Čtvrtek 28. březen 2024 16:05
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

ČEZ – Komentář k výsledkům za 3Q16: Cíl pro EBITDA dále snížen, pro čistý zisk potvrzen

08.11.2016 12:00  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ČEZ zveřejnil svá čísla za 3Q16 dnes před zahájením obchodování. Tržby ve výši 46,2 mld. Kč ve 3Q16 meziročně klesly o 3 %, především kvůli nižší realizované ceně elektřiny (35.0 EUR/MWh v roce 2016 proti 39.5 EUR/MWh v roce 2015). Meziroční nárůst výroby elektřiny v uhelných elektrárnách (+6 % ve 3Q16), společně s vyšší spotřebou energií v ČR (+0,9 % mzr) pokles  realizované ceny elektřiny částečně kompenzoval.

Provozní zisk před odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši 10,7 mld. Kč pak ve 3Q16 meziročně poklesl o 16 % a nedosáhl na konsensuální odhad na úrovni 11,1 mld. Kč. Na vině je především meziroční pokles provozní marže na nová dlouhodobá minima 23 % (27 % ve 3Q15). Za nižší provozní marží pak stojí hlavně prodloužení odstávky v Temelíně a z menší části odpisy aktiv v zahraničí. Meziroční pokles (upravených) provozních zisků EBIT (bez zahrnutí vlivu odpisů) byl pak ještě výraznější (-37 %), nicméně na konsensuální odhad to stačilo (3,6 mld. Kč vs. 3,5 mld. Kč). Kurzové ztráty a negativní přecenění finančních derivátů ve výši 0,8 mld. Kč následně stlačily čistý zisk (0,9 mld. Kč při očekávání 1,8 mld. Kč). Upravený čistý zisk, očištěný o negativní vliv odpisu goodwillu v Turecku a aktiv v Polsku (celkem +1,0 mld. Kč), ale odhady dokázal naplnit (1,9 mld. Kč vs. 1,8 mld. Kč).


čez

Konferenční hovor: úterý, 8. Listopadu, 16:00 (CET); +420 228 882 950; PIN: 59241077#

Skupina ČEZ ve 3Q16 odepsala část hodnoty aktivit ve větrné energetice v Polsku (Eco-Wind) ve výši -0,4 mld. Kč, což bylo ovšem částečně kompenzováno pozitivním vlivem obnovení přídělu certifikátů pro větrné farmy v Rumunsku (+0,2 mld. Kč). Pozitivní vliv kurzu USD/TRY (+0,9 mld. Kč) naopak stáhnul zpět odpis části goodwillu tureckých společností (-0,7 mld. Kč).

Co je ovšem důležitější, skupina ČEZ dále mírně snížila svůj cíl pro celoroční výši ukazatele EBITDA z 58 mld. Kč na 56 mld. Kč. Nicméně, nadále očekává očištěný čistý zisk na úrovni 18 mld. Kč. Jako důvod k snížení cíle pro provozní zisky ČEZ uvádí především prodloužení odstávek jaderných zdrojů a tvorbu opravných položek. Relativně nízký čistý zisk v posledním letošním čtvrtletí pak management zdůvodňuje očekávaným nárůstem odpisů a poklesem kapitalizovaných úroků souvisejícím se zařazením komplexně obnovené Elektrárny Prunéřov do majetku.

Navzdory mírně slabším provozním výsledkům nás vlažná reakce trhu na zveřejněná čísla nepřekvapuje. Cíl pro upravené čisté zisky, které slouží jako základ pro návrh dividendy, zůstal nezměněn. Akcie společnosti ČEZ navíc v posledních dnech již nenásledovaly výše dále rostoucí ceny uhlí a elektřiny a obavy z výsledků, resp. z dalšího možného snížení provozních cílů, tak již svým vývojem zřejmě částečně zohlednily.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČEZ dokončil prodej bulharských aktiv za 335 mil. EUR
    Podle tiskového prohlášení dokončil ČEZ prodej bulharských aktiv za 335 mil. EUR. K vypořádání transakce došlo včera (27. 7. 2021). Dokončení prodeje bylo avizováno a všeobecně se očekávalo. K podpisu smlouvy došlo již před dvěma roky a čekalo se na souhlas regulátorů. Jedná se prodej několika společností, zejména o distribuční a prodejní.
  • ČEZ dokončil prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez
    Polostátní energetická skupina ČEZ dokončila prodej svého padesátiprocentního podílu v turecké společnosti Akcez Enerji tureckému investorovi Torunlar Group. Transakci už schválil tamní antimonopolní úřad i energetický regulátor. Pod Akcez patří tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám. Dnes o tom informovala skupina ČEZ. Finanční podmínky prodeje nezveřejnila. ČEZ v Turecku vlastní ještě společnost Akenerji Elektrik Üretim.
  • ČEZ dopomohl pražské burze k dnešnímu posílení o třetinu procenta
    Index PX pražské burzy dnes posílil o 0,35 procenta na 1366,11 bodu. K růstu přispěly zejména akcie polostátní energetické společnosti ČEZ, která zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • ČEZ dostal od státu téměř 1,5 mld. Kč, jde o úrok ve sporu o daň z povolenek
    Energetická společnost ČEZ dnes od státu obdržela 1,484 miliardy korun. Jde o úrok z prodlení ve sporu o firmou zaplacenou darovací daň z emisních povolenek za roky 2011 a 2012. Příjem zvýší čistý zisk podniku za letošní čtvrté čtvrtletí. Firma to dnes oznámila na svém webu.
  • ČEZ: Gigafactory v ČR by mohla vyrobit baterie pro 400.000 až 800.000 aut ročně
    Plánovaná česká továrna na baterie do elektromobilů, takzvaná gigafactory, by mohla vyrobit baterie o kapacitě více než 30 gigawatthodin, což vystačí pro 400.000 až 800.000 osobních automobilů ročně. Záleží na technologii výrobce, respektive výrobců baterií z cínoveckého lithia a kapacitě finálních baterií. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí energetické společnosti ČEZ Barbora Peterová. V současném plánu projektu těžby lithia společnosti Geomet, ve které má polostátní ČEZ majoritní podíl, je podle ní vytěžení a následné zpracování 34,5 milionu tun rudy během 21 let od začátku těžby, která se plánuje na rok 2025.
  • ČEZ hodlá koupit aktiva innogi za miliardy korun
    Energetická společnost ČEZ připravuje velkou obchodní transakci na domácí scéně. Zaslala mimořádnou nabídku plynárenské společnosti innogy na odkoupení jejích aktiv v hodnotě desítek miliard korun.
  • ČEZ: Chystaná mimořádná daň; prodej tureckých aktiv
    Podle vládní koalice se firmy vyrábějící elektřinu musí podělit o mimořádné zisky. Podle premiéra Fialy vláda plánuje speciální daň, nebo hodlá společnosti přimět, aby platily dobrovolně, a to od ledna příštího roku. Mělo jednat o dočasné opatření.
  • ČEZ i banky reagují na úvahy vlády, PX index se propadá
    Dnes došlo ke změně nálady na akciových trzích. Ačkoliv index Euro Stoxx 50 (EU50) získal 0,21 %, německý DAX (DE30) po nových zprávách o zdanění energetických firem poklesl o 0,19 % a uzavřel na 12 741 bodech. Nejvýraznější ztrátu si dnes připsal index pražské burzy PX (CZKCASH), který odepsal 2,54 % a uzavřel na 1 138,26 bodech.
  • ČEZ investory potěšil, Kofola už tolik ne
    Americké akciové indexy uzavřely pondělní obchodování v červeném. Průmyslový Dow Jones přišel o 1,5 %, S&P 500 ztratil 1,2 % a technologický Nasdaq zakončil přesně na úrovni páteční zavírací ceny. V rámci S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru, přičemž nejhlubší pokles zaznamenaly finanční instituce, a to 1,9 %.
  • ČEZ je po letech opět miláčkem investorů, jeho akcie po oznámení dividendy stouply na šestiletý rekord
    Společnost ČEZ se opět stává miláčkem investorů. Trh dnes pozitivně přijal dividendové záměry představenstva energetického podniku. To včera po ukončení obchodování na pražské burze navrhlo letos vyplácet dividendu ve výši 52 korun na akcii. Cena akcie dnes vystoupila až o zhruba dvě procenta na 632,50 koruny, tedy na nejvyšší úroveň za celé období od začátku června 2015. Z akcií ČEZ
  • ČEZ koupil podíl v polské společnosti Euroklimat
    Energetická skupina ČEZ odkoupením získala podíl v polském dodavateli sanitární techniky v podobě společnosti Euroklimat ve výši 76 % s opcí na koupi podílu ve výši 100 %. Informoval o tom mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík, ale cenu transakce ČEZ nezveřejnil.
  • ČEZ koupil většinový podíl v plynárenské firmě GasNet, zaplatí přes 21,3 mld. Kč
    Polostátní energetická skupina ČEZ koupila 55,2 procenta podílu v české plynárenské společnosti GasNet, která provozuje v ČR distribuční síť. Společnosti Macquarie Asset Management za ni zaplatí 846,5 milionu eur, tedy přes 21,3 miliardy Kč. Od akvizice si skupina slibuje posílení své pozice na trhu s plynem. Dnes o ní informovala skupina ČEZ. Dokončení transakce ještě musí schválit Evropská komise a české ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • ČEZ: (Koupit, 12m cíl = 1 034 CZK) - Prostředí vysokých cen elektřiny pokračuje, výhled na zrušení WFT
    Investiční doporučení: Pro akcie společnosti ČEZ opakujeme doporučení Koupit s novou cílovou cenu 1 034 CZK (předchozí doporučení i cílová cena byly Koupit a 1 393 CZK).
  • ČEZ (Koupit, 12m cíl = 1 393 CZK): Vysoké ceny elektřiny, skokový nárůst hospodaření
    Investiční doporučení: Pro akcie společnosti ČEZ vydáváme doporučení Koupit s novou cílovou cenu 1 393 CZK (doporučení i cílová cena byly dosud v revizi).
  • ČEZ (Koupit, 12m cíl = 620 CZK) - Výsledky za loňský rok jsou zklamáním, výhled managementu naplnil očekávání
    Hospodářské výsledky ČEZ za uplynulý rok nakonec tržní ani naše odhady nenaplnily. Pokud pomineme tržby, které byly ovlivněny změnou účetní metodiky, všechny položky výsledovky zklamaly. EBITDA nakonec skončila i mírně pod odhady managementu. Výhled na letošní rok naplnil naše odhady. Návrh dividendy dle očekávání vedení společnosti neuvedlo.
  • ČEZ (Koupit, 12m cíl = 905 CZK): Rekordní ceny elektřiny pozitivně ovlivní hospodaření
    Investiční doporučení: Pro akcie společnosti ČEZ vydáváme novou cílovou cenu 905 CZK a potvrzujeme doporučení Koupit, které zůstává tak beze změny. Předcházející cílová cena byla 621 CZK.
  • ČEZ: Kvartální výsledky budou nižší o příspěvek prodaných aktiv
    Očekávané výsledky hospodaření: Výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku nebudou již zahrnovat prodané aktivity v Rumunsku. Celkové tržby budou lehce nižší, čistý zisk loňský výsledek podstatně překoná. Vzhledem k tomu, že došlo k prodeji jak zmíněných rumunských ale i bulharských aktiv, upraví ČEZ své celoroční cíle, právě o příspěvek ukončených operací.
  • ČEZ: Kvartální výsledky ovlivní nižší poptávka, potvrzení projekce
    Očekávané výsledky hospodaření: Letos by měla realizační cena elektřiny, za kterou ČEZ prodává, být těsně pod hranicí 45 EUR/MWh. To znamená zhruba 15% nárůst ve srovnání s cenou za rok 2019 (35 EUR/MWh). Přesto očekáváme nižší výsledky ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Je to dáno tím, že velká část druhého kvartálu byla ovlivněna utlumením ekonomiky vzhledem k restriktivním opatřením kvůli pandemii koronaviru. To mělo vliv na pokles poptávky, což zasáhlo zejména sektory Distribuce, Prodej a Těžba.
  • ČEZ: Kvartální výsledky pod odhady, výhled potvrzen, o dividendě se rozhodne 20. 5.
    ČEZ dnes oznámil výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Tržby překonaly tržní očekávání, nicméně EBIDTA i čistý zisk za konsensem zaostaly. Důvodem je dopad zajišťovacích komoditních obchodů. Výhled vedení na celoroční výsledky se nezměnil a byly potvrzeny stávající cíle. Proti našim odhadům jsou výsledky ve shodě na provozní části. Na první pohled nejsou výsledky nejlepší, nicméně to je dáno mimořádným ziskem z obchodování, který se letos neopakoval.
  • ČEZ: Lepší výsledky, úprava celoroční projekce
    ČEZ dnes ráno reportoval výsledky za Q1 20, které jsou na všech úrovních lepší, než s čím počítal tržní konsensus. Pozitivně se na výsledcích promítla zejména vyšší cena elektřiny a lepší výsledek zaznamenala společnost také z obchodování s komoditami. Příznivý vliv měl také zisk z německých zajišťovacích kontraktů pro dodávky v ČR. Podle očekávání došlo k úpravě celoročních cílů o negativní vliv covid-19. Jako pozitivní vnímáme také to, že ČEZ zopakoval návrh dividendy ze zisku minulého roku (34 CZK, 7,1 % hrubý výnos).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader