Čtvrtek 28. březen 2024 14:23
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: ECB ukáže cestu ČNB, zatímco Bank of Japan znovu zamává holubičími křídly

17.07.2017 09:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tento týden ECB opět o něco více poodhalí karty a ukáže, jak vážně to vlastně myslí s ukončením měnové expanze. Podle našeho názoru se tento čtvrtek nedozvíme nic úplně převratně nového. Mario Draghi bude vychvalovat rychlejší růst - ten po překvapivě silném květnovém průmyslu pravděpodobně překoná i naše relativně optimistické odhady a ve druhém kvartále by se měl bez větších problémů vyhoupnout nad 2 %.

Bude také muset vysvětlit své červnové vystoupení, ve kterém po setkání s ostatními centrálními bankéři na půdě BIS (Banky pro mezinárodní platby) citelně přitvrdil a začal trhy připravovat na konec QE. Na druhou stranu ale asi nebude chtít tento čtvrtek znovu restartovat výprodej na dluhopisových trzích ani pomoci euru k dalším ziskům. Proto se bude nejspíš chtít vyhnout diskusi nad detaily ukončení měnové expanze a bude novináře odkazovat až na zářijové zasedání.

Variant ukončení je podle našeho názoru celá řada a v rámci ECB pravděpodobně ještě jasné rozhodnutí nepadlo. S trvalým útlumem QE počítáme nadále až od začátku příštího roku. Nevylučujeme, že se ale ECB rozhodne technicky omezit QE již na podzim (z 60 na 40 miliard euro) ale současně natáhne jeho trvání v této výši do prvního kvartálu.

ECB se tak připojí postupně k Fedu a Bank of Canada a v jejích stopách půjde také Česká národní banka. Ta může ostatně již během srpna koketovat s prvním růstem úrokových sazeb. Bank of Japan si naopak tento týden bude chtít dát hodně záležet, aby její komunikace mířila dál zcela opačným směrem a mávala dál výhradně holubičími křídly.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna ke konci týdne lehce zpevnila a pohybuje se pod 26,10 EUR/CZK. V tomto týdnu bude klíčové sledovat vystoupení Maria Draghiho po zasedání ECB (viz úvodník). Jakékoliv zmínky o blížícím se konci QE mohou koruně podle našeho názoru spíše pomoci - budou vnímány jako signál pro růst sazeb ČNB.

EURUSD + zahraniční FX

Páteční americká data se odchýlila od očekávání a na trzích to bylo znát. Nejsledovanější údaj - inflace - byl nižší než konsensus a zklamal i slabý maloobchod. Za odhady zaostala rovněž spotřebitelská důvěra podle Michiganské university a pouze mírně překonal očekávání růst amerického průmyslu. Sázky na další letošní zvýšení sazeb Fedu po číslech klesly a to se projevilo na nižších dluhopisových výnosech a slabším dolaru. Slabá americká data ocenilo nejenom euro, ale také libra, zlotý či forint. Daří se také komoditním měnám, které dnes po ránu dostávají další podporu v podobě silného čínského růstu HDP za 2. kvartál.

Tento týden bude primárně v režii zasedání ECB, ale celkově vzato situace pro dolar nevypadá vůbec růžově. Americký růst je slabý (náš běžící odhad Stopař ukazuje jen na 1,6% růst) a inflace se nechce dostatečně přiblížit k 2% cíli. Obojí přitom zařídí jen slabší dolar, takže v krátkodobém horizontu je dost možný posun EUR/USD k důležité technické úrovni 1,17.

Autor: Jan Bureš & Petr Dufek, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: ECB se nelíbí silné euro, těžko ho ale dokáže zastavit…
    Evropští centrální bankéři bijí na poplach. Prudké zisky eura se jim přestávají líbit. Ekonomika eurozóny sice jede na plný plyn, ale inflace zatím rozhodně nepředvádí žádné zázraky - aktuálně se pohybuje na 1,4 % a podle poslední prognózy ECB se k 2% cíli nevrátí ani do roku 2020. Poslední prosincová prognóza ECB přitom navíc staví svůj odhad inflace na kurzu 1,17 EUR/USD - dnešní kurz eura je přitom o více než 5 % silnější! I proto řada centrálních bankéřů z ECB včetně viceprezidenta Constancia v posledních dnech silné euro kritizovala. Otázkou je, zda ECB dokáže v boji proti silnému euru nabídnout něco jiného než “pouhé” slovní intervence…, tomu popravdě moc nevěříme.
  • Rozbřesk: ECB si dříve nebo později projde “italským” testem
    ECB představila uplynulý týden štít, který má chránit strukturálně slabší ekonomiky před vyššími úrokovými sazbami - v případě spuštění se ECB v “neomezených objemech” postaví na obranu národních dluhopisových trhů.
  • Rozbřesk: ECB si na sebe šije bič, koruna zkouší rozšiřovat zisky
    Zbývá týden do klíčového říjnového zasedání ECB, na kterém centrální bankéři odhalí plán ústupu z měnové expanze v příštím roce. Podle posledních slov Maria Draghiho zatím nepůjde o žádnou revoluci a je pravděpodobné, že útlum politiky QE se natáhne až do druhé poloviny příštího roku, zatímco první růst úrokových sazeb zůstane i po říjnovém setkání ECB v nedohlednu. Trhy jsou na něco takového v zásadě připraveny - implikovaná pravděpodobnost, že se sazby v eurozóně posunou ze záporu do konce roku 2018, je v tuto chvíli 0 %.
  • Rozbřesk: ECB si připravuje zbrojní arzenál, výnosy českých dluhopisů dál padají
    Evropská centrální banka sice mohla zklamat část trhu tím, že nesnížila úrokové sazby již včera. Na druhou stranu doprovodné prohlášení přineslo jednoznačný holubičí signál ukazující na snížení sazeb a možná i další kroky na zářijovém zasedání.
  • Rozbřesk: ECB si vytváří prostor pro delší měnovou expanzi
    Hlavní událostí včerejšího dne bylo pro trhy nepochybně zasedání ECB, které mělo ukázat naplňování nedávno oznámené nové strategie v praxi. A nešlo pouze o dříve avizovaný symetrický cíl ve výši dvou procent, který v podstatě znamená zvýšení původního inflačního cíle o několik desetin procentního bodu, ale také o posuzování jeho plnění.
  • Rozbřesk: ECB spouští neomezené QE, výnosy italského dluhu na historických minimech
    Evropská centrální banka se nakonec ve světle německé recese a nejistoty spojené s brexitem a obchodními válkami rozhodla přijmout relativně ambiciózní stimulační balík. Zásadní je, že v něm přes kritické hlasy z Německa, Francie, Nizozemí nebo Rakouska nechybí nová vlna kvantitativního uvolňování (QE 2). To má sice relativně malý objem (20 miliard euro měsíčně), na druhou stranu bylo vyhlášeno od 1. listopadu defacto na dobu neurčitou.
  • Rozbřesk: ECB startuje velkou revizi měnové politiky, co čekat?
    ECB dnes oficiálně nastartuje velkou revizi měnové politiky, která pravděpodobně bude trvat až do konce roku 2020. Dnes bude ovšem trhy zajímat především celkový záběr chystané revize. Podle našeho názoru bude mít skutečně široký záběr a bude řešit hned několik velkých otázek.
  • Rozbřesk: ECB tento týden razantně sníží odhad růstu…
    Zatímco americký Fed dal v posledních týdnech poměrně jasně najevo, že vyšší inflace ho nějakou dobu nebude trápit a na další zvyšování sazeb si počká, ECB si s inflací nemusí lámat hlavu. Tedy přesněji řečeno s vysokou inflací, ta nízká ji bohužel opět trápí. Aktuálně se pohybuje pod 2%ním cílem, nad který se v posledních šesti letech dostala vzhůru pouze sedmkrát. To by samo o sobě nemusel být problém, protože jádrová inflace (očištěná o volatilní energie a potraviny) je stabilní v okolí 1 % a ECB věří, že ji solidní ekonomické výkony a napjatější trh práce časem posunou výše.
  • Rozbřesk: ECB týden před svým zasedání vysílá zjevné jestřábí signály
    V posledních dvou třech týdnech se euro a italské vládní dluhopisy chovaly podle obvyklého scénáře: když šly rizikové marže u italského dluhu vzhůru, eurodolar rovněž a naopak. Včerejší jestřábí výstřely z ECB tuto pozitivní korelaci rozbily, resp. převrátily naruby.
  • Rozbřesk: ECB ubere plyn a oznámí omezení kvantitativního uvolňování. Korunu pohání jestřábí tón ČNB
    Dnes se dostává na zřejmě nejzajímavější událost týdne, a sice na zasedání Evropské centrální banky. Jak již naznačilo zasedání minulé a konec konců i projevy šéfa ECB Draghiho v uplynulém měsíci, tak by tentokrát mělo být skutečně nač se těšit. ECB totiž asi rozhodne o tom, jak moc a v jakém objemu bude v příštích kvartálech praktikovat expanzivní politiku kvantitativního uvolňování či APP v hantýrce ECB.
  • Rozbřesk: ECB ukončila éru záporných sazeb s novým TPI v zádech
    Konec jedné éry. I tak by se dalo označit včerejší rozhodnutí, kterým Evropská centrální banka po více než osmi letech opustila záporné úrokové sazby. Rada guvernérů se totiž rozhodla – navzdory očekávání trhu a své vlastní komunikaci – zahájit cyklus normalizace úrokových sazeb jejich razantnějším zvýšením o půl procentního bodu, díky čemuž se depozitní sazba dostala na 0 %.
  • Rozbřesk: ECB ustojí poslední várku slabých čísel a nic zásadního nezmění…
    ECB na svém prvním letošním zasedání pravděpodobně udrží “nervy na uzdě” a na své politice ani komentáři nebude měnit prakticky nic. V průběhu prosince sice výrazně narostlo napětí na trzích a utáhly se finanční podmínky. V průběhu ledna už se ale situace částečně stabilizovala a především se postupně utáhlo rozpětí mezi výnosy německých a periferních dluhopisů - italské výnosy oproti úrovním od začátku prosince poklesly skoro o 70 bps. Mario Draghi a jeho družina tedy nejsou pod přímým tlakem trhů.
  • Rozbřesk: ECB v kleštích vysoké inflace a války na Ukrajině
    Finanční trhy, které aktuálně žijí ve stínu ruské invaze, budou mít šanci se dnes zaměřit i na jiné důležité makro-události, jakými budou zasedání ECB a zveřejnění americké inflace za měsíc únor.
  • Rozbřesk: ECB zahájila revizi své politiky
    Včerejší zasedání ECB nepřineslo žádnou změnu měnové politiky této centrální banky, a tak úrokové sazby zůstávají tam, kde byly. Kvantitativní uvolňování (QE) odstartované teprve v listopadu pokračuje v nezměněném rozsahu. QE chce ECB ukončit jen těsně před tím, než začne zvyšovat úrokové sazby.
  • Rozbřesk: ECB znovu pod italským tlakem?
    Udržet si politickou nezávislost bude pro ECB zdá se čím dál tím těžší. Včera se stala terčem kritiky nových vládních stran v Itálii za to, že v uplynulém měsíci (v rámci programu QE) nakoupila více německých a méně italských dluhopisů. Centrální bankéři ve Frankfurtu přitom nikdy nekupují stejnou proporci dluhu každý měsíc. Roli hrají zejména technické faktory jako potřeba reinvestovat splatný dluh.
  • Rozbřesk: ECB zůstává i nadále klid na práci
    Navzdory pokračujícímu masívnímu tisku eur se ECB příliš nedaří s dosahováním jejího inflačního cíle. Dvouprocentní růst spotřebitelských cen zůstává stále v nedohlednu, nicméně to neznamená, že uvolněná měnová politika nepřináší nějaké to ovoce. Především si tuto velkorysou politiku užívají zadlužené země, které díky ní mohou platit nízké úroky a v klidu se zadlužovat dál.
  • Rozbřesk: ECB zvedla sazby a překvapila jestřábí rétorikou, eurodolar atakoval 1,07
    Evropská centrální banka včera dle očekávání zvýšila depozitní sazbu o 50 bazických bodů na 2,0 %. Ještě důležitější než samotný růst sazeb byl však doprovodný komentář, který se nesl v překvapivě jestřábím duchu a měl za následek výplach na rizikových aktivech. Rada guvernérů má totiž za to, že úrokové sazby by se měly dále „znatelně a stabilním tempem zvyšovat, aby dosáhly dostatečně restriktivní úrovně“. Na restriktivní úrovni by navíc měly úrokové sazby setrvat po delší dobu k zajištění včasného návratu inflace k 2% cíli.
  • Rozbřesk: ECB zvýšila sazby nejvíce od vzniku eurozóny a půjde dál
    ECB včera dokonala jestřábí obrat - zvýšila sazby o 75 bps (nejvíce od vzniku eurozóny) a jasně naznačila, že bude na nadcházejících zasedáních sazby dál zvyšovat (my čekáme až do blízkosti 2,50 %). Otázka kvantitativního utahování sice zůstává pro centrální bankéře ve Frankfurtu mimo hru, to ale pro trhy to nebylo velké překvapení.
  • Rozbřesk: Efekt restartu ekonomiky už vyprchal, karanténní šrouby se v ČR utahují dále
    Ani další várka nových dat z české ekonomiky nevyznívá příliš optimisticky. Maloobchod sice zaznamenal nárůst, nicméně spíše jen symbolický. Oproti červenci se tak tržby tentokrát zvýšily jen o 0,3 %, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,1 %.
  • Rozbřesk: Efekt restartu ekonomiky vyprchal, COVID znovu utahuje Česko
    Ani další várka nových dat z české ekonomiky nevyznívá příliš optimisticky. Maloobchod sice zaznamenal nárůst, nicméně spíše jen symbolický. Oproti červenci se tak tržby tentokrát zvýšily jen o 0,3 %, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,1 %. Pokud srovnáme úroveň nákupů s předkovidovým vývojem, tak čeští spotřebitelé v srpnu utráceli zhruba stejně jako na začátku roku. Ukazuje se, že poté, co po uvolnění zrealizovali odloženou poptávku, chuť výrazněji utrácet opadá. Je to vlastně i logické vzhledem k obavám z dalšího vývoje ekonomiky i jejich finanční situace, stejně jako s ohledem na výrazné přibrzdění růstu příjmů. Růst mezd je silně zbrzděný, a tak nárůst disponibilního důchodu obstarávají především zvýšené sociální dávky. To není zrovna kombinace, která by nahrávala návratu dřívějšího spotřebitelského chování.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points