Čtvrtek 28. březen 2024 12:54
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rozbřesk: ČNB nemusí nikam pospíchat

05.06.2017 09:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V pátek statistický úřad potvrdil, že česká ekonomika byla v úvodu roku ve velmi dobré kondici. HDP i po zpřesnění skutečně vzrostl o téměř tři procenta a zasloužila se o to spotřeba domácností spolu s exportem na jedné straně a zpracovatelský především automobilový průmysl na straně druhé. Dokonce se zablýskalo na lepší časy u investic a to jak soukromých, tak i veřejných. Výsledky dopadly nad očekávání dobře i z pohledu centrální banky, která byla podobně jako my méně optimistická, pokud jde o první čtvrtletí roku.

Tento týden nás čeká další velká várka dat z české ekonomiky, která na první pohledu už nebude vypadat až tak pozitivně. Dubnová čísla totiž ovlivnil výrazně nižší počet pracovních dnů, a tak výsledky průmyslu i zahraničního obchodu budou vypadat o to hůře. Když ovšem na rozdíl od titulků vezmeme v úvahu podrobnější očištěná data, uvidíme, že se tohoto až tak moc na dosavadním pozitivním trendu nezměnilo. A výraznější změnu nečekáme ani v případě inflace, která v květnu zřejmě jen lehce poskočila nad cílovou hodnotu centrální banky. Tím podstatnějším ovšem bude fakt, že se zřejmě rozšíří mezera mezi realitou a tím, co předpokládala ČNB. A to ne rozhodně zanedbatelně. Celková i měnová politická inflace by totiž mohly za plány banky zaostat až o půl procentního bodu. Když k tomu připočteme možnost, že se s postupem času vyčerpávají dočasné proinflační vlivy – potravinami počínaje, přes PHM a EET konče – nemusí být ČNB ve svém počínaní na podzim až tak rázná, jak naznačovaly komentáře některých členů bankovní rady. A to tím spíše, že práci ve směru zpřísnění měnových podmínek za ČNB nyní dělá kurz koruny, a už vůbec, že ECB nebude rozhodně spěchat s návratem k normální (konvenční) politice.

Nakonec od zasedání ECB, které bude asi ústřední událostí tohoto týdne, vlastně ani nic moc neočekáváme. Vyjádří nepochybně spokojenost s ekonomickým vývojem v eurozóně, pochválí se za svůj příspěvek k pozitivnímu trendu euro-ekonomiky a zřejmě jen kosmeticky upraví svou rétoriku? A vlna nových eur hned tak bondový trh zaplavovat nepřestane.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si pátek užívala v blízkosti post exitového maxima a při nízké volatilitě nakonec zakotvila jen těsně nad 26,3 EUR/CZK. Oproti březnu je zhruba o 2,6 % silnější, což může být pro některé hráče sázející na rychlé posílení docela solidní příležitostí pro zinkasování zisku a odchod zpět domů. V dalším dobývání nových maxim může koruně navíc bránit rozběhlá dividendová sezóna, která může být s ohledem na výši zadrženého profitu v podnicích pod zahraniční kontrolou letos docela rekordní. Pro kurz koruny bude tento týden významné především to, jak moc nezmění ECB svoji rétoriku ve čtvrtek a v pátek pak tuzemská inflace, která by mohla ČNB trochu zabrzdit v úvahách o zvyšování úrokových sazeb. Nakonec ECB a česká inflace nemusí být podstatná jen pro korunu, ale pro české dluhopisy, jejichž výnosy se v posledních dnech pohybují jen minimálně.

Zahraniční forex

Zdá se, že eurodolar pomalu začíná vstřebávat nepovedený výsledek dat z trhu práce a pozornost se přesouvá na další události. Odpoledne to bude index podnikatelské nálady v amerických službách a v průběhu týdne pak především zasedání ECB. To bude důležité pro řadu dalších měn včetně např. britské libry. Ta přitom zůstává pod tlakem předvolební nejistoty.

Ropa

Cena Brentu se sice v pátek ocitla znovu pod 50 USD/barel, nicméně na počátku týdne se dostává nad tuto hranici v důsledku přerušení diplomatických a obchodních vazeb s Katarem ze strany Saúdské Arábie a jejích dalších spojenců v regionu (Bahrajn, SAE). Důvodem je dle agenturních zpráv obvinění Kataru z podpory terorismu.

Uvidíme, jak se bude roztržka nadále vyvíjet, avšak Katar je významným producentem a exportérem ropy. Čerstvá dohoda OPECu jej zavazuje k těžbě cca 600 tisíc barelů ropy denně, což země, jak se zdá, víceméně dodržuje. Situace tak představuje zřejmé pozitivní riziko pro ceny ropy. Potenciál pro jejich růst by však měl - pokud se situace dále nevyhrotí a neohrozí produkci ropy v Saúdské Arábii a SAE - vzhledem k celkové situaci na trhu zůstat omezený.

Kromě ropy je Katar klíčovým vývozcem LNG (zkapalněného zemního plynu), jenž míří primárně k asijským spotřebitelům.

Autor: Jan Bureš & Petr Dufek, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: ČNB drží sazby na 7 %, dále intervenuje a prognózuje EUR/CZK pod 26,00
    Česká centrální banka se na svém srpnovém zasedání rozhodla ponechat sazby beze změny na 7 %. Stalo se tak nehledě na to, že prognóza ČNB vidí inflaci vysoko nad cílem jak v letošním, tak i v příštím roce.
  • Rozbřesk: ČNB chce letos určitě začít se zvyšováním sazeb. Koruna v reakci posiluje
    Ještě než se dostaneme k hlavní včerejší události, a sice k zasedání bankovní rady ČNB, tak alespoň pár slov o maloobchodu za březen. Oproti únoru se reálné tržby obchodníků mírně snížily, nicméně meziročně se díky nízkému srovnávacímu základu zvýšily o 5 %. Bez očištění o kalendářní vlivy o 6,6 %, při zahrnutí motoristického segmentu dokonce o 13 % atp. Je to jen malá ukázka toho, jak budou vypadat čísla z ekonomiky poté, kdy do hry vstoupí první loňský lockdown, který ovlivnil úroveň nejenom maloobchodu, ale i velké části služeb a průmyslu, jak ostatně uvidíme už dnes dopoledne. Proto bude nějaký čas lepší zaměřit se na meziměsíční data, která o vývoji v každém odvětví napoví více než srovnání s loňským kovidovým základem.
  • Rozbřesk: ČNB kvůli brexitu a slabému Německu nedostane šanci zvýšit sazby
    Tento týden nás čekají zasedání centrálních bank v Chile, Nigérii, Keni, Egyptě, Jižní Africe, Mexiku, na Novém Zélandu, v Maďarsku a v neposlední řadě také v Česku. ČNB podle nás ponechá sazby beze změny. Na jednu stranu vysoká inflace (zejména ta jádrová) a čísla z trhu práce ukazují na potřebu dalšího růstu domácích sazeb. Problém ovšem je, že ochlazení v německé ekonomice začíná být vidět již také u nás doma - konkrétně v lednovém průmyslu. Náš nowcast tak ukazuje na citelné zpomalení hospodářského růstu z 1 % mezikvartálně na 0,2 % (po sezónním očištění).
  • Rozbřesk: ČNB mimořádně zasahuje, ropa pod 30 USD/barel
    Bankovní rada ČNB na včerejším mimořádném zasedání snížila úrokové sazby o půl procentního bodu. Umazala tak nejenom překvapivé únorové navýšení repo sazby, ale dokonce ji vrátila na úroveň před loňským květnem. Vzhledem k tomu, že tento krok udělala zcela mimo svůj harmonogram a navíc i v době korunového výprodeje, je evidentní, že ČNB odstavila kurz na druhou kolej, byť sám o sobě uvolňuje měnové podmínky, a navíc je připravena dál jednat.
  • Rozbřesk: ČNB míní, koronavirus mění a brexit se dál komplikuje
    Bankovní rada na svém posledním letošním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Nebylo to vlastně žádné překvapení a mnohem více se očekávalo, jaký komentář bude poslední zasedání následovat. Jak se zdá, ČNB byla poměrně překvapena pozitivním vývojem ekonomiky ve třetím kvartále, ať už šlo o rychlý růst HDP, nižší než očekávanou nezaměstnanost nebo opětovné zrychlení mezd. Zároveň si však všimla zastaveného růstu spotřeby vlády a rychlého propadu soukromých investic.
  • Rozbřesk: ČNB může i nemusí a nejspíše ještě neřekla své poslední slovo
    Už za 12 dnů proběhne další zasedání bankovní rady České centrální banky. Už příští středu si ČNB opět naordinuje týden mlčení a trh bude spekulovat, zda v bankovní radě převáží hlas pro zvýšení úrokových sazeb dříve, než naznačovala poslední prognóza. S každým dalším číslem z tuzemské ekonomiky je stále více jasné, že čas k tomuto kroku dozrál, je jen otázkou, kdy se tak stane.
  • Rozbřesk: ČNB může zvýšit sazby o 75 bps
    Česká národní banka na posledním letošním zasedání nebude mít vůbec jednoduchý úkol. Od podzimní prognózy neuplynulo o moc více než měsíc a centrálním bankéřům se na stole opět kumulují pro-inflační rizika. Listopadová inflace nehledě na dočasně nižší DPH skončila více než procentní bod na listopadovou prognózou. Současně s tím rostly ve třetím kvartále rychleji HDP (o jeden procentní bod oproti prognóze) i mzdy (o jeden procentní bod oproti prognóze). A aby toho nebylo málo, koruna je naopak setrvale slabší, než odhaduje odborný tým ekonomů ČNB - přes poslední zisky je koruna vůči euru také zhruba o procentní bod slabší, než ukazuje listopadová prognóza centrální banky.
  • Rozbřesk: ČNB naznačila konec zvyšování sazeb
    ČNB na svém prvním letošním zasedání zvýšila úrokové sazby podle očekávání o 75 základních bodů. Hlavní úroková sazba – dvoutýdenní repo – se tak dostala na své dvacetileté maximum 4,50 %. Ale to zdaleka není jediná zpráva ze včerejšího jednání centrálních bankéřů. Stejně napjatě jako na samotné sazby se tentokrát čekalo i na novou prognózu, která měla naznačit, kam až je ČNB ochotna v současném cyklu utahování měnové politiky zajít.
  • Rozbřesk: ČNB nemá důvod otálet s ukončením intervencí
    Českou národní banku dnes čeká ostře sledované březnové zasedání. Je to poslední zasedání, na kterém bude platit “tvrdý? závazek ČNB setrvat v intervenčním režimu. Od začátku dubna pak bude moct centrální banka teoreticky kdykoliv intervenční režim vypnout, a to aniž by čekala na další řádné zasedání. K dlouhému vyčkávání a váhání přitom podle nás nebude mít moc důvodů.
  • Rozbřesk: ČNB nemá kam pospíchat
    ČNB může být s dosavadním vývojem ekonomiky spokojena. Naplnilo se její očekávání, ať už jde o inflaci nebo ekonomický růst, který se podle předběžného odhadu od prognózy centrální banky odchýlil jen o jednu desetinu procentního bodu. Zafungovaly i vyšší úrokové sazby, které spolu s přísnější regulatorikou omezily poptávku po hypotékách a zmírnily tak dřívější přetlak na realitním trhu.Situace se mění i na druhém přepjatém trhu, a sice tom pracovním. Nezaměstnanost sice už nemá kam klesat, na druhé straně už však přestala přibývat nová pracovní místa.
  • Rozbřesk: ČNB nevylučuje záporné sazby ani znovuzavedení kurzového závazku, korunu svými řešeními vylekala
    Určitě by stálo za to, podívat se na nejnovější čísla ze služeb, která ukazují, jak se restrikcemi, respektive s šířením koronaviru popasovala tato významná část ekonomiky. Jak hotely přišly za ani ne tři týdny o dvě třetiny tržeb, cestovní kanceláře nebo letecké společnosti o zhruba polovinu, restaurace o dvě pětiny atp. Stejně tak bychom našli i malou část služeb, kterým i v této době příjmy narůstaly. Šlo o právníky a účetní a vedle nich IT firmy, kterým práce v nouzovém stavu přibyla.
  • Rozbřesk: ČNB nic nebrání nasadit vyšší rychlost. Koruna na post-exitovém maximu
    ČNB zatím její prognóza vychází, minimálně u dvou nejsledovanějších ukazatelů, a sice u inflace a HDP. Do příštího letos už posledního zasedání bude mít bankovní rada k dispozici ještě podrobnosti o růstu ekonomiky ve třetím kvartále (zatím jde stále jen o oficiální bleskový odhad), bude vědět, o kolik vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu, a především už budou známa čísla o vývoji mezd, kterým ČNB přikládá rovněž velký význam. Pokud vše bude vycházet, jako doposud, podle nejnovější prognózy centrální banky a zejména, nebude-li nic měnit její výhled pro příští rok, nemusela by ČNB na listopadovém zasedání dělat se sazbami nic.
  • Rozbřesk: ČNB odstartovala nový cyklus. Silná koruna jí zatím vůbec nevadí
    ČNB se včera rozhodla učinit letošní rok zcela přelomovým, když po čtyřech měsících po ukončení kurzového závazku zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu. Naposledy tak učinila před více než devíti lety, v únoru 2008, sedm měsíců před začátkem recese. Aktuální krok ČNB vlastně docela transparentně avizovala, i když s ohledem na rychlé posílení koruny se mohlo zdát, že není kam spěchat. Včerejší rozhodnutí tedy mj. přineslo jasnou zprávu o tom, jak se centrální banka na aktuální vývoj kurzu koruny vlastně dívá.
  • Rozbřesk: ČNB opět pod tlakem pro-inflačních faktorů, ve hře je růst sazeb o 75 bps
    Vyšší listopadová inflace (6 %) je pro centrální banku bezesporu dalším argumentem pro rychlejší růst úrokových sazeb. Dynamika inflace dál zrychlovala přesto, že dočasně růst cen tlumilo odpuštění DPH na elektřinu a zemní plyn. Inflace je tak o více než procentní bod nad listopadovou prognózou centrální banky a do začátku příštího roku pravděpodobně vyskočí nad 7 %.A vyšší inflace není jediným pro-inflačním faktorem, který budou muset vzít centrální bankéři v potaz.
  • Rozbřesk: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál? Vedení Fedu připravuje veřejnost v USA na recesi
    Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila úrokové sazby, a to o 1,25procentního bodu na 7 %. To jsou nejvyšší úrovně od jara 1999. Argumentem pro včerejší krok byla výrazná kumulace pro-inflačních rizik vůči hlavnímu i alternativnímu scénáři jarní prognózy ČNB.
  • Rozbřesk: ČNB oslabila výhled na korunu
    Česká národní banka na pátečním setkání rozkryla záhadu toho, proč je koruna v jejich výhledu najednou o tolik slabší. ČNB teď očekává, že kurz v roce 2020 prakticky neposílí a v průměru se bude pohybovat okolo 25,40 EUR/CZK.
  • Rozbřesk: ČNB počítá s ještě silnější korunou
    ČNB pokračuje v tažení za vyššími (normálními) úrokovými sazbami, a proto včera bankovní rada v souladu s očekáváním trhu znovu zvýšila hlavní úrokovou sazbu centrální banky na 0,75 %. Tedy na úroveň, kde byla naposledy v roce 2012. Vzhledem k tomu, že se centrální bankéři na tento krok trh připravovali s dostatečným předstihem, nešlo o žádné překvapení. Ale ani tak nebyl včerejšek prostý jakýchkoliv novinek. Tou největší bylo asi opětovné zveřejňování prognózy devizového kurzu, který ČNB naposledy publikovala v roce 2013 ještě před zavedením kurzového závazku. Aktuálně z tohoto výhledu vyplývá, že centrální banka ve svých úvahách počítá s ještě silnější korunou, než je tomu nyní. Dokonce by se kurz koruny měl už ve druhém čtvrtletí nacházet pod hranicí 25 EUR/CZK a postupně posilovat na pro letošek závěrečných 24,60 EUR/CZK. To se české měně asi moc líbilo, protože ještě do večera posílila pod úroveň 25,20.
  • Rozbřesk: ČNB po devíti letech obnoví prodej výnosů z devizových rezerv, koruna však dál slábne
    Česká koruna včera nezažila nejlepší seanci - pokračující obavy o zdraví lokálního průmyslu (tím pádem sázky na nižší exporty) drží v defenzivě všechny středoevropské měny. Nijak nepomáhá také přetrvávající strach z globálních inflačních tlaků a relativně silný dolar. Koruna se proto včera dostala nad 25,60 EUR/CZK, kde naposledy déle pobývala v průběhu července.
  • Rozbřesk: ČNB po dlouhé době překvapila
    Už dlouho se nepodařilo ČNB tak otřást trhem jako včera, kdy překvapivě zvýšila své úrokové sazby. Ale popořadě. Nikdo na českém trhu s navýšením repo sazby nepočítal a vlastně ani komentáře samotných centrálních bankéřů nenaznačovaly, že se zrodila většina hlasujících pro další zpřísnění měnové politiky. Ranní čísla navíc ukázala, že kondice české ekonomiky není rozhodně nejlepší, neboť průmysl dál zůstává v útlumu a slabé zakázky, stejně jako už dříve i PMI naznačily, že lepší nebude situace ani v nejbližších měsících. Přesto se už tentokrát našla v bankovní radě těsná většina, která prosadila zvýšení sazeb ČNB v souladu s novou prognózou o čtvrt procentního bodu.
  • Rozbřesk: ČNB ponechala sazby i svůj jestřábí tón beze změny
    Aktuální skóre: 5:2 pro zachování sazeb. Bankovní rada se na svém letošním posledním zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Nepřekvapila tak trh a současně koruně nedala podnět k návratu k silnějším úrovním. Většina členů rady se přiklonila k postupu nastíněném poslední prognózou, která se až na mzdy prozatím naplňuje. Rizika stávající prognózy inflace proto ČNB aktuálně hodnotí jako nevýrazná a vyrovnaná. Nenaplňuje se prozatím alternativní či citlivostní scénář, který ČNB představila na minulém zasedání. Přesto dva členové rady chtěli reagovat na přehřívání ekonomiky a nepřikládali podle slov guvernéra takový význam výsledkům mezd za třetí kvartál.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster