Sobota 20. duben 2024 18:05
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO férovost

Akciové Indexy finančního sektoru

24.06.2017 21:10  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V předchozích článcích jsme prezentovali možné příležitosti ve finančním sektoru – dividendové příležitosti – a nyní předkládáme další možnost; Indexy představují jakýsi sektorový benchmark a většina portfolio-manažerů se vymezuje právě vůči jednomu z hlavních indexů. Články Dividendy ve finančním sektoru a Investice ve finančním sektoru jsme se věnovali většinou americkým institucím, dnes to budou z velké části banky evropské.

Bankovní sektor 2017
Jednou z nejpozitivnějších zpráv pro tento sektor je vítězství D. Trumpa v prezidentských volbách v USA. Republikánský kongres by mohl kontrolovat fiskální expanzi předchozí administrativy a deregulovat předpisy zatížený sektor. Nicméně to samo o sobě nemusí mnoho znamenat. Stejná administrativa může tvořit jiné regulatorní zásahy a po letech nízkých sazeb není jasné, jak se banky vyrovnají s jejich růstem.

Společná shoda je také na potenciálu pro malé a střední banky; regulatorní ulehčení na úkor velkých bank by mohlo poskytnou lokálním bankám více prostoru a současně, za předpokladu lineárního pozvolného růstu sazeb by tyto měly kompenzovat legislativní rezidua.

Možná zátěž, zejména pro malé banky, může být vnímána v testech likvidity a rizik, kdy malé banky nemusí být schopny dosáhnout na přísná měřítka. Sazba také ovlivní hypotéční trh, včetně jeho restrikce (omezení krytí) a to by mělo na jednu stranu předcházet problémům s nekrytými hypotéčními zástavními listy, na druhé straně může mírně omezit dostupnost a tím redukovat klientské portfolio. Předpokládaný růst mezd by měl také podpořit CPI a CC.

Udržitelnost nejmenšch bank, resp. zajištění pokrytí regionálního charakterů, které je důležité pro  malé podniky, bude závislá na politické vůli. Regionální rozvoj a podpora mikro-exportu (tedy transféru kapitálu a statků přes hranice reionů, nikoli hranice země) je stavebním kamenem makro-regionálního rozvoje.

Analytici se shodují, že před bankami může být velmi dobré období, které však přináší i mnohá úskalí. Jedním z nich je robotizace odvětví. Goldman Sachs předložil na konci minulého roku megavizi, v které uvadí, že do konce dekády bude investiční bankovnictví převážně robotizované. Investiční odvětví tak opustí mnoho zaměstnanců a podle některých analýz se tak vystaví velkému riziku vniknutí do systému a doposud netušené krizi.

Obdobné procesy budou následovat i detailovém akorporátním bankovnictví. PwC předpovídá, že se regulační zátěž poskytovatelů bankovních služeb pravděpodobně ulehčí za Trumpovy vlády. Stejně jako mnoho jiných analytiků finančního průmyslu se domnívají, že Dodd-Frank nebude zrušen, ale mnohé z jeho ustanovení by mohly být významně změněny. Podle společnosti PwC bude mít Trumpova politika největší dopad na finanční regulaci a jeho jmenování do federálních agentur.

Fintech hrozba: Digitální posun

V době od 5. do 6. října 2016 se více než 75 největších hráčů bankovního sektoru setkalo v Londýně na summitu Leadership Summit o finančních službách EY. Jedna věc, která se vyplynula z jejich dialogu, je, že finanční instituce se budou muset přizpůsobit měnící se „krajině“ ? nebo zastarávání rizik.

Účastníci vrcholné schůzky vedení EY se shodli, že bankovní průmysl čelí základní existenciální výzvě, která bude od nich vyžadovat, aby položili základní otázky o podstatě jejich byznysu.

Je realitou dnešních dní, že mnohé velké finanční instituce se v počátečních fázích transformují na agilnější podniky digitálního věku. Pod zvýšeným konkurenčním tlakem společností fintech a jiných technologických firem EY uvádí, že identifikují způsoby, jak využít technologie ke zlepšení služeb zákazníkům, jak zvýšit efektivitu, zjednodušit struktury a operace a lépe využít data.

Transformace bude vyžadovat některé obtížné kompromisy a nové způsoby myšlení; v oblasti HR, marketingu, struktuře a geografickém umístění firem, politických konsekvencích?

Proces transformace bude náročný a některé instituce ji přežijí, říká EY. Ti, kteří se stanou dominantní, budou „štíhlejší“ a nabídnou jinou škálu služeb a produktů. Budou čelit novým konkurentům a budou mít více partnerů; v tomto smyslu se vyvíjela od počátku teoretická bez Supply Chain Managemntu pro finanční sektor. Technologie snižuje překážky vstupu, které chrání velké finanční instituce před novou konkurencí.

Zatímco málokdo pochybuje o tom, že sektor fintech bude mít významný dopad na tradiční finanční služby, zůstává skepse ohledně dalšího vývoje. Někteří analytici se domnívají, že stávající firmy mají čas přizpůsobit se a že jejich rozsah a reputace znemožňují nové vstupy do odvětví, zatímco jiní odmítají dopad fintech.

V prosinci roku 2016 Office of the Comptroller of the Currency uvedl, že začne nabízet národní charty firmám fintech, což umožní, aby se strt-up staly specializovanými národními bankami.

Thomas Curry, vedoucí OCC, uvedl, že jeho agentura by začala udělovat bankovní licence fintechům a poskytovala jim větší svobodu k provozování po celých Spojených státech, aniž by vyžadovala povolení státu nebo kooperaci s kamennými bankami.

Za takových podmínek by firmy, které nabízejí on-line půjčky, platby ze smartphone a jiné produkty finančních technologií, získaly novou flexibilitu, aby rozšířily bankovní průmysl. Je důležité poznamenat, že investice do inovací fungují jinak pro zavedené organizace. Pokud jste na startu, můžete rozjet myšlenku na 20 různých firem rizikového kapitálu a pouze jeden musí říci „ano“. V bance musí nový nápad jít na 20 různých míst, ale stačí jen aby jeden řekl „Ne“  a zabil to.

Společnost Deloitte vidí jak hrozby, tak i příležitosti, kterým banky čelí na technologické stráně. Podle agentury Deloitte bude trend asset managementu řízeného robo-poradci pravděpodobně pokračovat ve zvyšování rychlosti, protože banky, pojišťovny a tradiční Asset-Management společnosti tuto technologii přijmou. Je zřejmé, že internetoví poskytovatelé půjček budou v budoucnosti fúzovat, nebo alespoň úzce spolupracovat s bankami a bude docházek ke konsolidaci pohledávek a závazků klientů tech scény a klasického bankovního sektoru.

Transkace – změna technologií a orientace na klienty

Deloitte říká, že digitalizace pro zlepšení spokojenosti zákazníků bude dominovat iniciativám růstu v platebním prostoru. Celosvětová snaha směřující k rychlejším platbám přiměla americké banky k tomu, aby se připojily k pracovní skupině rychlejších plateb FED, spolupracovaly na propojeném celonárodním platebním systému. V souladu s tímto úsilím se do eWalletového vlaku připojilo mnoho bank. Platební systémy, roboty a šifrovací prostředky podporující IO budou podle společnosti Deloitte vedoucími technologiemi.

Nástroje jako jsou elektronické peněženky a jiné mobilní platební aplikace budou v nejbližší budoucnosti procházet dynamickým vývojem a budou zaujímat stále větší podíl v platebních transakcích. Stejně tak se očekává, že biometrické prvky budou stále více integrovány do digitálních platebních systémů, zejména mobilních, s cílem zvýšit bezpečnost. Tento fakt se v roce 2017 projeví výrazným nárůstem, neboť banky zavádějí systém spolupráce, protože počet dohod o spolupráci a partnerství mezi bankami a fintech se zvyšuje s požehnáním FED i ECB a jiných autorit.

PoS a EMV se stanou realitou, rozšíření kyber-platebního prostoru přinese problematiku duševního vlastnictví a jeho ochrany, stejně tak jako regulaci a dohled na real-time platbami; bude více než kdy jindy jednodušší a rychlejší poslat jakoukoliv částku kamkoliv. Jak EY konstatuje, odvětví finančních služeb čelí náročným výzvám, ale stále existují důvody pro optimismus. Tradiční finanční instituce nadále udržují určité výhody oproti novým konkurentům a několik těchto tradičních hráčů vyjde z tohoto přechodného období jako lídři a inovátoři.

Nicméně, EY říká, že to bude vyžadovat několik obtížných rozhodnutí založených na dlouhodobé vizi, i přes krátkodobé tlaky. Regulátoři budou muset zajistit, aby bankovní instituce mohly procházet tímto turbulentním prostředím a postavit se novým výzvám – pokud možno úspěšně. Úlohou předsedy EY je vytvořit agendu, v níž by každý chápal tyto dramatické změny, které budou potřebné k přežití.

Kyber-revoluce 4.0 je tedy budoucností sektoru, ale současně i jeho největším problémem a je zřejmé, že to, jak se jednotliví hráči postaví k nové realitě jim zajistí budoucí rozvoj, nebo naopak bude faktorem, který bude „smrtelný“.

 Indexy:

  • DJ STOXX 600 Bank Index (SX7P)
  • DJ STOXX Insurance Index (SXIP)
  • AMEX Securities Broker Dealer Index (XBD)

 

 DJ STOXX 600 Bank Index (SX7P)
Finanční sektor prošel v posledních dvou dekádách prudkými změnami; střídání euforie (internetová bublina) a v zápětí skepse (konec New Econnomics, realitní bubliny, finanční krize) a opět nový růst, aby se vše opakovalo. Index je kalkulován každý kvartál – původní verze byla zastoupena v pari, nyní je index vážený. SX7P zahrnuje instituce příslušné sektoru (bankovnictví) z globálního indexu Dow Jones STOXX 600. Komponenty-instituce jsou vybírány podle tržní kapitalizace. Obvykle má index okolo 50ti komponent.

Obr. 1: Složení Indexu DJ STOXX Banks; 10 největších komponent indexu.

DJSTOXX600_perc

Obr. 2: Vývoj indexu
stoxx-600-banks-pr-candlestick

Poslední označení „P“ ukazuje formaci popisovanou v článku Teorie Grafů I. Jedná se o pattern Dragon Fly Doji, tedy Bullish Reversal pattern. Další detaily technické analýzy na obrázku 3 a 4. Uvádím pouze základní parametry, protože TA je velmi osobní specifická forma statistiky. Pro hodnocení Indexu DJ STOXX 600 Banks je podstatnější fundamentální analýza; bankovní instituce jsou závislé na výši úrokových sazeb, vývoji ekonomiky a mezní křivce spotřeby. Započítat zle také vývoj inflace a křivku úspor, resp. depozitní multiplikátor.

Obr. 3: Klasické ukazatele TA
SX7P_TA

Obr. 4: Pivot
SX7P_TA01

Přestože aktuálně je index, podle indikátorů, více v prodejní fázi, domnívám se, že vývoj v EU, posilující tendence, solidní vývoj hospodářství, nízké úrokové sazby a tedy možnost bank relativně levně nakupovat peníze, je v střednědobém až dlouhodobém horizontu DJ STOXX 600 Banks vhodný k nákupu. Výběr jednotlivých kusů akcií, zřejmě z grafu největších zastoupených bank v indexu, by byl sice možný, ale out-performance proti benchmarku je velmi obtížný a vyžaduje full time trading. Ndex, minimálně pro doplnění portfolia, je vhodnější. Pokud si vyberete nějaký derivát a chcete-li využít páky, pak TA predikuje short pozici.

DJ STOXX 600 Insurance Index (SXIP)

Tento index, jako předchozí, vychází z globálního indexu DJ STOXX 600. Kvalifikačním předpokladem je free float market cap. Je tvořen evropskými pojišťovnami a stejně jako bankovní index má i Insurance největší zastoupení Britských společností. I zde bylo původní zastoupení pari. Index se kalkuluje kvartálně.

Pojišťovnctví je jednou z nejstarších služeb. Kořeny sahají 3. Tis. Let zpátky. Jeho prudký rozmach přinesla průmyslová revoluce a po celou dobu svého vývoje zažíval tento obor prudký vzestup i chvíle propadu. V globálním světě čelí pojišťovny novým rizikům a musí se přizpůsobit technologickým trendům. Přelom tisíciletí přinesl hned několik katastrofických let pro tento obor: vzestup terorisu, přírodní katastrofy?

Mnozí analytici vnímají právě tyto negativní události jako paradoxně kladné pro růst oboru. Pojišťovny po hurikánech jako byla Katrina, musely navýšit pojistné, po teroristech útocích, které sice nespadají do pojistných rizik, ale prudce ovlivnily vývoj kapitálových trhů, se tyto finanční instituce musely vyrovnávat s poklesem kapitalizace. Nepříznivým dlouhodobým faktorem je také věk dožití; s jeho zvyšováním roste doba, po kterou musí pojišťovny vyplácet obnosové pojistné.

Na straně druhé je evidentní růst sazeb pojistného a také se otevřel výrazný prostor pro poskytování „spořících“ produktů, jako je kapitálové životní ojištění apod., kdy pojišťovny připravily řadu produktů pro své klienty a které zajistí pojišťovnám relativně levné a dlouhodobé prostředky na jejich technických účtech.

Světový pojistný trh je jako jeden z mála blízký dokonale konkurenčnímu trhu, což zabezpečuje jeho stabilitu a mělo by ochránit pojišťovny před většími otřesy. Kapitalizace firem prostřednictví emise veřejně obchodovatelných akcií tuto rovnováhu může vychýlit. Pojišťovny, stejně jako banky, stojí před výzvou sektoru 4.0 a jejich budoucí úspěch se odvíjí od schopnosti orientovat se na nové technologie a nabídnout produkty vhodné pro razantně měnící se trh.

Pokud je Insurance oborem, který vnímáte jako perspektivní, ja DJ STOXX 600 Insurance vhodným kandidátem do portfolia.

Obr. 5: Složení Indexu DJ STOXX Insurance; 10 největších komponent indexu.

DJSTOXX_Insurance copy

Obr. 6: Vývoj indexu

dj-stoxx600-insurance-candlestick

Technická analýza z dnešního dne v intradenním obchodování a krátkém časovém horizontu naznačuje sell trend; z dlouhodobého pohledu se index jev jako vhodný k nákupu.

Obr. 7: Technická analýza
Insurance_TA

Obr. 8: Pivot

TA2

Tak jako v případě bankovního indexu, i insurance index vykazuje převahu prodejců – Dragon Fly Doji. Z hlediska dlouhodobé perspektivy se index jeví jako vhodný k nákupu do portfolia, pokud je Insurance obor, kterému věříte.

AMEX Securities Broker Dealer Index (XBD)

Index AMEX Securities Broker Dealer je produktem AMEX New York. Index se začal počítat v druhé polovině roku 1993 a startoval na 300 bazických bodech. Úspěšnost tohoto indexu dokazuje několik splitů během jeho existence. Původní index se počítal na základě vývoje 12. největších brokerských domů v USA. System free float cap. Tento oborový index se vyvíjí jako celé investiční bankovnictví; pokud ekonomika roste a mezní sklon k úsporám také, současně úrokové sazby nepředstavují atraktivní substitut, pak brokeři a dealeři vydělávají – index stoupá.

V současnosti index obsahuje 17 společností. Jak již bylo řečeno, před bankovním sektorem stojí ůkol transformace; investiční bankovnictví nyní startuje proces robotizace. Přes schopnost robltů se učit, mnoho analytiků vidí základní problém v absenci emocí a empatie. Racionální rozhodování, ikdyž jej teorém kapitálového trhu předpokládá, samo o sobě nestačí. Trhy zpravidla reagují na úrovni psychologických pohybů, což vysvětluje např. teorie kardiosítí.

Obr. 9: Soupis členů indexu
The Members of ARCA Securities Broker Dealer Index

Obr. 10: Vývoj indexu za 3M
arca-securities-broker-candlestick

Obr. 11: Technická analýza základních ukazatelů
TA

 

Obr. 12: Pivot
Pivot

Jako předcházející dva indexy i XBD je aktuálně kandidátem na short, ale v střednědobém a dlouhodobém horizontu se aktuálně jeví jako buy.

Zhodnocení

Finanční sektor stojí před velkou změnou, která se dotkne fundamentálních základů těchto služeb. Je pravděpodobné, že banky, pojišťovny i servisní služby jako brokerské domy se budou redukovat, budou je nahrazovat nové start-up firmy a jen ty nejsilnější a nejdynamičtější z nich zůstanou. Sektor jako takový má velký potenciál a z v dlouhé řadě (pokud lze aplikovat teorii velkých čísel) bude růstový a to i přes cyklické potíže. Leader USA ma nyní šanci realizovat změny na úrovni legislativního zjednodušení a tím nastavit standardy pro další země.

Robotické bankovnictví zažívá boom, to i v české republice. FED i ECB stále považují automaty za nepřijatelné a omezují je počtem realizovaných obchodů za časovou jednotku. Čas ukáže, jestli se postoj regulátorů změní, nebo budou automaty muset hledat uplatnění v jiných oblastech. Finanční sektor je bez diskuse jedním ze základních odvětví a neměl by tedy chybět v dversifikovaném portfoliu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové fondy letos získaly více peněz než v posledních 20 letech dohromady
    Jestli existuje jen jedna statistika, která by chuť po akciích v letošním roce vystihla, pak je to hodnota, která přišla letos do akciových fondů.
  • Akciové fondy rostou, nemovitostní ztrácejí
    Akciovým fondům se od začátku roku daří, listopad ukončily se zhodnocením 17,61 procent. Naopak černého Petra si vytáhly nemovitostní fondy, které od začátku roku jako jediné uzavřely listopad s poklesem -1,30 procent. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za listopad 2019.
  • Akciové fondy získaly v roce 2021 více peněz než ve dvou desetiletích dohromady
    Jediná statistika, která vystihuje nenasytný apetit po akciích v letošním roce je suma hotovosti, která přišla do akciových fondů. Podle analytiků Bank of America Corp. a EPFR Global investoři v roce 2021 vložili do akciových burzovně obchodovaných a long-only fondů téměř 900 miliard dolarů – to je více než celková suma za posledních 19 let.
  • Akciové index boří další rekordy, investoři čekají na signály Fedu
    Americké akcie dále rostou na rekordní úrovně, zastavily se jen krátce poté, co vyšla zpráva, že spotřebitelský sentiment měřený Michiganskou univerzitou klesl na nejnižší úroveň za téměř deset let. S&P 500 pokořil další intradenní rekord, i přes pokles v energetickém sektoru. Od pandemických minim v březnu 2020 je už téměř na dvojnásobku.
  • Akciové indexy boří další rekordy, investoři čekají na signály Fedu
    Americké akcie dále rostou na rekordní úrovně, zastavily se jen krátce poté, co vyšla zpráva, že spotřebitelský sentiment měřený Michiganskou univerzitou klesl na nejnižší úroveň za téměř deset let. S&P 500 pokořil další intradenní rekord, i přes pokles v energetickém sektoru. Od pandemických minim v březnu 2020 je už téměř na dvojnásobku.
  • Akciové indexy búchajú o suporty
    Apple pomohol akciám - Akciové obchodovanie včera bolo pomerne neutrálne, aj keď v úvode obchodovania sme mo...
  • Akciové indexy – časový alert
    Z pohledu času a vývoje druhé velké růstové vlny, která byla tvořena od konce...
  • Akciové indexy dnes příliš velkých změn nedoznaly
    Evropský index Stoxx 600 dnes kolísá okolo včerejšího zavíracího kurzu. Aktuálně ztrácí zhruba jednu desetinu procenta. S výjimkou realitních společností, které dnes odepisují více jak jedno procento, se zisky a ztráty pohybují do půl procenta. V podobném duchu odstartovalo i obchodování ve Spojených státech. Výsledky Apple trhy potěšily, akcie tak rostou o zhruba pět procent a pomáhají celému sektoru informačních technologií, které díky tomu vévodí celému akciovému pelotonu. S otevřenou náručí přivítali investoři i výsledky General Electric. Akcie firmy rostou o dvě procenta. Celkově je obchodování ale klidnější, když se vyčkává na večerní výsledky zasedání americké centrální banky.
  • Akciové indexy dnes ráno prudko vzrástli
    Hlavné akciové indexy začali nový obchodný týždeň výrazným rastom. Čínske indexy (vrátane CHNComp) bez špecifického katalyzátora narástli o približne 5% po správach v štátnych médiach, že hospodárstvo teraz potrebuje „zdravý býčí trh“. Investori to jednoznačne interpretovali ako štátnu intervenciu, čo podporilo náladu na trhoch. Dôsledkom toho boli nárasty US2000 o 2,8%, US 1,8%, DE30 a US100 1,5%. Investori sa rozhodli ignorovať nové obmedzenia týkajúce sa COVID v Austrálii a Španielsku.
  • Akciové indexy dosahují maxima
    Tento současný vývoj může podložen jednak skutečným stavem ekonomiky, ale může být současně docílen pouze optimistickým výhledem na budoucí vývoj ekonomiky. Americké akciové indexy zahájily nový rok 2018 rok v rekordním nárůstu a historických maximech. Na trzích se dokonce neprojevily ani avizované obavy z působení prezidenta Donalda Trumpa. Investoři si zřejmě uvědomili, že život jde dál a pokud nastanou jisté změny, bude ještě dlouhou dobu trvat, než se projeví a svoje zahnali obavy.
  • Akciové indexy jsou den po zasedání FOMC znovu pod tlakem
    Včerejší rozhodnutí amerického Fedu doručilo přesně to, k čemu ho trhy od začátku týdne tlačily, a to zvýšení sazeb o 75 bp. Fed možná využil svých kontaktů v předních médiích jako WSJ a trhy tedy na své rozhodnutí velmi dobře připravil. Tím nedopustil prostor k překvapení a akciové indexy vnímaly jeho rozhodnutí jako signál ke stabilizaci, což vyústilo v uzavření včerejší seance v zelených číslech.
  • Akciové indexy jsou na rekordních maximech 
    Začátek nového týdne už nemůže vypadat lépe a jedinou kaňkou je dnešní uvalení cel EU na dovoz zboží z USA. Akciové trhy to však nezastavilo v cestě k rekordnímu open a následnému růstu na historická maxima. Důvodem jsou pozitivní zprávy o vakcíně, která je efektivní na 90 %, což je podle expertů obrovský krok pro vědu.
  • Akciové indexy klesaly, dolar zastavil propad, čeká se na Fed Minutes
    Středeční obchodní seance patří opět mezi ty záživnější. Oproti posledním dnům, kdy hrál hlavní roli forex, se však hlavní pozornost přesunula na akciové trhy. Evropské indexy klesaly už od dopoledne a ztráty v průběhu dne narůstaly.
  • Akciové indexy letos výrazně ztratily
    Tento rok akciové trhy výrazněji ztratily. Index PX v letošním roce spadl o 15,73 %, zatímco v loňském roce vzrostl o +38,84 %. První větší propad přišel se začátkem války na Ukrajině, která vedla k růstu cen energií. Dále pak trhy ovlivnily také vysoká inflace a problémy v odběratelsko-dodavatelských vztazích. Podobně tomu bylo ale i na ostatních evropských burzách měřených indexem STOXX Europe 600, který odepsal 12,56 % (loni +22,25 %), ale i za mořem, kde index S&P500 oslabil o 19,75 % (loni +26,89 %).
  • Akciové indexy mezitím smazaly ztráty a Bowmanová z Fedu se přidala k jestřábím bankéřům 📃
    Bowmanová ve svých dnešních komentářích po zprávě o trhu práce naznačila, že měnová politika Fedu musí zůstat restriktivní, aby znovu získala kontrolu nad inflací. Bankéřka poznamenala, že pokrok v boji proti inflaci se zpomaluje, nebo dokonce zastavuje. Pokud se ukáže, že inflace je "lepivější", než naznačovaly původní prognózy, a dokonce se vrátí k vzestupnému trendu, není vyloučeno další zvýšení úrokových sazeb.
  • Akciové indexy mírně zkorigovaly ztráty z celého měsíce
    Americké trhy vstoupily do poslední říjnové seance růstem o 1,2 %. Nejvíce se daří technologickému sektoru (+2,1 %), který podpořily i včera večer zveřejněné výsledky hospodaření společnosti Facebook. Její akcie zareagovaly růstem o 3,5 %. Lepší než očekávané údaje prezentovala i automobilka General Motors (+7,5 %). Pozitivní náladu podpořily i zveřejněné statistiky o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru.
  • Akciové indexy na hraně zisku a ztráty
    Akciové trhy dnes přešlapují na místě a dále prozatím nerozšířily své zisky. Důvodem jsou zklamání z výsledků hospodaření některých firem. Například americká banka Morgan Stanley reportovala velmi špatný výsledek z obchodování na dluhopisových trzích, na což akcie reagují propadem o 5,5 %. Akcie Apple padají, když jeho hlavní dodavatel čipů, Taiwan Semiconductor Manufacturing, poskytl nižší výhled na tržby, než ukazoval konsensus trhu. Na evropském trhu pak francouzská banka Société Générale varovala před negativním dopadem výkyvů na globálních finančních trzích do výsledků hospodaření a zároveň informovala o tom, že budou zaúčtovány jednorázové náklady spojené s prodejem některých aktiv. Akcie banky v závěru obchodování odepisují přes šest procent.
  • Akciové indexy na vzestupu: jak inflační trendy a zprávy o kryptoměnách ovlivňují dynamiku trhu
    Americké akciové trhy vykázaly silný růst, který se odráží na růstu hlavních indexů. Dow Jones Industrial Average vzrostl o 0,45 % na 37 695,73 bodů, index S&P 500 o 0,57 % na 4 783,45 bodů a index Nasdaq Composite o 0,75 % na 14 969,65 bodů.
  • Akciové indexy oslabovaly v návaznosti na výsledky bank
    Hlavní americké indexy v pátek oslabovaly, přičemž rozbuškou byly dopolední výsledky velkých amerických bank. Ty oslabovaly zejména kvůli slabším výhledům, a to u investorů vzbudilo otázky, zda i další firmy nebudou reportovat horší čísla. Tvrdou ránu dostaly i společnosti Intel a AMD. Ty oslabovaly o 4,7 % a 4 %. Propadly se i akcie Roku o zhruba 3 %. Hlavní akciové indexy uzavřely páteční den následovně: S&P 500 -1,46 %, Nasdaq 100 -1,66 % a Dow Jones -1,24 %.
  • Akciové indexy po dalším nárůstu inflace klesají
    Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite a S&P 500, hlavní indexy amerického akciového trhu, ve čtvrtek klesly. Devizový trh byl včera mimořádně volatilní. Účastníci trhu silně reagovali na zprávu o inflaci v USA za leden, podle které ukazatel zrychlil již na 7,5 % meziročně. Pohyby mnoha měnových párů připomínaly spíše paniku než logickou a přiměřenou reakci trhu. Americký dolar již neroste na základě růstu inflace tak, jak tomu bylo dříve.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král