Čtvrtek 28. březen 2024 14:08
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Voila evropské akcie! Do fondů přiteklo rekordních 6 mld. USD

15.05.2017 14:03  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Macron-rally? Rekordních 6,1 miliard dolarů přiteklo během týdne do fondů, které investují do evropských akcií. Investoři jakoby znovu nabývali optimismu, který složitě hledali v loňském roce, kdy do obchodování promlouvala nervozita z brexitu a centrální bankéři pokračovali v křížové výpravě proti hrozící deflaci.

Důležité volby v Nizozemsku a Francii ale letos dopadly způsobem, který trhy nepoděsil, a hospodářská expanze na „starém kontinentu“ pokračuje. Nezaměstnanost v regionu sestoupila z maxim, na která se vyhoupla v pokrizovém období, a inflace je stabilnější. Hlavní akciové indexy ve Francii, Německu, Španělsku, Itálii a Švýcarsku letos poskočily o více než 10 procent. Graf banky Bank of America Merrill Lynch navíc ukazuje, že neobvykle optimistické jsou i prognózy týkající se celoročního růstu zisků.

odhad

Uvedená částka 6,1 miliardy dolarů je za pět obchodních dní do 10. května. Podle společnosti EPFR Global, která tato data sleduje od roku 2000, se týdenní příliv do evropských akciových fondů dostal nad 6 miliard dolarů za tu dobu poprvé. Týdení přílivy peněz do evropských akciových fondů ukazuje následující graf - včetně reakce po loňském hlasování Britů o brexitu a vítězství liberála Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách: 

 inflow

Příliv nového kapitálu je na úkor amerických akciových fondů. Ty mají za sebou naopak druhý týdenní odliv nových peněz, a to i přesto, že širší amerických akciový index S&P 500 se tento týden vyhoupl na nová rekordní maxima. Jenom za poslední týden vytáhli investoři z amerických akciových portfolií 2,4 miliardy dolarů.

Zdroje: Financial Times

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Voda bude zdražovat i dále, až o deset procent. Šetrnější spotřebou a dalšími „vychytávkami“ lze ušetřit tisíce ročně
    Letos v lednu v některých oblastech ČR lidem voda, resp. tedy vodné a stočné, zdražila až takřka o deset procent. V podobném rozsahu zdraží i v příštím roce. Důvodem je pandemie, která hlavně turisticky exponovaným místům bere odběratele, a také již déle přetrvávající nutnost investovat do zastaralých vodovodních řadů.
  • Vodafone koupí největší českou kabelovou společnost UPC
    Britská telekomunikační společnost Vodafone Group se v současné době dohodla na převzetí aktivit poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v ČR, Německu, Maďarsku a Rumunsku.
  • Vodafone potvrzuje zvěsti o plánech Cardano NFT
    Vodafone Germany, významná telekomunikační společnost, oznámila, že plánuje spustit sérii nefungujících tokenů založených na Cardanu.
  • Vodafone ve stínu historické redukce pracovníků
    Akcie Vodafonu (VOD.UK) v dnešní seanci klesly o více než 3,5 % a po oznámení plánu propustit 11 000 zaměstnanců a zpomalení růstu tržeb v letošním roce klesly na nejniožší úrovně v letošním roce. Navrhovaný program hromadného propouštění bude největší v historii společnosti a očekává se, že bude rozložen mezi příští tři roky. Nová generální ředitelka společnosti, paní Margherita Della Valle, uvedla, že výkonnost společnosti není dostatečně dobrá a společnost se musí změnit.
  • Vodafone vyšetřuje evropská komise
    Evropská komise vyšetřuje plán britské společnosti Vodafone, který chce převzít aktivity společnosti Liberty Global, kam spadá i česká společnost UPC. Panují obavy z omezení hospodářské soutěže.
  • Vodafonu klesl v minulém fiskálním roce v ČR zisk o čtvrtinu na 933 milionů Kč
    Operátorovi Vodafone klesl ve fiskálním roce končícím letos na konci března v ČR zisk o 27 procent na 933 milionů korun. Tržby vzrostly o 3,7 procenta na 20,55 miliardy korun. Ziskovost ovlivnila energetická krize i vysoká inflace spolu s nutností investovat do splnění licenčních požadavků. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.
  • Vodafonu minulý fiskální rok klesl zisk o 14 procent na 1,25 miliardy Kč
    Operátor Vodafone vykázal ve fiskálním roce končícím letos v březnu zisk 1,25 miliardy korun, což je o 14 procent méně než v předchozím období. Celý hospodářský výsledek převedl na účet mateřské skupiny Vodafone Group. Vyplývá to z informací firmy ve výroční zprávě a obchodním rejstříku.
  • Voda je naše, vyplaťme francouzskou společnost Veolia
    Tak by to mělo být. Voda, nerostné bohatství, půda a velké podniky, na kterých naši předkové budovali svá jména, by měli být státní a Země by se z nich měla mít dobře. Pokud jde o vodu, je to bez debat. Severočeská města nyní chtějí mít nad svou vodou kontrolu a plánují vyplatit francouzskou společnost Veolia. Města a obce ze severu Čech plánují vyplatit společnost Veolia a získat tak znovu kontrolu nad místními vodovody. Tyto obce si chtějí samy rozhodovat o ceně svojí vody. Tato transakce by mohla dosáhnout ale až miliardy korun.
  • Voda v roce 2021 některým domácnostem zdraží až o deset procent. Šetrnější spotřebou mohou ušetřit až tisíce korun ročně – jak na to?
    Až takřka deset procent. Tolik si od ledna připlatí za vodu někteří obyvatelé České republiky. Zvláště tíživé bude takové zdražení pro ty, kteří přijdou v důsledku koronavirové krize o práci nebo jim citelně klesnou reálné příjmy. V roce 2021 budou takových domácností statisíce. Cena vodného a stočného vzroste ovšem napříč republikou, průměrně o čtyři až pět procent, tedy citelně nad mírou inflace. Inflace v roce 2021 postupně zpomalí k úrovni dvou procent.
  • Vodní král Sibiře míří si na londýnskou burzu, ve hře je i Čína
    Ruský oligarcha Oleg Děripaska v současné očekává, že mu jeho primární úpis akcií na londýnské burze, který je plánovaný na listopad vynese alespoň 1,5 miliardy dolarů. Je to první významná emise ruské společnosti po anexi ukrajinského Krymu, která se odehrála v březnu roku 2014 a největší ruské IPO za posledních zhruba 5 let. Experti také nevylučují, že nové akcie koupí čínská CEFC Energy.
  • Vojenská operace v Jemenu = ropa 5%; analýza USD/CAD, USD/JPY a EURA
    Na finanční trh po delší době dorazily negativní zprávy, které zvýšily poptávku po „bezpečných přístavech“ jakými je zlato, švýcarský frank...
  • Vojenské cvičení u hranic Severní Koreje
    Asijské kapitálové investiční příležitosti lákají investory, ale rostoucí rizika eskalace Severokorejské krize stále převládají jako negativní element při rozhodování o umístění kapitálu.
  • Vojenský konflikt na Ukrajině vystrašila především domácnosti
    Březnový konjunkturální průzkum byl prvním, který zachytil na indikátorech důvěry první dopady vojenského konfliktu na Ukrajině. Bez překvapení důvěra v tuzemské ekonomice jako celku v březnu klesla, a to kvůli hodnocení situace v obou hlavních složkách – podnikatelů i spotřebitelů.
  • Volaility report: Čekání na další technickou korekci
    Americký index S&P500 nám v posledních dnech tak trochu uvízl v trojúhelníkové formaci, ze které se zatím nedokázal vymanit. Velmi brzy z ní sice bude muset vystoupit, zatím však pokračuje ve ztenčujícím se bočním trendu, což je ideálním podhoubím pro nízkou volatilitu. S&P500 tak dál zůstává přibližně dvě procenta od historického maxima v okolí ceny 2 150 USD.
  • Volaility report: VIX zpět pod 11b. Hlavně se nenechat ukolébat nízkou volatilitou
    Další týden za námi a společně s ním i další týden, po jehož skončení si obchodníci shortující volatilitu rozhodně nemohou ztěžovat. Zisky sice díky nízké úrovni VIXu nejsou nijak závratné, jsou ale stabilní. Americký akciový index S&P500 konečně vystoupal nad hranici 2 300 dolarů, což znamená, že znovu navýšil své historické maximum. Býkům se do větších nákupů evidentně nechce, ale medvědi na trhu díky absenci rizik prakticky neexistují, takže je prostor k růstu stále otevřený.
  • Volání po rychlejší akci Fedu a další zisky pro dolar
    Dozvíme se konečně jméno předsedy, který od února povede americký Fed? Podle některých zdrojů se k oznámení prezidenta Bidena už opravdu schyluje. Můžeme jen zopakovat, že v hledáčku jsou dvě holubice: současný předseda Powell, který se možná i kvůli nejistotě o znovujmenování drží velice mírné rétoriky, a jeho kolegyně Lael Brainardová.
  • Volatilita asijských trhů je stále přítomná.
    Asijské akcie nevykazují v dnešním obchodování žádnou dynamiku. Pouze S&P/ASX 200 v Austrálii a Shanghai Composite v Číně zaznamenaly růst o 0,29 a 0,39 procenta. Další metriky ukázaly pokles. Patří mezi ně hongkongský index Hang Seng, který ztratil 0,79 %, Shenzhen Shenzhen Composite, který klesl o 0,53 %, japonský Nikkei 225, který klesl o 0,37 % a korejský KOSPI, který klesl o 0,11 %.
  • Volatilita dolarového indexu roste.
    V pátek se dolarový index dostal velmi blízko k tomu, aby poskytl býčí signál. Cena falešně prorazila nad úrovní 113,40 a místo toho se obrátila níže ke klíčové trendové linii supportu. Cena testovala modrou vzestupnou trendovou linii supportu a horizontální support na úrovni 111,75. Cena zatím respektuje support na úrovni 111,75 a potvrzuje důležitost tohoto supportu. Cena vykazuje známky odrazu od supportu trendové linie. Prolomení pod hladinu 111,75 bude po nějaké době prvním důležitým medvědím signálem, protože to bude znamenat zvýšené šance na důležitý obrat trendu. Pokud se dolarovému indexu nepodaří udržet support, zvýší se šance, že dojde k posunu nejméně na úroveň 108, ne-li níže.
  • Volatilita emerging markets měn dál narůstá. Rozdíl oproti majors je nejvyšší od roku 2011
    Jedna zajímavost pro ty z vás, kteří se poslední dobou zaměřují na měny emerging markets (EM) zemí. Poměrně značný výprodej, kterým si většina měn v tomto koši prochází, zanechává stopu také na úrovni implikované volatility. Ta v minulých týdnech výrazně vzrostla a v porovnání s volatilitou sedmi nejvíce obchodovaných měn je rozdíl mezi majors a EM měnami na FX nejvyšší od začátku evropské dluhové krize z roku 2011. Spread se nyní začíná přibližovat úrovni tří procentních bodů. Cena zajištění proti cenovým výkyvům se tak v EM regionu zvyšuje, což není dobrá zpráva zejména pro zahraniční firmy, které v problematických zemích podnikají a vyvádí zisky například ve formě dividend.
  • Volatilita je zpět. Obchodní válka mezi USA a Čínou nabírá na obrátkách
    Minulý týden začal poklidně, setkáním G20 v Argentinské metropoli Buenos Aires. Hlavním tématem bylo již oznámené zavedení cel na import oceli a hliníku do USA, které prosadil Donald Trump. Dalším tématem byly kryptoměny a jejich regulace, protože dle mnohých představitelů největších světových ekonomik jsou primárně využívány k praní špinavých peněz a financování terorismu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader