Čtvrtek 18. duben 2024 06:09
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Dukascopy new

Měsíční makroekonomické vyhlídky: Nesmyslná ekonomie Národní fronty

28.03.2017 14:29  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

  • Nejistota s hospodářskou politikou a neexistující rozpočtový program
  • Neschopnost vyčíslit ekonomické dopady opuštění eurozóny
  • Protekcionismus jako způsob financování sociálních opatření

Neexistující rozpočtový rámec

Nejzajímavější na nadcházejících francouzských prezidentských volbách je, že většina kandidátů (zejména Fran„ois Fillon a Emmanuel Macron) předložili velmi opatrný rozpočtový program na nadcházejících 5 let. Je jisté, že se poučili poté, co Fran„ois Hollande během své kampaně v roce 2012 předložil nadmíru optimistickou ekonomickou předpověď, která byla naprosto mimo realitu a měla katastrofální ekonomické dopady. Ve svém programu současný prezident předpokládal od roku 2014 roční růst HDP ve výši 2 %, avšak skutečnost byla taková, že mezi lety 2014 a 2016 rostlo HDP pouze o 0,9 %. Pokud jde o veřejný schodek, cílem bylo dosáhnout 0 % HDP v roce 2017, avšak předpověď uvádí, že to bude kolem 2,7 % HDP. Díky špatnému pochopení ekonomické situace začal Fran„ois Hollande zavádět nesprávnou hospodářskou politiku a poté byl tlakem z Evropské komise donucen prudce zvýšit daně.

Podobně negativní dopad se očekává i od programu Marine Le Penové. Do této chvíle se krajně pravicová kandidátka vyhýbala zveřejnění podrobného rozpočtového rámce, což je jasný signál, že strana si svou hospodářskou politikou není příliš jistá. Jediné publikované údaje potvrzují přehnaný optimismus, který nevychází z žádných důvěryhodných zdrojů. Národní fronta očekává od příštího roku růst ve výši 2 % a na konci pětiletého období dokonce ve výši 2,5 %. Je poměrně těžké pochopit, jak strana hodlá dosáhnout tak vysoké úrovně růstu HDP, a to i za předpokladu plánovaných investic kolem 86,5 mld. euro – bez zavedení reforem, které by zvýšily ekonomickou aktivitu (např. řešení klíčové otázky produktivity). Během následujícího pětiletého období bude růst pravděpodobně mnohem nižší, např. Senát očekává průměrný potenciální růst HDP v období 2015-2021 kolem 1,2 %.

V rozpočtu navíc není zahrnuto několik významných výdajů (např. 10% snížení daně z příjmu při prvních třech splátkách, snížení domovní daně, nebo zvýšení životního minima tělesně postiženým). Národní fronta na kritiku reaguje tím, že zdůrazňuje své odhodlání přiostřit boj proti korupci a neplacení daní. V roce 2014 tím francouzská vláda získala zpět 20 mld. euro a v roce 2015 to bylo 21 mld. euro. To je značná částka, ale představuje zhruba jen asi jednu dvacetinu současných výdajů státu. Ani podle toho nejoptimističtějšího scénáře to Národní frontě nemůže stačit na pokrytí všech nových opatření. Vzhledem k vysoké pravděpodobnosti slabého růstu je téměř nemožné dosáhnout toho, aby schodek veřejného rozpočtu vzrostl v prvním roce pětiletého období pouze o jedna, a poté klesal až na 1,3 % v roce 2022, jak Národní fronta plánuje. Snížení věkové hranice pro odchod do důchodu zpět na 60 let (nyní je to 62) je sociální opatření, které bude mít zřejmě největší záporný vliv na veřejné výdaje a mohlo by vést k tomu, že Evropská komise proti Francii uplatní postupy proti příliš vysokému schodku.

Neschopnost vyčíslit ekonomické dopady opuštění eurozóny

Pro ekonoma představuje hlavní problém skutečnost, že ekonomický dopad programu Národní fronty se téměř nedá změřit. Náklady na odchod z eurozóny není možné měřit ekonomickými modely, protože k něčemu takovému v moderní historii dosud nedošlo. Je každopádně jisté, že odchod by vedl k převedení státního dluhu na nový frank. A nejde tu ani tak o státní dluh, ale spíše o soukromé externí zadlužení domácností a firem, které tvoří téměř 150 % HDP (tj. víc než je státní dluh). Je jasné, že zahraniční věřitelé se jen tak nesmíří se snížením pohledávek a nenechají si zaplatit náhradními penězi, takže lze očekávat řadu stížností u mezinárodních soudů, což zablokuje vstup kapitálu do země.

Odchod navíc Francii nevrátí monetární nezávislost a suverenitu. Marine Le Penová opakovaně zdůraznila, že nový frank se rozvine do fluktuačního pásma podobného evropskému měnovému systému. Takový systém však není imunní vůči spekulacím. Pokud se trh rozhodne, že směnný kurz neodráží ekonomickou situaci země, investoři na měnu zaútočí, jako se to stalo britské libře v roce 1992. Za těchto okolností je devalvace nového franku o nejméně 20 % více než pravděpodobná. Francie by se rychle ocitla v neřešitelné situaci – neměla by nad sebou ochranný deštník ECB a byla by zcela bezmocná vůči mezinárodním spekulacím.

A když je Národní fronta konfrontována s otázkou devalvace měny, obvykle zdůrazňuje, že to umožní návrat konkurenceschopnosti. Strana předpokládá, že by to bylo dobré řešení a nepředpokládá platovou devalvaci, jako se to stalo v Portugalsku a Španělsku. Je pravda, že Francie má problém s postavením uprostřed rozpětí, ale devalvace měny by měla jen krátkodobý efekt (protože by následovalo zdražení dovozu, zejména ropných produktů, což by mělo negativní dopad na celou ekonomiku). V tuto chvíli země nečelí žádným závažným inflačním tlakům, ale devalvace by toto riziko rychle zvýšila a vedla by k vyšším spotřebitelským cenám. Paradoxem Národní fronty je, že chce „bránit kupní sílu Francouzů“, ale odchod z eurozóny by měl přesně opačný dopad, protože inflace by kupní sílu snížila.

„Řešením je protekcionismus“

Protekcionismus není v programu Národní fronty žádnou novinkou. Marine Le Penová se tak úplně nemýlí, když tvrdí, že zřejmě inspirovala Donalda Trumpa. Řadu let se protekcionismus uvádí jako nejlepší způsob, jak zastavit odliv průmyslu z Francie (podíl průmyslu na francouzském HDP od šedesátých let minulého století poklesl z 25 % na 10 %). Novinkou je, že protekcionismus je nyní vnímán jako způsob, jak financovat sociální opatření. Strana v podstatě navrhuje tyto dvě reformy:

  • Daň z nových smluv podepsaných zahraničními zaměstnanci s cílem financovat podporu v nezaměstnanosti. Tato myšlenka není ničím novým a propaguje ji několik francouzských politických stran (vpravo i vlevo), s cílem bojovat s Bolkesteinovou směrnicí a volným pohybem pracovní síly v rámci EU. Například řada politiků z „Les Républicans“ (pravicová strana) silně podporuje zavedení zákona (nazvaného „clause Moli?re“), který by dělníky na stavbách donutil mluvit francouzsky, nebo alespoň vyžadoval přítomnost tlumočníka, což automaticky zvyšuje náklady na práci. Postoj Národní fronty je však zavádějící ze dvou důvodů. Za prvé, příliv zahraničních dělníků do země by měl být považován za známku atraktivity ekonomiky. A za druhé má Francie nedostatek pracovních sil v řadě odvětví. Podle francouzské asociace zaměstnavatelů Medef má problémy s najímáním pracovníků téměř třetina firem v průmyslových oborech. Cílem Francie (nebo její chybou) bylo vzdělávání studentů, ze kterých se stali profesoři, psychologové či ekonomové, zatímco země zoufale potřebuje technické obory, IT vývojáře a svářeče. Pokud firmy nemohou tyto znalosti najít na domácím trhu, je naprosto normální, že budou dovednosti hledat u zahraničních zaměstnanců.
  • Daň na dovážené zboží a služby ve výši 3 % pro zboží ze zemí, které nedodržují sociální normy, např. Čínu. Národní fronta doufá, že tato daň přinese zhruba 15 mld. euro, které budou rozděleny na zvýšení nízkých mezd a penzí. Jak to však s ekonomickými opatřeními Národní fronty bývá, taková daň by znamenala nutnost opětovného dojednání obchodních a celních pravidel na evropské úrovni. Země, které by byly předmětem takové daně, by mohly přijmout podobná odvetná opatření, která by mohla poškodit obchodní vztahy Francie, zejména pokud jde o Čínu. Kromě toho by zátěž této daně dolehla právě na zákazníky, což by v podstatě zrušilo pozitivní dopad na nákupní sílu pracující třídy a důchodců.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O autorovi:

Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži.

Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.

V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.

Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.

Christopher Dembik dále vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris.

Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Měsíčník finančních trhů – Listopad 2019
    7. listopadu zasedala Česká národní banka a v souladu s očekáváním investorů své úrokové sazby nezměnila. Ačkoli bankovní rada pravděpodobně opět vedla debatu o jejich možném zvýšení z titulu domácích inflačních tlaků, nakonec v rozhodování převážila nejistota pramenící ze zahraničního vývoje. Další vývoj sazeb ČNB je v tuto chvíli velmi obtížné určit, protože se bude do velké míry odvíjet od vývoje v zahraničí. Pokud by světová ekonomika začala opět ožívat a přicházející čísla se začala otáčet k lepšímu, trh začne patrně brzy opět spekulovat o tom, zda ČNB sazby nezvýší. Uvedený scénář je vak prozatím předčasný a stabilita sazeb je patrně nyní nejpravděpodobnější scénář.
  • Měsíčník finančních trhů – Listopad 2020
    Globální akciové trhy zažily v listopadu jeden z nejlepších měsíců v historii. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World totiž připsal fenomenální zisk 12,2 %. Tržní optimismus byl hnán především pozitivními zprávami o úspěšných testech vakcín proti koronaviru od společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Investoři také ocenili poměrně jasný výsledek amerických prezidentských voleb a indikace, že předání moci proběhne v USA relativně v poklidu. Rovněž globální dluhopisové trhy zažily vynikající měsíc, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays zaznamenal zisk 1,8 %.
  • Měsíčník finančních trhů – Prosinec 2019
    Zemřel bývalý guvernér amerického Fedu Paul Volcker, bylo mu 92 let a proslavil se tím, že v 80. letech zavedl jako nový guvernér Fedu přísně restriktivní měnovou politiku velmi vysokých úrokových sazeb, aby skoncoval s nadměrnou inflací. Jeho boj byl úspěšný a tím se velice proslavil. Při globální finanční krizi před 10 lety stál rovněž po boku tehdejšího prezidenta Baracka Obamy jako hlavní finanční poradce pro sanaci bankovního sektoru.
  • Měsíčník finančních trhů – Prosinec 2020
    Globální akciové trhy pokračovaly v prosinci v růstu s tím, jak se po světě pomalu začaly v masovém měřítku aplikovat vakcíny proti koronaviru. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World připsal zisk 4,5 %. Dařilo se také globálním dluhopisovým trhů, které dle nejširšího globálního dluhopisového indexu Bloomberg Barclays připsaly zisk 1,3 %. Celý uplynulý rok 2020 byl pro globální finanční trhy velice úspěšný a to především díky bezprecedentnímu objemu kvantitativního uvolňování centrálních bank. Celkový objem nově natištěných peněz centrálními bankami v roce 2020 činil bezprecedentních 9,2 bilionu dolarů, což je trojnásobek ve srovnání s krizovým rokem 2008. Ve výsledku za celý rok 2020 připsaly globální akciové trhy zhodnocení 14,3 % a globální dluhopisové trhy 9,2 %.
  • Měsíčník finančních trhů – říjen 2019
    8. října USA zavedly sankce proti 28 čínským bezpečnostním úřadům i firmám kvůli účasti na porušování práv muslimské menšiny Ujgurů. Stovky tisíc z nich vláda zavírá do takzvaných převýchovných táborů, dalším omezuje svobodu pohybu, kultury či odívání. Mezi sankcionovanými je i přední výrobce kamerových systémů a bezpečnostní techniky Hikvision.
  • Měsíčník finančních trhů – Říjen 2020
    Globální akciové trhy v říjnu pokračovaly v propadu, který se koncentroval především do posledního týdne v měsíci, a to v důsledku prudce rostoucích čísel nově nakažených na obou stranách Atlantiku a nových protikrizových opatřeních ve spoustě zemí Evropy, které budou mít na HDP v letošním posledním čtvrtletí opět silně negativní dopad. Ve výsledku nejširší globální akciový index MSCI All Country World odepsal 2,5 %. Globální dluhopisové trhy dokázaly vykompenzovat akciové ztráty pouze omezeně, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays připsal nepatrný zisk 0,1 %.
  • Měsíčník finančních trhů – Srpen 2020
    Na globálních akciových trzích se v srpnu bez zásadních nových kurzotvorných zpráv udržela velice pozitivní nálada z července, když nejširší globální akciový index MSCI All Country World připsal zhodnocení 6,0 %. Přitom od začátku roku je tento index již v plusu 3,5 %. Na druhou stranu se tentokrát příliš nedařilo globálním dluhopisovým trhům, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays zaznamenal nepatrnou ztrátu -0,2 %. Nicméně od začátku roku globální dluhopisové trhy stále připisují nadstandardní zhodnocení 6,1 %.
  • Měsíčník finančních trhů – Únor 2021
    V únoru jsme zaznamenali poměrně výraznou korekci na globálních dluhopisových trzích. Důvodem byl silný nárůst inflačních očekávání kvůli silnému předpokládanému globálnímu ekonomickému růstu v průběhu letošního roku. Globální ekonomický růst by měl být podpořen jednak rychlou vakcinací populace, a jednak stále bezprecedentně uvolněnou měnovou politikou klíčových centrálních bank a velice uvolněnými fiskálními politikami. To by mělo ve výsledku výrazně podpořit právě inflaci. Ve výsledku nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond odepsal 1,7 %. Na druhou stranu akciovým trhům se dařilo poměrně dobře, když nejširší globální dluhopisový index MSCI All Country World připsal zisk 2,2 %.
  • Měsíčník finančních trhů – září 2019
    12. září proběhlo dlouho očekávané zasedání Evropské centrální banky. 1) ECB snížila hlavní depozitní sazbu o 0,1 % z -0,4 % na -0,5 %. 2) ECB od listopadu obnoví program kvantitativního uvolňování, nákupy dluhopisů, v objemu 20 miliard euro měsíčně. Program bude prozatím časově neomezený. 3) ECB zavedla tiering systém pro ukládání přebytečných bankovních rezerv. 4) ECB rovněž zmírnila náklady pro banky na dodávky dlouhodobé likvidity. Celkově můžeme říci, že někteří tržní účastníci čekali, že výstupy budou výraznější. Mluvilo se například o zavedení programu na nákup evropských akcií. Nakonec podle našeho názoru ECB dodala nezbytné minimum pro podporu relativně příznivé nálady na finančních trzích a pro podporu dynamiky HDP a inflace. Na druhou stranu je velice významné faktem skutečnost, že mimo časově neomezený program kvantitativního uvolňování byl změněn také výhled na úrokové sazby na neurčito. To implicitně znamená ještě uvolněnější měnovou politiku. Vše bude záviset na budoucím vývoji inflace a inflačních očekávání.
  • Měsíčník finančních trhů – Září 2020
    Globální akciové trhy v září korigovaly enormně silné zisky z předchozích pěti měsíců, když nejširší globální akciový index MSCI All Country World odepsal 3,4 %. Přitom jsme nebyly svědky žádného významného katalyzátoru, který by měl výprodeje spustit. Jednalo se tak pravděpodobně o prosté vybírání předchozích zisků. Přitom od začátku roku je index MSCI All Country přesně na nule. Příliš se v září nedařilo ani globálním dluhopisovým trhům, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays odepsal 0,4 %. Nicméně od začátku roku globální dluhopisové trhy stále připisují nadstandardní zhodnocení 5,7 %.
  • Měsíční počet uživatelů sítě X podle Muska dosáhl nového maxima
    Měsíční počet uživatelů sociální sítě X, dříve známé jako Twitter, dosáhl nového maxima. Uvedl to dnes majitel X Elon Musk na svém účtu na síti a sdílel graf, který ukazuje, že počet uživatelů přesáhl 540 milionů.
  • Měsíční předpovědi: Ekonomika brzdí a inflace roste
    Odhadujeme další zpomalení ekonomiky na konci minulého roku způsobené zejména oslabeným průmyslem. Naopak inflace zrychluje a na začátku roku vyskočí v meziročním srovnání na 3,4 %. Česká národní banka bude pod vlivem zvýšené inflace silně uvažovat, zda přece jen úrokové sazby nezvýšit, nakonec ale převládnou hlasy pro jejich stabilitu.
  • Měsíční předpovědi: Ekonomika brzdí, inflace nikoliv
    Inflace se sáhne na 3 %. Průmyslová výroba vykáže pokles. Maloobchodní tržby naopak dál porostou i když uberou na tempu. Česká národní banka navzdory vyšší inflaci ponechá úrokové sazby bez změny.
  • Měsíční předpovědi: Ekonomika v rozpuku, inflace hledá strop
    Data zveřejněná v červnu potvrdí mírný pokles české ekonomiky na počátku roku a zmírnění růstu průměrné mzdy. Současně měsíční údaje za duben ukáží rychle rostoucí ekonomiku v důsledku rozvolňování protipandemických opatření. Znovuotevření služeb se pravděpodobně odrazí i na dalším zrychlení inflace za květen. Od České národní banky čekáme zvýšení úrokových sazeb na zasedání v srpnu. Nicméně finanční trh počítá s jejich zvýšením už na červnovém zasedání.
  • Měsíční předpovědi: Inflace pokračuje v růstu, průmysl klesá
    Inflace v listopadu vzrostla na 3,1 %. Na prosinec čekáme její další zvýšení a výhled na nejbližší měsíce míří rovněž vzhůru. ČNB tak bude stále signalizovat možnost zvýšení úrokových sazeb. Průmyslová výroba za listopad vykáže hlubší pokles a bude tak ukazovat na další zpomalení české ekonomiky. Maloobchodní tržby před Vánocemi vzrostly na nové rekordy, ale tempo jejich růstu ubere na tempu.
  • Měsíční předpovědi: Inflace se bude postupně přibližovat 4 %
    Struktura HDP potvrdí slabost výrobního sektoru a exportu při mírném oživení spotřeby domácností. Růst průměrné mzdy jen nepatrně přibrzdí, zatímco míra nezaměstnanosti stagnuje na extrémně nízkých úrovních. Inflace v těchto měsících bude dál zrychlovat a mířit ke 4 %. Pro ČNB je tento vývoj velmi nekomfortní, ale s ohledem na nejisté dopady epidemie koronaviru bude nyní vyčkávat a úrokové sazby neměnit.
  • Měsíční předpovědi – listopad 2016
    Dynamika HDP ve třetím čtvrtletí po nečekaně dobrém výsledku ve druhém kvartále zpomalila. Domácí spotřeba se znovu postaví do role tahouna růstu. Letní data z průmyslu a zahraničního obchodu přinesla velké výkyvy. Zářijová čísla by se už měla zklidnit a ukázat solidní výkon domácí ekonomiky. Průmysl by měl vykázat růst a zahraniční obchod další rekordní přebytek. Podíl nezaměstnaných tyto trendy reflektuje a měl by doznat snížení o další desetinu procentního bodu. Inflace zůstane ještě vlažná, ale ke konci roku vyskočí k 1,5 %.
  • Měsíční předpovědi: Průmysl klesne a inflace zpomalí díky potravinám
    Maloobchodní tržby pravděpodobně vykáží další silný výsledek. Naopak průmyslová výroba po solidním výsledku v červenci vlivem letních dovolených citelně klesne. Inflace by měla brzdit vlivem nižších cen potravin.
  • Měsíční předpovědi: Recese začíná tentokrát trhem práce
    Většina makroekonomických dat zveřejněných v průběhu dubna bude ukazovat na ekonomickou aktivitu před vypuknutí pandemie. Vzpomeňme, že výkon ekonomiky byl před tímto šokem s výjimkou zpracovatelského průmyslu relativně dobrý. Hlavní pozornost se ale nyní stáčí na údaje, které již budou odrážet propad ekonomiky v důsledku vynucené hibernace. A tím údajem za březen bude zejména nárůst nezaměstnanosti a propad indexu nákupních manažerů. Současně je otázkou, jak pandemie ovlivní samotný sběr dat a výpočet všech statistik.
  • Měsíční předpovědi - srpen 2017
    Revize národních účtů ukázaly, že v prvním čtvrtletí ekonomika vyskočila o 1,5 % q/q. Druhé čtvrtletí by mělo být podobně úspěšné, když očekáváme růst o 1,3 %. Dobrý výsledek celé ekonomiky bude podpořen slušnými čísly z jednotlivých sektorů. Průmyslová produkce by totiž měla ukázat dobrý výsledek, který je tažený přetrvávající silnou zahraniční poptávkou. Domácí poptávka se zvyšuje, což by měl odrážet další růst maloobchodních tržeb. Inflace zůstane na 2,3 % a její dlouhodobé přestřelování 2% cíle bude důvodem pro dnešní zvýšení sazeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost