Pátek 29. březen 2024 00:03
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Volatility report: Americké akcie zůstávají na rekordech, riziková short VIX strategie zatím nese své ovoce

04.08.2017 10:48  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ani v tomto týdnu s ledovým klidem obchodníků na americkém akciovém trhu nic nezatřáslo a S&P 500 zůstává dál na dosah historického maxima. Můžeme pouze zopakovat, že dlouhodobě nízká úroveň implikované volatility znamená, že je letošní rok jednoznačně nejklidnějším od doby, kdy se volatilita na akciovém trhu začala měřit. Situace na trzích je dokonce tak klidná, že za celý letošní rok registrujeme pouze dvě (!) obchodní seance, které S&P 500 zakončil s více než jednoprocentní ztrátou.

Obchodníci shortující volatilitu samozřejmě zažívají žně. Tento týden sice žádné větší zisky nepřinesl, když se srpnový kontrakt na VIX držel stabilně v okolí 11,3b., sečteme-li ale veškeré jejich zisky, které nahromadili shortováním nejbližšího futures kontraktu od začátku roku, dostáváme se díky postupnému rozpouštění časové prémie k úrovním někde v rozmezí 10 – 12b. Pokud by tedy dnes VIX ze dne na den vystoupal na 23b., budou se svou strategií na nule a s docela slušnou šancí na to, že se dostanou velmi rychle znovu do zisku v situaci, kdy nervozita na trzích začne opět polevovat.

Spotová voilatilita se v těchto dnech drží mírně nad hranicí 10b. a zůstává tak i nadále na dosah svého efektivního dna. Prostor k jejímu pádu je za současné situace velmi malý. Obchodníci prodávající volatilitu tak musejí i nadále počítat s tím, že se vystavují riziku jejího náhlého růstu a že jediným zdrojem jejich zisků za současné situace zůstává další rozpouštění časové prémie. Přestože je pravděpodobnost výrazného růstu volatility stále docela nízká, zůstává i nadále dostatečná na to, aby od shortování volatility odrazovala hlavně konzervativnější obchodníky. Ti by podle nás s prodejem volatility měli dál čekat na její růst, a to bez ohledu na potenciální zisky, které jim díky rozpouštění časové prémie v poslední době utíkají. Agresivní obchodníci pak v shortování volatility mohou pokrčovat, ale pouze za předpokladu dostatečně malé pozice na to, aby byli schopni vstřebat náhlý růst volatility, který ze současných extrémně nízkých úrovní může docela bolet.

Co se rizik do nadcházejícího týdne týká, zůstávají podle nás i nadále poměrně malá. Příští týden žádné klíčové fundamenty nepřinese a dočkáme-li se na akciovém trhu konečně korekce, bude velmi pravděpodobně opět spíše jen krátkodobou záležitostí, kterou se obchodníci čekající na levnější akcie pokusí velmi rychle zlikvidovat.

Máte-li k VIXu nebo výše zmíněné strategii jakékoli dotazy, kontaktuje pro více informací naše obchodní oddělení na tel: +420 226 259 990

Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Volatilita se zvyšuje, neboť trhy se obávají geopolitických nejistot
    Letní horko narůstá. Volatilita trhů se drasticky zvýšila uprostřed napětí mezi USA a Severní Koreou. Poté, co minulý týden dosáhl absolutních minim, index VIX vzrostl na úroveň, jakou jsme neviděli od loňského listopadu. Odklon od rizika posunul investory zpět ke zlatu a bezpečným aktivům. V Mexiku nejistoty týkající se úrokových sazeb Fedu vedly mexické stratégy k zachování sazeb. Přes silné červencové údaje o americké zaměstnanosti členové Fedu James Bullard a Neel Kashkari prohlásili, že tato americká instituce nespěchá s normalizací měnové politiky. V důsledku toho Banxico pravděpodobně sníží sazby před koncem roku, aby zabránila příliš silnému zhodnocení pesa.
  • Volatilita směrem k FEDu eskaluje
    Stejně jako v posledních dnech, i včera jsme viděli velmi volatilní obchodování v USA. Hlavní indexy oscilovaly ve velmi širokém pásmu (0 až -3 %). Nakonec uzavřely den v průměru s více než procentní ztrátou. Nejlépe se včera dařilo jednoznačně energetickému sektoru (Exxon Mobil +2,9 %, Occidental +8,1 %, Chevron +4,3 %, Halliburton +7 %). Rovněž finanční sektor zaznamenal drobný růst (Bank of America +2 %, Citigroup +2,3 %, JP Morgan +1,1 %).
  • VOLATILITA TRHU ODRÁŽÍ "MEDVĚDÍ" TREND
    Včera na Wall Street pokračoval pád poté, co eBay a další americké společnosti poskytly neuspokojivé předpov...
  • Volatilita trhů s obilninami a zrninami pokračuje - konec pádu cen? Asi ne.
    Pokles cen na trzích s obilninami a zrninami pokračuje. Kukuřice a pšenice dosáhly úrovní mnohaletých minim, pohled do historie nicméně napovídá, že výprodejům stále nemusí být konec. Ve vleku propadů cen na uvedených dvou trzích a v souvislosti s pozitivnějším výhledem vývoje počasí, než tomu bylo před pár týdny, padají taktéž ceny sóji, kde v současné době neexistují náznaky, že by se situace měla obracet. Naopak při pohledu na graf je evidentní, že tomu není dlouho (začátek letošního roku), kdy se ceny sóji pohybovaly na úrovních o 150 centů na bušl níže, než je tomu nyní. Aktuality níže napovídají, jak by to mohlo být s cenami zrnin a obilovin v krátkodobém výhledu.
  • Volatilita USD v důsledku nejistoty ohledně měnové politiky
    Od jmenování Jeromea Powella předsedou Fedu uplynulo několik dní. Během tohoto období byla americká měna poměrně volatilní. Podařilo se jí však zůstat na stejných úrovních. Jaká je však budoucnost americké měny?
  • Volatilita USD zaručena. Centrální banky zasedají.
    USA padají z fiskálního útesu. Dohoda dosažená na přelomu roku 2012 nebyla obnovena, resp. odložení škrtů v roz...
  • Volatilita z konce týdne rozvířila trhy
    Globální trhy byly rozvířeny koncem týdne poté, co Mario Draghi ještě více uvolnil měnovou politiku ECB. Německý index...
  • Volatilita zůstává i nadále vysokou na akciových a měnových trzích.
    V pátek, obchodní seance byla založená na nadějí, že páteční jednání o amerických rozpočtových problémech by bylo úspě...
  • Volatility report: Americká cla vyhnala VIX zpět na 24b.
    Týden se pomalu blíží ke konci, takže nastal čas na další volatility report. A tentokrát máme rozhodně opět o čem psát. Včerejší seance jasně dokázala, že z finančních trhů rizika nezmizela, když se akciové indexy po celém světě dostaly znovu výrazněji do červených čísel. Na vině bylo uvalení amerických cel na Čínu, které by se mělo dotknout čínského dovozu až v objemu 50 mld. dolarů. Na to navíc dnes ráno odpověděla Čína svými vlastními cly na USA a trhy se samozřejmě bojí další eskalace konfliktu a toho, že by mohl přerůst v obchodní válku. My tento názor nesdílíme, ale k tomu až níže. Faktem je, že se akcie po včerejšku propadly, díky čemuž S&P 500 testuje důležitý support na úrovni minima z konce minulého měsíce.
  • Volatility report: Americké akcie si rekordní ceny drží, VIX stále nemá důvod růst
    Měsíc říjen zatím plynule navázal na konec září a situace na světových akciových trzích už nemůže být o mnoho klidnější. Na historických maximech se drží německý DAX i americký S&P 500 a výrazného růstu se navzdory silnějšímu JPY dočkal také japonský Nikkei, který atakuje nejvyšší ceny od roku 1995. Uplynulý týden příliš nových fundamentů nepřinesl a jedinou zajímavější změnou tak by vývoj v Katalánsku, kde se tamní vláda zalekla dopadů vyhlášení nezávislosti a rozhodla se nyní „několik týdnů“ vyjednávat o podmínkách nezávislosti s Madridem. Riziko oddělení Katalánska tak sice ještě zůstává s námi, tento týden ale obavy rozhodně zmírnil, což pomohlo rizikovým přirážkám zůstat na nízkých úrovních, zatímco akcie si své vysoké ceny mohly podržet.
  • Volatility report: Americké indexy zatím zůstávají v klidu. Silný dolar a utahování v USA ale začínají doléhat na globální trhy
    Další týden se pomalu chýlí ke konci a tentokrát se obchodníci na finančních trzích rozhodně nenudili. Po kratším období klidu se na trhy opět vrátila nervozita, která se ale tentokrát netýkala ani tak Spojených států, jako spíše ostatních světových indexů. K růstu averze k riziku pomohlo tentokrát více menších faktorů, mezi které se řadí například kolaps turecké liry, situace na italské politické scéně (a její dopad na evropské úrokové spready), další signály o zpomalování světové ekonomiky a v neposlední řadě i velmi čerstvé rozhodnutí Donalda Trumpa zrušit červnový summit se Severní Koreou. Tohle všechno však doléhalo více na zbytek světa než na USA, což je jasně patrné i ze srovnání amerického indexu S&P 500 a německého DAXu. Zatímco v USA totiž indexy více méně stagnovaly, v Evropě byly pod tlakem.
  • Volatility report: Březnu dominovala klesající volatilita, dubnový kontrakt na VIX klesl pod 16b.
    Po velikonoční přestávce jsme zpět s volatility reportem a už na úvod nutno podotknout, že i po dalších dvou týdnech s...
  • Volatility report: Co čekat v pondělí od trhů po italském referendu?
    Dnešní volatility report spojíme s Italským referendem, které by mělo být pro finanční trhy letos posledním potenciálně rizikovým fundamentem. Rok 2016 je zatím rokem velkých překvapení a vzedmutí vlny odporu proti establishmentu. Dokázalo to britské referedum, dokázaly to americké volby a bude zajímavé sledovat, zda to do třetice dokáže také referendum v Itálii. Jde v něm o hodně. Současný premiér Matteo Renzi chce docílit změny ústavy, aby posílil roli parlamentu na úkor senátu a regionů a částečně tak zkomplikoval situaci populistickému hnutí pěti hvězd Beppe Grilla, které v Itálii v poslední době získává na popularitě. Renzi navíc s výsledkem referenda spojil svou premiérskou funkci a trh se tak právem obává, že by mohla být v ohrožení i rekapitalizace italského bankovního sektoru.
  • Volatility report: Čekání na další technickou korekci
    Americký index S&P500 nám v posledních dnech tak trochu uvízl v trojúhelníkové formaci, ze které se zatím nedokáza...
  • Volatility report: Čekání na korekci pokračuje, S&P 500 mezitím dál navyšuje svá historická maxima
    Trhy zůstávají beze strachu. Americký index S&P 500 za sebou má další úspěšný týden a krok za krokem navyšuje svá historická maxima, která jsou nyní nově nad hranicí 2 360 dolarů. Od začátku roku si tedy připisuje téměř 6 %, a to jsme stále teprve v druhém měsíci roku 2017.
  • Volatility report: Další maximum na S&P 500, další úspěšný týden pro short-VIX strategii. Trhy stále téměř beze strachu
    Máme za sebou další bezstarostný týden. Alespoň tedy z pohledu obchodníků sportujících volatilitu, kterým aktuální prostředí na trzích i nadále hraje do karet. Americký index S&P 500 v tomto týdnu pokračoval v pomalém navyšování pozic a od začátku letošního roku si již dokázal připsat téměř 5 %. To je přibližně polovina jeho zisků za celý rok 2016, a to za sebou máme teprve sedm týdnů roku 2017. Historické maximum se tak v tomto týdnu posouvá na 2 351 dolarů.
  • Volatility report: Další týden bez korekce. VIX zůstává pevně nohama na zemi.
    Čekání na významnější korekci pokračuje a vzhledem k dlouhodobě nízké úrovni VIXu je momentálně nejdelší od přelomu let 2006 a 2007, kdy byla implikovaná volatilita takto nízko a zároveň takto dlouho naposledy. To je samozřejmě skvělá zpráva pro obchodníky na akciovém trhu. Americké indexy za sebou totiž mají pár vynikajících měsíců a své zisky si s malými výkyvy bez problémů udržují také začátkem dubna.
  • Volatility report: Důvodů k růstu volatility je stále jako šafránu, pomoci by mohla politická rizika
    Po silném růstu akcií z minulého týdne se v tomto týdnu potvrdilo, že stál růst indexů na docela křehkých základech. Akciové indexy v Evropě i v USA v minulých dnech udělaly otočku a část ze svých pozic začaly postupně odevzdávat. Ztráty však byly větší v Evropě než v USA a z pohledu na dlouhodobější vývoj na S&P500 vypadá korekce z tohoto týdne stále tak trochu směšně a popravdě se jí zdráháme korekcí vůbec nazývat. Tak či tak, jedná se o největší pád amerického indexu za poslední měsíc, což leccos napovídá o tom, v jakém rozpoložení se momentálně obchodníci na akciových trzích nacházejí.
  • Volatility report: Fed trhy nevylekal. VIX zatím příliš důvodů k růstu nemá
    Máme za sebou další týden, který se nesl v duchu poklidného obchodování a nízké volatility, a to bez ohledu na bohatý ekonomický kalendář, který přinesl například také zasedání americké centrální banky. Akcie ale nejsou forex a zasedání Fedu už dlouho na indexech žádný strach nevyvolává, takže akciové indexy zůstávají i nadále na svých vysokých cenách na dosah historického maxima. Platí to především pro indexy v USA, kde kde se S&P 500 v průběhu celého tohoto měsíce ještě ani jednou nepodíval pod hranici 2 400 dolarů.
  • Volatility report: Korekce na akciích v nedohlednu. VIX zůstává pod 10b.
    Máme za sebou další týden, který se nesl na většině trhů v letos už tolik typické atmosféře. Nově příchozí makro z celého světa je více než dobré a přičteme-li k novému makru také solidní průběh výsledkové sezóny, lze se jen těžko divit tomu, že akciové indexy dál navyšují svá historická maxima. Ano, ocenění akcií je vysoké, ale rizikové přirážky jsou letos tak nízké a klid na trzích tak nesnesitelně dlouhý, že se nelze medvědům divit, že jakékoli snahy o byť i technické shortování tohoto trhu raději vzdali. Přičteme-li k absolutnímu klidu fungující ekonomiku a růst volných prostředků domácností a firem v Evropě i v USA, není vůbec překvapením, že příliv nového kapitálu na finanční trhy i nadále pokračuje. Pro americký S&P 500 i německý DAX je tedy letošní rok zatím velmi vydařený.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani