Čtvrtek 28. březen 2024 21:50
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Vyjednávání a Brexit

30.06.2017 09:44  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vyjednávání o Brexitu jedou na plné obrátky. PMI potvrzuje silnou hospodářskou dynamiku

Jednání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie je v plném proudu. EU zajímá více statut svých občanů ve Velké Británii, hranice Irska a Severního Irska a až pak obchodní dohody. Jde oddalování problému, vyčkávání, nebo to nejlepší na konec? Velká Británie chce řešit paralelně všechna témata, což je z pozice ostražitosti jistě lepší.

Nemovitosti a prodej

Prodeje stávajících nemovitostí v květnu pokračovaly v poklesu, stále ale blízko svých maxim po krizi. Tyto prodeje zvláště v některých státech ukazují nastupující zhoršující se dynamiku po dobrých výsledcích. Rada Evropy na svém zasedání projednává zejména reformní plán pro Evropu, kterou přináší francouzský prezident E. Macron. Jak se k tomu postaví evropští lídři vyjma německé kancléřsky, očekáváme s obavou stejně jako Macronův plán. Doba má přát reformám. Indikátory spotřebitelské důvěry v eurozóně jsou měřené Evropskou komisí. Podle ekonomů SG vykazují nejsilnější hodnotu za posledních 10 let.

Předstihové indikátory PMI

Ty přes mírné snížení kompozitního indexu ukazují další silný růst v eurozóně. Dolů jde celkový index pod tlakem korekce německého indexu z průmyslu kompenzované francouzským indexem ze služeb. Převáží mírné snížení indexů ve Španělsku a Itálii. Vnímaná situace zatím nijak nekoresponduje se světovým děním. Logicky by pod tlakem imigrace a obrovských vyplácených dávek měla jít ekonomika i trhy v některých zemích zcela jiným směrem velkého propadu. Podle čísel to tak ale nevypadá. Americký Fed vyslal jestřábí signál a zvýšil sazby.

Měny a trhy

Vývoj kurzu nejobchodovanější měnového páru okolo 1,120 USD/EUR skončil ve chvíli, kdy byly zveřejněny údaje o inflaci v USA. Trhy zaznamenaly zklamání a dolar prudce oslabil k 1,128 USD/EUR. Po zasedání Fedu centrální bankéři zvýšili klíčovou sazbu a vyslali signál o jejich dalším zvyšování. Dolar korigoval ztráty a pokračoval v ziscích. Kurz proti euru byl dokonce na 1,113 USD/EUR. Kurz USD/EUR se pak ale posunul zpět na hladinu 1,120 USD/EUR.

Polská čísla a lepší výsledky

Polské mzdy podle pokračovaly v růstu a polský zlotý se dostává do kapes spotřebitelů. Na ten tlačí rostoucí zaměstnanost a nedostatek pracovní síly. To je podobné, jako v České republice. Tato čísla jsou ale vždy zajímavá, statistika neodpovídá vlastnímu průzkumu, kdy v našem okolí nikdo nárůst platu nezaznamenal. Dlouhodobě se očekává zvyšování mezd v Polsku, které se stabilizuje kolem 5 % meziročně. Kalendářní efekty mají velký vliv na meziroční dynamiku polského průmyslu, která se nyní meziročně zvýší o 10 pb. Rostoucí trajektorie výroby je potvrzena předstihovými indikátory. Zrychluje ji domácí i zahraniční poptávka, zejména prodej aut.

Maďarský forint i polský zlotý

Maďarský forint mel podobný vývoj jako kurz české koruny. Posiloval na 305,6 HUF/EUR, ale pak všechny zisky odevzdal a vrátil se k hodnotám kolem 307,9 HUF/EUR. Jeho výprodej šel ruku v ruce s polským zlotým, kterému se taky nevyhnul. Ten například ztratil 0,7 % a obchoduje se na dosah 4,215 PLN/EUR. Na trzích je situace dlouhodobě stabilizovaná.

Domácí ekonomika a koruna

Dubnová bilance běžného účtu končila se dostatečným přebytkem. Nekonal se odliv dividend do zahraničí, přicházející právě vždy na jaře. Ceny průmyslových výrobců zaznamenaly prudší pokles, než očekával trh. Ceny ropy a dalších komodit na globálním trhu ovlivňují současný vývoj cen, nelze tak očekávat nárůst cen v průmyslu. Ceny v zemědělství se zvyšují, meziroční dynamika dosáhla vysokých 12,6 % a lze očekávat další nárůst cen potravin. Koruna pozvolna posilovala proti euru a vytvořila nové pozávazkové minimum. Dostala se až na 26,11 CZK/EUR a pak s ostatními středoevropskými měnami oslabila na 26,30 CZK/EUR a končila na slabších úrovních.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vychutnejte si vrchol inflace
    VRCHOL: Po sérii záporných zpráv o měsíční inflaci v USA přišlo další překvapení, které bylo pozitivní napříč všemi ukazateli a potvrzuje rally z červnových minim. Nyní vrcholící inflace, odolné podniky a spotřebitelé, a také stále zhoršený sentiment investorů nadále podporuje trhy. To jim pomáhá přizpůsobit se jakýmkoliv nepříznivým zprávám, přestože na cestě k inflaci se budou vyskytovat různé překážky. Silně zatížená "sticky" inflace stále roste (viz graf), protože jsou vysoké ceny práce a bydlení. Investoři však spatřili vrchol inflační hory.
  • Vyjádření guvernéra Fedu podtrhla dolar
    Poslední projev guvernéra Fedu Jerome Powella si trh interpretoval jako velmi umírněny, i když to není úplně přesné. Trh má však dojem, že zachytil takové signály a USD následně výrazně oslabil po prudkém příklonu k riziku. Jednání zemí G20 tento víkend by mohlo situaci buď dále okořenit, nebo naopak způsobit prudký obrat.
  • Vyjádření hlavního analytika Broker Consulting, Martina Nováka, k dnešnímu oznámení ČNB o zvýšení základních úrokových sazeb
    Česká národní banka svým dnešním rozhodnutím potvrdila názor odborné veřejnosti a přistoupila ke zvýšení úrokové sazby o 25 bazických bodů. Tato hodnota je na horní hranici očekávaného rozmezí.
  • Vyjádření k dnešnímu zasedání ČNB
    Bankovní rada ČNB dnes zvýšila úrokové sazby o 125 bazických bodů na úroveň 7 %, což je nejvýše od roku 1999. Na tak razantní zvýšení má vliv také obměna složení bankovní rady ČNB, kam na post guvernéra od 1. července nově nastoupí Aleš Michl a tři noví členové. Na dalším zasedání bude již rada jednat v novém složení a podle dosavadních odhadů by měla vůči zvyšování sazeb zaujmout rezervovanější postoj.
  • Vyjádření k dnešnímu zasedání ČNB
    Bankovní rada ČNB dnes nečekaně zvýšila základní úrokové sazby o 75 bazických bodů na 5,75 %. Očekávání přitom bylo zvýšení jen o 50 bazických bodů. Důvodem zvyšování je stále rostoucí inflace, která je za posledních 20 let na rekordní úrovni 12,7 %.
  • Vyjádření ke schválení bitcoinového ETF
    „Termín 'přelomový okamžik' může znít jako klišé, ale v kontextu dnešních zpráv o bitcoinovém ETF nemůže být vhodnějši. Již 15 let roste význam bitcoinu jako třídy aktiv mezi drobnými investory, zatímco institucionální investoři zůstávají z velké části stranou a čekají na zavedení tradičních finančních postupů.
  • Vyjádření k rozhodnutí bankovní rady ČNB
    „Rozhodnutí ČNB o udržení úrokových sazeb na sedmi procentech jsem očekával. Inflace sice klesá pomaleji, než ČNB předpokládala, zvýšené sazby by se už nemusely do dalšího snížení promítnout. Naopak mohly by vyvíjet možná zbytečně velký tlak na ekonomiku a potenciálně ještě více zpomalit ekonomický růst,“ komentuje dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB Martin Novák hlavní analytik společnosti Broker Consulting.
  • Vyjádření předsedy Fedu v Kongresu uškodilo americkému dolaru
    Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell včera zákonodárcům řekl, že americká centrální banka se snižováním úrokových sazeb nijak nepospíchá a ponechá je na současné úrovni, dokud si nebudou tvůrci politiky jisti, že bylo dosaženo vítězství nad inflací. Trhy však na tato prohlášení příliš nereagovaly. Vzhledem k posledním fundamentálním údajům se objevuje stále více faktorů, které naznačují možné změny měnové politiky do letošního léta.
  • Vyjádření US Markets Analyst eToro Callie Cox k CPI
    Callie Cox v bodech ke včerejším číslům indexu spotřebitelských cen.
  • Vyjádření Yellenové na výročním zasedání Asociace průmyslu cenných papírů a finančních trhů
    Přestože je americká ekonomika stále silná, ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že monitoruje "potenciální zranitelnosti" uprostřed vážných protivětrů. Pro ministryni financí je posílení trhu státní pokladny jednou z bezprostředních priorit. "Jsme v důležitém okamžiku pro globální ekonomiku. Ve Spojených státech se zaměřujeme na přechod naší ekonomiky ke stabilnímu a udržitelnému růstu. Americká ekonomika si zachovává významnou sílu. Inflace však zůstává příliš vysoká a my bojujeme s vážnými globálními problémy." řekla Yellenová během svého projevu na pondělním zasedání Asociace průmyslu cenných papírů a finančních trhů.
  • Vyjednávání mezi USA a Čínou o celních dohodách brzdí akciové trhy v růstu
    Americké akcie včera jako celek ztratily čtvrt procenta a klesly tak potřetí v řadě. 0,9% ztráty farmaceutických a finančních titulů jen částečně kompenzovaly zisky těžařů komodit a informačních technologií (+0,3 %).
  • Vyjednávání o Brexitu uvízla na mrtvém bodě
    Britská libra zaznamenává v pondělí ráno nejvyšší ztráty z měn skupiny G10. Hlavním důvodem je zastavení jednání o Brexitu.
  • Výjimečný křeček obchodující s kryptoměnami zemřel
    „Investiční strategie pana Goxxe byla úspěšná jen v krátkém období, kdy povětšinou narůstala tržní kapitalizace kryptoměn. Určitě není vhodné ji napodobovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Vyjma prodeje automobilů je maloobchod v plusu
    Před zavedením vládních restriktivních opatření maloobchod vyjma aut ještě stihnul zvýšit své meziroční tempo růstu o půl procentního bodu na 0,4 %. Na druhé straně výsledek maloobchodu včetně prodeje motorových vozidel přinesl negativní překvapení, když tržby meziročně poklesly o 2,8 %, přičemž trh v průměru počítal s poklesem o 0,6 %. ČSÚ současně revidovalo srpnová data směrem dolů, konkrétně z -2,6 % na -2,9 %, vyjma aut pak z 0,0 % na -0,1 %.
  • Výkon bitcoinu v září 2023 byl jedním z nejsilnějších od roku 2012
    Navzdory poklesu rekordně vysokých úrokových sazeb ve Spojených státech, Evropě a Velké Británii byl Bitcoin v září relativně stabilní a přidal 4,7 %. Tímto tempem mince zaznamenala jeden z nejsilnějších výkonů od roku 2012 a 2016, kdy BTC vzrostl o 23,5 %, resp. 5,7 %.
  • Výkon české ekonomiky ve druhém čtvrtletí: Růst nic moc, inflace až moc
    Tuzemští statistici dnes zpřesnili odhad výkonu české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. Příliš nenadchnul. Ač totiž někteří experti vyhlíželi až desetiprocentní růst, realita je méně růžová. I když se jedná o stále nejvýraznější meziroční růst ekonomiky v celé české historii, skákat radostí z něj nelze. Vydatnému růstu totiž nahrává znatelně ponížená srovnávací základna loňského druhého čtvrtletí. Právě proto, že byla ponížená extrémně, čekal se extrémní růst – extrémnější, než jaký přinesla realita.
  • Výkon ekonomiky byl na konci roku slušný
    Česká ekonomika podle dnes zveřejněného předběžného odhadu ČSÚ rostla v posledním kvartále loňského roku mezičtvrtletním tempem o 0,9 %. To bylo jen nepatrně pod naší prognózou, která čekala růst o 1,2 %. Ve srovnání s konsensem trhu, který předpokládal růst pouze o 0,2 %, je však dnešní výsledek pozitivním překvapením. Interval jednotlivých odhadů byl v důsledku zvýšené nejistoty vysoký, když sahal od mezičtvrtletního poklesu o 0,9 % až po růst o 1,2 %.
  • Výkon HDP, 2Q 2020 - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Zpřesněné údaje o výkonu HDP za letošní druhé čtvrtletí potvrzují prudký pokles české ekonomiky, tempo meziročního poklesu bylo ale ve zpřesněných datech nepatrně zmírněno.
  • Výkonnost čínské ekonomiky je stále silná
    Mezinárodní měnový fond na konci července zveřejnil obsáhlou zprávu o stavu čínské ekonomiky. Klíčové tvrzení reportu zní následovně: Výkonnost čínské ekonomiky je stále velice silná.
  • Výkonnost globálních finančních trhů byla i přes pandemii fenomenální
    Pokud odhlédneme od pozitivních zpráv z konce roku ohledně vakcín proti koronaviru, fundamentální zprávy ovlivňující globální finanční trhy byly v loňském roce vesměs extrémně negativní. Měli bychom zmínit zejména následující:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank