Pátek 29. březen 2024 14:50
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Týdenní zpráva z finančního trhu 21.11.2016

21.11.2016 09:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tento týden odhalí, proč německý HDP za Q3 zklamal

Údaje zveřejněné tento týden potvrdí dobrý výhled pro hlavní ekonomiky v posledním čtvrtletí letošního roku. Navíc budou zveřejněny struktury HDP v Německu a ve Velké Británii. Dozvíme se tedy, proč německá ekonomika nečekaně zpomalila, zatímco britská si udržela velmi slušnou růstovou dynamiku. Česká ekonomická důvěra by měla zůstat silná a i data z Polska budou naladěna spíše na optimistickou notu.

Důvěra v evropskou ekonomiku zůstává velmi dobrá

Pozornost bude tento týden věnována hlavně předstihovým indikátorům. PMI v eurozóně i objednávky zboží v USA by měly ukázat na pokračující ekonomický růst obou těchto velkých ekonomických celků.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - úterý:


Ekonomové SG očekávají, že prodeje stávajících nemovitostí v říjnu zkorigují svůj silný zářijový růst. Statistika spotřebitelské důvěry v eurozóně by měla vykázat již čtvrté zlepšení v řadě a potvrdit normalizaci poté, co propadla po rozhodnutí britských volitů o vystoupení z EU.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - středa:


Nálada nákupních manažerů se podle odhadu SG v listopadu v jednotlivých ekonomikách eurozóny zhoršovala. Výjimkou by měl být francouzský PMI ze služeb, který bude brzdit propad kompozitního indexu za celou eurozónu. Ten by měl dosáhnout 53,2 bodu, což podle odhadu SG odpovídá růstu HDP o 0,4 % q/q v posledním čtvrtletí letošního roku.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby podle ekonomů SG v říjnu vyskočily o 2,5 % m/m. Tento růst byl ale tvořen zejména objednávkami nových letadel u společnosti Boeing. Po odečtení dopravních prostředků by objednávky zboží dlouhodobé spotřeby klesly o 0,2 %.   

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - čtvrtek:


Čtvrtek bude patřit číslům z německé ekonomiky. Údaje tamního statistického úřadu by měly vysvětlit, co stálo za zpomalením německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Podle našeho odhadu domácí poptávka zůstala silná. Záporný příspěvek přinesl zahraniční obchod, když vývozy podle odhadu SG ubraly 0,2 % m/m. V posledním čtvrtletí letošního roku by měla ekonomika největšího českého hospodářského partnera znovu přidat na dynamice. To by měl potvrdit i IFO index, který se drží na velmi slušných hodnotách a v listopadu podle našeho odhadu znovu zaznamenal mírný nárůst.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - čtvrtek:


Na konci týdne bude zveřejněna také struktura britského HDP. Jeho solidní růst o 0,5 % q/q byl podle nás tažen zejména silným růstem soukromé spotřeby. Navíc se ve třetím čtvrtletí pravděpodobně přidal slušný příspěvek zahraničního obchodu. Naopak zpomalení způsobilo pravděpodobné snížení investiční aktivity i tvorby zásob.

Pravděpodobnost prosincového zvýšení dolarových sazeb narostla

Přehled zveřejněných ekonomických událostí na globálních trzích – minulý týden:


Uplynulý týden přinesl údaje, které podpořily trhy v přesvědčení, že americká centrální banka na svém prosincovém zasedání skutečně přistoupí ke zvýšení dolarových sazeb. Pravděpodobnost podpořily dobré údaje z maloobchodu, které ukázaly na velmi slušnou dynamiku domácí spotřeby. Spotřebitelské ceny sice mírně zklamaly ve své jádrové složce, ale celková inflace dostála očekáváním a nebude stát případnému utahování měnové politiky v cestě. Větší důvěra ve zvýšení sazeb spolu s rostoucími výnosy amerických dluhopisů podpořila dolar v jeho posilování proti euru. Jen za uplynulý týden dolar proti společné evropské měně posílil o více než dvě procenta k hladině 1,0600 EUR/USD. Propad eura nezastavily ani relativně příznivé statistiky z eurozóny. Dynamika HDP zemí EMU se udržela na slušných 0,3 % q/q. Navíc německý ZEW index se ve své složce očekávání nečekaně vylepšil. Jedinou kaňkou na evropských číslech byl výsledek německého HDP za třetí čtvrtletí. Ten svým růstem zaostal za očekáváním. Odkud se toto zklamání vzalo, zjistíme tento týden po zveřejnění struktury německého HDP.

I přes zpomalení v průmyslu zůstávají čísla z Polska zdravá

Tento týden nabídne jen málo z domácí ekonomiky. Její dobrou kondici by měl potvrdit konjunkturální průzkum. Dnes bude zveřejněno několik indikátorů z Polska, které by měly potvrdit dobrou situaci českých severních sousedů.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích - pondělí:


Polský průmysl by podle odhadu SG měl v říjnu vykázat zpomalení. Horší výsledky by měly zaznamenat zejména zpracovatelský a těžební sektor. Riziko představuje ještě nižší růst, protože PMI v říjnu zaznamenalo výrazný pokles. Naopak ceny v průmyslu by měly nadále růst. Již v září se ceny v tomto sektoru dostaly ze 46 měsíců dlouhé deflace a efekt statistické základny jim bude pomáhat i v dalších měsících. Situace v maloobchodě zůstává stále velmi dobrá. Projevuje se zde fiskální expanze nové vlády, ale i zlepšování na trhu práce.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích - úterý:


Maďarská centrální banka by měla podle odhadu trhu ponechat sazby beze změny. Na minulém zasedání vyjádřila tamní bankovní rada spokojenost s nastavením měnové politiky, když předpokládá, že ve střednědobém horizontu bude dosaženo inflačního cíle.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích - čtvrtek:


Důvěra v českou eknomiku zůstává velmi dobrá. Situace na trhu práce podporuje důvěru spotřebitelů, zatímco stále rostoucí zahraniční poptávka se projevuje v dobré náladě podnikatelů. Říjnová slabší poptávka po autech z eurozóny by se ale mohla projevit i v mírném snížení domácí podnikatelské důvěry.

Růst středoevropských ekonomik zpomalil

Přehled zveřejněných ekonomických událostí na regionálních trzích – minulý týden:


Hospodářský růst ve všech zemích středoevropského regionu ve třetím čtvrtletí zpomalil. Za slabší dynamikou může stát korekce vysokých přebytků zahraničního obchodu ve druhém čtvrtletí a horší exportní výkonnost německé ekonomiky. Společné je všem regionálním ekonomikám i výrazné zpomalení meziroční dynamiky. Důvodem je meziroční propad investic spojený s cyklem čerpání fondů z EU.

Údaje o primárních cenových okruzích ukázaly na rostoucí inflační tlaky v české ekonomice. Podporují tak náš výhled, že spotřebitelská inflace na přelomu roku rychle vzroste a na začátku příštího roku dosáhne inflačního cíle. Zvolnění tlaku na kurzový závazek po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem tak podle nás nebude mít dlouhého trvání.

Středoevropské měny zůstaly minulý týden ještě pod tlakem způsobeným překvapením amerických voleb. Polský zlotý v celotýdenním hodnocení oslabil o dvě třetiny procenta a obchoduje se za 4,435 PLN/EUR. Ani maďarský forint nesmazal nic ze své ztráty a za celý týden zůstal jeho kurz více méně beze změny na úrovni 309,2 HUF/EUR. Oslabování měn v celém regionu po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se na domácím devizovém trhu projevuje uvolněním tlaku na kurzový závazek. Koruna se od něj v minulém týdnu několikrát odpoutala, i když tento týden své obchodování znovu otevírá na úrovni 27,03 CZK/EUR. Slabší aktivitu spekulantů můžeme pozorovat také na ročním korunovém forwardovém kurzu, který oslabil zhruba na 26,78 CZK/EUR.

VIKTOR ZEISEL
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Týden bude plný politických jednání
    Začátek týdne bude v globální ekonomice zajímavý díky datům o zpomalujícím americkém maloobchodě a horšící se důvěře v německou ekonomiku. V průběhu týdne se však pozornost přenese na politiku. Hlavním tématem budou obchodní bariéry, ale diskutovat se bude i napětí na Blízkém východě a řešení politického patu v Itálii. I z pohledu domácích událostí bude hrát politika prim. Proběhne totiž druhé kolo vyjednávání mezi ANO a ČSSD.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: V Číně začne 19. kongres komunistické strany
    Tento týden bude patřit politickým událostem. V Číně začne 19. kongres čínské komunistické strany. Vládnoucí prezident Si Ťin-pching si pozici lídra zřejmě udrží, otázkou však je, jak silná tato pozice bude a jaký bude nový vládní program. Evropská rada se bude zabývat problematikou obrany, migrace, ale i Brexitu, kde jednání zatím příliš nepokročila. Z dat nás čeká americká průmyslová výroba a německý ZEW index. Obě statistiky by si měly polepšit. Na domácí půdě bude zveřejněn vývoj běžného účtu platební bilance a ceny průmyslových výrobců.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Zítřejší statistika českých mezd může podpořit sazby i korunu
    Nevidíme důvod, proč by ECB měla na svém čtvrtečním zasedání otálet s oznámením, že prodlužuje program kvantitativního uvolňování. Podle nás to bude o půl roku; konec by tak nastal v červnu 2018. Červencové statistiky průmyslové výroby z Německa, Francie a Španělska by měly být solidním základem pro číslo za celou eurozónu, které bude zveřejněno příští týden. Předpokládáme meziměsíční vzestup o 0,6 %. Ve Spojených státech je ekonomický kalendář chudý, očekáváme pouze oživení aktivity v sektoru služeb podle ISM. Pozornost bude spíše směřovat na Kongres – je třeba schválit zákony o navýšení dluhového limitu, zabránit uzavření federálních institucí k 1. říjnu a podpořit oblasti postižené hurikánem Harvey. Z domova očekáváme oznámení o svižném růstu mezd během Q2 17. Červencová aktivita v průmyslu byla ovlivněna celozávodními dovolenými zejména v automobilovém průmyslu. Podíl nezaměstnaných v Česku o desetinu klesne na pouhých 4,0 %.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Žádnou významnější změnu na čtvrtečním zasedání ECB nečekáme
    Sentiment indikátory ekonomické aktivity z průmyslu i ze služeb z klíčových zemí eurozóny potvrdí velmi solní růstovou dynamiku na počátku letošního roku. Ani to ale nebude stačit na to, aby ECB na zasedání v tomto týdnu zásadně změnila svou rétoriku směrem k ukončení programu odkupu aktiv. Závěr týdne přinese první odhad amerického HDP za Q4 17. Celkově slabší číslo bude ovlivněno negativním příspěvkem čistého exportu. Data by měla odhalit sílu domácí poptávky v USA. Trhy ale budou sledovat především další vývoj na politické scéně poté, co se do páteční půlnoci nepodařilo D. Trumpovi přesvědčit dostatek senátorů, aby podpořili navýšení dluhového stropu. Americké federální úřady jsou tak bez peněz, když ani během víkendu k posunu nedošlo. Středoevropský ekonomický kalendář je naprosto nezajímavý.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 10.10.2016
    Po pátečních smíšených datech z USA budou trhy tento týden hledat nějaké vodítko pro budoucí vývoj americké měnové politiky v zápisu Fedu z minulého jednání. FOMC je ve svých názorech rozdělená a zápis by tedy mohl přeci napovědět nejpravděpodobnější směr, kterým se ubere. Regionu budou tomuto týdnu dominovat čísla o inflaci. Česká by měla stagnovat, kdežto v Polsku by mohly zmírnit deflační tlaky.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 12.2.2018
    Na hlavních trzích se dočkáme sady důležitých dat ve středu. Hlavní pozornost bude upřena na americkou inflaci, protože vyšší tlaky na růst cen se podílely na výprodejích v minulém týdnu. Meziroční dynamika cen v USA by sice měla zpomalit, náš výhled nicméně předpokládá o něco vyšší tempo než trh. V eurozóně budou zveřejněna data o HDP v Q4 17. Německá ekonomika zřejmě v závěru loňského roku zrychlila růst na sedmileté maximum. V Česku se také dočkáme HDP za Q4 17, který by měl být velmi silný. Cenová hladina se v lednu zřejmě zvýšila o 0,6 % m/m, meziroční inflace ale zpomalila kvůli vyšší srovnávací základně. Investoři tento vývoj čekají, takže by to pro korunu nemělo představovat negativní zprávu. Její kurz bude v nadcházejícím týdnu záviset především na zprávách z globálních trhů.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 12.3.2018
    Nadcházející týden je z pohledu ekonomických údajů klidný. Na hlavních trzích bude pozornost investorů směřovat především k americké inflaci. Růst cen v únoru podle našich odhadů výrazně zvolnil. Z politických událostí bude důležité povolební vyjednávání v Itálii a formování nové vlády v Německu. V Česku budou zveřejněna lednová data z reálné ekonomiky. Průmysl i maloobchod by měly vykázat slušný meziměsíční i meziroční růst.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 12.9.2016
    Kalendář ekonomických údajů je na začátek týdne poloprázdný. Investoři se zaměří až na inflaci z eurozóny v polovině týdne a především na data o maloobchodu a cenovém vývoji ve Spojených státech, která budou zveřejněna ve čtvrtek a v pátek. Spolu s projevy zástupců Fedu by se trhy měly dočkat ujištění, že v září nedojde k utažení americké měnové politiky. Na domácí scéně bude zveřejněn červencový běžný účet a srpnová statistika cen výrobců. Kurzový závazek zřejmě setrvá pod tlakem po pátečních inflačních datech, který se projevuje roztažením forwardových bodů.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 14.11.2016
    Kromě politického vývoje by mohla pozornost investorů v nadcházejícím týdnu přitáhnout i makroekonomická data. Budou totiž zveřejněny údaje o HDP důležitých zemí eurozóny i v regionu. V USA by měly maloobchodní tržby a růst inflace dále podpořit očekávání ohledně prosincového zvýšení sazeb Fedu. V regionu bude hlavní várka dat zveřejněna v úterý. Dynamika HDP středoevropských zemí by měla v mezičtvrtletním srovnání dosáhnout slušných hodnot, ale meziročně by měl růst HDP zpomalit kvůli efektu vysoké statistické základny z loňského roku.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 17.10.2016
    Pozornost investorů se tento týden zaměří především na zasedání ECB. Spolu s konsenzem trhu sice neočekáváme změnu měnové politiky, šéf centrální banky Mario Draghi ale může poodhalit strategii do budoucna. Americká data by měla potvrdit dobrou ekonomickou kondici a uvolnit ruce Fedu, aby v prosinci zvýšil sazby. V České republice se už dnes dočkáme zářijových výrobních cen, které výrazně zpomalí svůj pokles díky efektu nízkých cen ropy z loňska. Koruna by měla setrvat na hranici kurzového závazku.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 24.10.2016
    Tento týden opanují data z Evropy. Inflace ve Francii a Německu by měla zrychlit. HDP ve Francii a Španělsku ukáže solidní tempo růstu, tak jako předstihové indikátory, které by už pro probíhající čtvrté čtvrtletí mělo indikovat růst HDP v eurozóně o 0,3 % q/q. Americká ekonomika by kromě probíhající prezidentské kampaně měla tento týden být spíše v mediálním stínu. Předpověď solidních výsledků publikovaných dat prospěje kurzu eura vůči americké měně a zkoriguje tak jeho posilování z minulých dvou týdnů.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 28.11.2016
    V neděli se dočkáme další dlouho očekávané politické události – referendu o ústavních změnách v Itálii. Podle průzkumů nepatrně převažují odpůrci ústavních změn, podíl nerozhodnutých voličů je však velký. Neschválení změn může Itálii uvrhnout do další politické, ale i ekonomické a finanční nejistoty. Z ekonomických dat očekáváme silná americká data včetně listopadové statistiky z trhu práce. Vyústit by měly v potvrzení správnosti očekávání vyšších dolarových sazeb na zasedání FOMC, které se uskuteční 14. prosince. Z Evropy přijdou silné listopadové PMI. A platí to i pro středoevropský region. Komoditní analytici budou netrpělivě sledovat 30. listopad a jednání OPECu.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 3.10.2016
    Bezpochyby tou nejdůležitější událostí týdne budou páteční čísla z amerického trhu práce. Počet nově vytvořených pracovních míst atakujících 200 tisíc by měl vymazat srpnové zklamání. V kombinaci s vzestupem ISM průmyslové aktivity by se mělo jednat o prostředí podporující očekávání vyšších dolarových sazeb na prosincovém zasedání americké centrální banky. To by mělo dolar podpořit. Výraznějším eurovým ztrátám ale zřejmě zabrání i slušná evropská data. Zářijové PMI potvrdí pokračující solidní růst evropské ekonomiky v průběhu Q3 16. Po červencových nepříznivých číslech francouzského a německého průmyslu přinese srpnem mnohem lepší data. A obdobně to bude i u českých dat. Průmysl, exporty a maloobchodní tržby napraví za srpen extrémně špatné červencové výsledky způsobené kalendářními efekty a dovolenými.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 31.10.2016
    Hlavní událostí tohoto týdne bude zasedání americké centrální banky. Ta sice zřejmě ponechá sazby beze změny, nicméně bude trh připravovat na jejich prosincově zvýšení. Nahrát by mu měla i slušná data z trhu práce (počet nových pracovních míst za říjen), která budou zveřejněna tento pátek. Měnovou politiku beze změny tento týden pravděpodobně ponechá i britská centrální banka. Eurozóna by měla za třetí kvartál vykázat slušný růst na úrovni 0,4 % q/q. V regionu bude pozornost směřovat na PMI indikátory a na zasedání České národní banky.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 4.12.2017
    Nejdůležitějším indikátorem z globální ekonomiky bude tento týden počet nových pracovních míst v USA za listopad. Očekáváme, že páteční statistika dále otevře prostor pro prosincové zvýšení sazeb Fedu. V Evropě nás bude zajímat německý průmysl a tovární objednávky. Obě statistiky zřejmě v říjnu přinesly dobré zprávy. Pozornost korunových investorů se zaměří především na pondělní statistiku českých mezd ve třetím čtvrtletí. Očekáváme, že průměrná reálná mzda (očištěná o inflaci) vzrostla o 4,8 % meziročně. Prognóza ČNB předpokládá 5% růst. Pokud by mzdy překvapily ještě vyšším růstem, mohla by se koruna vrátit zpět pod 25,50 CZK/EUR díky růstu sázek na zvýšení úrokových sazeb centrální banky ještě na prosincovém zasedání.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 5.2.2018
    Ekonomický kalendář je v nadcházejícím týdnu spíše kratší. Na hlavních trzích se dočkáme údajů z Německa, kde průmysl i zahraniční obchod zakončil loňský rok pravděpodobně v solidním tempu. Dobrá ekonomická výkonnost by mohla udržet euro vysoko. V Česku se dočkáme především prosincových údajů o průmyslu a maloobchodních tržbách. Díky velmi dobré situaci na trhu práce byly loňské Vánoce zřejmě velmi štědré, na což ukázal i výběr DPH v plnění státního rozpočtu.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 7.11.2016
    V ranních středečních hodinách našeho času by již mělo být jasno, kdo se stane 45. prezidentem Spojených států. Vítezství dlouhodobé demokratické favoritky H. Clintonové by znamenalo pokračování politiky současného prezidenta Obamy a žádný velký šok pro finanční trhy. Vítezství republikánského kandidáta D. Trumpa by naproti tomu bylo pro trhy překvapením a vedlo by ke zvýšené volatilitě na finančních trzích.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 7.5.2018
    Tento týden zveřejněná data z průmyslu ukáží, že jak u nás, tak i v ostatních jednotlivých evropských zemích ekonomiky pokračují ve stabilním růstu. Meziroční dynamika české inflace zůstala v dubnu nezměněná, brzdí ji především pomalejší růst potravin. Ze zámoří bude zajímavé sledovat komentáře některých členů Fedu i statistiku americké spotřebitelské inflace.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 8.1.2018
    Nadcházející týden by měl přinést dobrá ekonomická data. Německý průmysl i indikátor za celou eurozónu zřejmě v listopadu dosáhly silného růstu, což by se mělo projevit jak v HDP měnové unie, tak i na důvěře v ekonomiku v Česku. Americký maloobchod zakončil podle našeho odhady loňský rok příznivě, inflace ale v prosinci zpomalila kvůli vyšší srovnávací základně. U nás se dočkáme tradiční várky měsíčních dat z ekonomiky. Především listopadová čísla o průmyslu a maloobchodu by měla být velmi slušná. Nejdůležitějším indikátorem ale bude prosincová spotřebitelská inflace. Podle našeho odhadu setrval meziroční růst cen na 2,6 %, což je nad konsenzem trhu i prognózou ČNB. Pokud se naše předpověď vyplní, mohla by koruna reagovat posílením díky vyšším šancím na rychlejší utahování měnové politiky ČNB.
  • Týdenní zpráva z FOREX trhu: Americká centrální banka bude komunikovat nový inflační cíl
    Zasedání americké centrální banky nepřinese změnu nastavení měnové politiky. Dojde ovšem k úpravě prognózy a také na komunikační sladění s novým inflačním cílem. Prezidentka Evropské komise přednese svůj první projev o stavu Unie. Data v USA i v eurozóně by měla ukázat na pokračování hospodářské expanze zpomalujícím tempem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova