Čtvrtek 28. březen 2024 16:17
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.3.2017

10.03.2017 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity

 

 

Aktuál

 

EUR/CZK

27,02

 

USD/CZK

25,50

 

EUR/USD

1,059

 

PLN/USD

4,07

ropa Brent

USD/barel

52,3

Zlato

USD/unce

1195

Aktualizováno

8:45

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČR inflace v únoru: in-line s naším odhadem zrychlení na 2,5 % r/r po lednových 2,2 %. Trh čekal 2,4 %. Výsledek je 40 bp nad prognózou ČNB a ačkoliv je tento vývoj důsledkem zdražení velmi proměnlivých cen potravin (ceny zeleniny a důsledek počasí na jihu Evropy), jde o argument, proč čekat opuštění kurzového závazku spíše dříve, než v avizované polovině roku.

ECB dle očekávání sazby nezměnila. Nicméně ačkoliv byl projev M. Draghiho z počátku velmi opatrný, odpovědi na dotazy vedly k posílení eura. Členové rady guvernérů již necítí „urgentní pocit“ že by byla v budoucnu potřeba dalšího snížení úrokových sazeb. Rada vyjmula z prohlášení větu o použití „všech dostupných nástrojů“ a dle slov Draghiho tím chtěla ECB signalizovat, že není urgence podnikat další kroky. Euro po těchto slovech posílilo na EUR/USD 1,06.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlavní údaj dneška: data z trhu práce v USA: RBI i trh čeká 200 tisíc nových pracovních míst. Zvýšení sazeb Fedu na březen je započítáno již ze 100 % a existuje tak spíše větší riziko oslabení dolaru, pokud očekávání nebudou naplněna.

V ČR bude sledován vývoj mezd za čtvrtý kvartál: čekáme 3,4 % r/r reálně po 4,0 % v Q3 – čím vyšší údaj, tím vyšší argument pro ČNB pustit kurz.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9:00 ČR reálné mzdy za Q4: RB 3,4 % r/r, trh 3,2 % r/r
14:30 USA trh práce za únor: RBI i trh čeká 200 tisíc nových pracovních míst

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: USA index podmínek trhu práce
ÚT: Čína průmysl a maloobchod, SRN ZEW index, EUR průmysl, USA PPI
ST: ČR maloobchod,NY Fed, USA CPI, Maloobchod
ČT: EUR CPI final, ČR PPI, platební bilance, USA nově započaté stavby domů, Filadelfský Fed index
PÁ: USA průmysl, Michiganský index důvěry spotřebitelů

Autor: Michal Brožka, investiční stratég

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Daniela Milučká, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 9.6.2017
    Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o inflaci za květen. Meziročně inflace zrychlila na 2,4 % z dubnových 2,0 % r/r. Trh očekával 2,2 % r/r. Velkou měrou k růstu inflace přispěly ceny potravin (příspěvek +0,8 p.b.), bydlení a energie, a ceny dopravy (obojí příspěvek + 0,4 p.b.). Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 %. Podle ČNB zveřejněná data představují mírné protiinflační riziko pro její prognózu (inflace je 2. měsíc o 0,2 p.b. pod prognózou ČNB). Na druhou stranu jádrová inflace zrychluje o něco více, než ČNB předpovídala. Podle našich propočtů sezónně očištěná jádrová inflace překonala v květnu hranici 2,0 % poprvé od roku 2008. Pro tento rok očekáváme průměrnou míru spotřebitelské inflace na 2,3 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 9.8.2017
    Dnes byl zveřejněn vývoj tuzemského indexu spotřebitelských cen za měsíc červenec. Meziroční index spotřebitelských cen v červenci zrychlil na 2,5 % oproti 2,3 % v červnu. Meziměsíčně spotřebitelská inflace vzrostla o 0,5 %. Meziměsíčně nejvíce rostly ceny v oddíle rekreace a kultura a potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak největší pokles byl zaznamenán v oddíle odívání a obuv a dopravě. Růst spotřebitelských cen tak předčil očekávání trhu v obou případech o dvě desetiny procenta. Tento vývoj je však plně v souladu s novou prognózou ČNB. Pro rok 2017 očekáváme průměrnou míru spotřebitelské inflace ve výši 2,3 % r/r, což podle našeho názoru vytváří prostor pro další mírné zvýšení úrokových sazeb ČNB v roce 2018. Opatrná politika ECB a posilování koruny brání ČNB pokračovat v sérii růstu sazeb a nutí ji oddálit normalizaci měnových podmínek až do roku 2018. Kurz koruny vůči euru po zveřejnění posílil o pět haléřů a následně začal svůj zisk pomalu umazávat. V současnosti se koruna obchoduje na úrovni EUR/CZK 26,14.
  • Raiffeisenbank: PMI hlásí růst výrobní aktivity
    Index nákupních manažerů ve výrobním sektoru opět pozitivně překvapil, když se v lednu udržel na 57,0 bodech. V souladu s konsensem trhy jsme počítali s poklesem na 55,8 bodu. Výsledek poukazuje, že průmyslu vychází start do nového roku velmi dobře, především pak s přihlédnutím k přetrvávajícím uzavírkám. Současně výsledek také potvrzuje to, co je již nějakou dobu pozorovatelné v „tvrdých“ datech z reálné ekonomiky, konkrétně rozdílný se vývoj v odvětví služeb a průmyslu.
  • Raiffeisenbank přijímá na pobočkách ukrajinské hřivny
    Od 25. dubna přijímá Raiffeisenbank na všech svých pobočkách s pokladnou ukrajinské hřivny (UAH). Fyzické osoby si je mohou vložit na osobní účet, kde se dle jejich výběru konvertují na vybranou měnu. Prostředky z účtu je možné vybírat okamžitě a bez omezení na pokladně pobočky nebo v bankomatech.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz - reálný růst mezd se udrží na 4%
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v srpnu oproti červenci polepšil o 1,8 bodu a dosáhl hodnoty 44,9. I přes dílčí zlepšení se ukazatel nadále pohybuje hluboko v pásmu kontrakce, což ukazuje na bídnou kondici tuzemského výrobního sektoru. Ani vyhlídky směrem do budoucna se nelepší. Důvěra týkající se výroby v příštích dvanácti měsících oslabila, zejména vlivem klesající poptávky od zahraničních klientů.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz - Tuzemský průmysl se vrátí k pozitivnímu růstu, zahraniční obchod se naopak propadne
    České maloobchodní tržby v červenci meziměsíčně vzrostly o 7 %, při započtení motoristického segmentu pak o 6,2 %. Oproti předchozímu měsíci se výrazně zvýšil příspěvek z prodeje a oprav automobilů, které si připsaly 4,2 %. Tradičně se dařilo také internetovým obchodům a zásilkovým službám (růst o 21,7 %). I pro zbytek roku předpokládáme, že si maloobchodní tržby udrží solidní tempo hnány silnou spotřebitelskou důvěrou a kvapným růstem mezd.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.10.2017
    V podvečer promluví katalánský prezident Carles Puidgemont v parlamentu. Je to vyústění politické krize způsobené vyhlášením referenda o nezávislosti Katalánska a tvrdou odpovědí španělské police. Vzhledem k tomu, že je Puidgemont pod velkým tlakem katalánské veřejnosti a zástupců EU se nedá očekávat jednostranné vyhlášení nezávislosti.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.11.2017
    Cena ropy Brent se včera přehoupla přes 64,20 dolarů za barel po zintenzivnění napětí v regionu Blízkého východu. Saudská Arábie vyzvala své občany k opuštění Libanonu poté, co předseda libanonské vlády rezignoval v předem připraveném proslovu během své návštěvy Saudské Arábie, a vztahy mezi oběma zeměmi se vyostřily. Dnes ráno se cena ropy Brent pohybuje okolo 63,80 dolarů za barel.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.1.2018
    Americké zásoby ropy minulý týden poklesly o 11,2 miliónu barelů podle odhadu API. Šlo by tak o nejvýraznější propad objemu zásob od září 2016. Výrazně by to překonalo odhad mediánu trhu, který pro dnešní statistiku zásob očekává propad jen 3,4 miliónu barelů. Cena ropy Brent včera večer narostla na 69,16 dolarů za barel.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.2.2017
    Evropským i americkým akciovým trhům se včera dařilo (Euro Stoxx 1,2 %, Dow Jones 0,6 %, DAX 0,9 %). Na zelenou vlnu navázaly dnes také japonské i čínské akciové trhy (TOPIX 2,1 %, Nikkei 225 2,5 %, Shanghai Comp 0,4 %).
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.4.2017
    USA data z trhu práce za březen: 98 tisíc, trh čekal 180 tis, míra nezaměstnanosti ale klesla na 4,5 % z předchozích 4,7 %, průměrná hodinová mzda vzrostla v souladu s odhady o 2,7 % r/r. Dolar navzdory nižšímu přírůstku nových míst posílil na EUR/USD 1,058.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.5.2017
    Hlavní údaj dneška pro CZK: spotřebitelská inflace za duben. Vlivem srovnávací základny by měla meziroční inflace zpomalit na 2,2 % (trh 2,3 %) z předchozích 2,6 %. Nicméně v dalších měsících by se měla udržet stále poblíž 2,6 % a to až do září. Pokud koruna nebude posilovat, budou některé členy ČNB v létě zřejmě svrbět prsty na zvyšování úrokových sazeb. Dnešní zveřejnění inflace by korunu mohlo ovlivnit oběma směry (vyšší inflace =spekulace na zvyšování úrokových sazeb a tlak na posílení koruny a naopak).
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.7.2017
    Česká průmyslová výroba v květnu vzrostla o 8,1 % r/r. Trh čekal 3,4 %, náš tým 6,5 %. Největší podíl na růstu nesla výroba chemických látek, motorových vozidel, strojů a zařízení. Pro příští měsíce očekáváme, že si průmysl svůj dobrý růst udrží.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 10.8.2017
    Člen Fedu Charles Evans včera sdělil, že by bylo rozumné oznámit redukci rozvahy Fedu příští měsíc, ale zároveň varoval, že nízká inflace by mohla oddálit zvýšení úrokových sazeb.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 11.10.2017
    Ve včerejších večerních hodinách promluvil katalánský prezident C. Puidgemont, během kterého představil dokument, který vyhlašuje nezávislost Katalánska na Španělsku. Vzápětí však ohlásil odložení jeho účinnosti a vytvoření prostoru pro jednání s Madridem. Podmínečné vyhlášení nezávislosti se obešlo bez výrazných dopadů na trhy.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 1.11.2017
    Večer budou oznámeny výsledky měnověpolitického jednání Fedu. Nepředpokládáme žádnou změnu ohledně výše úrokových sazeb, jen potvrzení spekulací o zvyšování v prosinci. Příštímu jednání bankovní rady v prosinci trhy přisuzují více než 80% pravděpodobnost zvýšení sazeb.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 11.1.2018
    Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly oproti listopadu o 0,1 %, což je plně v souladu s očekáváním trhu. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,4 %. Jedná se tak o druhé zpomalení v řadě poté, co se inflace v říjnu vyšplhala ke 2,9 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 11.12.2017
    Dnes nás čeká tuzemská statistika spotřebitelské inflace. V listopadu očekáváme zastavení růstu cen potravin. Naopak proinflačně působí zdražení pohonných hmot a alkoholických nápojů. Největší zlevnění způsobené sezónním vlivem nastává v cenách dovolených. I proto odhadujeme ve srovnání s předchozím měsícem nižší tempo růstu cen 0,1 % m/m a 2,6 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 1.12.2017
    Hlasování o daňové reformě v Americkém senátu bylo odloženo na dnešek poté, co se senátoři neshodli na klíčovém kompromisu, který by zabránil budoucím prohloubení státního dluhu v důsledku snížení daní.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 11.4.2017
    ČR inflace: 0,0 % m/m a 2,6 % r/r – v souladu s odhady (30bp nad prognózou ČNB). Koruna po zveřejnění mírně posílila do blízkosti EUR/CZK 26,50, v odpoledních hodinách pak oslabila až nad EUR/CZK 26,60.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova