Pátek 29. březen 2024 01:39
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Co je to blockchain fork?

24.07.2017 16:33  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Pokud sledujete poslední dění okolo bitcoinu, asi jste toho slyšeli hodně o 'forks'. Zde vysvětlíme, co znamenají a jak mohou ovlivnit jejich danou kryptoměnu.

Co je to blockchain fork?

Blockchain 'fork' obecně označuje událost v projektu, kdy je kopírován a upravován zdrojový kód, aby mohl být vytvořen další blockchain. Například kryptoměna litecoin (LTCUSD) je fork bitcoinu (BTCUSD), protože jeho vývojáři zkopírovali kód bitcoinu a udělali několik úprav v kódu a vytvořili tak nový projekt.

DEMO - Cryptocurrencies

Systémové volaní (fork) bitcoin softwaru je komplikované, protože každý uživatel, který vede uzel bitcoinů musí být neustále kompatibilní se sítí, protože jinak by se mohl začít těžit nesprávný blockchain (decentralizovaná databáze).

Proč dochází k systémovému volání decentralizované databáze (blockchain forks)?

Řešení blockchainu pro kryptoměny je typicky open source, což znamená, že je kód zdarma a dostupný pro všechny, lidé si ho mohou zobrazit nebo ho použít. Jak se měny vyvíjejí a s časem se mění, některé změny musí být zavedeny do jejich protokolu. Takové změny mohou být malé úpravy nové funkce až po masivní změny, jako je zvětšení maximální velikosti bloku. Někdy jsou změny blockchainu viděny uvnitř komunity důlních 'dělníků' jinak. Někteří změnu přijmou a někteří ne. Takový nesoulad v infrastruktuře síti může mít za následek vytvoření nových blockchainů a nových kryptoměn, jak vysvětlíme níže.

Co je to hard fork?

Hard fork je změna v protokolu kryptoměny, která zpětně není kompatibilní se staršími verzemi měny. Například, každý, kdo vede uzel v síti bitcoinu, si určitě musí aktualizovat software, aby mohl rozpoznat nové bloky.

Hard fork je situace, kdy jsou uzly (prvky) řídící nový software, odděleny od předchozí verze kryptoměny. Pokud polovina uzlů běží na nové verzi a jsou těženy bloky a druhá polovina běží na staré verzi a jsou těženy jiné soubory bloků, pak máme dva různé řetězce - a odsud pochází tento termín 'fork' (anglicky vidlička nebo rozcestí,česky systémové volání).

Co je to soft fork?

Soft fork je změna v protokolu kryptoměny, kdy pouze předchozí platné bloky jsou nyní neplatné. Tato změna jezpětně kompatibilní, protože starší verze softwaru rozpoznají nové bloky.

Zatímco hard fork vyžaduje, aby všichni důlní 'dělníci' přešli na nová pravidla, soft fork vyžaduje pouze aktualizovat většinu uzlů (prvků) a souhlasit s novou verzí. To znamená, že soft fork má méně chaotický efekt na síť, protože oboje - staré i aktualizované uzly budou i nadále rozpoznávat nové bloky a zachovají shodu blockchainu.

Pár příkladů systémového volání v akci...

Soft forks jsou zatím nejběžnějším způsobem, jak aktualizovat blockchain bitcoinu, protože nesou údajně menší riziko při rozporu v síti. Některé příklady úspěšných soft forků jsou aktualizace softwaru, jako je BIP 66 - která se musela vypořádat s platností podpisu a aktualizace P2SH - která změnila adresu formátování bitcoinu.

Nejvýraznější příklad hard forku je ten s ethereum. Stalo se to po hackerském útoku na DAO (digitální Decentralizovaná autonomní organizace), což byl velmi ambiciózní projekt pro riskantní kapitálový podnik, vybudovaný exkluzivně na základě chytrých kontraktů v Ethereum platformě. Brzy po dosažení rekordu ve společném financování - 150 milionů dolarů, někdo začal čerpat finance z projektu a hodnota Etheru ztratila zhruba 50 milionů dolarů, což vedlo k rozhodnutí 'udělat hackerský útok na daného hackera' - tzn. Ethereum Fond musel intervenovat a 'zaforkovat' celý blockchain, což mělo za následek rozdělení na dvě kryptoměny - Ether a Ethereum Classic.

Admiral Markets nabízí obchodování CFD v rámci 4 kryptoměn – Bitcoin (BTCUSD), Ether (ETHUSD), Litecoin (LTCUSD) and Ripple (XRPUSD). Narozdíl od obchodování na neregulovaných burzách s kryptoměnami, s našimi kryptoměnami stále obchodujete u důvěryhodného brokera a žádní hackeři se nemohou dostat k Vašim financím. Navíc můžete využít fluktuací v ceně kryptoměn se zvýšenou nákupní silou - finanční pákou 1:5. Tyto instrumenty jsou bez pochyby nejžhavější instrumenty na celé planetě, tak proč je nevyzkoušet? MetaTrader 4 je světově nejoblíbenější obchodní platforma. Stáhněte si ji zdarma a začněte Vaše dobrodružství s obchodováním kryptoměn ještě dnes!

MetaTrader 4

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Coinmate spouští vlastní funkci pravidelného nákupu kryptoměn. Bitcoin a ethereum umožní nakupovat automaticky a bez zbytečných emocí
    Coinmate, nejstarší kryptoměnová burza v Česku, spouští vlastní nástroj pro DCA investování, metodu investiční strategie, která pracuje s pravidelností. Nástroj umožní automaticky a pravidelně nakupovat bitcoin a ethereum. Tímto způsobem pomáhá svým uživatelům, potenciálním zájemcům, ale třeba i prvoinvestorům, překonat rizika spojená s investicemi do kryptoměn. Mezi ně se řadí například výkyvy cen nebo impulzivní nákupy ovlivněné emocemi. Strategie DCA totiž znamená, že investor posílá pravidelně jakoukoli částku, za niž burza kryptoměny nakoupí bez ohledu na cenu. Samotné nastavení funkce je intuitivní a zabere pouze několik minut. Ovládne ho i člověk, který s investicemi nemá žádné zkušenosti, navíc si lze libovolně nastavit interval investování a částku, jež může činit i několik stokorun měsíčně.
  • Co je akcie?
    V tomto článku si krátce představíme akcie a akciové burzy. Dozvíte se, jaký význam mají pro společnosti, investory, spekulanty i brokery, projdeme spolu seznam 5 nejvýznamnějších akciových burz světa a 6 hlavních akciových indexů.
  • Co je Kurzarbeit?
    Kurzarbeit je termín, který se používá pro dohodu mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem. Zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát, který tak nemusí hradit podpory v nezaměstnanost. Firma totiž nikoho kvůli omezení produkce nepropustí.
  • Co je lepší nakoupit do vašeho kryptoportfolia?
    Co je dnes pro investory lepší volbou? Bitcoin nebo Ethereum? Mezi těmito možnostmi se rozhoduje mnoho investorů a tyto dvě kryptoměny přitahujístále více pozornosti. Pro většinu investorů je ale nejlepší vlastnit část Etherea i část Bitcoinu.
  • Co je lepší, zlato nebo bitcoin?
    Debata o tom, kam investovat v roce 2022, zda do bitcoinu nebo zlata, se stále stupňuje. Komoditní tým Goldman Sachs naznačuje, že cenný kov bude mít větší výhodu.
  • Co je pro vás nutné vědět, pokud bude Kreml přijímat BTC?
    Investoři se chystají na další nabitý týden na trhu s digitálními měnami obrací pozornost k posledním zprávám o kryptoměnách v Rusku. Země se připravuje na konečné spuštění vlastní krypto infrastruktury. Jeden ruský zpravodajský server momentálně investorům sděluje, jakou podobu bude legislativa nejspíše mít. Řada investorů a expertů proto zvažuje, co bude znamenat legalizace kryptoměn v Rusku pro svět.
  • Co je příčinou náhlého růstu libry?
    Britská libra včera vůči americkému dolaru výrazně posílila, ačkoli britská ekonomika prochází nejvážnější krizí životních nákladů za několik generací. Přesto, jak se ukázalo, zvládá věci lépe, než ekonomové a politika Bank of England předpokládali, což zvyšuje pravděpodobnost, že země unikne recesi.
  • Co je Solana a jak funguje? 
    Solana je vysoce funkční open source projekt, který implementuje nový, bezdovolený a vysokorychlostní blockchain layer-1. V roce 2017 ho vytvořil Anatolij Jakovenko, bývalý výkonný ředitel Qualcommu, Solana si klade za cíl zmenšit propustnost nad rámec toho, čeho obvykle dosahují populární blockchainy, a přitom udržet nízké náklady.
  • Co je strašák
    Zajímá vás, co je největším strašákem mužů ve zralém věku? Pokud k nim také patříte, jistě víte, že je to zvětšená p...
  • Co je to Bitcoin?
    Bitcoin je digitální měna neboli kryptoměna. Stejný název ale také nese P2P (Peer-to-peer) platební síť, ve které je tato měna používána.
  • Co je to likvidita, a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?
    Likvidita je jedním z hlavních pojmů, které byste měli vzít v úvahu, pokud investujete do cenných papírů – např. dluhopisů. Zjednodušeně řečeno, pokud je dluhopis, který kupujete, likvidní, nebudete mít problém ho, v případě nutnosti, prodat někomu jinému a získat svoje peníze zpět ještě před uplynutím doby splatnosti. To je možné např. u dluhopisů, které jsou obchodovatelné na burze. Kdykoliv v obchodních hodinách burzy je můžete prodat nebo nakoupit.
  • Co je to tokenizace? Klíč k jejímu pochopení
    Technologii blockchain si většina lidí spojuje pouze s kryptoměnami. Tato asociace není zcela mylná, blockchain byl původně vyvinut pro potřeby kryptoměny Bitcoin. Od roku 2009 (kdy byl Bitcoin představen) se však mnohé změnilo a spektrum technologie blockchain se neustále rozšiřuje. V současné době je jednou z nejpoužívanějších konceptů této technologie tokenizace. Co to ale vlastně tokenizace je? A proč ji využívat?
  • Co je VPN?
    VPN, jinými slovy Virtuální Soukromá Síť, je kvalitně zabezpečené a šifrované připojení v síti. Jinak řečeno, VPN vám umožňuje prohlížet si internet v soukromí. Znáte to, dnes se na internetu sleduje úplně vše. V podstatě je každý uživatel internetu sledován různými boty a to nonstop. Je zmapováno vaše chování na internetu, nejčastěji navštěvované weby, e-shopy a sleduje se, na jaký obsah se rádi díváte. Zkrátka jste pod neustálým dozorem "Velkého bratra".
  • Co jsme se dozvěděli na výroční valné hromadě společnosti Berkshire Hathaway❓
    Akcie konglomerátu Berkshire Hathaway (BRKB.US), který řídí Warren Buffett a Charlie Munger, se v dnešní seanci obchodují o téměř 1,2 % výše po zveřejnění mnohem lepších čtvrtletních výsledků, než se očekávalo, a po vyznění výroční schůze akcionářů Berkshire, která se konala o uplynulém víkendu.
  • Co jsou obchodní a investiční zpravodajské události?
    Finanční zpravodajské události jsou rychle sdělovány prostřednictvím médií a vyvolávají řadu reakcí obchodníků a investorů. Tyto reakce si lze představit jako řetězovou reakci, která často vypadá následovně:
  • Co jsou opce a jak fungují.
    V tomto článku se dozvíte základní pojmy vztahující se k opčním kontraktům, ukážeme si co je call opce a co je put opce a jakou z nich využít pro stranu long a pro stranu short.
  • Co když dojde plyn…
    Všechny naše výhledy na rok 2022/23 leží na jednom jednoduchém, avšak zásadním předpokladu - do Evropy v nejbližších kvartálech dál poteče plyn z Ruska a další zima nebude narušená nedostatkem energií. Pokud by tento předpoklad neplatil, znamenalo by to, že naše odhady inflace půjdou dál vzhůru a především odhady ekonomického výkonu výrazně dolů.
  • Collins a Goolsbee z Fedu komentovali ekonomický výhled 📌
    Výnosy amerických státních dluhopisů od konce října ztrácejí v důsledku rostoucích cen dluhopisů. Investoři začínají oceňovat absenci dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Na grafu TNOTE můžeme vidět, že cena indexu se po dosažení lokálního minima před třemi týdny odráží ode dna. Na grafu je patrná formace obrácených ramen a hlav, což by naznačovalo pokračování vzestupného pohybu, potenciálně nad úroveň 110.
  • Collinsová a Barkin nedoporučují ukvapené uvolňování politiky
    V předchozím článku jsme psali o tom, že Evropská centrální banka nespěchá se snižováním úrokových sazeb, i když k němu zkraje léta možná poprvé sáhne. Vše závisí na inflaci a tato odpověď může teď přijít od kteréhokoli představitele kterékoli centrální banky. I když tato odpověď nemusí mnohé uspokojit, lepší alternativa není.
  • Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě
    Americká společnost Colonial Pipeline po hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím narušení provozu, kvůli němuž vláda Spojených států vyhlásila stav nouze, připsala relativně neznámé zločinecké skupině DarkSide ("temná strana"). Ta je v médiích spojována s východní Evropou, případně s Ruskem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank