státy jako například Německo či Francie již zveřejnily předběžné odhady HDP. Podle odhadů RBI ekonomika zemí eurozóny v prvním čtvrtletí vykáže v prvním čtvrtletí nepatrně pomalejší mezikvartální tempo růstu, než jsme mohli vidět na konci loňského roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 15.6.2017
    Fed podle očekávání zvýšil úrokové sazby o 25 bp. Předcházela tomu ovšem zvýšená nejistota, jelikož pár hodin předtím vyšla statistika spotřebitelské inflace, která oproti očekávání zpomalila na 1,9 %. Fed dále představil aktualizovanou prognózu. Ta počítá pro tento rok s růstem jádrového indexu cen o 1,7 % r/r z původních 1,9 % r/r. Míra nezaměstnanosti byla revidována na 4,3 % r/r z 4,5 % r/r. Časová osa pro růst sazeb zůstala nezměněna, podle prognózy nás čeká jedno zvýšení o 25 bp tento rok a další tři v roce příštím. Dalším důležitým bodem byl plán snižování bilance Fedu. V brzké době začne omezovat reinvestice výnosů z držených aktiv. Pro státní dluhopisy to znamená, že v první fázi sníží objem reinvestic o 6 mld. dolarů měsíčně a během dalšího roku tuto hranici bude zvyšovat každé čtvrtletí o 6 mld. dolarů do maximální možné výše 30 mld. dolarů. U hypotečních dluhopisů (MBS) bude první snížení ve výši 4 mld. a každé čtvrtletí se bude zvyšovat o další 4 mld. na maximální hodnotu 20 mld. měsíčně. Trh očekával větší redukci aktiv, což je mírně pozitivní zpráva pro dluhopisový trh.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points