Úterý 19. březen 2024 06:51
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: Výbornou kondici Německa nejspíše potvrdí PMI i Ifo

22.05.2017 09:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zatímco minulý týden jsme se teprve dozvěděli, v jaké kondici byla evropská ekonomika v prvním čtvrtletí, tento týden na trh přijde várka měkkých dat za květen v podobě indexů nákupních manažerů v Německu, Francii a odhad za celou eurozónu. Očekávání jsou sice nastavena zhruba na stejné úrovni jako v dubnu, avšak i to by znamenalo velmi silný výsledek. V podstatě ve všech uvedených případech totiž trhy předpokládají hodnoty nad hranicí 55, což znamená svižné pokračování konjunktury.

Lepší by mohly být i podnikatelské nálady ve Francii, nicméně ani tak nelze počítat s tím, že by francouzská ekonomika mohla v dohledném čase jakkoliv srovnat krok s tou německou. Ve stejný den tedy v úterý se vedle německého PMI dozvíme i výsledky sledovanějšího indexu Ifo. Ty by měly dopadnout opět lépe zejména díky subindexu očekávání a potvrdit tak, že německá ekonomika stále nabývá na síle. Zaslouží se o to nejspíše opět průmysl, díky němuž Německo posunuje své obchodní přebytky k novým historickým rekordům.

Z druhé strany Atlantiku mohou přijít zajímavé zprávy už ve středu, kdy bude zveřejněný zápis ze zasedání FOMC. Ten by totiž mohl naznačit, jak to Fed vlastně myslí se zeštíhlováním jeho bilance. Od americké centrální banky se totiž nejenom čeká další zvýšení úrokových sazeb už na červnovém zasedání, ale také zda bude pokračovat v reinvesticích bondových výnosů a splatných dluhopisů. Doposud Fed drží svoji bilanci stabilně na pětinásobku úrovně dosahované před pádem Lehman Brothers a dolary získané z bondů reinvestuje. Pokud se časem rozhodne alespoň omezit reinvestice výnosů (a následně i maturujících bondů) bude to samo o sobě znamenat docela citelné zpřísnění měnové politiky. Sice nebude mířit přímo na nejkratší úrokové sazby, ale o to více může pohnout delším koncem výnosové křivky nahoru. Dá se předpokládat, že Fed bude v tomto směru spíše opatrně našlapovat a jen postupně začne zkoušet, co trh bez velkých záchvěvů zkousne. Nakonec Fed nemá důvod nikam pospíchat. Ekonomika roste jen pozvolna a inflační tlaky zůstávají v podstatě utlumené.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna spolu s ostatními měnami v regionu v pátek mírně posílila a vrátila se zpět pod hranici 26,50 EUR/CZK. Slova centrálních bankéřů o zvyšování úrokových sazeb na ní zatím příliš stop nezanechala, protože toto téma nemusí být až tak horké, jak vypadá. Zvlášť když inflace zaostává za prognózou ČNB, a tak jasněji bude až po dalších inflačních číslech a zejména pak i po výsledcích mezd, které bychom se měli dozvědět už začátkem června. Rostoucí nedostatek zaměstnanců by se měl začít více odrážet právě ve mzdách, od nichž si vyšší inflaci slibuje i ČNB.

Dluhopisové výnosy po vzoru těch německých zamířily na konci uplynulého týdne alespoň na delším konci nahoru. Očekávaná příznivá data z evropské ekonomiky by výnosům mohla pomoci k udržení pozic, respektive k dalšímu mírnému nárůstu.

Zahraniční forex

Komunikace centrálních bankéřů zůstane hlavním tématem pro trh i tento týden, když zajímavá bude středa, kdy vystoupí prezident ECB Draghi a bude zveřejněn zápis z posledního jednání FOMC.

Dnes minimálně po ránu trh může hrát zajímavou spekulaci, že kancléřka Merkelová tlačí jako nástupce na prezidenta ECB jestřába a šéfa Bundesbanky Weidmanna.

Ropa

Hlavní událostí tohoto týdne je bezesporu zasedání OPECu. Cenu Brentu hned zpočátku týdne povzbuzují komentáře ze Saúdské Arábie. Ministr pro ropu al-Falih naznačil, že kromě prodloužení dohody na omezení produkce do března 2018 je ve hře i participace dalších producentů, tedy i výraznější omezení produkce. Cílem zůstává snížení zásob ropy na pětiletý průměr (a konečným cílem podpora cen ropy).

Zasedání se koná až ve čtvrtek a do té doby budou s cenou ropy hýbat hlavně komentáře vyslanců jednotlivých zemí OPECu. Je patrné, že komentáře z posledního týdne dokázaly povzbudit očekávání ohledně dalších kroků OPECu a spol. a jiný výsledek než prodloužení dohody za horizont letošního roku by trhy patrně zklamal.

Autor: Jan Bureš & Petr Dufek, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Vlažný restart ekonomiky
    Jako nepříliš svižný restart lze zhodnotit výsledky z české ekonomiky za květen, které byly zveřejněny včera. Průmysl si sice připsal oproti nejhoršímu měsíci roku – dubnu – necelých 14 %, avšak v meziročním vyjádření stále ztrácel téměř 26 %. Ještě hůře na tom byl automobilový průmysl, jehož produkce v době, kdy se rozjížděla výroba všech tří automobilek, byla ve srovnání s loňském květnem zhruba poloviční. A přibližně o polovinu nižší byly i nové zakázky pro tento u nás nejvýznamnější průmysl. A právě nové objednávky v tuto chvíli představují největší riziko pro průmysl jako takový, protože poté, co dokončí ty stávající, bude stát před otázkou, co dál.
  • Rozbřesk: Vlna optimismu pomalu a jistě opadá... i v ČR
    Další studená sprcha v řadě. Tak by se daly jednoduše popsat výsledky lednových indexů nákupních manažerů (PMI) v Německu a vlastně i v celé eurozóně. PMI v průmyslu je na čtyřletém minimu a na začátku roku se již dokonce dostal pod hranici 50, což neznamená nic jiného, než že firmy předpokládají zpomalování výroby. Zhoršování nálad v tomto případě není výsledkem nějakých neuchopitelných obav z budoucnosti, ale je odrazem výrazného poklesu nových zakázek německého průmyslu, zvlášť toho automobilového. Ten se musí vypořádávat nejenom s poklesem poptávky v Evropě a Číně, ale zároveň se připravovat na brexit a ještě se přizpůsobovat novým „zeleným“ požadavkům, které navíc nejsou pro nejbližší léta posledními. V asi nejméně vhodnou dobu vznikl mix negativních faktorů, které se nemohou nepodepsat na náladách, ale i na reálných číslech z ekonomiky. Za celou eurozónu se PMI sice pod hranici 50 ještě nedostal, ale už k ní nemá daleko (50,4).
  • Rozbřesk: Vlna optimismu ve firmách v eurozóně i v ČR neopadá
    Ještě před tím, než dnes bude zveřejněn populární německý ukazatel nálady Ifo, stojí za to podívat se na včerejší předběžné výsledky indexů nákupních manažerů (PMI) v eurozóně. Celkové indexy dopadly o něco hůře než minule, ale stále se nacházejí na velmi vysokých úrovních. Proto jejich dvouměsíční minima není třeba nijak přeceňovat. A to zvlášť, když PMI v průmyslu dosáhl díky rychlému růstu nových zakázek nejvyšší hodnoty za posledních více než šest a půl roku.
  • Rozbřesk: V německé ekonomice dál panuje optimismus
    V německé ekonomice nadále panuje velmi dobrá nálada. I když předběžný index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) minulý týden poklesl, když začal reflektovat problémy se subdodávkami komplikujících výrobu v některých oborech, květnové Ifo dopadlo výborně. Celkový index se opět zvýšil, a to jak díky příznivějšímu hodnocení současné situace, tak i pozitivním očekáváním firem. Očekávání firem jsou dokonce na více než desetiletém maximu, což svědčí příznivých vyhlídkách německé ekonomiky v nadcházejících postkovidových časech.
  • Rozbřesk: Volatilita na trzích stoupá, koruna opět pod tlakem
    Jako na horské dráze se opět pohybovaly akcie v uplynulém týdnu. Akciový index S&P 500 se v jednu chvíli přehoupl z celoročního pohledu do plusových hodnot. Byl to však krátký výlet, který rychle přešel do největšího mezidenního výprodeje od března 2020.
  • Rozbřesk: Volby do Evropského parlamentu mohou na trhy přinést nové napětí
    Po velmi slušném výsledku HDP za první kvartál projde v tomto týdnu Evropa dvěma dalšími testy. Za prvé dostaneme první várku podnikatelských nálad za květen. V dubnu přitom klíčové nálady PMI a německé Ifo znovu překvapivě poklesly a jsou poblíž dvouletých minim. To ukazuje na o poznání slabší růst než 0,4 % mezikvartálně zaznamenaných na začátku roku. Situace se však podle nás začala zejména v problematickém průmyslu postupně vylepšovat a květnová čísla by mohla přinést lehký nárůst nálad. Pro trhy to však výrazná vzpruha nebude, protože v květnových číslech ještě nemůže být zachycena poslední eskalace obchodního napětí mezi USA a Čínou.
  • Rozbřesk: Volná místa přibývají i v eurozóně
    Poslední zasedání ECB dopomohlo euru k silnějším úrovním, když na trh zvlášť zapůsobila věta šéfa ECB zmiňující vývoj na trhu práce, který spolu s rostoucí vytížeností kapacit podle něj snižuje nejistotu inflačního výhledu. Centrální banka tedy vnímá, že zlepšování situace na evropském trhu práce jí může v budoucnu uvolnit dále ruce. Nezbývá proto, než se podívat, co se na tomto trhu vlastně děje.
  • Rozbřesk: Vrátí se na trhy strach z inflace? Otázka která trápí i českou korunu
    Čeká nás týden plný čísel. V centru dění budou opět pandemická čísla. Trhy budou zajímat také nové statistky z USA ukazující na pravděpodobné oživení v maloobchodu a průmyslu. A investoři již vyhlížejí začátek americké výsledkové sezóny.
  • Rozbřesk: V říjnu byl největší zájem o nová auta v EU za 10 let
    Evropský automobilový trh se konečně vzmáhá. Tak jednoduše by se daly hodnotit říjnové výsledky registrací nových osobních aut v jednotlivých zemích EU zveřejněné dnes ráno. Podle těchto statistik se počet nově registrovaných aut v EU tentokrát zvýšil o 8,7 % na téměř 1,2 milionů. Vysoký nárůst je nepochybně dobrou zprávou pro automobilový průmysl, nicméně přehlédnout nelze, z jak nízkého základu je tento nárůst počítán. Ještě loni v říjnu totiž stále dozníval efekt nových emisních pravidel a celý trh tehdy padal o více než 7 %. Za nejnovějším výsledkem stojí především srovnávací základ. Nelze však nepřehlédnout i určité první náznaky zlepšování situace na evropském trhu (konvenčních) automobilů.
  • Rozbřesk: Vstupujeme do německé recese?
    Poslední čísla z Německa vyslala velice nepříjemný a jednoznačně negativní signál. Průmyslová produkce v červnu propadla o dalších 1,5 procenta meziměsíčně (meziročně o více než 5 %). Průmysl tak dokončil kvartál hrůzy, ve kterém kumulativně propadl nejvíce od roku 2012. Tedy od chvíle, kdy vrcholila finanční krize na periferiích eurozóny.
  • Rozbřesk: Výbušná zjištění ECB aneb proč záporné sazby “údajně” fungují
    Měli jsme spolu s většinou trhu za to, že záporné sazby se v eurozóně příliš neosvědčily. Strach přenášet je na klienty a z toho vyplývající negativní dopad do hospodaření mohl některým evropským bankám omezit objem dostupného kapitálu a teoreticky tak zúžit prostor pro poskytování nových úvěrů. Tedy pravý opak toho, co centrální banka zamýšlela. Nový výzkum ECB z června 2019 však tvrdí opak. A to je i jeden z důvodů, proč Mario Draghi před týdnem v Sintře vrátil záporné úrokové sazby zpět do zbrojního arzenálu.
  • Rozbřesk: Vydáni větru napospas
    Jedním z největších dobrodružství z přelomu devatenáctého a dvacátého století bylo dobývání severního pólu Fridtjofem Nansenem. Jeho plán byl velmi smělý - nechat za tím účelem bytelně postavenou loď Fram zamrznout v ledu a za pomoci "energie zdarma", tedy přirozeného pohybu ledu, se dostat až k severní točně. To se mu sice nakonec nepodařilo, ale i tak byla jeho výprava do oblasti permanentního ledu neuvěřitelná a skončila vlastně dobře, protože několikaleté riskantní dobrodružství Nansen přežil (a mohl se tak stát diplomatem a v roce 1922 i nositelem Nobelovy ceny za mír).
  • Rozbřesk: Vydrží podnikům červencový optimismus i při rostoucím počtu nakažených?
    Rostoucí počty nakažených napříč Evropou a strach z druhé vlny pandemie je realitou – denní přírůstky nakažených v Německu i Francii jsou nejvyšší od konce dubna a v Česku je situace podobná. V tomto týdnu se ukáže, zda to má dopad na náladu mezi podniky. Řada zemí (Česko zatím ne) zveřejní první odhady podnikatelských nálad (PMI).
  • Rozbřesk: Vydrží trhům euforie z vítězství Joea Bidena? Eurodolar na modré vlně
    Donalda Trumpa v Bílém domě vystřídá Joe Biden. Trhy na to v uplynulém týdnu zareagovaly velice pozitivně. Americký index S&P 500 vyskočil o více než 7 % a zažil nejlepší týden od začátku dubna, kdy se Amerika a Evropa loučila s první vlnou pandemie. Hlavním důvodem úspěchu je čistě “konec předvolební nejistoty”, který působí až trochu automaticky ve chvíli, kdy volby řádně proběhnou a známe vítěze…, ať je jím kdokoliv. Velkou obavou trhů před letošními volbami byl strach ze scénáře, ve kterém Donald Trump “neuzná porážku”. Na ten nakonec skutečně došlo. Zdá se však, že to na věci nic nezmění. Nedochází zatím k žádným velkým nepokojům, napadení výsledků voleb “bez důkazů” pravděpodobně nebude mít velkou šanci na úspěch. A to je samo o sobě dobrým důvodem pro to, aby napětí na trzích pokleslo.
  • Rozbřesk: Výhled na korunu - silnější kvůli ČNB i blížícímu se inflačnímu vrcholu
    Česká koruna se ke konci roku po překvapivém růstu domácích sazeb dostala opět na pozitivní vlnu a prorazila úroveň 25,00 EUR/CZK. Agresivnější politika ČNB i prolomení klíčových bariér nás vedla k přepsání střednědobého výhledu na českou měnu - výhled posilujeme zejména pro nejbližší měsíce.
  • Rozbřesk: Výkon české ekonomiky nad očekávání, USA vyhrávají v očkovacím závodě
    První předběžný odhad HDP ukázal, že se české ekonomice v posledním čtvrtletí loňského dařilo lépe, než jsme čekali. Navzdory druhému a posléze i třetímu lockdownu ekonomika mírně rostla (mezikvartálně o 0,3 %), a to především zásluhou průmyslu vezoucímu se na vlně zahraniční poptávky. Průmysl tak ve druhé polovině roku potvrdil svoji vysokou imunitu vůči druhé vlně pandemie i všem restrikcím a stal se opět motorem celého hospodářství. Naproti tomu služby, zejména obchod včetně stravování, ubytování a dopravy byly i tentokrát vlnou restrikcí zasaženy nejvíce. Jak moc, zůstává otázkou, protože podrobná data za HDP a vlastně ani prosincové výsledky z jednotlivých odvětví nejsou zatím k dispozici. Podrobné výsledky služeb budou k dispozici příští úterý, HDP ve struktuře až na začátku března.
  • Rozbřesk: Výnosy amerických dluhopisů na ročních maximech, jak na ně zareaguje Fed?
    Ztráty dluhopisů, rychlý růst tržních výnosů a s tím související tvrdší měnové podmínky - to jsou hlavní problémy, které se honí centrálním bankéřům v posledních týdnech hlavou. EVropská centrální banka již na nepříznivý vývoj zareaovala a poslala a v uplynulém týdnu oznámila, ž zrychlý nákupy vládních dluhopisů v rámci pandemického programu PEPP tak, aby dostala i delší výnosy znovu pod kontrolu.
  • Rozbřesk: Výnosy dluhopisů směřují globálně vzhůru, akcie na nová maxima
    Včerejší finální říjnové výsledky indexů nákupních manažerů (PMI) za zpracovatelský průmysl v eurozóně a zvláště pak v Německu dávají tušit, že se toho za poslední měsíc až tolik nezměnilo. Celkový index skončil jen těsně nad nedávno dosaženým šestiletým minimem a navíc „radost“ nad tímto symbolickým zlepšením zakalil komentář o slabých zakázkách, které sice nepadaly už tak dramaticky jako v září, ale stále jich ubývalo. A samozřejmě se na tomto mizerném výsledku eurozóny podílelo největší měrou Německo.
  • Rozbřesk: Výprodej před dnešní americkou inflací akceleruje
    Po šesti měsících pozvolného poklesu se česká inflace vrátila za horní hranici tolerančního pásma ČNB. V dubnu totiž spotřebitelské ceny poměrně rychle vzrostly (meziměsíčně o 0,5 %), a to především díky dalšímu zdražení cigaret a alkoholu.
  • Rozbřesk: Výroba automobilů zaostává o 30 % za loňskem
    Zatímco na první červencové statistiky z ekonomiky si budeme muset počkat ještě více než čtrnáct dní, čísla z největšího tuzemského průmyslu – výroby automobilů – už k dispozici jsou. Podle nich se jen v tomto měsíci v ČR vyrobilo téměř 83 tisíc automobilů, což bylo o 5,2 % méně než v loňském roce. Výrazný nárůst zaznamenala Škoda Auto, v mínusu naproti tomu byly dvě zbylé automobilky. Hodnoty jsou však jako obvykle v tomto čase ovlivněny načasováním celozávodních dovolených, které nejsou vždy ve stejném termínu. Proto jednoduše říct, že jsou aktuální výsledky pozitivní nebo negativní, bude možné nejdříve až za měsíc, kdy budou k dispozici i čísla za srpen.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024