Čtvrtek 28. březen 2024 19:43
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Ropa oslabila ve vleku posilujícího dolaru a zrychlující produkce v USA

07.02.2017 09:41  Autor: PrimStock  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejaktivnější březnový futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze Nymex v průběhu včerejšího obchodního dne oslabil o 82 centů (1,5%) s tím, jak pokračující obnova těžby z břidlic ve státech zvýšila výhled domácí produkce. Dolar posílil o 0,3 % vůči hlavním světovým měnám, což snížilo atraktivitu komodit v očích zámořských investorů. Dle údajů Baker Hughes Inc. vzrostl počet aktivních vrtů v USA v minulém týdnu o dalších 17 na celkových 583, což představuje největší počet od října roku 2015.

Průzkum agentury Bloomberg očekává, že zásoby černého zlata v USA zaznamenaly v minulém týdnu nárůst o 2,5 miliónů barelů. Jednalo by se o pátý nárůst komerčních zásob ropy v USA v řadě. WTI ropa zaznamenala v minulém týdnu mírný nárůst poté, co administrace prezidenta Donalda Trumpa uvalila nové sankce na Írán v reakci na nedávné raketové testy. Od doby, co se OPEC a 11 dalších zemí dohodly na snížení denní produkce ropy o 1,8 miliónu barelů, cena černého zlata osciluje nad úrovní 50 dolarů za barel. Nicméně, zatímco členské státy organizace uvedly v platnost většinu odsouhlasených produkčních omezení a Rusko plánuje omezit vlastní produkci v předstihu před stanoveným termínem, produkce ropy v USA vesele roste. Zdá se, že hranice 55 dolarů za barel z ledna letošního roku by s ohledem na stávající vývoj na trhu s černým zlatem, kdy pozitiva nižší produkce v jedné části světa anuluje vyšší těžba jinde, mohla v současné době představovat bariéru, přes kterou blíže neurčitou dobu vlak nepojede.

Robert Černík, analytik PrimStock

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa oceňuje dohodu, libra je lehce nervózní z brexitu
    Na hlavních akciových trzích se toho během dopoledne příliš neděje. Klíčové indexy se hýbou nevýrazně, tedy až na ten londýnský, který s podporou slabší libry stoupá o 0,7 pct. Libru přece jen trochu znervózňuje průběh jednání o pobrexitové obchodní dohodě. Zatímco to v minulých dnech vypadalo dobře, situace se údajně zkomplikovala a někteří lidé kolem vyjednávání mluví o kroku zpět.
  • Ropa: Od dalších propadů trh dělí 37,8
    Aktuální vývoj:  Lednový futures kontrakt ropy WTI dnes roste 0,3 % d/d na 37,7 poté co Čína ohlásila silný růst impor...
  • Ropa odevzdává včerejší zisky, zlato na svůj růst naopak dokázalo navázat
    V úterý se na finanční trhy sice vrátily objemy, většina finančních aktiv si ale svou cenu drží. Evropské akciové trhy dnes ve většině případů znovu mírně rostou, i když jsou i tentokrát zisky spíše jen standardním pohybem v rámci intradeního šumu. Německý DAX si připisuje 0,4 %, díky čemuž se vyhoupl zpět nad hranici 10 700b. DAX se v tomto pásmu drží již od začátku minulého měsíce a obchodníci tak i nadále vyčkávají na nové impulsy, které by takto stabilní trhy mohly vykolejit z rovnováhy.
  • Ropa odolává tlaku sílícího dolaru
    Červencový futures kontrakt ropy WTI klesá 0,7 % d/d na 59,3. Trh ale technicky stále drží důležité podpory i přes pos...
  • Ropa: Od porážek k vítězstvím
    Ropa směřuje ke své druhé čtvrtletní ztrátě v řadě, což se nestalo od roku 2019. Zvýšená produkce a poptávka nižší než očekávání vyvíjejí tlak na ceny. JP Morgan poznamenává, že nabídka se zotavila a neočekávaně vzrostla z různých zdrojů, včetně Spojených států, zemí mimo OPEC a také Nigérie, Íránu a Venezuely. Podle banky jsou škrty OPEC+ nedostatečné k vyvážení trhu. Proto snížili průměrnou cenu Brentu z 90 na 81 dolarů za barel.
  • Ropa: od války k embargu
    Zvěsti o zákazu dovozu ruské ropy rozvířily finanční trhy a posunuly futures Brent na nejvyšší úroveň od roku 2008. Pokud odmítnete služby země, která trvale dodává 10 % celosvětové nabídky černého zlata, ceny budou výrazně vyšší. Podle generálního tajemníka OPEC Mohammada Barkinda není ve světě dostatečná kapacita, která by nahradila ruskou ropu. Moskva se obává, že v tomto scénáři by se cena severomořské ropy mohla vyšplhat až na 300 dolarů na barel, což definitivně přivede světovou ekonomiku do recese.
  • Ropa OIL.WTI sa odrazila smerom nahor od kľúčovej úrovne supportu
    Ropa má za sebou najhorší mesiac v tomto roku. Ropa WTI (OIL.WTI) zaznamenala počas minulého týždňa pokles k hranici 53 USD/bbl. Za týmto poklesom stoja dva hlavné faktory. Prvým bola správa agentúry EIA o zásobách ropy v USA. Druhým dôvodom je nárast neistoty na trhoch, kvôli vyjadreniu prezidenta Donalda Trumpa o zvýšení ciel na dovoz tovarov z Mexika.
  • Ropa opäť atakuje úroveň 53 USD za barel. Odrazí sa, alebo ju prekoná? (TA, D1)
    Včerajší nečakaný pokles zásob ropy v USA katapultoval ropu Brent nahor. Tá sa opäť dostala k úrovni 53 USD za barel, nad ktorou sa jej od leta minulého roka nedarí usadiť sa na dlhšie. Táto hranica odolala už štyrikrát a je u obchodníkov na trhoch s ropou silno zafixovaná. Je teda pravdepodobné, že niečo sa udeje aj teraz – buď obchodníci kapitlulujú a vyberú zisky, alebo ju prelomí, čo jej udelí momentum a otvorí široký priestor pre rast. Ďalšia rezistencia sa totiž nachádza až pri 70 USD za barel. Zatiaľ to vyzerá skôr na druhú možnosť
  • Ropa opět slábne
    Ropa WTI ztrácí 0,4% d/d na 97,6. Krymské víkendové referendum o přičlenění poloostrova k Rusku sice překvapení nep...
  • Ropa – oslabena vedena hlavně burzami a USD
    Aktuální vývoj: Březnový futures kontrakt ropy WTI dnes klesá 1,6 % vůči závěru pondělního obchodování na 29,6. V porovnání s prudkými výkyvy posledních týdnů však jednoprocentní změna na tomto trhu znamená jen slabou konsolidaci. Trh je momentálně ve svěráku slabosti akciových trhů, které signalizují menší ekonomickou aktivitu a tím i poptávku po ropě a taky slábnoucího dolaru. Levnější dolar samozřejmě ropu jakožto i jiné dolarově denominované komodity oslabuje. Cena ropy je celkově stále technicky i fundamentálně výrazně pod klesajícím tlakem kvůli převisu nabídky ropy nad její poptávkou a silnému dolaru a momentální korekci akciových trhů.
  • Ropa padá, ale české čerpací stanice nezlevňují a navyšují si zisk. Využívají prostředí obecně rapidní inflace
    Cena pohonných hmot v Česku stagnuje. Navzdory tomu, že ropa na světových trzích citelně zlevňuje. Dnes se cena ropy Brent propadla na úroveň 67,06 dolaru za barel, nejníže od konce letošního května.
  • 📉Ropa padá o více než 4 %🛢
    Ropa se dnes obchoduje pod tlakem, padá nejvíce od listopadu. Ropný benchmark WTI ztrácí více než 4 % a obchoduje se pod úrovní $62 za barel. Brent se dostal až pod $65 dolarů, přičemž ještě v pondělí atakoval úroveň $70. Ropa padá kvůli uspokojivé nabídce na trhu a obavám o dostatečný růst poptávky kvůli přicházející další vlně koronaviru v Evropě a problémům vakcíny Astra Zeneca. Navíc Mezinárodní agentura pro energii IEA ve svém včerejším reportu zveřejnila, že poptávka po ropě by se neměla vrátit na předkrizovou úroveň do roku 2023.
  • 📉Ropa padá o 5%🛢
    Cena ropy se v úterý odpoledne propadla kvůli strachu o vývoj poptávky. Ropa WTI klesla pod úroveň 38,50 dolarů za barel a Brent se dostal pod úroveň 40,90 dolarů za barel. Obchodníci mají strach z šíření pandemie koronaviru. Opatření proti pandemii omezují ekonomickou aktivitu. Počet obětí COVID-19 už překonal 1 milion. V pozdějších hodinách budou zveřejněny zásoby ropy API z USA a situaci může ovlivnit také první prezidentská debata v USA. Další zprávy z ropných trhů hovoří o tom, že Libye rychle zvyšuje těžbu ropy. Během krátké doby se těžba v této zemi může vyšplhat na stovky tisíc barelů ropy denně, které na by na současném nejistém trhu mohly udělat nemalé cenové škody.
  • Ropa padá. Rusko zatím nechce snižovat těžbu
    Ropa si dnes prochází novou vlnou výprodejů. Brent i WTI padají po komentáři ruského ministra energetiky, který se nijak nehrne do snižování těžby ropy. Chce naopak dále pozorovat dění na trhu, než učiní nějaké závěry. Rusko se tak zatím nepřidává k Saúdské Arábii, která je připravena už od prosince snížit svoji těžbu a ráda by k tomuto kroku přemluvila také další členy OPEC. Ceny ropy reagují také na zvýšení rizikové averze a výprodeje na akciových trzích. Obchodníci se bojí zpomalení globální ekonomiky a ve vzduchu stále visí důležité téma obchodních válek a s ním spojeného růstu čínské ekonomiky. Cena se v úterý odpoledne propadla až pod 64 dolarů za barel a vytvořila tak nová minima. Brent se tak obchoduje nejníže do počátku března. Cena WTI spadla pod 54 dolarů za barel na nejnižší hodnoty od října 2017.
  • Ropa padá, Saúdové zvažují navýšení těžby
    Evropské akciové trhy sice neklesají výrazně, ale ztrát se během dne nedokázaly zbavit. Amerika následně otevřela směrem dolů a Nasdaq už nabral zhruba jednoprocentní manko. Eurodolar zatím zabrzdil svůj pokles u 1,0240. Dluhopisům se daří hlavně na delších splatnostech, přičemž výnosy klesají v Evropě i zámoří. 
  • Ropa patří mezi nejrychleji rostoucí aktiva letošního roku
    V uplynulém týdnu se ceny pohonných hmot měnily jen o haléře a v podstatě se udržovaly na konstantní úrovni. Nafta je stále dražší než benzín. S příchodem jara by se měla snížit poptávka po topné naftě, což se projeví sbližováním cen nafty a benzínu. V následujícím týdnu lze očekávat, že ceny pohonných hmot budou v řádu haléřů dále narůstat. Pumpaři doprodávají levnější zásoby a postupně je nahrazují mírně dražšími. Roli přitom hraje přechod ze zimních pohonných hmot, které obsahují speciální nemrznoucí příměsi.
  • 🛢Ropa pod tlakem 📉
    Cena ropy dostala v pondělí tvrdou ránu poté, co bylo zveřejněno čínské a evropské PMI, které odhalilo nižší aktivitu v továrnách kvůli pandemii Covid-19 a slabšímu globálnímu výhledu na poptávku. Nicméně kupující začali být aktivnější poté, co agentura Reuters zveřejnila výsledky měsíčního průzkumu sekundárních zdrojů OPEC. V červenci se produkce zvýšila o 310 000 barelů denně, zatímco se kartel zavázal ke zvýšení produkce o 412 000 barelů denně. Členové vázáni na kvóty podstřelili červencový cíl o 1,3 milionů barelů denně. Jen Spojené arabské emiráty a Kuvajt splnily své kvóty. Saúdské Arábii se podařilo zvýšit produkci o 150 000 barelů na 10,75 mbpd, což je pod cílem 10,833 mbpd. Nigérie byla nejméně výkonná. Její produkce dosáhla 1,13 mbpd ve srovnání s povolenou rychlostí 2,33 mbpd kvůli poruchám s ropovody. Členové OPEC se setkají již tento čtvrtek, aby probrali kvóty na září. Očekává se tedy další volatilita.
  • Ropa pod tlakem s růstem dolaru
    Říjnový futures kontrakt ropy WTI roste 0,1 % d/d na 93,1. Globální apreciace dolaru stlačuje cenu ropy. S tím souvi...
  • Ropa pod tlakom
    Aktivita výrobných podnikov v USA klesla na najnižšiu úroveň za posledných 10 rokov, čo podporuje obavy ohľadom spomaľovania globálneho hospodárskeho rastu a poklesu dopytu po rope.
  • Ropa pod 79 USD pod tlakem
    Ve včerejší technické analýze ceny ropy jsme upozornili na zvýšenou pravděpodobnost poklesu. Ropa vytvořila nižší maximum u ceny 82,60 USD a dnes vytváří nová nižší minima pod minimem ze 17. srpna. To je jasná známka slabosti. Cena ropy má potenciál posunout se v nadcházejících dnech ještě níž. Vytvořila nižší maximum a teď i nižší minimum. Náš první cíl poklesu zůstává na 76,50 USD. Dokud bude cena pod modrou rezistencí trendové linie, bude dál citlivá na prodejní tlaky. Mohli bychom se dočkat dalšího odrazu nahoru k modré rezistenci trendové linie v cenové zóně 81 USD, protože RSI bude v nejbližší době přeprodaný.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI