Čtvrtek 28. březen 2024 14:07
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Česká inflace míří dál nad cíl, ECB by měla přešlapovat na místě

09.03.2017 09:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes by se měla česká inflace za únor vyšplhat ještě o něco málo výše nad cíl centrální banky (na 2,4 %). Hlavní motory inflace sice nejsou nijak zvlášť stabilní - dynamiku cen ženou vpřed především dražší potraviny, pohonné hmoty a zdražování v pohostinství a hoteliérství (pravděpodobně kvůli EET).

Ceny však (i když pomaleji) rostou napříč spotřebitelským košem a nízká nezaměstnanost v kombinaci s rostoucími mzdami bude pravděpodobně udržovat inflační dynamiku poblíž cíle ČNB i ve chvíli, kdy odezní efekt dražšího benzínu a EET. I proto s blížícím se koncem prvního kvartálu (a tvrdého závazku ČNB) budou také růst sázky na opuštění intervenčního režimu ČNB. Jen za první březnový týden sázky na silnější korunu odhadem vzrostly o necelé 4 miliardy euro - to je podobně silné tempo jako na začátku leda 2017. My dál věříme, že centrální banka opustí intervenční režim již v průběhu druhého kvartálu 2017. I když je tedy koruna v tuto chvíli podle většiny dostupných měřítek překoupená, příliv peněz do korun před březnovým zasedáním ČNB poleví jen těžko.

To Evropská centrální banka se na konec své politiky kvantitativního uvolňování zatím příliš nepřipravuje. I když se inflace po čtyřech letech vyšplhala na cíl centrální banky a z reálné ekonomiky chodí samá dobrá čísla, centrální bankéři ve Frankfurtu budou opatrnější. Nová prognóza sice na letošní rok posune inflaci vzhůru (ze 1,3 na 1,6 %), s výhledem na roky 2018 a 2019 se ale moc hýbat nebude. Jádrová inflace přitom zatím stále zůstává hodně nízká (0,9 %) a eurozónu v nejbližších měsících čeká adrenalinový volební maraton. I proto si ECB s úvahami nad dalším osekáním QE počká na podzim - jádrová inflace bude tou dobou pravděpodobně výše a budeme mít za sebou francouzské volby. A proto si ještě euro na pozitivní obrat na frontě s dolarem bude muset nějakou chvíli počkat.

FOREX

Region

Zlotému se sice včera nelíbilo posilování dolaru, ale zasedání centrální banky potvrdilo, že se do hledáčku NBP pomalu dostává možnost růstu úrokových sazeb. NBP však stále hovoří až o příštím roce. Banka sice přehodnotila svůj inflační výhled směrem vzhůru, ale hlavní názorový proud v rámci NBP se zdá dostatečně silný. Prezident NBP Glapinski tak i nadále pro letošní rok hlásí stabilitu oficiálních sazeb (to je i náš scénář).

Dnes je v centru pozornosti především zveřejnění odhadu míry inflace v ČR za únor, která by měla vystoupat dále nad cíl ČNB, což bude z hlediska centrální banky jistě zajímavá zpráva.

EUR/USD/GBP

Vynikající výsledek amerického ADP reportu ukázal, že v USA v únoru přibylo téměř 300 tisíc nových pracovních a posunul kurz eurodolaru níže směrem k hranici 1,0500.

Dnešek bude však o zasedání ECB, která bude muset přepsat svoji inflační prognózu, neboť hrubě podstřelila svůj odhad inflace. Zajímavé bude, jak se prezident centrální banky M. Draghi vyrovná s faktem, že ECB již splnila svůj cíl a vinou masivních nákupů v rámci QE na trhu dochází dluhopisy některých zemí. Zásadní vzkaz před francouzskými volbami však od Draghiho nečekáme, takže dolaroví býci by měli zůstat v klidu, ačkoliv je může lehce znervózňovat to, jak na popularitě ve francouzském předvolebním klání získává centristický a proevropský kandidát Macron.

V oslabování pokračuje libra a to s tím, jak pokračují přípravy na Brexit. Tento trend do konce března zřejmě vydrží.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Česká ekonomika šlápla na brzdu
    Předběžný odhad HDP za třetí kvartál potvrdil to, co se všeobecně očekávalo, a sice že česká ekonomika zpomaluje. Centrální banka sice očekávala, že tuzemské hospodářství spíše akceleruje, reálná čísla se pak přiblížila skeptičtějšímu pohledu finančních trhů. HDP se zvýšil jen o 0,4 % oproti předchozímu čtvrtletí, což znamenalo meziroční tempo ve výši 2,3 %.
  • Rozbřesk: Česká ekonomika v kleštích inflačního šoku
    Ani červen nepřinesl úlevu inflačního šoku, který dále svírá českou ekonomiku. Dle včera zveřejněných údajů meziroční míra inflace znovu zrychlila, a to na 17,2 % z 16 % v květnu. Tento výsledek byl v souladu s naším i tržním očekáváním, v porovnání s jarní prognózou ČNB byl však růst cen o více než dva procentní body rychlejší.
  • Rozbřesk: Česká ekonomika v závěru roku zpomalovala. Jak razantní bude ČNB?
    První letošní zasedání bankovní rady, na kterém ČNB představí novou prognózu, proběhne už příští týden. Očekává se další razantní navýšení základní sazby, která se může v krajním případě dostat až do blízkosti pětiprocentní hranice.
  • Rozbřesk: Česká ekonomika zakončila rok ve svižném tempu, koruna před zasedáním ČNB nabírá na síle
    První předběžné výsledky české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku příjemně překvapily. Ekonomika se totiž v posledním kvartále nepropadla, jak předpokládala ČNB, ale pokračovala – i když v pomalejším tempu – v růstu. HDP se zvýšil oproti předchozímu období o 0,9 %, meziroční růst pak dosáhl 3,6 %.
  • Rozbřesk: Česká ekonomika zůstává ve výborné kondici
    Česká ekonomika zůstává ve výborné kondici. V pátek zveřejněná květnová data z průmyslu, stavebnictví i z obchodu potvrdila, že se tuzemskému hospodářství dařilo ve druhém čtvrtletí letošního roku.
  • Rozbřesk: Česká inflace dále zrychluje a směřuje k 20 procentům
    Dnes ráno přišlo na řadu nejsledovanější číslo tohoto týdne – výsledek tuzemské inflace za červen. Ta se vyšplhala přesně dle našeho odhadu v meziročním srovnání na 17,2 % z 16 % v květnu. K růstu cen nejvíce přispěly především dražší energie a také potraviny. Velmi silné zůstaly pravděpodobně také domácí poptávkové tlaky zrcadlené v jádrové inflaci.
  • Rozbřesk: Česká inflace dočasně zvolní, ke konci roku se však vrátí na hranu tolerančního pásma
    Dnešní červnová inflace je jedním z posledních zajímavých domácích čísel nejbližších týdnů. Pravděpodobně oproti květnu lehce zvolnila a poklesla z 2,9 % na 2,7 % a během léta může díky vyprchávání meziročního růstu cen pohonných hmot ještě klesat. Zůstane však spolehlivě nad 2% cílem centrální banky a ke konci roku se může zase vyšplhat na hranu tolerančního pásma do blízkosti 3 %. A to zejména kvůli růstu regulovaných cen, dražším energiím a potravinám. Souběžně sice může odeznívat ze zahraničí dovážená vysoká výrobní inflace. Na druhou stranu napjatá situace na trhu práce zatím nic takového nedovolí jádrové inflaci.
  • Rozbřesk: Česká inflace ještě výše nad cílem
    Česká inflace se v prosinci opět vzdálila od prognózy centrální banky i od horní hranice jejího tolerančního intervalu. Odchylka v prvním případě odpovídá třem desetinám procentního bodu, ve druhém pak dvěma. Na první pohled je tedy ideálním důvodem k tomu, aby centrální bankéři znovu sáhli na úrokové sazby a posunuli je směrem k vytoužené neutrální úrovni. Takto by mohlo být rozhodování velmi snadné, nicméně museli by zároveň zcela odhlédnout od všeho ostatního. Od politiky ECB, stejně jako od faktu, že naše ekonomika teprve se zpožděním následuje západní Evropu a zpomaluje.
  • Rozbřesk: Česká inflace kulminuje, korunu žene vidina vyšších sazeb
    Vývoj inflace nahrává do karet ČNB, a tak snad už nic nebrání centrální bance zvýšit její úrokové sazby už na listopad...
  • Rozbřesk: Česká inflace kulminuje Korunu žene vidina vyšších sazeb
    Vývoj inflace nahrává do karet ČNB, a tak snad už nic nebrání centrální bance zvýšit její úrokové sazby už na listopadovém zasedání. Ekonomice se daří nad očekávání dobře, napětí na trhu práce se zvyšuje a růst cen se drží v horní polovině tolerančního pásma, a tak není důvod otálet. Spokojenost ze stávající inflace čiší i ze včerejšího komentáře ČNB. Jedinou brzdou, která může centrální banku znejišťovat, by mohla být koruna, avšak její dosavadní posílení není natolik dramatické, aby muselo centrální banku vzrušovat. Vzhledem k nedávným komentářům centrálních bankéřů zřejmě nejde o nic, co by nečekali nebo považovali za problematické.
  • Rozbřesk: Česká inflace na hranici tolerance ČNB
    Pozornost tuzemských finančních trhů a vlastně i centrální banky dnes směřuje na výsledky březnové inflace. Ta vzrostla meziročně o 3,0 % a meziměsíčně o 0,2 %. Už od začátku roku inflace předčí prognózu ČNB a dnes se dokonce dotkla horní hranice tolerančního pásma centrální banky a znovu se tak odchýlila od výhledu, nad nímž se rozhodují centrální bankéři. Přesto by ani dnešní číslo nemělo ČNB přinutit opustit vyčkávací mód a reagovat na zasedání, které se bude konat už za necelý měsíc.
  • Rozbřesk: Česká inflace na ústupu. EU se dohodla na rozpočtu, Senát o daňové sekeře
    Zatímco ECB dlouhodobě řeší problém, jak stimulovat inflaci, aby se vrátila k cílovým dvěma procentům (nebo aby alespoň nebyla záporná), ČNB je tohoto úkolu zcela ušetřena. Česká inflace se totiž dál nachází vysoko na cílem prognózy tuzemské centrální banky a jádrová dokonce daleko nad horní hranicí tolerančního pásma.
  • Rozbřesk: Česká inflace předčasně na cíli
    Finanční trhy si v úvodu jednoho z posledních týdnů letošního roku rozhodně na nedostatek událostí stěžovat nemohou. Hlavní domácí ekonomickou zprávou byla listopadová inflace, která výrazně zaostala za nejnovější (nedávno zveřejněnou) prognózou centrální banky. Na rozdíl od ČNB předpokládaných 2,5 % poklesla inflace na 2,0 %, a to především zásluhou příznivějšího vývoje cen potravin. Dostala se tak výrazně dříve na cíl, než předpokládala centrální banka, nicméně podle ČNB zůstávají „celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou…“.
  • Rozbřesk: Česká inflace začíná nabírat na síle
    Podobně jako v dalších evropských zemí i v Česku se začala inflace výrazně zvyšovat. Červencové číslo překvapilo trhy i centrální banku, když meziroční celková inflace vyskočila na 3,4 % a jádrová dokonce na 3,8 %, tedy nejvyšší hodnotu za posledních čtrnáct a půl roku (delší kompaktní časová řada není k dispozici).
  • Rozbřesk: Česká inflace za říjen vyskočila na 5,8 procent
    Máme k dispozici poslední v zásadě kompletní sadu zářijových čísel od průmyslu po výkony v pohostinství a hoteliérství, která ukazují na "polojasno až zataženo" na konci třetího kvartálu. Hlavním problémem je bezesporu situace v automobilovém průmyslu - ten se potýká s kritickým nedostatkem subdodávek (zejména polovodičů) a výroba i proto meziročně klesá skoro o 7 %. A říjen a listopad budou vzhledem k novým odstávkám ve výrobě ještě horší.
  • Rozbřesk: Česká inflace zpět pod trojkou. Koruna s dalšími zisky
    Nová data přicházející z české ekonomiky byla prozatím velmi slibná a naznačují, že oživení ve druhém čtvrtletí letošního roku nabírá na síle a přibližuje tak dobu, kdy bude ČNB moct zahájit nový cyklus zvyšování úrokových sazeb. Vzhledem k tomu, že ani tuzemské nebe není úplně bez mraků a z výroby přicházejí zprávy nejen o drahých vstupech a chybějících pracovnících, ale už i o omezování produkce v automobilovém průmyslu v důsledku nedostatku vstupů, není s ochlazováním ekonomiky nutné až tak pospíchat.
  • Rozbřesk: Česká inflace zrychlila méně, než se čekalo. Větší inflační skoky nás však čekají v srpnu a září
    Česká inflace v červenci dále zrychlila na 17,5 %, a to v důsledku vyšších cen energií a dražších potravin. Čekal se ale výraznější zrychlení k hranici 18 %. Meziměsíčně růst zpomalil na +1,3 % z červnových +1,6 %. Energetické společnosti pravděpodobně dál v průběhu léta mění ceníky kvůli přetrvávajícím vysokým (termínovým) cenám plynu i elektřiny. A možná bude zdražování pokračovat i nad rámec dosud ohlášených změn ceníků - ceny elektřiny na (pro nás) relevantních burzách v průběhu posledního měsíce dál vzrostly a pohybují se okolo desetinásobků dlouhodobých průměrů.
  • Rozbřesk: Česká inflace zůstává vysoko nad cílem, co na to ČNB?
    Inflace v celé střední Evropě míří vzhůru. Již v listopadu se česká, stejně tak jako maďarská, inflace vyšplhala nad 3 %. V sousedním Polsku přinesla prosincová čísla další šokující nárůst až k 3,4 %, a tak byla velice ostře sledovaná dnešní česká čísla za prosinec. Zítra budou i ta maďarská.
  • Rozbřesk: Česká koruna, aneb startuje období rychlejších zisků?
    Česká koruna v posledních dnech kvůli vyšším obavám z koronaviru zařadila zpětný chod a vrátila se do blízkosti 25,00 EUR/CZK. Jenom se potvrzuje, jak moc je dnes závislá právě na globálním sentimentu. Je však třeba rozlišit, zda jsou globální kapitálové toky pouze hybatelem volatility nebo dokáží korunu ovlivňovat trvale.
  • Rozbřesk: Česká koruna atakuje 26,30 k euru. Co jí dává sílu k ziskům?
    Česká koruna se včera dostala do těsné blízkosti 26,30 EUR/CZK a atakuje post-intervenční maxima. České měně svědčí relativní klid na globálních trzích a velice nízké indikátory globálního strachu - VIX přes včerejší nárůst zůstává stále hluboko pod dlouhodobým průměrem. Současně se jí líbí i dobrá nálada na sousedním polském trhu. To vše zvyšuje trpělivost těch, kteří si vsadili na její zisky a neuvažují tak v tuto chvíli o likvidování svých pozic. Proto koruna dostává v posledních týdnech prostor k postupným ziskům, a pokud se na globální scéně neobjeví větší mraky, může jí dobrá nálada v nejbližší době vydržet.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank