Pátek 29. březen 2024 15:14
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

AUDUSD začíná být mírně překoupený. Pozor na zítřejší zasedání RBA

06.02.2017 12:10  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Australský dolar je letos ve skvělé formě. Jen od začátku roku již dokázal zpevnit na páru s americkým dolarem o téměř sedm procent a jeho růstový trend ani v minulém týdnu nejevil známky zpomalení. Spíše naopak. Z Austrálie přišly minulý čtvrtek nečekaně dobré výsledky obchodní bilance, která zaznamenala největší měsíční přebytek v historii a AUD se na páru s dolarem vyhoupl zpět nad 0,76 AUDUSD. Kompletně tak již zlikvidoval ztráty, které nabral na páru s dolarem po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Untitled
AUDUSD se vrací do konsolidačního pásma z minulého roku. Navíc je mírně překoupený

Po silném růstu z minulého měsíce se ale AUD vrací zpět do konsolidačního pásma ve kterém se držel od srpna do poloviny listopadu a navíc začíná být mírně překoupený, když se RSI na denním grafu poprvé od loňského března vyhoupl nad hranici 70 %. Nastal tedy čas na pauzu a konsolidaci dřívějších zisků? Pravděpodobně ano. Potvrdit to bude ale muset nejdříve Australská centrální banka, která bude zítra ráno rozhodovat o sazbách.

Co tedy zítra od RBA očekávat? Sazby by měly zůstat beze změny na 1,5%, na čemž se vzácně shodne jak ocenění úrokových futures, tak většinový konsenzus analytiků, podle kterých je pravděpodobnost jejich dalšího snížení momentálně sotva čtyřprocentní. Klíčový proto bude hlavně doprovodný komentář, od kterého tržní konsenzus očekává, že si RBA udrží své lehce holubičí stanovisko, a to navzdory zlepšující se ekonomické situaci a růstu cen komodit. Inflace totiž roste ve shodě s inflačním výhledem, přičemž zůstává stále pod inflačním cílem, který má centrální banka nastavený v pásmu 2 – 3 procent.

Untitled2
Šance že zítra RBA sníží sazby je podle úrokových futures sotva čtyřprocentní

Se signalizací utahování měnové politiky RBA pravděpodobně nebude pospíchat také z důvodu sílícího australského dolaru a kvůli stále neuspokojivé situaci na západním pobřeží, které dál výrazně zaostává za východním. Pokud tedy bude názor trhu vyslyšen a RBA bude i nadále vyčkávat, atraktivita AUD může alespoň dočasně klesnout a prostor ke konsolidaci (a korekci) vysokých zisků z minulých týdnů se otevře. V opačném případě by se AUD mohl dočkat dalšího vlny nákupů s jejichž udržením to ale býci za současné situace a kvůli překoupenosti AUD nebudou mít jednoduché.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • AUD/USD se znovu odrazil a roste
    AUD/USD se odrazil opět od úrovně 0,6496, která tlumí prodejní síly od začátku května poté, co ve středu bleskově vzrostla. Odraz ve stochastickém oscilátoru podporuje proražení nahoru nebo určitou stabilizaci, i když k posílení nálady na trhu jsou zapotřebí silnější býčí signály. Kromě toho je RSI pohodlně pod svou neutrální značkou 50 a MACD zůstává záporně nabitý pod svou červenou signální linií, což naznačuje, že prodejci ještě neopustili své úsilí. Rozhodující rozšíření nad zónu 0,6650 a do oblasti dřívějšího rozsahu by mohlo vyvolat nárůst. Důležitějšími překážkami by mohly být 200denní SMA a předběžná trendová linie odporu na 0,6720, jejichž prolomení může cenu zvednout přímo k horní části rozpětí na 0,6800.
  • AUD/USD stále nenašel pevnou půdu pod nohama
    Měnový pár AUD/USD se po vytvoření dvojitého vrcholu v polovině července nacházel v agresivním poklesu a zaznamenal několikanásobná měsíční minima. Přestože se ceně podařilo najít své místo na čerstvém desetiměsíčním dně a získat zpět část ztrát, cesta k zotavení se zdá být poměrně dlouhá. Pokud by negativní tlaky zeslábly, mohla by cena vystoupit a čelit květnovému supportu 0,6457, který by nyní mohl sloužit jako rezistence. Po zdolání této barikády by býci mohli zaútočit na nedávnou zónu odporu na úrovni 0,6521.
  • AUD/USD: technická analýza a obchodní doporučení na 6. 9. 2022
    Jak jsme uvedli ve fundamentální analýze, v době psaní tohoto článku se pár AUD/USD obchodoval kolem úrovně 0,6800, zůstával v medvědí zóně pod klíčovými úrovněmi rezistence 0,7100 (200 EMA v denním grafu) a 0,7260 (200 EMA v týdenním grafu) a měl tendenci dál klesat.
  • AUD/USD: Technická analýza a obchodní tipy na 18. listopadu 2022
    V době psaní článku se pár AUD/USD obchoduje kolem úrovně 0,6710 v krátkodobé býčí zóně nad úrovní krátkodobého supportu 0,6641 (200 EMA v 1H grafu) a 0,6531 (200 EMA ve 4H grafu). Zároveň zůstává v zóně dlouhodobých medvědích trhů pod klíčovými úrovněmi rezistence 0,6760 (144 EMA v denním grafu), 0,6850 (200 EMA v denním grafu) a 0,6900 (50 EMA v týdenním grafu).
  • AUD/USD těsně před robustním týdenním růstem
    Po silné vzestupné dynamice z konce loňského roku se pár AUD/USD stáhl zpět a v týdenním grafu vykazuje známky pomalejšího poklesu, což kupcům dává příležitost k vytvoření long pozic.
  • AUD/USD třítýdenní nepřetržitý růst
    AUD/USD zažívá téměř třítýdenní nepřetržitý růst a od odrazu od úrovně 0,6500 na konci května získal přibližně 5,0 %. Ve středu se pár dostal na nejvyšší úroveň od února a uzavřel mírně nad stropem 0,6780, který býčí akce během jara omezoval. Působivý vzestup by mohl motivovat k vybírání zisků, jelikož ukazatele RSI a stochastický oscilátor se pohybují v blízkosti překoupené oblasti.
  • AUD/USD v klesajícím trendu
    AUD/USD se v úterý propadl poté, co se RBA rozhodla upustit od zvýšení úrokových sazeb, a pár se propadl až na minimum z července na úrovni kolem 0,6500. Celkově struktura ceny zůstává na nižších maximech a nižších minimech pod klesající trendovou linií vytyčenou z vrcholu ze 14. července, což udržuje krátkodobý výhled medvědí. RSI i Stochastic detekují negativní momentum, což potvrzuje názor, že pár může být připraven ještě nějakou dobu pokračovat v poklesu.
  • AUD/USD v neutrální zóně
    AUD/USD se v uplynulém týdnu podařilo překonat obdélníkovou formaci a dosáhnout nového čtyřměsíčního maxima 0,6898. Tento nárůst se však ukázal jako krátkodobý a pár se rychle vrátil zpět do svého nedávného rozpětí a v posledních několika denních seancích se obchodoval beze změny. Ukazatel RSI mírně klesá pod svou neutrální hodnotu 50 a momentálně se drží u hodnoty 30. Kdyby cena svou nedávnou korekci prodloužila, mohla by jako první obranná linie působit překážka 0,6716.
  • AUD/USD v očekávání po čínských datech
    Národní statistický úřad v Číně dnes zveřejnil výrobní index nákupních manažerů (PMI). Index se v lednu propadl n...
  • AUD/USD vytvořil dvojitý vrchol
    Býci na páru AUD/USD předvádějí další průlom, když se zoufale snaží dostat z nedávného obdélníku. Klesající trendová linie z února 2023 se však pro pár ukazuje jako příliš silná a dvakrát zastavuje jejich postup. Jedná se o třetí pokus býků překonat tuto trendovou linii odporu za posledních 35 dní. Tržní momentum se postupně od býků odklání.
  • AUD/USD. Zápis z jednání RBA a Loweho rétorika nejsou ve prospěch australského dolaru
    Australský dolar zůstává pod tlakem. Zápis z posledního zasedání Reserve Bank of Australia, zveřejněný tento týden, jen posílil holubičí sentiment. Obchodníci páru AUD/USD vlastně ignorovali i celkové oslabení amerického dolaru: pár jen opustil 5týdenní minimum (0,7251), na které se dostal během čtvrteční americké seance.
  • AUD/USD. Zasedání RBA v květnu
    Australská centrální banka v úterý oznámí výsledky svého květnového zasedání. Většina odborníků se domnívá, že regulátor zvýší úrokové sazby o 15 bazických bodů. Existuje jestřábí sentiment podporující 40bodové zvýšení na 0,5 % a holubičí názory, kdy RBA volí vyčkávací přístup. Hlavní scénář však počítá s 15bodovým zvýšením sazeb.
  • AUD/USD zažívá nový růstový trend
    Měnový pár AUD/USD zažívá v posledních dnech nový růstový trend, který překonal krátkodobou klesající trendovou linii a rovný 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a setkal se s 50denním SMA poblíž kritické rezistence 0,6590. Technicky vzato stojí oscilátor MACD nad svou spouštěcí linií v medvědí oblasti, zatímco ukazatel RSI směřuje vzhůru nad neutrální hranici 50 bodů.
  • AUD/USD zažívá prudkou rostoucí rally
    AUD/USD zažil po holubičím zasedání FOMC na začátku minulého týdne velkolepou rally a ve čtvrtek se vyšplhal až na 0,6727, což je nejvyšší úroveň od konce července. Býci po neúspěšném pokusu z počátku měsíce konečně s pevným postojem prorazili trendovou linii odporu z dubna 2022, což zvyšuje optimismus, že by obrat směrem vzhůru z říjnového ročního minima mohl pokračovat.
  • AUD/USD. Zpráva o australském trhu práce vykazuje červená čísla a AUD zůstává pod tlakem
    Australský dolar je vůči americkému dolaru nadále pod silným tlakem. V úterý se pár AUD/USD propadl o téměř 200 pipů během několika hodin při všeobecném posilování dolaru. AUD opět prokázal svou zranitelnost, protože se minulý týden během rostoucí korekce pohyboval směrem nahoru. Nepodařilo se mu však vzrůst výše. Během jediného dne prudce klesl na 0,6700 z 0,6900.
  • AUD/USD zůstal nad trendovou linií podpory
    AUD/USD zůstal nad trendovou linií podpory 2020 poté, co ji otestoval již potřetí. Stalo se tak po medvědí pětitýdenní sérii, která způsobila pokles ceny na devítiměsíční minimum 0,6363. Pár se chystá vykázat první týdenní zisk za posledních pět týdnů, když cena nabírá pozitivní momentum směrem k 20dennímu jednoduchému klouzavému průměru (SMA) na úrovni 0,6511.
  • AUD / USD – 13. 6. 2019
    Australský dolar klesl na 2-týdenní minimum, protože smíšený soubor údajů o domácím trhu práce podpořil opětovné spekulace o případném snížení úrokových sazeb RBA již v červenci. Květnová zpráva o ekonomice ukázala, že nezaměstnanost zůstala na 5,2 procenta oproti očekáváním trhu.
  • AUD / USD – 15. 8. 2019
    Aussie roste proti hlavním měnám na základě robustních údajů z trhu práce. Nezaměstnanost zůstala nezměněna na úrovni 5,2% – zatímco počet vytvořených pracovních míst vzrostl na 41,1K, když očekávání trhy bylo 14K. Počet nově vytvořených míst na full time vzrost na 34,8K oproti předpokladu 21,1K.
  • AUD vystřelil nahoru poté, co RBA ponechala sazby beze změny
    RBA dnes překvapila svým rozhodnutím ponechat základní úrokovou sazbu...
  • AUD zpevnil v reakci na data z trhu práce
    Australská ekonomika přidala v září 14,7 tis. nových pracovních míst, což byl výsledek ve shodě s většinovým konsenzem, který počítal s výsledkem jen o 300 pracovních míst vyšším. Většina nových míst navíc přišla díky místům na plný úvazek (+26,2 tis.), zatímco zaměstnání na částečný úvazek zaznamenaly propad o 11,4 tis. Příjemně pak překvapila také míra nezaměstnanosti, která klesla o desetinu procenta na 5,2 % a skončila tak desetinu pod většinovým konsenzem. Její pád byl ale do značné míry kompenzován snížením participace na pracovním trhu, která klesla rovněž o desetinu na 66,1 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new