Čtvrtek 28. březen 2024 14:24
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Raiffeisenbank: Okénko trhu 17.5.2017

17.05.2017 15:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký makroekonomický kalendář je dnes prázdný. V Evropě se sledoval finální údaj o spotřebitelských cenách v eurozóně a zasedání polské centrální banky. Spotřebitelské ceny v zemích eurozóny v dubnu zrychlily meziroční tempo růstu na 1,9 % z březnových 1,5 %. Oproti březnu vzrostly ceny o 0,4 %, jak trh čekal. Jádrová inflace zůstala na 1,2 %.

Polská centrální banka dnes rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Je pravděpodobně, že do července, kdy centrální banka zveřejní novou prognózu, nedojde ani k větším změnám v komunikaci. Změna v nastavení výši úrokových sazeb podle RBI letos zřejmě nepřijde. Polský zlotý se po výsledku zasedání pohybuje poblíž EUR/PLN 4,20. Výhled na vývoj zlotého má RBI nyní v revizi.

Euro dnes dál posilovalo a již prolomilo hranici EUR/USD 1,110. Je tak nejsilnější od loňského listopadu.

Po včerejším poklesu cena ropy dnes mírně rostla (Brent k 52 USD/barel). Na začátku května cena zlata klesala a dostala se pod 1220 USD/trojskou unci. Od poloviny května cena zlata zkorigovala a již se přibližuje zpátky k 1250 dolarům.

Většina asijských akciových trhů dnes zakončila obchodování v mínusu. Klesají také evropské akciové trhy (Euro Stoxx -0,4 %, DAX -0,3 %, FTSE 100 -0,1 %).

Autor: Daniela Milučká, analytik, 234 405 685
Editor: Monika Junicke, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 16.2.2018
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 o 0,5 % mezičtvrtletně, což je stejné tempo růstu jako v předchozím období. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 5,1 % z předchozího tempa 5,0 % dosaženého v třetím čtvrtletí tohoto roku. Medián trhu ukazoval na tempa růstu 0,7 % č/č a 5,3 % r/r, naše odhady byly o desetinu blíže realitě. Struktura růstu české ekonomiky ještě není známá a bude zveřejněna začátkem března. Nicméně podle rychlého odhadu růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 byl podpořen jak zahraniční, tak domácí poptávkou. Celkově v roce 2017 vzrostla česká ekonomika o 4,5 %, což je nejvíce od roku 2015, kdy byl růst významně hnán čerpáním dotací z EU fondů. Růst minulého roku je založen na širším základě. V mezinárodním srovnání se v meziročním růstu řadíme na vrchol Evropy, nicméně pohledem mezičtvrtletní změny se naopak řadíme na konec seznamu. V tomto roce očekáváme, že oproti loňsku česká ekonomika zpomalí své tempo růstu, primárně kvůli vysoké srovnávací základně a dalšímu utahování měnové politiky.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 16.3.2017
    Podle předběžného sčítání vyhrála volby v Nizozemí vládnoucí liberální strana VVD v čele s M. Ruttem. Celkově VVD získali 33 křesel ve150 členné dolní sněmovně. Nejvíce sledovaný byl výsledek pro populistickou stranu PVV v čele G. Wilderse, která získala 20 křesel. Volby pro PVV tedy dopadly hůř, než se očekávalo a média mohou mluvit o porážce populismu v Nizozemí. I když teď Nizozemí čeká složité vyjednávání o vládní koalici - celkově se do parlamentu dostalo 13 stran – je více než pravděpodobné, že se strana PVV vládnutí příští roky nezúčastní.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 16.3.2018
    Běžný účet platební bilance v ČR v lednu vykázal přebytek ve výši 28,9 mld. korun. Přestože lednový přebytek zahraniční obchodu byl pro většinu trhu mírným zklamáním, byla to právě pozitivní bilance zboží a služeb, která posunula běžný účet do kladných hodnot. V meziročním srovnání se sice jedná o mírné zhoršení bilance běžného účtu o 1,7 mld. Kč, ale oproti prosinci se dostala zpět do přebytku. Na konci tohoto roku očekáváme pokles přebytku běžného účtu na 40 mld. Kč kvůli dalšímu posilování koruny a zhoršující se bilanci zahraničního obchodu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 16.5.2017
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2017 o 1,3 % mezičtvrtletně, což odpovídá meziročnímu tempu 2,9 %. Výsledek překonal valnou většinu odhadů, medián trhu ukazoval na tempa růstu 0,7 % č/č a 2,3 % r/r, my jsme byli o desetinku optimističtější. Údaj ovšem není konečný, revize předběžného odhadu jsou častým jevem. Přesná struktura růstu české ekonomiky ještě není známá, nicméně podle rychlého odhadu byl růst české ekonomiky podpořen jak růstem domácí spotřeby, tak i vývozem do zahraničí. Naopak investiční aktivita zůstala slabší, jelikož v prvním čtvrtletí ještě nedošlo plně k obnovení investic spolufinancovaných pomocí fondů Evropské unie. Koruna reagovala na výsledek posílením a je nejsilnější od opuštění kurzového závazku v dubnu. V současnosti se kurz koruny pohybuje okolo EUR/CZK 26,45.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 16.6.2017
    Podle statistiky ČSÚ ceny průmyslových výrobců v květnu klesly meziměsíčně o 0,5 %, přičemž trh očekával meziměsíční pokles o 0,1 %. Meziroční tempo zpomalilo na 2,3 % z předchozích 3,2 %. Za nižším meziročním růstem stojí především pokles cen dopravních prostředků a cen elektřiny. Směrem nahoru táhly ceny průmyslových výrobců zejména vyšší ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, a potravinářských výrobků. V letošním roce očekáváme, že ceny průmyslových výrobců porostou v průměru kolem 2,4 % meziročně.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 16.8.2017
    Podle prvního odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v druhém čtvrtletí o překvapivých 2,3 % mezičtvrtletně, což je o osm desetin procenta více než v předchozím období. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 4,5 % z předchozího tempa 3,0 % v prvním čtvrtletí tohoto roku. Výsledek překonal všechny odhady. Medián trhu ukazoval na tempa růstu 0,8 % č/č a 3,0 % r/r, naše odhady byly o desetinu optimističtější. V rámci Evropské unie je ČR v mezičtvrtletním vyjádření tempa růstu nejrychleji rostoucí zemí (z doposud zveřejněných). V meziročním pojetí je na třetím místě po Rumunsku (5,7 %) a Lotyšsku (4,8 %). V eurozóně druhý odhad HDP za druhé čtvrtletí mezičtvrtletně zůstal při tempu růstu 0,6 %, odhad meziročního tempa růstu se zlepšil o jednu desetinu procenta na 2,2 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 17.10.2017
    Česká koruna trhá další rekordy a i dnes pokračuje ve včerejším posilování. EUR/CZK se dnes obchoduje pod úrovní 25,75.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 17.1.2018
    Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB, v rozhovoru prohlásil, že vidí inflační rizika v porovnání s předchozí prognózou ČNB mírně vyšší. Podle něj by to mohlo vést k rychlejšímu růstu úrokových sazeb, než naznačuje současná prognóza ČNB. Vojtěch Benda společně s víceguvernérem M. Hamplem hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb už v prosinci. Nicméně většina bankovní rady byla pro zvyšování sazeb až na začátku února, což je i v souladu s naší prognózou. Koruna vůči euru posílila o necelý desetník a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,45.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 17.2.2017
    Dnešek je chudý na data jak doma, tak i v zahraničí. O největší rozruch v tuzemsku se postaral guvernér ČNB J. Rusnok, který včera ve večerních hodinách poskytl rozhovor České televizi. Dnes ráno kolovala fáma, že J. Rusnok uvedl, že konec kurzového závazku ČNB oznámí den předem. Jednalo se však o nedorozumění, jak vyplynulo ze samotného rozhovoru, guvernér nic takového neřekl, ale podotkl, že až se tak stane, ČNB to včas oznámí. Mimo jiné J. Rusnok zopakoval platnost „tvrdého závazku“ do konce března 2017 a jako pravděpodobný termín exitu polovinu letošního roku, ale ani on prý neví, kdy přesně k exitu dojde.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 17.3.2017
    V rozhovoru pro Hospodářské noviny viceguvernér M. Hampl řekl, že si dokáže představit exit z kurzového závazku i o chvilku později než v polovině roku. Podle Hampla by opuštění závazku o něco později nebránilo naplnění inflačního cíle a bylo by bezpečnější. Jako důvod k tomuto argumentu uvedl, že by došlo k dalšímu posunu cenové hladiny v ČR oproti eurozóně. Obdobně jako jiní členové bankovní rady i Hampl zopakoval, že jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v polovině roku. Úrokové sazby by pak mohly začít růst v průběhu několika měsíců od exitu. Argument M. Hampla o pozdějším exitu nepřímo upozorňuje na existující riziko podstřelení 2 % inflačního cíle ČNB, pokud by se kurzový závazek opustil ve chvíli, kdy by inflace ještě nebyla robustní. Nicméně současný vývoj inflace – nejen růst celkové inflace, ale i zrychlování jádrové inflace – spolu s vyjádřeními dalších členů bankovní rady nahrává opuštění kurzového závazku spíš již ve druhém čtvrtletí. Podle posledního průzkumu agentury Reuters 7 z 15 analytiků čeká opuštění kurzového závazku v květnu, 6 v dubnu a 2 v červnu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 17.7.2017
    V eurozóně byl zveřejněn vývoj indexu spotřebitelských cen za červenec. Meziročně se tempo růstu nezměnilo a zůstalo na 1,3 %, což je v souladu odhady RBI týmu i s mediánem trhu. Stejný vývoj má i meziměsíční tempo, které zůstalo beze změny na nule. Meziroční jádrová inflace dosáhla dle očekávání 1,1 % růstu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.10.2017
    Česká koruna vůči euru dnes dále posiluje a pokračuje tak ve svém trendu tohoto týdne. Od dnešního rána posílila až k hodnotám EUR/CZK 25,675, následně však svůj zisk korigovala a v současnosti se pohybuje na úrovni 25,712.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.1.2018
    Podle nové zprávy Eurostatu Česká republika zaznamenala nejvýraznější meziroční nárůst cen domů a bytů v celé Evropské unii. Index cen bydlení ve třetím čtvrtletí roku 2017 meziročně vzrostl o 12,3 %. Vysoký meziroční nárůst je ale způsoben hlavně silnými mezičtvrtletními nárůsty cen v předchozích kvartálech. Zatím nejvýraznější mezičtvrtletní nárůst cen bydlení byl zaznamenán na konci roku 2016, kdy dosáhl 4,7 %. Od té doby ale tempo mezičtvrtletního nárůstu cen jasně zpomaluje. Ve třetím čtvrtletí loňského roku tempo růstu pokleslo na 1,6 %. Z toho lze vyvodit, že nejsilnější růst cen již má český trh s nemovitostmi za sebou. Nedostatečná nabídka na trhu nemovitostí spolu s napjatým pracovním trhem a růstem platů zřejmě budou v příštích měsících napomáhat pokračujícímu růstu cen domů a bytů ve většině republiky, byť pomalejším tempem než doposud.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.12.2017
    Listopadové ceny průmyslových výrobců zaznamenaly pokles o 0,1 %. Meziroční tempo růstu zpomalilo o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 %. Výsledek leží výrazně pod odhadem mediánu trhu, který očekával růst 0,3 % m/m a 1,3 % r/r. Meziměsíční pokles průmyslových cen byl způsoben zejména nižšími cenami potravinářských výrobků a dopravních prostředků. Oproti minulému roku byl nárůst cen ale tažen meziročním růstem cen kovů, potravin, nápojů a tabáku. Na druhou stranu nejvíce meziročně poklesly ceny dopravních prostředků a energií. Pro celý rok 2017 odhadujeme průměrný růst průmyslových cen 2 %. V příštích měsících předpokládáme mírně rychlejší tempo růstu cen, kvůli nízké srovnávací základně z minulého roku, ale i kvůli rostoucím cenám materiálů a jiných vstupů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 1.8.2017
    Český index nákupních manažerů PMI ve výrobě klesl o 1,1 b. na 55,3 b. Za snížením stojí především zpomalení růstu výroby. Medián odhadu trhu počítal s poklesem na 56,2 b. PMI je tak nejnižší od prosince 2016, kdy se nacházel na 53,8 b.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.4.2017
    Turecké referendum, které proběhlo o víkendu, skončilo těsnou většinou ve prospěch ústavních změn (51,41 %), které posilují prezidentské pravomoci. Z krátkodobého pohledu znamená tento výsledek referenda větší stabilitu pro trhy, ale z dlouhodobějšího hlediska přináší více politické nejistoty.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.5.2017
    Jednotliví členové bankovní rady ČNB se během tohoto týdne snažili zodpovědět otázky ohledně budoucí měnové politiky. Ve středu se V. Benda vyjádřil, že za rok už by úrokové sazby neměly být na nulové úrovni, časování a rozpětí zvýšení úrokových sazeb však závisí na tom, jak se bude vyvíjet koruna. Také podle člena bankovní rady. T. Nidetského bude návrat úrokových sazeb k normálu pozvolný a pravděpodobně začne v druhé polovině letošního roku. Záleží na vývoji tvrdých makroekonomických ukazatelů, především inflace. ČNB má v prognóze první zvyšování úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí tohoto roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.7.2017
    Německý ZEW index finančních expertů za červenec zaznamenal mírný pokles. Složka hodnocení současné situace klesla o 1,6 b. na 86,4 b. Složka očekávání klesla o 0,5 b. na 17,5 b. V obou případech byl trh nepatrně optimističtější. Nicméně výhled na následujících šest měsíců zůstává nadále příznivý.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.9.2017
    Index cen českých průmyslových výrobců v srpnu vzrostl o 0,2 % m/m, což je o desetinu více, než očekával trh. Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců zrychlilo na 1,4 % z červencových 1,1 %. K meziměsíčnímu růstu cen průmyslových výrobců přispěly zejména potravinářské výrobky a koks a rafinované výrobky. Průměrný růst cen průmyslových výrobců za osm měsíců tohoto roku činí 2,2 % a za celý rok 2017 očekáváme růst cen průmyslových výrobců průměrným tempem 2,1 %. Ceny zemědělských výrobců meziročně rostly o 12,5 %. Za poslední tři měsíce pak rostly průměrným tempem 12,7 % r/r a vytváří tak soustavný tlak na spotřebitelskou inflaci.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.10.2017
    Dnes proběhne schůzka amerického prezidenta D. Trumpa se současnou šéfkou Fedu J. Yellen ohledně obsazení postu po skončení jejího mandátu. Ten končí v únoru následujícího roku. Současná šéfka centrální banky může být zvolena prezidentem i pro druhý mandát, ale podle posledních vyjádření, v užším výběru kandidátu je celkem pět osobností. Tato schůzka je pravděpodobně poslední před finálním rozhodnutím prezidenta, které následně musí být schváleno senátem. Dalšími možnými kandidáty jsou ekonom J. Taylor, současný člen bankovní rady J. Powell, šéf ekonomických poradců prezidenta G. Cohn a bývalý člen bankovní rady K. Warsh. Podle mluvčí prezidenta rozhodnutí padne v nejbližších dnech, což by pravděpodobně mělo být do začátku listopadu, kdy prezident odjíždí do Asie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new