Čtvrtek 28. březen 2024 20:12
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Rozbřesk: Francouzské dluhopisy pod tlakem kvůli strachu z voleb

09.02.2017 10:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Francouzským dluhopisům se v posledních dnech vůbec nedařilo. Včera výnosová prémie vůči německým protějškům vyskočila na více než čtyřletá maxima (80 bps). Ve francouzském případě přitom rozhodně nelze svádět vinu na ekonomické fundamenty - inflace zůstává podobně jako růst v druhé největší evropské ekonomice při porovnání s Německem skoro poloviční a vyšší výnos jednoznačně odráží vyšší riziko. I když rizikové prémie šly vzhůru i na jiných trzích (například v Itálii) a částečně mohou také odrážet obavy z blížícího se konce měnové expanze v eurozóně, ve Francii se situace zhoršila nejrychleji.

Svoji roli bezesporu sehrává politika a rostoucí šance radikální pravice (Marine Le Penové) na vítězství v prvním kole francouzských prezidentských voleb - ta v průzkumech od začátku ledna nepřetržitě vede. A trhy moc neuklidňuje, že podle odhadů jsou šance radikální pravice na vítězství v druhém kole zatím nízké. Současně se po vítězství Donalda Trumpa odmítají spolehnout na to, že “extrémní plány? jsou dobré pouze pro předvolební kampaň a po volbách jednoduše skončí “v šuplíku?. Největší obavy pochopitelně vzbuzuje plán Marine Le Penové opustit eurozónu, a to zejména mezi dluhopisovými investory.

Le Penová by chtěla nahradit společnou měnu euro vzájemným systémem národních měn podobných ECU (předchůdci eura). Hlavní změnou by byla možnost národních centrálních bank provozovat nezávislou měnovou politiku a povolit fluktuaci národních měn (v rámci dohodnutých bariér). Jak již ukázala jednou historická zkušenost, takový systém by byl (i v případě, že by na něj ostatní členské země kývly) nestabilní a dříve nebo později by vedl k znovuzavedení volně plovoucích národních měn. Marine Le Penová také otevřeně říká, že by chtěla všechen francouzský dluh převést do “nového franku? a tím pádem ho znehodnotit.

Je třeba ale říci, že i v případě prezidentského vítězství by Marine Le Penová měla pravděpodobně problém prosadit podobné kroky přes Národní shromáždění (parlament). Pravděpodobnost takového vývoje tedy zůstává nízká, to ale nebrání trhům, aby se s blížícími se volbami začaly bát ještě víc než dnes.

FOREX

Region

Zasedání polské centrální banky skončilo bez překvapení. Výbor pro měnovou politiku zůstává s nastavením měnové politiky spokojen a podobná nálada se projevila i na tiskové konferenci po zasedání. Nárůst inflace v posledních měsících přičítá jednorázovým faktorům a domácí inflační tlaky zůstávají nízké, což ve výsledku znamená stabilitu oficiálních sazeb. S ní v letošním roce počítáme ve našem výhledu i my.

Dnešek není z hlediska regionálních událostí příliš zajímavý a pozornost se soustředí zejména na zítřejší údaje o české inflaci (za leden).

EUR/USD/GBP

Americký dolar se včera pokoušel o další posun vpřed, ale zatím neúspěšně - nedaří se mu posunout pod 1,0600 EUR/USD.

Věříme však výhledově, že dolar může na vlně vyšších výnosů zaznamenat další zisky, a to nehledě na kritiku Donalda Trumpa. Euru naopak budou brát vítr z plachet blížící se důležité volby (Nizozemí, Francie - viz úvodník) a současně opětovný návrat řeckého problému na evropskou scénu.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Fed zvýšil sazby a věří ekonomice, Holanďané Ruttemu
    Vše jde podle plánu a tak prostě dozrál čas na další zvýšení oficiálních sazeb. Zároveň ale není úplně kam spěchat. Tak by se jednoduše daly shrnout závěry včerejšího zasedání americké centrální banky.
  • Rozbřesk: Fed zvýšil sazby, koruně jestřábi chybí a trh s auty je v kondici
    České ekonomice se v roce 2017 vedlo nad očekávání dobře, a to především zásluhou tuzemského průmyslu, který mimochodem představuje necelou třetinu HDP. Vhledem k tomu, že třetina této třetiny je pak automobilový průmysl, který obstarává přibližně třetinu českého exportu, proto nelze zcela ignorovat údaje o registracích (poněkud zjednodušeně řečeno prodejích) osobních automobilů v EU. Nakonec tam většina v tuzemsku vyráběných aut skutečně končí.
  • Rozbřesk: Fed zvýší sazby o 50 bazických bodů a ohlásí proces kvantitativního utahování
    Celá jedna generace obchodníků na finančních trzích nezažila okamžik, ke kterému dojde dnes večer. Americká centrální banka totiž zvedne oficiální úrokové sazby o více než 25 bazických bodů. Konkrétně večerní zasedání Fedu by totiž mělo přinést zvýšení úroků o 50 bazických bodů, byť dokonce malá část trhu doufá i v něco více. Růst úroků o 75 bazických bodů však není s ohledem na rétoriku z vedení Fedu pravděpodobný. Naopak pravděpodobné je to, že Fed počínaje červnem zahájí proces vyfukování své bilance (avizuje, že do konce července by objemy prodávaných dluhopisů měly činit 95 mld. měsíčně).
  • Rozbřesk: Fed zvyšuje sazby a posílá trhům jestřábí prognózu. Default Ruska na obzoru?
    Americký Fed včera poprvé od startu pandemie zvýšil úrokové sazby. Bylo to sice “pouze” o 25bps, doprovodná prognóza ovšem (tak jak jsme očekávali) překvapila trhy více jestřábím vyzněním. Předpokládá v tomto roce celkem sedminásobný růst úrokových sazeb a konec “utahovacího” cyklu na 2,75 %. Současně s tím v doprovodných komentářích J. Powell působil jednoznačně jestřábím dojmem. Zdůrazňoval nebezpečí vysoké inflace a neukotvených inflačních očekávání, zatímco současně mluvil o síle domácí ekonomiky (zejména pak trhu práce).
  • Rozbřesk: Finanční trhy ovládl strach z covidové Delta varianty
    Trvalo to týdny, ale záhada klesajících delších úrokových sazeb ve vyspělých zemích je rozluštěna. Nehledě na uvolněnou letní atmosféru je noční můra s přezdívkou COVID znovu na scéně, což si trhy s rizikovými aktivy (na rozdíl od bezpečných dluhopisů) až dosud nechtěly připustit.
  • Rozbřesk: Firmy stále více počítají s tím, že budou zdražovat
    Nálada v české ekonomice sice v posledních měsících trochu uvadá, avšak stále zůstává na vysoké úrovni, takže do jisté míry lze zhoršování považovat spíše za korekci odrážející nadsazená očekávání zejména ve službách. Postupně se na tržbách ukazuje, že firmy v cestovním ruchu stále pociťují nedostatek zahraničních návštěvníků, kteří ještě před pandemií utratili v ČR přes 160 mld. korun, zatímco loni to byla jen polovina. A letos to nejspíš nebude o mnoho lepší. Druhým důvodem poklesu optimismu je nepochybně situace v průmyslu, který se musí vypořádávat s vysokými cenami surovin, chybějícími dováženými komponenty, problematickou mezinárodní dopravou, která navíc velmi rychle zdražuje. Nehledě na přetrvávající nedostatek pracovníků, s nímž úspěšné obory bojují dlouhodobě.
  • Rozbřesk: Firmy v EU přehodnocují své výhledy
    V době, kdy se teprve finalizují celkové výsledky za kvartál, který už skončil přede dvěma měsíci, a nejsou zatím k dispozici žádná další nová tvrdá data, nezbývá, než o to větší pozornost věnovat průzkumům nálad napříč ekonomikou. Jsou rychle k dispozici, byť jejich vypovídací schopnost je přece jen trochu jiná než v případě účetnických přehledů HDP nebo průmyslové výroby. Poslední takový průzkum zveřejněný včera indikuje mírné zhoršení ekonomického sentimentu v EU.
  • Rozbřesk: Fiskální experimenty nové britské vlády se nelíbí libře, koruna vyhlíží zasedání ČNB
    Ačkoliv na začátku nového týdne britská libra část ztrát smazala, tak se v posledních dnech ocitá pod dlouho nevídaným tlakem. Výrazně ztrácí na frontě s eurem, ale ještě dramatičtější propad se odehrává vůči americkému dolaru, kde se britská měna ocitla na nejslabších úrovních od poloviny osmdesátých let minulého století. U úrokových sazeb přitom pozorujeme opak, tedy jejich výrazný nárůst. Desetiletý dluhopis nese nejvíce od roku 2010.
  • Rozbřesk: Francie má sice nového prezidenta, ale staré problémy?
    Po francouzských prezidentských volbách nastává pro eurozónu krátké období politického klidu, tedy jen do té doby, než si britská premiérka potvrdí v červnových volbách silnější mandát pro vyjednávání o brexitu a než ve Francii přijdou na řadu další volby, ty parlamentní. Právě na nich se ukáže, co vlastně mohou nejen trhy očekávat od nového prezidenta, jež se včera ujal svého úřadu.
  • Rozbřesk: Francouzi jsou mistry světa. Pomůže to jejich ekonomice?
    Fotbaloví fanoušci si včera v podvečer přišli na své. Ve finálovém zápase mistrovství světa v Rusku předvedli jak fotbalisté Francie, tak Chorvatska parádní podívanou, která přinesla šest golů, nejvíce od roku 1966. Šťastnějším se nakonec stal výběr země galského kohouta. Může se zpomalující francouzská ekonomika za odměnu těšit na dodatečný růstový impuls?
  • Rozbřesk: Francouzské volby překvapily výsledkem “podle plánu?
    Podle prvních odhadů se zdá, že francouzské prezidentské volby nepřinesly alespoň v prvním kole velké překvapení. A možná, že to je samo o sobě největším překvapením. Poté co v roce 2016 šokovalo nejprve svým výsledkem referendum o setrvání Británie v EU a pak americké prezidentské volby, se výsledek prvního kola prezidentských voleb až překvapivě dobře shoduje s předvolebními průzkumy. Na prvním místě skončil středový reformní a pro-evropský Emanuel Macron a s ním postoupila do druhého kola Marine Le Penová z Národní fronty.
  • Rozbřesk: Fronty před eurotunelem - trénink na 1.1.2021?
    Boris Johnson, zdá se, neprožije nejklidnější vánoční svátky. Libra dnes ztrácí přes 1 % kvůli tomu, že nový kmen koronaviru uzavřel dopravu mezi Británií a deseti dalšími evropskými zeměmi. Současně je jasné, že v průběhu víkendu nedošlo k žádnému průlomu v jednáních mezi EU a Británií. Trhy tak mají strach, že za necelé dva týdny jednoduše spadnou vzájemné vztahy do neprobádaných vod obchodu pod taktovkou WTO.
  • Rozbřesk: Fyzický trh s ropou se utahuje
    Ropa zažívá v posledních dnech nejvýraznější oživení od začátku května. Cena severomořské ropy Brent se dostává k 53 USD/barel a cena americké ropy WTI se přehoupla přes 50 USD/barel.
  • Rozbřesk: Gazprom brnká Evropě na nervy “vyšší mocí”
    Píše se rok 2018 a americký prezident Donald Trump na půdě OSN hřímá, že se Německo může stát totálně závislé na ruských energetických zdrojích, pokud okamžitě nezmění kurz. V sále poslouchá německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas, který na Trumpova reaguje pobaveným úsměvem.
  • Rozbřesk: Geopolitické napětí lehce pokleslo, akcie se snaží o pozitivní obrat
    Včera během dne sice geopolitické napětí pokleslo s tím, jak ruský prezident Putin stáhl část vojsk od ukrajinských hranic. Americký prezident Biden však současně varoval, že se může jednat o taktický manévr a že invaze Rusů na Ukrajinu zůstává dál ve hře. Zopakoval, že v takovém případě Amerika (a spojenci) zavedou vůči Rusku tvrdé sankce a Američané se budou muset připravit na “ještě vyšší” ceny energií.
  • Rozbřesk: Geopolitické napětí roste, americké akcie zažily nejhorší den roku 2022
    Americké akcie včera zažily nejhorší výprodej v roce 2022 - Dow Jones ztratil 1,8 %, zatímco S&P500 2,1 %. Důvod je jasný, eskalace napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a rostoucí pravděpodobnost ozbrojeného střetu. Jak už jsme tento týden psali, historicky geopolitické napětí americké akciové indexy spíše poškodilo krátkodobě a vytvářelo “příležitosti k nákupu” - propady trhů v průměrné délce tří týdnů s průměrným návratem zpět také okolo tří týdnů.
  • Rozbřesk: Globální akcie i korunu povzbudil pokles inflačních očekávání i americký maloobchod
    Na globálních trzích bylo přes veškerou nejistotu v pátek opět o něco veseleji. Částečně je to díky silnějším ziskům řady amerických firem za třetí kvartál. Hlavním překvapením byl však silný výsledek maloobchodu za měsíc září (růst o 0,7 % oproti očekávanému poklesu plus pozitivní revize za srpen), a to i v jádrových složkách, které přímo vstupují do HDP.
  • Rozbřesk: Globální dluh nezadržitelně roste, doplatí na něj rozvíjející se ekonomiky?
    Růst míry globálního zadlužení opět nabírá na síle. Jen za první kvartál tohoto roku vzrostl dle dat washingtonského Institutu pro mezinárodní finance (IIF) globální dluh o 8 bilionů dolarů, což je nejrychlejší tempo od začátku roku 2016. Aktuálně se tak absolutní výše globálního dluhu pohybuje na rekordní úrovni 247 bilionů dolarů, což představuje 318 % světového hrubého domácího produktu. Jaké mohou být důsledky takto rapidní úvěrové expanze?
  • Rozbřesk: Globální dluh znovu na vzestupu
    Zatímco minulý rok se nesl ve znamení stagnace globálního zadlužení, včera zveřejněná data washingtonského Institutu pro mezinárodní finance (IIF) potvrzují návrat růstového trendu. Jen za první čtvrtletí roku 2019 totiž vzrostl globální dluh o tři biliony dolarů celkem na 247 bilionů dolarů, což představuje téměř 320 procent světového hrubého domácího produktu.
  • Rozbřesk: Globální ekonomika se synchronizovaně přehřívá, úroky přesto zůstávají nízko
    Globální ekonomika vstoupila do nového roku podle prvních indicií velmi úspěšně. Svědčí o tom především indexy podnikatelských nálad (PMI či ISM) zveřejněné v prvních dnech roku. Ty se dále vylepšují nejen v USA či eurozóně, ale třeba také u nás či našich sousedů v Polsku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple trading AI