Čtvrtek 28. březen 2024 20:03
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

John Neff a jeho preference nízkého poměru kurz/zisk

10.11.2016 12:28  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tradičně mnoho investorů preferuje investovat do společností, u kterých je evidentní jejich vysoká hodnota. Je to ale vždy ten správný přístup? Co tahle jít trochu proti proudu? John Neff je přesně takový. Jde proti proudu a nevybírá firmu v centru pozornosti ale tu, která je skrytá, bezvýznamná a neviditelná pro ostatní.

Nenechte se zmást

Neff možná není jedním z nejznámějších v našem seznamu investičních guru, ale bezesporu mezi ně patří. Je ale jiný. Zatímco mnozí investoři jsou stále v pokušení vybírat akcie, které se těší velké oblibě, Neff hledá své tituly spíše v závětří akciových trhů. Jeho zaměření na méně populární akcie je zcela v souladu s jeho investiční filosofií nakupovat levně, kterou si osvojil už jako malý kluk.

Méně oblíbené akcie jsou vždy levnější, protože mají obecně nízká očekávání. I z toho důvodu pak nezdary ceně akcie příliš neublíží, a naopak úspěch může titul teleportovat na vrchol. U mnoha těchto akciových titulů je pozitivní vývoj v ceně zahrnut jen výjimečně nebo vůbec nikdy. Riziko u takových společností bývá přirozeně nízké.

Není ale pravda, že každá levná akcie stojí za nákup. Společnosti musí splňovat určitá kritéria a levná akcie může výt levná prostě proto, že vlastnit ji nemá žádnou cenu.

Skromný přístup Johna Neffa, neskromné jeho výkony

John Neff je známý jako velmi šetrný, skromný a trpělivý člověk s obrovských smyslem pro sebekázeň a disciplínu. Nehledá rozruch, třpyt ani luxus, ale zůstává zcela obyčejným mužem. Již 40 let žije se stejnou ženou, nebydlí v žádném luxusním sídle a nejezdí nejdražším vozem. Poměrně dost striktně dodržuje své rituály. Každý týden si například čte Wall Street Journal, aby měl jistotu, že nepropásne žádnou důležitou ekonomickou zprávu.

john neff citace

Do historie se Neff zapsal jako zakladatel největšího fondu 90. let: Vanguard Windsor Fund, který v letech 1964 až 1995 překonal výkonnost benchmark indexu S&P průměrně o 3,1 % každý rok. V  roce 1995 odešel John Neff do důchodu a předal řízení Vanguard fondu do jiným. Od té doby má index S&P navrch. Ruska mistra tam evidentně chybí.

 Co nejvíce John Neffa ovlivnilo v jeho akciovém investování?

Odpověď můžeme hledat v jeho historii. John Neff se narodil roku 1931, krátce poté se jeho rodiče rozvedli a o rodinu se během velké hospodářské krize staral jeho dědeček. Když bylo Johnovi 14 let, usmířil se se svým otcem, pro kterého začal dokonce i pracovat.

Jeho otec měl malou firmu, která prodávala automobilové díly a mladý John se zde velmi záhy naučit důležitou životní lekci – firma nemusí svítit, životnost je mnohem důležitější.

Otec ho pravidelně bral na jednání s dodavateli, na kterých se snažil vyjednat dodavatelské slevy. To byl důležitý prvek, který udržoval obchod před konkurencí a něco, co se silně vrylo mladému Johnovy do krve a hluboce ovlivnilo jeho investiční kariéru. Slevy a levné nákupy – To je to, co vyhledává.

Jaké akcie byste podle Johna Neffa měli vybrat?

V tomto článku se zatím nebudeme věnovat výběrovým kriteriím pro akcie, které John Neff nakupuje, to bude předmětem až našeho příštího článku. Zde se budeme věnovat především způsobu myšlení, které Neffa charakterizuje a začneme hned centrálním bodem celého jeho investičního stylu – nízký poměr kurz/zisk.

Nízký poměr kurz/zisk naznačuje, že John Neff nakupuje akcie vždy jen, když se mu zdají levné. „Nikdy jsem nekoupil akcii, pokud podle mého názoru nebyla ve slevě“, je jedno z jeho nejslavnějších prohlášení. Samozřejmě, že nejde pouze vypočítat nízký poměr kurz/zisk a začít bezhlavě nakupovat. Vždy musíte oddělit zrno od plev, společnost důsledně poznat a nekupovat zajíce v pytli.

To má koneckonců John Neff společné se všemi dalšími guru. O jejich strategiích si můžete přečíst v naší investiční guru knize po zadání emailu níže.

 

S cílem nabídnout nějakou solidní podporu pro výběr akcie Neff poskytuje několik investičních kritérií, která by se dala shrnout následovně:

  • Růst zisku je navzdory nízkému poměru kurz/zisk pro Neffa klíčový. Pakliže společnost vykazuje rostoucí zisky, je to známkou toho, že firma expanduje a jde na vrchol.
  • Růst výnosů je snad ještě důležitější než růst zisku. Nejlepší zisky je zisk získaný zvýšením prodeje. Podnikání je úspěšné protože o zboží nebo služby je stále větší zájem.
  • Pozitivní volné cashflow, ze kterého vyplývá, že společnost má prostor pro případné investice.
  • Dividendový výnos, opět něco, čím akcie musí disponovat, jinak jsou pro Neffa nezajímavé. Vždy preferujte společnosti s vysokou mírou dividendy.

Pár finálních tipů pro akciové investory

Věřte sobě a neposlouchejte druhé. Důvěřujte vlastní hlavě a na řeči a názory druhých hleďte se zdravou dávkou skepse.

Investuje do věcí, které znáte. Víte-li něco o automobilovém průmyslu, preferujte investice do automoto sektoru.

Diverzifikace je vždy bonus ale diverzifikovat se do sektoru, o kterém nic nevím je nesmysl a nakonec jen ku škodě.

Neobchodujte emoce a nelpěte na akciích a to ani na těch, kterým se daří dobře. Emoce jsou nepřítelem investora a nalepit se na vítěznou akcii může být stejně nebezpečné jako nalepit se na tu ztrátovou.

Pro Johna Neffa není problém akci prodat dříve, než dosáhne vrcholu a vůbec nic si z toho nedělá. Pád který může na vrcholu přijít bývá zpravidla mnohem rychlejší, než růst a jsou za ním právě ony emoce. Lepší je použít očekávaný zisk v závislosti na risku a mít jasně zvolenou cílovou cenu.

The post John Neff a jeho preference nízkého poměru kurz/zisk appeared first on LYNX Investovat s výhodami.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jobless Claims poskytly dolaru dočasnou podporu
    Americký dolar byl včera jako na houpačce. Vše podstatné se ovšem událo až na přelomu evropské a americké...
  • Joe Biden je prezidentem. Jaké změny čekájí USA? Rusnok: Česku hrozí recese s dvojím dnem
    Podle agentury IHS Markit v lednu klesla dle předstihových ukazatelů PMI (index nákupních manažerů) podnikatelská aktivita v eurozóně. Celkový kompozit se snížil pro eurozónu z 49,1 b. na 47,5 b. Dílčí PMI pro sektor služeb oslabil z prosincových 46,4 b. na 45 b. Hlavním důvodem je zhoršení obecné nálady kvůli přetrvávající pandemii a restriktivním opatřením ve všech zemích unie.
  • Joe Biden podepisuje nový program ve Spojených státech a ECB zachovává svou aktuální úrokovou politiku
    Během včerejšího obchodního dne Christine Lagarde oznámila, že se Evropská centrální banka rozhodla zachovat současnou strukturu úrokových sazeb, přičemž referenční úrokovou sazbu ponechá na 0%, sazbu vkladové facility na -0.50% a mezní úvěrovou sazbu 0.25%, splnění očekávání tržního konsensu.
  • Joe Biden prezidentem: Top 10 politických priorit
    Nedávný nástup 46. prezidenta Spojených států amerických Joe Bidena do úřadu znamená konec Trumpovy neotřelé čtyřleté vlády a přináší výraznou změnu prezidentského stylu a možná dokonce naprostý obrat v politice, kterou Trumpova éra v některých oblastech nastolila. Tento příspěvek se věnuje deseti největším politickým prioritám nastupující Bidenovy administrativy, pěti domácím a pěti zahraničním. Letošní rok totiž bude ve znamení nestálosti a proměnlivosti, zvlášť až se konečně vymaníme z covidové pandemie.
  • Joe Biden představil podobu podpůrného balíčku
    Ekonomický kalendář dnes plní data z USA. Sledovaný bude především údaj o prosincových maloobchodních tržbách, jelikož americká ekonomika je z velké části poháněna domácí spotřebou. Tuto informaci doplní index spotřebitelské důvěry z dílny University of Michigan. V závěsu za ní se dozvíme výsledek průmyslové produkce. J. Biden zveřejnil plán fiskálního balíčku. Celkový obnos čítá 1,9 bilionu USD a obsahuje navýšení jednorázového šeku z 600 na 2000 amerických dolarů. Mimo dalších úprav je v plánu také navýšení minimální mzdy na 15 dolarů. Reakce finančního trhu nebyla výrazná, jelikož velkorysejší plán byl očekáván.
  • Joe Biden věří, že se USA vyhnou recesi
    Zatímco svět sleduje, jak centrální banky zuřivě bojují s vysokou inflací, potenciálně nejdelší za poslední desetiletí, americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že USA se vyhnou recesi, kterou ekonomové a banky již nějakou dobu předpovídají.
  • Joe Biden zahájí čtyřleté období ve funkci prezidenta USA
    Dnes je v kalendáři inaugurace nadcházejícího prezidenta USA Joe Bidena. A ačkoliv je samotná ceremonie ryze symbolická, představuje předání moci v Bílém domě pro ekonomiku, finanční trhy i zahraniční politiku významné změny. Z ekonomického hlediska lze od administrativy Bidena počítat s více expanzivní fiskální politikou čítající například výraznější podpůrný vládní balíček, což by se mělo promítnout ve vyšším ekonomickém růstu. Současně to s sebou nese riziko směrem k vyšší inflaci. Trhem očekávaná inflace měřená inflačním swapem 5Y5Y stoupla od konce listopadu z 2,15 % na 2,45 %. Na straně druhé je však třeba očekávat vyšší daně v korporátním sektoru (28 % namísto 21 %) a výraznější progresivní zdanění přesahující 39 % pro nejvyšší příjmovou kategorii. To vládě sice vygeneruje vyšší příjmy, nicméně na seznamu jsou vysokonákladové položky, které státní pokladnu naopak zatíží. Příkladem je dosažení emisních cílů „Green Deal“ nebo navázání na tzv. Obamacare, která představuje alternativu k privátnímu zdravotnímu pojištění především pro nízkopříjmové skupiny. Z politického hlediska lze od Bidena očekávat distancování od „America first“ přístupu a návrat k multilateralismu. Na domácí scéně pak bude Joe Biden čelit polarizaci společnosti. Jistou výzvou bude obnovit v očích veřejnosti přesvědčení, že republikáni a demokraté usilují o spolupráci a nestojí si vždy v cestě.
  • Joel Greenblatt a jeho „magická formule“
    Snad ani neexistuje jednodušší způsob investování, než který používal Joel Greenblatt, zakladatel slavného hedge fondu Gotham. Jeho metoda je popsána v knize s názvem „Malá kniha, která poráží trh“ (The Little Book That Beats The Market).
  • Joel Greenblatt radí, jak vybírat akcie
    „Jako investor nepotřebujete sledovat příliš mnoho věcí, pokud jde o výběr správného akciového titulu. Vlastně stačí pouze dvě – rentabilita kapitálu a rentabilita zisku. Udělejte si seznam podle těchto statistik a nakupte ty, které stojí nejvýše.“
  • Joe Roman: Bitcoin je životaschopnou měnou
    Joe Rogan, hostitel The Joe Rogan Experience, primární kryptoměnu přirovnává k ranému internetu. Poznamenal, že kryptoměna se stala „životaschopnou formou měny“, za kterou „můžete skutečně kupovat věci,“ řekl, „vláda je z toho ale šílená.
  • John Snow (bývalý US minister financií)
    "Euro nemusí prežiť ak členské štáty nebudú mať spoločnú rozpočtovú politiku či politiku trhu práce...
  • Johnson coby britský premiér představuje pro českou ekonomiku hrozbu i naději
    Nový britský premiér Boris Johnson představuje pro českou ekonomiku naději a zároveň hrozbu. Naději z toho důvodu, že by mohl ukončit období nepřehledné, ba chaotické vnitropolitické situace ve Spojeném království, která znejišťuje české vývozce. V ideálním případě by pak dojednal s Bruselem výstupovou dohodu tak, aby se brexit odehrál bez závažných neblahých dopadů na Británii a její obchodní partnery. Hrozbu Johnsonova premiérování ztělesňuje jeho odhodlání vystoupit k 31. říjnu z EU dokonce i zcela bez dohody. Takový „tvrdý brexit“ by poškodil například české strojírenství nebo automobilový průmysl. V Česku by ohrozil desetitisíce pracovních míst. Pravděpodobnost „tvrdého brexitu“ je však nyní z hlediska trhů stále méně než padesátiprocentní, což indikuje, že Johnsonovo jmenování do funkce je pro českou ekonomiku v souhrnu, po zvážení kladů a negativ, mírně pozitivním vývojem.
  • Johnson dnes navrhne další hlasování o volbách, ty by se měly konat v prosinci
    Britský premiér Boris Johnson nebyl schopen získat potřebný počet hlasů pro vyvolání předčasných voleb. K tomu by potřeboval dvoutřetinovou většinu a tedy i podporu Labour, kterou však pro tento návrh získat nedokázal. Členům parlamentu však vzkázal, že nedovolí, aby tato paralýza pokračovala a že země musí o své budoucnosti rozhodnout ve volbách. Zároveň pak oficiálně souhlasil s odložením brexitu do 31. ledna. Jeho včerejší debakl však nutně neznamená, že předčasné volby nebudou. Už dnes totiž Johnson v parlamentu představí návrh zákona, který by posunul příští volby na 12. prosince. Protože se přitom jedná o zákon, stačí Johnsonovi k jeho přijetí pouhá nadpoloviční většina hlasů v parlamentu. Hlasy SNP a Liberálních demokratů tak pro toho hlasování zdá se budou naprosto klíčové, a pokud Johnson uspěje, volby by se skutečně mohly konat už v prosinci.
  • Johnson & Johnson chce dohodou za miliardy ukončit žaloby na dětský pudr
    Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) se chystá dohodou za 8,9 miliardy dolarů (téměř 191 miliard Kč) ukončit spory o své hygienické produkty. Čelila soudnímu sporu, že způsobují rakovinu. Podnik to v úterý oznámil regulačním orgánům ve Spojených státech.
  • Johnson & Johnson po překonání odhadů v premarketu roste
    Akcie Johnson & Johnson (JNJ.US) vyskočily na dvouměsíční maximum poté, co společnost zabývající se léčivy a spotřebním zbožím zveřejnila solidní čísla za třetí čtvrtletí roku 2022 díky rostoucí poptávce po jejím léku na rakovinu Darzalex a léku na Crohnovu chorobu Stelara.
  • Johnson & Johnson se rozdělí na 2 společnosti
    Společnost Johnson & Johnson (JNJ.US) oznámila, že se hodlá rozdělit do dvou společností, které budou mít oddělenou produkci a výrobu kosmetiky a farmaceutický a medicínský segment (včetně vakcín na COVID-19). Společnost plánuje dokončit celou restrukturalizaci v rozmezí 18 - 24 měsíců. Aktuálně trh reaguje pozitivně na nové zprávy o rozdělení společnosti. Akcie Johnson & Johnson rostou přibližně o 1,5 %, nicméně maxima akcie dosahovala až nad úrovní $157.
  • Johnson & Johnson zvyšuje odhady zisků
    Johnson & Johnson (JNJ.US) dnes oznámila výsledky za třetí čtvrtletí roku 2023. Společnost dosáhla ve třetím čtvrtletí silných výsledků a výrazného pokroku v růstu, „...poskytuje pevný základ pro budoucí udržitelný růst,“ – Joaquin Duato, řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti JnJ.
  • Johnson navrhne EU svůj vlastní plán
    Britská libra se pravděpodobně v nadcházejících hodinách dočká zvýšené volatility v reakci na plánovaný projev premiéra Borise Johnsona. Ten by měl navrhnout EU, že buď během nadcházejících dnů příjme jeho podmínky, nebo se bude muset smířit s tím, že Británie opustí EU bez jakékoli dohody. Johnson by měl navíc ve svém návrhu zcela odmítnou půdovně vyjednané podmínky pro tzv. irskou pojistku, namísto které představí svůj vlastní návrh, který by měl po dobu čtyř let zavést na hranici mezi Irskem a Severním Irskem dočasnou celní zónu. EU pravděpodobně jeho návrhy odmítne, což už někteří vysoce postavení politici dopředu naznačili. Připravme se tedy na libře na velmi divoký říjen!
  • Johnson přebírá žezlo po Mayové. ECB frustrovaná z dlouhodobě přetrvávající nízké inflace
    Kandidátka do vedení Fedu Judy Sheltonová v pondělí oznámila, že by chtěla aby americká centrální banka na svém dalším zasedáním, které se koná koncem června snížila sazby o 50 bazických bodů.
  • Jordan Belfort sdílel svůj výhled na BTC v roce 2023
    Bývalý burzovní makléř, známý jako „vlk z Wall Street“, Jordan Belfort, se ponořil do možného výhledu bitcoinu pro rok 2023 v době, kdy se krypto sektor pokouší opustit loňský medvědí trh.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster