Úterý 19. březen 2024 07:07
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Volatility report: VIX krátce nad 15b. Ani tenotkrát se ale na vyšších úrovních dlouho neudržel

30.06.2017 10:34  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Máme za sebou docela zajímavý týden, který sice nepřinesl žádné významné makro, i tak ale citelně promluvil do dění na finančních trzích. Za pozornost stála hlavně jeho první polovina a četné komentáře předních centrálních bankéřů v čele s šéfem ECB Draghim, kteří se podle názoru trhu začínají pozvolna připravovat na zvyšování úrokových sazeb.

Přestože nesouhlasíme s názorem, že by centrální bankéři řekli v tomto týdnu na fóru v Portugalsku něco zásadně nového, je zcela zjevné, že se trhy po jejich vystoupení na růst sazeb připravují, když začaly růst dluhopisové výnosy na většině dluhopisových trhů. Jen v Německu například tento týden vystoupaly výnosy z desetiletých dluhopisů z 0,25 % na 0,45 %, zatímco v USA se vracíme zpět na 2,30 % a postupné zvyšování sazeb nenechalo klidnými ani obchodníky na akciových trzích, kde jsme včera byli svědky mírné korekce. Ta se ale týkala více Evropy, když ve Spojených státech navzdory včerejšímu pádů zůstává S&P 500 i nadále nad hranic 2 400 dolarů.

Mírný růst averze k riziku ale zanechal viditelnou stopu také na volatilitě, i když opět především na spotu, kde se v jednu chvíli VIX pohyboval nad 15b. hranicí.

Na futures trhu byl ale v případě červencového kontraktu včerejší spike o něco menší, když jsme se nepřehoupli ani přes hranici 14b.

V obou případech ale korekce velmi rychle odezněla, což dokonale zapadá do chování volatility v posledních několika měsících, kdy byl jakýkoli náznak problémů a růst volatility okamžitě zažehnán hladovými obchodníky, čekajícími na příležitost k jejímu opětovného shortování. Obchodníkům, kteří VIX včera dokázali prodat gratulujeme ke snadným a rychlým penězům. Časové okno, ve kterém byl tento obchod atraktivní totiž nebylo vůbec velké.

Podobné technické korekce jsou podle nás i nadále pravděpodobně tím jediným, co můžeme od volatility do budoucna očekávat. Z prodeje volatility se stal velmi oblíbená strategie a nemůžeme to mít obchodníkům na aktuálním trhu za zlé. Doporučuje ale i nadále maximální obezřetnost protože den, kdy se dočkáme skutečně výrazné korekce dříve či později přijde a obchodníci shortující volatilitu s neúměrně vysokými pozicemi mohou následně čelit vysokým ztrátám.

Co se příštího týdne týká, náš výhled se ani tentokrát nijak nemění. Přestože věříme, že budou short-VIX pozice na současných cenách i příští týden ziskové, považujeme zisk za příliš malý a neúměrný riziku, kterému se na současných nízkých úrovních volatility obchodníci vystavují. Kloníme se tedy i nadále spíše ke konzervativní strategii a čekání na shortování podobné korekce, jaké jsme byli svědky například právě v tomto týdnu.

Máte-li k VIXu nebo výše zmíněné strategii jakékoli dotazy, kontaktuje pro více informací naše obchodní oddělení na tel: +420 226 259 990

Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Volatility report: Technická korekce na trzích poslala spotovou volatilitu zpět nad 16b.
    Jsme zpět s dalším volatility reportem a na úvod se jen v rychlosti vrátíme k reportu z minulého pátku. V tom jsme nap...
  • Volatility report: Technické korekce na současném trhu zatím nemají šanci
    Obchodníci s volatiltou si konečně po delší době mohli užít docela zajímavý týden, když se, zejména těm agresivnějším, otevřelo krátké okno k poměrně zajímavé příležitosti. Na trhy totiž začátkem týdne zavítala korekce, která přišla tak trochu jako blesk z čistého nebe. Ta po delší době přispěla také ke zvýšení volatility, která se na spotu dostala až na nejvyšší úrovně od amerických prezidentských voleb. Příležitost však byla jen velmi krátká, jelikož korekce neměla dlouhého trvání a v den kdy začala zároveň také skončila. Tak jako v minulosti již několikrát, i tentokrát ji tedy obchodníci využili především šanci k rychlým nákupům akcií ve slevě.
  • Volatility report: Trhy se v srpnu (na)učily žít se Severní Koreou
    Korekce na amerických akciích z poloviny srpna se po tomto týdnu zdá být minulostí. I začátek týdne na trhy přinesl ne...
  • Volatility report: Trump efekt poslal VIX zpět nad 15b.
    Máme za sebou z hlediska volatility další velmi živý a zajímavý týden. Do jeho poloviny šlo vše téměř dokonale podle plánu a také podle našeho výhledu z minulého pátku. Včera se však do celé situace znovu vložil Bílý dům a „oheň“ je rázem znovu na střeše. Pro konzervativní obchodníky shortující volatilitu na korekcích jenom dobře. Agresivní obchodníci, kteří ji shortují volatilitu dlouhodobě si na likvidaci ztrát z minulého týdne budou muset ještě nějakou dobu počkat.
  • Volatility report: Včerejší korekce s VIXem pohnula jen málo, trhy zůstávají v absolutním klidu
    Včerejší seance přinesla na akciové trhy závan nervozity, který byl vidět jak na vývoji indexů v USA, tak hlavně na in...
  • Volatility report: VIX dál pozvolna klesá. K úrovním z minulého roku se ale jen tak rychle dostat nemusí
    Po divokém začátku tohoto měsíce se situace na akciových trzích přeci jen zdá se začíná pomalu a opatrně vracet do normálu. Akciové indexy za sebou mají úspěšný týden během kterého se dokázaly dostat do zelených čísel. Někde (v Evropě) je sice korekce ztrát výrazně pozvolnější než jinde (v USA), úroveň rizikových přirážek ale klesá a buy the dip mentalita z minulého roku se začíná znovu projevovat. Americký S&P 500 je sice stále hluboko pod úrovněmi z konce ledna, i tak ale dokázal zlikvidovat přibližně polovinu ztrát, které v únoru nabral. DAX je na tom hůře, ale i v jeho případě se situace začíná zlepšovat.
  • Volatility report: VIX je nejvýše od poloviny roku. Pomáhá růst výnosů, ale i nervozita před volbami
    Obchodníci na volatilitě se poslední dobou nenudí a tento týden rozhodně není výjimkou. Na akciové trhy zavítala další korekce, která je zatím největší od červnového výprodeje. Americký index S&P500 od minulého týdne ztratil téměř tři procenta a propadl se až pod hranici 2 100 dolarů, kde se naposledy pohyboval letos v červenci. Na vině ani tentokrát nejsou žádné zásadní fundamenty, jako spíše kombinace několika faktorů, která dostala indexy pod tlak. Už dříve jsme informovali o tom, že se v minulých týdnech pomalu ale jistě začal propadat objem long pozic velkých spekulantů na S&P500. Přidáme-li k této skutečnosti i růst dluhopisových výnosů a také blížící se prezidentské volby, asi není divu, že se indexy, které několik měsíců nebyly schopny růst, dostaly pod prodejní tlak.
  • Volatility report: VIX je znovu nízko a akciové trhy neví kudy kam. Do příštího týdne je na místě obezřetnost
    Obchodování na finančních trzích se tento týden neslo podle očekávání ve velmi klidném režimu. Americký akciový index ...
  • Volatility report: VIX je zpět na 12b. Medvědům ke větší korekci stále chybí argumenty
    Volatilita je občas velmi nebezpečná hračka, ale letos si ji prostě nemůžeme vynachválit. VIX zatím dělá přesně to, co od něj potřebujeme a tento týden to pouze potvrzuje. V našem minulém volatility reportu, jsme zdůrazňovali, že považujme korekci za spíše technickou záležitost a náš výhled se skutečně potvrdil. Možná dokonce ještě rychleji než jsme sami očekávali. Trochu jsme se totiž minulý týden obávali, že bychom se mohli na VIXu podívat ještě o něco výše před tím, než se situace na trzích znovu uklidní. To se však nestalo. Obchodníci již větší korekci nepřipustili a po středečním zasedání Fedu se situace na trzích velmi rychle normalizovala, díky čemuž se americký akciový index S&P500 mohl vrátit zpět na dosah historického maxima.
  • Volatility report: VIX klesl na své efektivní dno. Trhy by před sebou měly mít dva velmi klidné týdny
    Máme za všechny důležité fundamenty letošního roku a nezbývá než konstatovat, že žádná zpráva z poslední doby nebyla dostatečně špatná na to, aby zlomila vůli obchodníků nakupovat akcie a ostatní riziková aktiva. Poslední dva týdny přitom nebyly výjimkou. Italské referendu, zasedání ECB a zasedání Fedu důvěru v růst na akciovém trhnu ani v nejmenším nepodlomily a indexy v Evropě i v USA dál postupně navyšují svá již tak vysoká ocenění. Pozoruhodná je hlavně Amerika, kde se Dow Jones přiblížil ke hranici 20 tis. bodů, díky čemuž vystoupal od začátku minulého měsíce o neuvěřitelných 10 %. S&P500 s přehoupl přes hranici 2 200 dolarů a v cestě na vyšší úrovně mu nyní stojí pouze jeho mírná překoupenost, která ale ještě není extrémní a která se dá po několikaměsíčním bočním trendu stále docela tolerovat.
  • Volatility report: VIX kvůli brexitu krátce až nad 27b. Situace se ale rychle uklidňuje
    Britské referendum je za námi. Britové se v něm vyslovili pro vystoupení země z Evropské unie a trhy se dnes ráno z této skutečnosti pokoušejí vzpamatovat. Reakce na všech finančních aktivech je abnormální a pohyby jsou umocněny nejen samotným výsledkem referenda, ale také skutečností, že se konsenzus od minulého týdne postupně velmi výrazně přikláněl k názoru, že země nakonec z Evropské unie nevystoupí. Ještě včera, kdy byl publikován poslední průzkum veřejného mínění, tak šance na brexit dosahovaly pouze 25 %, což je v ostrém kontrastu s minulým týdnem, kdy převyšovaly 42 %. Trh je tedy překvapen a padá z mnohem větší výšky, což vždy více bolí. Korekci samozřejmě pozorujeme nejen na evropských akciových indexech, ale i v USA, kde S&P500 prolomil support na úrovni květnového minima a dostal se krátce až pod hranici 2 000 dolarů.
  • Volatility report: VIX na absolutním dně. Vyplatí se jej po delší době znovu nakupovat?
    Máme za sebou velmi rušný týden, který byl skvělou příležitostí zejména pro obchodníky sportující volatilitu. První kolo francouzských prezidentských voleb dopadlo přesně v souladu s předvolebními průzkumy a i když nás stále čeká kolo druhé, na trzích byla už začátkem týdne cítit obrovská úleva. Průzkumy totiž tentokrát vyšly téměř na procentní bod přesně, což zvyšuje pravděpodobnost, že se výrazně neodchýlí ani v druhém kole, které by měl s více než 60 % vyhrát Emmanuel Macron. Ten je přitom, alespoň z krátkodobého hlediska, nejlepším možným kandidátem pro zachování statu quo a tedy i pro zachování stability na finančnících trzích a na euru.
  • Volatility report: VIX navzdory všeobecnému optimismu začíná mírně růst. Může za to strach z korekce?
    Rok 2018 je zatím pro investory na akciovém trhu mimořádně úspěšný. Indexy po celém světě pokračují v intenzivním růstu, což dvojnásob platí pro indexy v USA, kterým navíc do určité míry pomáhá také slábnoucí americký dolar. Americký index S&P500 díky tomu letos téměř denně navyšuje svá historická maxima a jen během ledna už vystoupal o více než 6 %. Po více než 20% růstu z minulého roku je tak jeho vstup do nového roku vskutku impozantní.
  • Volatility report: VIX není ani levný, ani drahý. Technická korekce na S&P500 může i v příštím týdnu pokračovat
    Nastal čas podívat se po týdnu znovu na novinky ze světa volatility. Začneme jako již tradičně shrnutím tohoto týdne, ...
  • Volatility report: VIX nepřekvapil a zůstává na samotném dně. Příští týden už by ale mohl být zajímavější
    V našem minulém volatility reportu jsme se přikláněli k názoru, že je docela pravděpodobné, že se tento týden na finančních trzích situace příliš nezmění. Už dopředu bylo známo, že bude fundamentů málo a šance na korekci tak byla relativně nízká. Tento týden náš výhled potvrdil. Trhy zůstávají i nadále v absolutním klidu a pokud jde o americké indexy, ty dokonce pokračují v navyšování historického maxima. S&P 500 se již přehoupl přes hranici 2 400 dolarů a jen za letošní půl rok už za sebou má růst o 8,5 %.
  • Volatility report: VIX pevně ukotven v okolí 12b. Důvody ke korekci na akciovém trhu stále chybí
    Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.
  • Volatility report: VIX po delší době znovu ožil. Jeho růst ale zatím nikoho příliš neděsí
    Po dlouhých měsících čekání jsme se konečně dočkali růstu volatility. Ta nerostla nijak dramaticky, ale dostatečně na to, aby VIXu pomohla na nejvyšší úrovně od amerických prezidentských voleb. S&P 500 přitom zůstává relativně v klidu a z jeho vývoje z polosedících několika dnů bychom si téměř žádného růstu nervozity nevšimli, když dál pokračuje v bočním (lehce klesajícím) trendu na dosah historického maxima.
  • Volatility report: VIX se vrátil zpět pod 10b. Trh začíná rizika možná znovu trochu podceňovat
    Konec týdne se nám pomalu blíží, což znamená, že nastal čas pro nový volatility report. Máme za sebou na akciových trz...
  • Volatility report: VIXu se navzdory lepšící se situaci na indexech na nižší úrovně stále příliš nechce
    Americký index S&P 500 vystoupil z trojúhelníkové formace, kterou vytvořil sérií dvou vyšších high a dvou nižších low po silném únorovém výprodeji. Vystoupení z tohoto trojúhelníku ale nakonec nebylo ani tak velkým třeskem jako spíše nesmělým vykouknutím, které muselo stejně přijít kvůli skutečnosti, že se v tomto týdnu trojúhelník definitivně uzavřel.
  • Volatility report: VIXu se níže příliš nechce, trh se stále obává další vlny výprodejů
    Po únorovém výplachu a následné korekci ztrát ze začátku měsíce akciové indexy v tomto týdnu zatím hledají jednoznačný směr. Fundamenty které by jej udaly zatím chybí a tak to jediné co máme je technická situace a trochu nervózní vytváření nižšího low, které zatím nahrává spíše medvědům. Ti se mohou částečně opírat také o fundament, v podobě rostoucích dluhopisových výnosů které se v případě 10yr splatností v USA dál nebezpečně přibližují k 3% hranici a jejichž další růst může být alespoň dočasným katalyzátorem dalších výprodejů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader