Čtvrtek 28. březen 2024 09:43
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Schyluje se k návratu OPECu?

29.09.2016 09:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zástupci producentů ropy sdružení v OPECu se v Alžíru dohodli na koordinovaném omezení produkce. Podle dosud známých informací by mělo jít o snížení produkce o cca 250-750 tisíc barelů denně. Prozatím sice šlo jen o neformální jednání či konzultace (jak uvedl saúdskoarabský ministr pro ropu al-Falih), nicméně i tak je na trzích jejich dopad více než patrný. Cena ropy Brent po nečekaných zprávách vzrostla včera odpoledne asi o 7,5 % a dostala se do blízkosti 49 USD/barel.

Jak bývá zvykem při setkáních OPECu, tak detailnějších informací je poskrovnu. To samozřejmě ihned vyvolává řadu spekulací. Jako například tu, že Saúdové se takto snaží “prodat? snížení produkce ropy, ke kterému tak jako tak dochází každý podzim (po letní špičce). Otázkou zůstává i postoj Íránu. Jeho ministr pro ropu Zangáne komentoval setkání rovněž značně neurčitě a neodpustil si větu, že “očekává, že ostatní členové OPECu podpoří návrat Íránu na trh s ropou i to, aby zpět získal svůj podíl po zrušení mezinárodních sankcí?. Zástupci aktuálně druhého největšího producenta v rámci OPECu - Iráku - prozatím, zdá se, mlčí. Cynický pozorovatel může dění interpretovat tak, že řada producentů bude ochotna alespoň hovořit o zmrazení produkce na rekordních úrovních (např. Irák), někteří ji sníží tak jako tak (Saúdská Arábie) a někteří se pokusí jí dále zvyšovat (Írán a se střídavými úspěchy i Libye a Nigérie). V souhrnu by tak produkce mohla mírně poklesnout, což by mělo - pokud dohoda vydrží - pomoci se stabilizací trhu a OPEC by si takto mohl v mezičase koupit o něco vyšší ceny ropy a vyhnout se jejich případnému poklesu.

Aby byl ale závazek kredibilní, tak bude potřeba na listopadovém oficiálním zasedání (30.11.) přinést mnohem detailnější informace. Podle včerejších závěrů by měla vzniknout pracovní skupina, která navrhne konkrétní opatření (například stanovení individuálních kvót). Otázkou navíc zůstává i postoj ostatních producentů. Ruská produkce roste na historická maxima a na vyšší ceny se jistě těší i “břidlicáři? v USA, kteří jsou, jak se znovu a znovu potvrzuje, schopni velice pružně přizpůsobovat svou produkci rostoucím cenám. OPEC tak stojí před delikátní úlohou posunout ceny výše, ale ne zase o tolik, aby to znamenalo příliš dobré zprávy pro jeho konkurenty.

Na to, abychom mohli včerejší jednání brát jako definitivní návrat OPECu, je tak stále ještě brzy. Nicméně naprosto cynická interpretace zřejmě také není zcela na místě. Včerejší jednání tak znamenají z pohledu nastolení tržní bilance posun žádoucím směrem a určitě zvyšují pravděpodobnost detailnější finální dohody. Nejvíce vážnosti by přineslo stanovení individuálních produkčních kvót. To ale bude jistě složité. A jejich případné vynucování a dodržování bude ještě obtížnější.

Forex

Region

Dnes je regionální událostí číslo jedna zasedání ČNB. Vzhledem k tomu, že proběhne mezi dvěma prognózami, přičemž inflace se vyvíjí podle posledního výhledu centrální banky, tak není důvod něco měnit či předčasně avizovat. Navíc, mzdy jsou rovněž v souladu s prognózou a HDP o něco lepší díky zahraničnímu obchodu.

Co se týká úvah okolo brexitu ČNB z intervenčního režimu, očekáváme potvrzení "tvrdého" kurzového závazku (nepustit pár EUR/CZK do konce roku 2016 pod 27,00) a možná lehké posunutí (či eventuálně jeho indikaci) tzv. "měkkého" závazku v podobě úvah bankovní rady, kdyby k němu mělo optimálně dojít. Vše by mělo být v souladu s tím, co naznačoval nedávno guvernér ČNB Rusnok - tedy brzké opuštění intervencí není na pořadu dnes a uskuteční se pravděpodobně až někdy ve třetím čtvrtletí 2017.

EUR/USD

Navzdory stále relativně jestřábí rétorice Fedu (Mesterová, Williams a částečně i Yellenová) a dokonce i trochu lepším americkým číslům (durables) zůstává kurz eurodolaru na své oblíbené úrovni 1,1200.

Dnes vystoupí další plejáda amerických centrálních bankéřů, tak uvidíme, zdali někdo z nich bude mít na trh vliv. Na druhou stranu z velkých zemí eurozóny (Německo, Španělsko) začnou vylézat inflační data za září a ta mohou být vyšší a euru pomoci.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Schůzka Trump-Xi investorům udělala radost
    Akciové trhy ve Spojených státech zakončily páteční obchodování v ziscích. Všechny hlavní indexy, a to Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq si shodně polepšily o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou energetických společností (-0,2 %). Nejlépe se umístila síťová odvětví se zhodnocením 1,5 %, následovaná trojicí odvětví zdravotní péče, technologií a průmyslu, která si připsala zisky ve výši 1,1 %.
  • Schůzka velkých ropných producentů v Dauhá se blíží. Co čekat?
    V neděli 17. dubna se uskuteční konference velkých ropných producentů v katarském Dauhá. Mělo by se jí zúčastnit všech...
  • Schválené prodloužení prominutí DPH na respirátory připraví stát o půl miliardy korun. Respirátory i díky prominutí daně od jara zlevnily na polovinu
    Ministryně financí Alena Schillerová dnes na vládě prosadila dvouměsíční prodloužení prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Až do konce letošního ledna byly tyto zdravotní pomůcky daněny základní sazbou 21 procent.
  • Schválené prodloužení pronájmu Gripenů zvýší deficit
    Regionální měny včera zažily klidné obchodování, pohyby jejich kurzů proti euru byly jen minimální. Koruna během dne velmi mírně posílila...
  • Schválení bitcoinového spotového ETF se ukázalo jako prodejní příležitost
    Téměř dva týdny po schválení bitcoinového spotového ETF se začínají objevovat favorité.
  • Schválení jádra a plynu coby zelených zdrojů zlevní výstavbu nových jaderných bloků v ČR, jde o úspěch Fialovy vlády
    Schválení jádra a plynu coby zelených investic je úspěch Fialovy vlády. A přitom s mnohem zásadnějším a dlouhodobějších dopadem než proslulá „cesta do Kyjeva“. Podpora schválení mezi europoslanci totiž v posledních týdnech citelně klesala, vůbec nebyla samozřejmostí. Odpůrcům schválení se totiž dařilo šířit přesvědčení, že schválení plynu pomůže Putinovu režimu, pro nějž výnos z vývozu právě plynu představuje zásadní zdroje příjmu. Navíc se jim podařilo „hodit do jednoho pytle“ s plynem také jádro.
  • Schválený půlbilionový český schodek svět letos ještě nezneklidní, vláda by se ale měla vyvarovat třeba „druhého rouškovného“. A od příštího roku je třeba razantně oddlužovat
    Ministerstvo financí i letos bude hospodařit s až 500miliardovým schodkem. Vládě to dnes posvětila Poslanecká sněmovna. I politici tak pochopili to, co bylo zřejmé už od konce loňska: a sice, že schodek 320 miliard, plánovaný doposud, je neudržitelně mělký.
  • Schválený rozpočet se letos patrně splnit nepodaří
    Podle dnes zveřejněných údajů Ministerstva financí stát do konce letošního května hospodařil s deficitem ve výši 189,3 mld. Kč. Oproti loňskému roku je schodek nižší o 65,7 mld. Kč, což odráží zejména vyšší daňové příjmy. V menší míře se na meziročním snížení deficitu podepsaly i nižší výdaje, které letos již nezahrnují pandemické kompenzace. Stále předpokládáme, že deficit státního rozpočtu letos překročí 300 mld. Kč, oproti schváleným 280 mld. Kč.
  • Schválený schodek 295 miliard pro letošní rok není realistický, říká šéf Národní rozpočtové rady. Spíše dle něj vykáže hodnotu kolem 350 či 360 miliard, tedy zhruba jako za rok 2022
    Deficit státního rozpočtu ve výši 295 miliard korun, který je schválený při letošní rok, není realistický. Ve včerejší debatě Institutu pro politiku a společnost to uvedl Mojmír Hampl, šéf Národní rozpočtové rady. „Schodek letos prostě nemůže skončit pod částkou 300 miliard korun,“ říká.
  • Schyľuje sa v rozvíjajúcich ekonomikách k menovým krízam?
    V posledných týždňoch zaznamenali prudký prepad argentínskeho pesa a tureckej líry. Peso stratilo od polovice apríla voči doláru zhruba 20% zo svojej hodnoty a líra zhruba 15%. Pod menším tlakom sú aj niektoré ďalšie meny rozvíjajúcich sa ekonomík. Primárnou príčinou je rast dôvery v schopnosť americkej centrálnej banky FED zvyšovať úrokové sadzby (za ktorým stál návrat jadrovej inflácie nad dvojpercentný cieľ), ktorý poslal nahor úročenie amerických dlhopisov a tým pádom aj dolár. A keďže Turecko aj Argentína si požičiavajú a dlžia nemalé čiastky v dolároch (nielen verejná, ale aj súkromná sféra), tak kombinácia vyššieho dolárového úročenia a silnejšieho dolára vyvoláva obavy o ich budúci ekonomický rast.
  • Schyluje se na cardanu a ethereu k silnému odrazu kurzu?
    V rámci dnešní technické analýzy koukneme na dva významné coiny – ethereum (ETH) a cardano (ADA). Oba coiny mají za poslední dva roky velmi solidní zhodnocení, ale jak jistě víte, posledních několik týdnů není vůbec příznivých. V každém případě se ta pomyslná pružina už poměrně dostatečně stlačila, takže je na místě už vyhlížet silný odraz.
  • Siahne nám ECB hlbšie do peňaženiek
    Nové maximá vysoké rizikoPočas včerajšie...
  • Siemens a největší německé IPO za více než 20 let
    Německý koncern s názvem Siemens připravuje jednu ze svých největších primárních veřejných nabídek akcií – IPO v Německu za období více než 20 let. Celková cena zdravotnické divize s názvem Healthineers by tak mohla přesáhnout 40 miliard eur, což je více než jeden bilion korun. Půjde tak zřejmě o opravdu největší IPO od privatizace Deutsche Telekom v roce 1996.
  • Siemens nabídne ¼ akcií své zdravotnické divize
    Největší evropský průmyslový konglomerát Siemens již v první polovině příštího roku nabídne akcie své zdravotnické divize Healthineers. Půjde asi o největší primární úpis na německé burze za 20 let.
  • Siemens zvedl akcie o 5 %
    Německá průmyslová skupina Siemens hlásí úspěch. Společnost Siemens zvýšila svůj zisk o 7 % na celkovou částku 2,4 miliardy eur. Akcie se jí zvýšily o více než 5 %.
  • Siemens – Korekce růstu
    Siemens: Tento týden v úterý došlo k vzestupu cen akcií Siemens, ve kterém došlo k porušení úrovně z 26. března 2018 (102 – 140 EUR) a maxima z 23. března 2018 (102,5 – 102,66 EUR). V tuto chvíli mají obchodníci otevřenou cestu k otestování mezery z 20. března 2018 (104,6 až 105 eur). Aktuální nabídka proto vede k posunu ceny akcií společnosti Siemens. Velký vrchní stín naznačuje, že obchodníci mohou mít ve středu iniciativu. Nejbližší podporou je díra z 26. března 2018 (99,78 € – 100 €). Pokud bude přerušena, bude možné, že ceny spadnou do okolí 95,5 – 96 EUR. Obchodníci potvrdí svou výhodu až po překročení maxima z 27. března 2018 (103 € – 103,2 €). Pak bude možné ozkoušet úroveň 105 €. Dalším cílem pro poptávku bude hodnota kolem summitu ze 16. března 2018 (107 EUR – 107,58 EUR).
  • Siemens – Přerušení podpory
    Akcie Siemens během pátečního obchodování přerušily místní podporu, která byla dána od 5. března 2018 (102,1 – 102,2 EUR). To vedlo k potvrzení, že obchodníci mají převahu. V důsledku toho mají otevřenou cestu k otestování díry od 9. listopadu 2017 (99,38 € – 100 €). Další potenciální zóna poptávky se nachází v oblasti (95,5 – 96 EUR). Obchodníci převezmou krátkodobou iniciativu až po překročení maxima z 23. března 2018 (102,5 – 102,66 EUR). Po průlomu této hodnoty bude možné očekávat růst ceny do blízkosti díry z 20. března (104,6 – 105 EUR). Dalším cílem pro poptávku bude hodnota ze 16. března 2018 (107 € – 107,58 €). Po tomto průlomu budou mít obchodníci otevřenou cestu k testování úrovně z 20. února 2018 (112,5 € – 112,68 €).
  • Siemens – Test důležité podpory
    Směnný kurz akcií společnosti Siemens se dostal po čtvrteční ceně blízko k podpoře na úrovni 102,1 € – 102,2 €. Pokud by byla tato podpora propíchnuta, mají obchodníci otevřenou cestu k otestování díry z 9. listopadu 2016 (99,38 € – 100 €). Další potenciální zóna poptávky se nachází v oblasti 95,5 – 96 EUR. Obchodníci mohou přijmout iniciativu až po summitu 16. března (107 € – 107,58 €). Pak budou mít otevřený způsob, jak vyzkoušet vrchol z 20. února 2018 (112,5 € – 112,68 €).
  • Siemens – V blízkosti místního odporu
    Akcie Siemens se nachází velmi blízko k místnímu odporu, což je vrchol z 27. dubna 2018 (105,60 € – 105,66 €). V...
  • Signalizuje Erdoganovo vítězství další problémy pro liru?
    Recep Tayyip Erdogan vyhrál tento víkend druhé kolo tureckých prezidentských voleb a zajistil si slušný náskok před opozičním kandidátem Kemalem Kilicdarogluem (52~% vs 48~%). Očekávalo se, že druhé kolo bude těsné, někteří dokonce předpokládali, že vyhraje Kilicdaroglu. Přesto se Erdoganovi podařilo zajistit další funkční období u moci. Účastníci trhu již několikrát varovali, že pokračování Erdoganovy vlády může Turecko dostat na pokraj bankrotu. Turecký prezident požádal domácí banky krátce před volbami, aby nakoupily turecké dluhopisy denominované v USD s cílem zlepšit rating a ceny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova