Pátek 29. březen 2024 16:14
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Rozbřesk – Dospěje dnes OPEC k finální dohodě na omezení produkce ropy?

30.11.2016 09:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Asi hlavní adept na “den roku? z pohledu trhu s ropou je tady. OPEC bude na dnešní vídeňské schůzce chtít stvrdit rámcovou dohodu z Alžíru a dohodnout se na koordinovaném omezení produkce ropy.

Situace však rozhodně není jasná, což hezky ilustrují včerejší tweety portálu @zerohedge. Volně přeloženo: 14:51 - “Je hotovo: ÍRÁN PRODUKCI NESNÍŽÍ, ŘÍKÁ ZANGANEH? (ministr pro ropu Íránu). 14:55 - “A teď tohle: ALŽÍRSKÝ MINISTR ŘÍKÁ, ŽE JEDNÁNÍ SMĚŘUJÍ SPRÁVNÝM SMĚREM.? 15:00 - “SAÚDOVÉ ODMÍTNOU DOHODU, POKUD SE JÍ NEZÚČASTNÍ ÍRÁN A IRÁK.? 16:02 - “ÍRÁN NAVRHUJE, ABY SAÚDOVÉ SNÍŽILI PRODUKCI NA 9,5 MB/D (miliónů barelů denně, tedy asi o 1 mb/d).? Jak se v podobném zmatku vyznat, aneb co lze od dnešního jednání tedy čekat?

Reálné jsou oba extrémní scénáře. Finální dohoda na snížení produkce na v září v Alžíru avizovaných 32,5 - 33,0 mb/d i totální kolaps jednání a la Dauhá.

Úplné selhání by asi znamenalo - kromě ztráty důvěryhodnosti OPECu - i výrazný propad cen ropy, dost možná i pod 40 USD/barel. Vzhledem k negativním fundamentům a možnému souboji o tržní podíl by se navíc ceny mohly držet pro těžaře nepříjemně nízko i v následujících měsících. Jde proto asi o nejméně pravděpodobné vyústění rozhovorů.

Více pravděpodobné je snížení produkce na zmíněné úrovně. To by patrně znamenalo pro následující měsíce ceny ropy kolem 55-60 USD/barel. Ostré komentáře uvedené výše lze totiž vnímat i jako snahu vykolíkovat si prostor před samotným jednáním ministrů. Na ostatní producenty, jako například na Rusko, se evidentně nelze příliš spoléhat a klíčová tak bude ochota k ústupkům u tří hlavních aktérů, tj. Íránu, Iráku a Saúdské Arábie. Ekonomický pragmatismus dokázal i v minulosti překlenout nejednu ideovou propast.

Nejpravděpodobnější se však zdá být výsledek mezi oběma extrémy. Tím by byla dohoda na takových individuálních produkčních kvótách, které by znamenaly alespoň částečné odbourání přebytku na trhu s ropou. Kromě kvót by měl rozhodně zaznít i závazek vrátit se v případě potřeby k jednacímu stolu a omezit těžbu výrazněji. Druhá část dohody by kolem té první vytvořila tradiční a snad i dostatečně hustou mlhu, jež by mohla trh odradit od budování výraznějších sázek na pokles cen ropy, a to i přes přetrvávající tržní přebytek. Zároveň však platí, že samotné řeči bez činů asi tentokrát již nikoho neuspokojí. Pokud toto OPEC zvládne, tak by se mohly ceny ropy i v následujících měsících nadále držet v širším okolí 50 USD/barel.

Je patrné, že OPEC má dnes před sebou k rozlousknutí pořádný ořech. Lze čekat, že jednání budou dlouhá a složitá (začít by měla v 10 hodin a ač je konec avizovaný v 16 hodin, kdy má proběhnout tisková konference, tak jednání se mohou klidně protáhnout až do pozdního večera). Trhy přitom budou extrémně nervózní a cena ropy bude výrazně reagovat na jakékoliv známky toho, kterým směrem se rozhovory ubírají.

FOREX

Region

Zlotý včera vůči euru oslabil na týdenní minima, forint na nová tři a půlměsíční minima a pozvolna oslabovala i koruna, která se dostala o něco výše nad intervenční úroveň ČNB. Regionu evidentně neprospívá růst tržních sazeb v USA, který asi pro část trhu představuje atraktivní jistou alternativu ve srovnání s např. nejistou sázkou na posílení koruny.

Dnes bude zveřejněna revize polského HDP za 3. čtvrtletí a první odhady inflace za listopad. Co se týče druhého zmíněného, tak inflace v Polsku podle našich odhadů v listopadu meziročně dosáhla nuly. To znamená, že ceny zde poprvé od července 2014 meziročně neklesaly. Mají na tom zásluhu zejména mírně rostoucí ceny potravin a inflaci do nezáporných hodnot pomohly snad i meziročně rostoucí ceny pohonných hmot. Ty byly hlavním plusem i oproti říjnu a meziměsíčně tak zejména díky dražší ropě (a slabšímu zlotému) ceny rostly o 0,1 %.

EUR/USD/GBP

Navzdory plejádě zajímavých událostí, jako třeba nepotvrzenému příslibu ECB, že je připravena nakupovat více italského vládního dluhu či silným americkým datům (rapidní růst spotřebitelské důvěry), včera kurz eurodolaru stagnoval nad hranicí 1,0600.

Dnešek může být nicméně zajímavější a opět díky důležitým makro-datům. Nejprve se dopoledne předvede eurozóna, když bude zveřejněna inflace za listopad (očekává se mírné zvýšení, byť německá inflace stagnovala) a odpoledne přijde na řadu předskokan payrolls - ADP report. Data by v součtu mohla teoreticky pomoci euru, ale blízkost italského referenda asi euru velké zisky nedovolí.

 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Dolaru pomůže kolaps čínských akcií. Těm nepomůže nic?
    I když se růst amerických výnosů a spanilá jízda dolaru v pátek zastavily, rozvíjející se trhy a s nimi nakonec i česká koruna stále nemají na růžích ustláno.
  • Rozbřesk: Donald Trump na dohodu s Čínou nespěchá a posílá tak akcie dolů
    Jakou sílu mají obchodní války pohnout tržním sentimentem, včera opět ukázal Donald Trump. Prozradil, že nemá žádný pevný termín, do kdy by chtěl uzavřít první fázi dohody s Čínou. A navíc dodal, že by možná osobně preferoval, kdyby se uzavřela až po amerických volbách - tedy ne dříve než za rok.
  • Rozbřesk: Donald Trump nastupuje do úřadu, peso zůstává pod tlakem
    Donald Trump se dnes, tedy 20. ledna 2017, stane 45. prezidentem Spojených států amerických. Po slavnostním složení přísahy nás pravděpodobně nečeká nic mimořádného. Na druhou stranu již na začátku příštího týdne může padnout řada důležitých rozhodnutí. Trhy mají strach především z výraznějšího osekání severoamerické obchodní dohody (NAFTA) - Donald Trump slíbil, že jednání o ní otevře již v prvních dnech svého prezidentství.
  • Rozbřesk: Donald Trump přitvrzuje, Čína odmítá vyjednávat s “pistolí u hlavy”
    Donald Trump opět překvapivě přitvrzuje v obchodním tažení proti Číně. Donald Trump chce od pátku (podle dvou twitterových zpráv) zvýšit cla na zboží v hodnotě 200 miliard dolarů z 10 na 25 %.
  • Rozbřesk – Donald Trump ukořistil Bílý dům, republikáni mají celý Kongres
    Kdo se těšil na vyšší volatilitu po amerických volbách tak, ten se jí dnes dočká vrchovatě. Trhy, sázkové kanceláře a agentury provádějící předvolební průzkumy se opět ocitly mimo, když zcela podcenily schopnost Donalda Trumpa získat Bílý dům. A aby toho nebylo málo, tak Republikáni mají celý kongres (tedy včetně důležitého Senátu), takže následující dva roky mohou opravdu kormidlovat Ameriku, kam chtějí.
  • Rozbřesk: Do Německa se vrací optimismus, USA chtějí po Mexiku dohodu s Kanadou
    I když se od srpnového indexu Ifo příliš nečekalo, dokázal příjemně překvapit. Subindex hodnocení současné situace a především pak očekávání se výrazně zlepšil a Ifo se vrátilo na úrovně, které jsme naposledy viděli na začátku roku. Příznivě naladěni jsou především podnikatelé v průmyslu, ve stavebnictví a ve službách. Naproti tomu se situace v obchodě až tak moc v posledním měsíci nezlepšila. Možná i proto, že spotřeba domácností v letošním roce zpomaluje a z pohledu ekonomického růstu hraje až druhé housle. Hlavní roli si totiž drží investice směřované především do strojního vybavení a stavebnictví.
  • Rozbřesk: Do nového roku s vysokou inflací a sazbami
    Hlavní událostí uplynulého týdne bylo jednoznačně poslední letošní zasedání bankovní rady k měnovým otázkám. ČNB se i tentokrát rozhodla překonat očekávání a zvýšila své sazby o jeden procentní bod. Svoji hlavní úrokovou sazbu tak dostala už na úroveň 3,75 %, kde byla naposledy před zhruba 13,5 lety. Ale to nebylo zdaleka vše, protože bankovní rada dala jasně najevo, že se zvyšováním úrokových sazeb hodlá pokračovat dál.
  • Rozbřesk: Donutí Trump Německo k vojenské výdajové expanzi a zlevní Bundy?
    Americký prezident Donald Trump zavítal tento týden do centrály severoatlantické aliance v Bruselu, aby zde vypeskoval evropské členy vojenské formace za to, že na rozdíl od USA vynakládají na obranu jen minimum prostředků a jsou uvnitř obranné formace de facto jen “černými pasažéry”. Těžko říct jestli Trumpova snaha způsobí to, že se u některých bohatých evropských členů aliance hne svědomí a začnou konečně vydávat více peněz na zbrojení, ale pokud by se tak náhodou stalo, mohlo jít o jednu z největších fiskálních expanzí v eurozóně za poslední období.
  • Rozbřesk: Dopady hurikánu Harvey na trh s ropou jako z učebnice
    Hurikán Harvey dále pustoší jih USA. Uvidíme, jaké bude mít nakonec ekonomické dopady (Katrina v roce 2005 ekonomiku USA výrazněji neovlivnila), ale dopady na trh s ropou jsou patrné již nyní a jsou jako z učebnice. Na jižním pobřeží USA (PADD III) se totiž kromě nalezišť ropy nachází i nejvýznamnější část americké rafinační kapacity (asi polovina) a na první pohled možná trochu paradoxně tak v současnosti trpí hlavně ceny ropy, které tlačí dolů právě nižší poptávka rafinerií spojená s jejich odstávkami.
  • Rozbřesk: Dopady koronaviru na střední Evropu mohou být vážné, pokud bude paralyzován čínský průmysl
    Dopady koronaviru na globální ekonomiku i střední Evropu zůstávají nejisté. Naše analýzy nicméně ukazují, že hodně záleží na tom, zda epidemie výrazněji naruší i fungování čínského průmyslu nebo primárně zasáhne pouze sektor služeb. Pak by zejména dopad na Německo zkoušené skoro dva roky průmyslovou recesí byl výrazný a i dozvuky v Česku by byly jasnější.
  • Rozbřesk: Dovolené srazily inflaci dále pod prognózu ČNB
    Až překvapivě rychle se v září snížila inflace v ČR. Meziměsíční pokles spotřebitelských cen byl největší za posledních pět let a podílely se na něm především dovolené, které zlevnily o více než 22 %. Jinak se dá říct, že na vývoji cen v září nebylo vlastně nic zajímavého. Podle očekávání zavedení slev pro mladé a seniory mírně snížilo ceny v dopravě, potraviny podle očekávání podražily a tradičně s vyššími cenami zahájila sezónu móda.
  • Rozbřesk: Dovozy ruské nafty do Evropy vzrostly, šéfka americké Sněmovny na Tchajwanu
    Jak se dnes a denně přesvědčujeme, zbavit se závislosti na ruských komoditách není úkol z nejsnadnějších a rozhodně pak nelze podobnou změnu realizovat během pár měsíců. V případě zemního plynu je to - vzhledem k tomu, že se jedná právě o plyn - obzvlášť těžké. Ani v případě komodit, které se v čase a prostoru přesouvají o poznání snadněji, to není lehké. Příkladem budiž červencový růst dovozů nafty z Ruska.
  • Rozbřesk: Draghi a Trump zatlačili Fed do holubičího kouta. Je z něj vůbec cesta ven?
    Donaldu Trumpovi včera zkazil ráno šéf ECB Mario Draghi. Holubičí verbální kanonáda, kterou předvedl v portugalské Sintře (obdoba amerického Jackson Hole), výrazně srazila dolů evropské výnosy i euro a současně katapultovala vzhůru evropské akcie. Tweety Donalda Trumpa odpověděli jasně: “Německý DAX letí vzhůru díky komentářům Maria Draghiho. Velmi nefér vzhledem k USA!”.
  • Rozbřesk: Draghimu se nepodařilo zkrotit euro, to sílí na dvouletá maxima. A koruna otestovala 26,00
    Mario Draghi se včera snažil nabádat k trpělivosti a nedat euru moc důvodů k dalším ziskům. Zatímco německé výnosy skutečně po jeho slovech zastavily růst, euro pokračuje ve vítězném tažení a včera vyskočilo na nejsilnější úrovně za poslední dva roky (1,165 EUR/USD). Proč? Vtip je v tom, že Draghi na jedné straně zdůrazňoval, že není spokojen s inflací, a i proto zatím ECB nepracuje na strategii ústupu z QE. Na druhé straně otevřeně přiznal, že růst je výborný a v současné chvíli “nezbývá než čekat?, až se inflace dostaví.
  • Rozbřesk: Draghimu trhy nevěří tvrdou masku, euro dál slábne…
    Euro má složitý život a prakticky nic mu v současné situaci nedokáže udělat radost. Včerejší slova Maria Draghiho brnkala sice jednoznačně na jestřábí notu, investoři ale jakoby je šéfovi ECB jednoduše nevěřili.
  • Rozbřesk: Drahá nafta a benzín, aneb napjatý trh ropných produktů
    Zatímco cena severomořské ropy Brent se v posledních týdnech stabilizovala okolo úrovně 115 USD/barel, vývoj na trzích s ropnými produkty signalizuje nárůst bezprostředního napětí. I když jsou trhy se surovou ropou a finálními ropnými deriváty úzce (a relativně komplexním způsobem) propojeny, rostoucí velkoobchodní ceny dieselu a benzinu dávají tušit, že se ve skutečnosti jedná o rozdílné trhy, které ovlivňují specifické šoky a mohou tak vykazovat odlišnou dynamiku.
  • Rozbřesk: Drahá Viagra jako lék na nestoupající americkou inflaci?
    Viagra nemusí být jen lékem na poruchy erekce. Aktuální zdražení tohoto léku v USA může být totiž symptomem, že se daří léčit “povadlost” jiného - tentokrát makroekonomického - fenoménu v podobě inflace. Že jde o blábol? Ne, tak docela…
  • Rozbřesk: Drill, baby, drill, aneb břidlicová revoluce v USA
    Když v roce 2008 zazněl na předvolebním shromáždění republikánů slogan podporující domácí těžbu ropy “Drill, baby, drill!“, asi jen málokdo čekal, jak moc si američtí producenti vezmou tato slova k srdci. Nejen že se jim v následujících letech podařilo více než zdvojnásobit domácí produkci, ale především obrátili celý ropný trh vzhůru nohama. Extra silný břidlicový boom můžeme čekat také v roce 2018.
  • Rozbřesk: Druhá fáze krize: Omezit plošnost, zachovat kurzarbeit, oživit investiční pobídky
    V posledních týdnech jsme si zvykli pozorně sledovat mezinárodní srovnávání výše a rychlosti vládní pomoci. Ve srovnávacích tabulkách zatím Česko hraje “první ligu” ve slibech, ale “okresní přebor” v reálném plnění. Situace se ale s přijetím masivního programu COVID III snad bude obracet k lepšímu, a pozornost by se proto měla časem přesunout jinam. Posouváme se také postupně do druhé fáze krize - rozmrazování ekonomiky - ve které nejsou důležité vždy plošnost a poskytnutý objem prostředků, ale naopak chytrost, s jakou ekonomiku stimulujete.
  • Rozbřesk: Druhá vlna a komplikace s předáním moci v USA zastavily zisky akcií
    Riziková aktiva v čele s akciemi trochu vystřízlivěla z amerického povolebního večírku a ze sázek na rychlý příchod vakcíny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI