Pátek 29. březen 2024 08:43
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Květnové výsledky reálné ekonomiky překonaly i nejbujnější odhady analytiků

07.07.2017 09:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po ranním výsledku německé průmyslové produkce v květnu (1,2 % m/m) vykázal nad očekávání vysoké tempo růstu i český průmysl (3,3 % m/m). Očištěný údaj o kalendářní vlivy meziročně přidal silných 10,7 %. Hlavním tahounem je stále vývoj produkce aut, ale k růstu průmyslu přispívá stále více dalších sektorů zpracovatelského průmyslu, což činí jeho růst robustnější.

Stavebnictví očištěné o kalendářní vlivy vzrostlo o 6,3 % y/y. Je to důsledek růstu pozemního stavitelství, když dynamika inženýrského stavebnictví byla v květnu dále negativní. To tak stále trpí nedostatkem vládních infrastrukturních investic a slabým čerpáním EU fondů. Náš výhled ovšem ukazuje, že tato část stavebnictví by měla ke konci roku přidat.

Tempo maloobchodní tržeb také vykázalo solidní výsledek, když vzrostlo o 1,2 % m/m. Očistěný ukazatel o kalendářní vlivy dosáhl hodnoty 6,9 % y/y. Nejvyšší dynamiky dosáhly tržby za nepotravinářské zboží. Poklesly naopak výdaje na potraviny. Dokazuje to podle nás ochotu domácností utrácet i za zbytné zboží. Trh práce domácnostem poskytuje dostatek zdrojů a jejich spotřebu neomezují ani očekávání budoucího vývoje. I nadále tak podle nás jediným faktorem, který spotřebu domácností může omezit, je rostoucí inflace. Ta totiž bude z příjmů domácností ukrajovat ještě o něco více.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kvartálny report Bank of England
    Dnešnou kľúčovou udalosťou by mal byť kvar...
  • Kvete nám pšenka s potenciálem až 10.000 USD, podívejte se jak!
    Při zběžném prohlédnutí aktuálního denního grafu kontraktu CBOT pšenice si snad každý i začínající obchodník všimne technické formace svícového grafu známé jako Hammer. Tato formace nám ukazuje možnost ukončení růstu kurzu ceny a možný začátek korekce. Pro ukázku jsme zvýraznili podobné situace, které má již trh za sebou. Supportní linie a aktuální hodnota nám nabízejí potenciální příležitost až 15.000 USD/1 lot.
  • Květen na trzích v kostce: Dařilo se akciím i americkému dolaru, trpěly naopak drahé kovy
    Trhy mají za sebou zajímavý měsíc, který přinesl změnu náhledu na další vývoj úrokových sazeb v USA. Z pohledu fundamentů však nedošlo ve velkých ekonomikách k výrazným změnám. Dále pokračuje anemické oživení podporované masivním kvantitativním uvolňováním v Evropě i Japonsku.
  • Květen nebyl pro akcie v Praze a Evropě příznivý
    Sell in May and go away. Tolik jedna z klasických investorských pouček.
  • Květen – postupný návrat do normálu
    Celkový objem aktiv bankovního sektoru zpomalil v květnu své tempo růstu na 0,6 % meziměsíčně. Stejně jako v předchozím měsíci došlo k nárůstu dluhových cenných papírů v držení bank, i když v mnohem menší míře +43 mld. Kč, a zvýšily se i vklady a úvěry u centrálních bank. Také úvěry a ostatní pohledávky za klienty po dubnovém propadu opět mírně vzrostly, a to o 0,1 %.
  • Květen přinesl další zpomalení inflace
    Růst spotřebitelských cen v květnu dále přibrzdil, když meziroční inflace ztratila tři desetiny procentního bodu a dosáhla 2,9 %. Po šesti měsících se tak vrátila do tolerančního pásma inflačního cíle ČNB. Oproti dubnu se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 %. Květnová inflace byla mírně vyšší oproti našim očekáváním i konsenzu trhu. Ke zpomalení meziročního cenového růstu došlo u potravin a nealkoholických nápojů, méně rostly i ceny oděvů a vodného a stočného, kde se částečně projevilo snížení DPH z 15 na 10 procent. V květnu se pak ještě více prohloubil pokles cen pohonných hmot, které jsou oproti úrovni před rokem nižší o více než pětinu. Na druhé straně zrychlil růst cen alkoholických nápojů a tabáku.
  • Květen – úvěrový trh v rozkvětu
    Celková suma aktiv bankovního sektoru v průběhu května mírně poklesla o 0,1 % (-11,2 mld. Kč) a k poslednímu dni měsíce dosahovala hodnoty 9 017,4 mld. Kč. Za prvním poklesem od počátku roku stojí snížení objemu poskytnutých úvěrů jak na mezibankovním trhu (-0,5 % meziměsíčně), tak klientům bank (-1,3 % meziměsíčně). Také položka dluhových cenných papírů v držení bank zpomalila své tempo růstu na 0,6 % meziměsíčně. V porovnání s koncem května 2020 je bilanční suma vyšší o 3,4 %.
  • Květnová důvěra v ekonomiku
    „V květnovém snížení důvěry spotřebitelů se pravděpodobně projevilo oznámení vládního konsolidačního balíčku, které se promítne do rodinných rozpočtů. Navzdory lepšímu hodnocení aktuální finanční situace přetrvávají obavy v delším horizontu. Spotřebitelé tak zvažují větší či zbytné výdaje, což potvrzuje i chování našich zákazníků, kteří si v menší míře berou úvěry na zbytné zboží.”
  • Květnová inflace byla vyšší, než odhadovala ČNB
    Květnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v prognóze. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Důvodem rozdílu byla vyšší než očekávaná jádrová inflace, která je očištěná o sezónní vlivy, změny regulovaných cen, daňové úpravy a jiná administrativní opatření. Naopak propad cen pohonných hmot byl proti odhadům ČNB výraznější. Meziroční inflace v květnu podle dnešních údajů Českého statistického úřadu klesla na 2,9 procenta.
  • Květnová průmyslová produkce zaznamenala zlepšení, výhled je však stále nejistý
    Podle dnes zveřejněných dat ČSÚ vzrostla průmyslová produkce v květnu meziměsíčně o 13,8 %, v meziročním vyjádření však i nadále klesala, a to o výrazných 25,7 %. To bylo zhruba v souladu s naší prognózou, zatímco trh počítal s mírně lepším výsledkem. Za oživením produkce průmyslu stálo především uvolnění protikoronavirových opatření. K tomu v květnu došlo jak v tuzemské ekonomice, tak i v ekonomikách našich obchodních partnerů. Fyzické překážky podnikání tak sice padly, to co však průmyslové podniky stále postrádají je poptávka. Slabá poptávka souvisí především s nejistým vývojem ekonomiky v druhé polovině roku. K oživení ekonomického růstu nejspíše dojde, zásadní otázkou je však v jakém rozsahu. Vývoj nových průmyslových zakázek prozatím moc optimistický není, když jejich hodnota poklesla v květnu meziročně o 34,7 %. Takto výrazným tempem klesaly jak zakázky z tuzemska, tak i ze zahraničí. Nejvíce přitom propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Ten je přitom v česku významným zdrojem přidané hodnoty a zaměstnanosti. Jde zejména o to, že automobily představují luxusní statek, po kterých v době ekonomické recese poptávka logicky klesá.
  • Květnové zvýšení sazeb ECB nejisté po komentářích Lanea
    Lane, hlavní ekonom ECB, dává nad květnovým rozhodnutím otazník a poukazuje na to, že bude záviset na inflačních datech, včetně těch základních. S ohledem na to Lane zdůrazňuje, že proto ECB nedává pokyny pro příští zasedání a vše závisí na datech a jejich výhledu. Na druhou stranu říká, že pokud budou data fungovat jako v projekcích, květen by měl přinést růst. Není však jasné jaké. Na druhé straně trh v současné době oceňuje, že by se mělo jednat o menší zvýšení nebo o 25 bps.
  • Květnový Broker Consulting Index podílových fondů: Květnovými vítězi jsou komoditní a akciové fondy, ostatní fondy po krátkodobém růstu opět ztratily
    Broker Consulting Index podílových fondů v měsíci květnu již nepřinesl tak příznivé výsledky u všech sledovaných fondů, jak tomu bylo v dubnu. Posílily pouze akciové a komoditní fondy, kterým se daří už od začátku tohoto roku. Komoditní fondy jsou také jednoznačným vítězem měsíce, za který si připsaly 2,60 %. Naopak nemovitostní, dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu zaznamenaly v květnu zápornou nulu.
  • Květnový maloobchod včera nepřesvědčil
    Český spotřebitel ani po šesti kvartálech reálného poklesu spotřeby nehlásí nijak zásadní obrat k lepšímu. V květnu maloobchodní tržby sice lehce vzrostly (o 0,5 % meziměsíčně), ale to po poměrně výrazném dubnovém poklesu bylo spíše zklamáním. Meziročně tak maloobchodní tržby pokračují v reálném poklesu přes 6 % a zdá se, že ve druhém kvartále 2023 se český spotřebitel ještě z “úsporného módu” neprobral. Tomu ostatně odpovídá ne zrovna pozitivní vývoj spotřebitelské nálady.
  • Květnový růst cen zrychlí na obou březích Atlantiku
    Dolar na trhu s eurem během posledního obchodního dne oslabil až na dnešní ranní úroveň 1,1280 EUR/USD. Americké měně neprospěly horší makroekonomické údaje o průmyslu a především velmi holubičí výstup ze zasedání Fedu. Američtí centrální bankéři v souladu s očekáváním ponechali sazby beze změn, posunul se však názor jednotlivých členů FOMC na trajektorii měnové politiky. Především v reakci na velké zklamání z posledních údajů z trhu práce (jen 38 tis. nových pracovních míst v květnu) vzrostl počet centrálních bankéřů, kteří očekávají pouze jedno letošní zvýšení sazeb. Zatímco na minulém zasedání měl tento názor jenom jeden člen FOMC, nyní už jich bylo šest. Pohled Fedu se tak přiblížil k očekávání SG, že letos dojde ke zvýšení sazeb pouze jednou, a to v prosinci.
  • K více než procentnímu růstu pomohl pražské burze ČEZ a Erste
    Pražská burza vstoupila do nového týdne růstem. Index PX dnes posílil o 1,12 procenta na 820,31 bodu. Nahoru ho táhl především růst ceny akcií společnosti ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z údajů na burzovním webu.
  • Kvůli dnešnímu státnímu svátku v USA bude tržní aktivita v Evropě na nízké úrovni
    Globální akciové trhy o víkendu vzrostly, když Fed ponechal úrokovou sazbu beze změny na 5,25 % a poté naznačil potenciální zvýšení sazeb koncem roku. Dvojí postoj se zdá být verbální intervencí, která naznačuje možnost drastičtějších opatření, která by zabránila kolapsu trhu nebo neodůvodněnému růstu.
  • Kvůli inflaci a zdražování energií už investuje více než polovina Čechů. Čtvrtina lidí ale raději drží peníze pod polštářem
    Podíl Čechů, podle kterých je nejlepší držet peníze v hotovosti, vzrostl za poslední rok navzdory vysoké inflaci o více než třetinu na 13 procent. Dalších 12 % lidí preferuje ukládání peněz na běžných účtech. Za rok tak při současné úrovni inflace přijdou o více než desetinu hodnoty svých financí. Vyplývá to z průzkumu Generali Lví podíl, který dnes představila společnost Generali Investments. Přes 61 % lidí do 26 let naopak své úspory investuje. Stále oblíbenější jsou pak mezi mladými kryptoměny, které však přináší i řadu rizik.
  • Kvůli inflaci se Češi obávají o finanční situaci sebe i svých dětí. Tři čtvrtiny se obávají, že v důchodu s penězi nevyjdou
    Strach z vysoké inflace Čechy neopustil ani po roce. Podíl Čechů, kteří se kvůli ní bojí o finanční situaci sebe i svých dětí, vzrostl na tři čtvrtiny. Téměř polovina z nich spoří svým dětem na bydlení, dalších 28 % odkládá peníze pro své děti na vzdělávání. Vyplývá to z průzkumu Generali Lví podíl, který představila společnost Generali Investments. Téměř tři čtvrtiny lidí se kvůli ekonomické situaci v roce 2022 také obávají, zda budou mít dostatek peněz v důchodu.
  • Kvůli obavám o dodávky a omezenému dopadu omikronu roste cena ropy
    V pondělí vzrostly ceny ropy, futures na ropu Brent dosáhly nejvyšší ceny za poslední 3 roky. Ropa si připsala 40 centů a dosáhla hodnoty 86,46 USD za barel. Maxima se ropa Brent dotkla v říjnu 2018 kdy byla její hodnota 86,71 USD za barel.
  • Kvůli obavám vystoupala ropa z dvoutýdenního minima
    Nejaktuálnější sankce Evropské unie vůči palivu z Ruska by mohly vést ke zhoršení napjatosti trhu, kterou se USA snaží zmírnit dodatečným prodejem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova