Čtvrtek 28. březen 2024 22:38
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Česká národní banka vytvorila magnet pre špekulantov

19.09.2016 10:53  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Môj dnešný komentár pre finweb.sk

Pevné menové kurzy padajú predovšetkým kvôli tomu, že zafixované meny sa postupom času stanú nadhodnotenými a na udržanie pevného kurzu musia centrálne banky páliť devízové rezervy (teda nakupovať za ne domáce meny, aby vyrovnali deficit dopytu po domácej mene voči ponuke). A tieto devízové rezervy sa časom vyčerpajú. Aj v posledných dvoch rokoch sme boli svedkami takých prípadov, jednalo sa o exportérov ropy (napr. Kazachstan, Azerbajdžan), pri ktorých dopyt po ich menách potopila lacná ropa.

Keď je naopak fixná mena podhodnotená, tak nastáva opačná situácia – explózia devízových rezerv. V takom prípade centrálne banky elektronicky vytvárajú domácu menu a nakupujú za ňu devízy, aby vyrovnali prebytok dopytu po domácej mene nad jej ponukou. Mimo západných krajín sa to nepovažuje za problém, berie sa to tak, že situácia na devízových trhoch sa môže obrátiť a že devízové rezervy sa neskôr môžu zísť. Táto stratégia sa oplatila Číne či krajinám perzského zálivu, ktoré majú v súčasnosti dostatok devízových rezerv na obranu pevného kurzu svojich mien pri nižšom dopyte.

Vo vyspelejších krajinách však s explóziou devízových rezerv nie sú centrálni bankári úplne OK. O konkrétnych dôvodoch neradi hovoria, z môjho pohľadu sú hlavným dôvodom obavy o straty pri preceňovaní devízových rezerv. Centrálne banky vedú účtovníctvo v domácich menách a preto posilnenie meny znamená pre devízové rezervy pokles ich hodnoty, čo spôsobuje straty. V čase posilňovania koruny to bolo bežné aj pre NBS. Zoberme si príklad, že NBS mala pri kurze USDSKK 35 dolárové rezervy vo výške rezervy 1 mld., teda 35 mld. Sk, keď koruna posilnila a USDSKK sa dostal na 30, tak už ich mala len 30 mld., čiže došlo k strate 5 mld. Sk.

Čím vyššie má centrálna banka rezervy, tým vyššie sú potenciálne straty. A tieto straty centrálna banka realizuje vtedy, keď pustí menu plávať, pretože tá keď je podhodnotená, tak po zrušení fixného kurzu poskočí nahor. Keď švajčiarska centrálna banka v minulom roku opustila jednostranne fixný kurz voči euru, tak mala devízové rezervy na úrovni zhruba 75 % HDP, posilnením franku prišla v roku 2015 účtovne o zhruba 23 mld. frankov, teda o takmer 4% HDP krajiny (a aj to ešte neskôr v roku 2015 intervenovala na oslabenie franku, inak by boli straty ešte vyššie).

Tieto straty sú síce len v účtovnej rovine, lebo centrálna banka si sama tlačí peniaze a môže pokojne fungovať aj s negatívnym kapitálom (t.j. v situácii, kedy straty presiahnu majetkový vklad štátu a predošlé nerozdelené zisky), západné krajiny to však nemajú radi a majú v zákone zmienku o tom, že by ich v takom prípade mal štát rekapitalizovať. Silno však pochybujem, že by to niekto schválil, skôr by sa politici snažili nájsť nejakú dieru, ako ponechať centrálnu banku so záporným kapitálom. Tak či onak, myslím si, že riziko vysokých strát je dostatočný dôvod pre centrálne banky, aby boli opatrné pri nafukovaní devízových rezerv v situácii, kedy majú podhodnotenú menu.

Čiže centrálna banka, ktorá drží podhodnotenú menu, sa časom dostane do dilemy, či riskovať ešte vyššie straty, alebo nechať menu posilniť a týmpádom ohroziť svoje ciele (silnejšia mena znižuje infláciu a zhoršuje konkurencieschopnosť domácich výrobcov). A aj keď sa rozhodne nechať menu plávať, tak sa dostane pred ďalší problém – ako to spraviť. Môže to urobiť okamžite bez predošlého ohlásenia, ako švajčiarska centrálna banka v minulom roku, a spôsobiť tým na určitú dobu chaos na devízových trhoch (keď totiž takýto krok nikto nečaká, tak na trhu nie je žiadna likvidita, čo spôsobí lietanie meny hore-dole a vysoké straty pre mnohých investorov). Alebo to môže urobiť tak, ako to urobila Česká národní banka (ďalej ČNB), ktorá začiatkom mesiaca ohlásila, že plánuje menu nechať plávať niekedy v polovici budúceho roka. (ČNB zaviedla pre korunu voči euru v roku 2013 jednostrannú fixáciu, pri ktorej nepustí EURCZK pod úroveň 27)

Táto druhá stratégia so sebou prináša neželané vedľajšie efekty – priláka špekulantov, ktorí chcú zarobiť na posilnení meny. Dopyt po dotyčnej mene teda prudko vzrastie. Áno, predstavte si, špekulanti môžu aj posilňovať menu. (Inak všeobecné presvedčenie s ktorým sa stretávam, že špekulanti číhajú všade a snažia sa položiť všetky meny, je hlúposť, nahrnú sa len tam, kde centrálna banka robí dlhodobo neudržateľnú kurzovú politiku, v inej situácii by prerobili). Problém je, že na prudký rast dopytu musí centrálna banka reagovať ďalším nakupovaním devíz za novovytvorenú domácu menu a spôsobí tak ďalšie nafukovanie devízových rezerv. Do polovice budúceho roka, kedy ČNB plánuje pustiť menu plávať, môžu v extrémnom prípade devízové rezervy narásť až niekoľkonásobne, čo určite nie je to, čo by si ČNB želala.

Tieto špekulatívne toky peňazí do ČR už prebiehajú. Štatistiky devízových rezerv za september ešte nie sú k dispozícii, takže zatiaľ môžeme len špekulovať, koľko ČNB minula na intervencie. Zrejme však budú mimoriadne silné, ukazuje nám to šialenstvo, ktoré sa spustilo na trhoch s krátkodobými českými dlhopismi.  Výnosy z dlhopisov s ročnými a dvojročnými splatnosťami klesli od začiatku mesiaca z úrovní okolo -0,3 % až k -0,6 %, počas týždňa boli dokonca jeden čas pod -0,7%. Toto sú skutočne extrémne úrovne. Nižšie ich majú už len Švajčiari, tí však majú referenčnú úrokovú sadzbu na úrovni -0,75%, kým v ČR je na úrovni +0,05%.

Vývoj výnosov z českých dlhopisov s ročnou (biela) a dvojročnou splatnosťou (žltá):

yields

Prečo dlhopisy? Investori/špekulanti často nedržia meny čisto v hotovosti, ale vo forme nejakého iného aktíva. A hodnota dlhopisov je podstatne stabilnejšia ako hodnota akcií, takže sú ideálnym kandidátom. Keď táto špekulácia vyjde a ČNB splní, čo povedala, tak dlhopis predajú so ziskom cca. ekvivalentným k posilneniu koruny. Bavíme sa predovšetkým o 1-2-ročných dlhopisoch, keďže termín pre zrušenie fixácie koruny je budúce leto. Dodám, že existuje aj možnosť, že to nevyjde. Pokiaľ sa inflácia nebude vyvíjať tak, ako si ČNB predstavuje, tak pokojne môže termín zrušenia fixácie posunúť do budúcna, alebo ho zrušiť. Podobne, ako to robí FED pri svojich projekciách vývoja úrokových sadzieb.

Vystáva však otázka, či toto bola pre ČNB dobrá stratégia. Jej rezervy sa môžu brutálne navýšiť a týmpádom aj potenciálne straty. Či to bola lepšia voľba, ako urobili Švajčiari, uvidíme až vo výkazoch po zrušení fixácie. Každopádne ČNB bude zrejme prvou centrálnou bankou, ktorá takto dopredu predznačila budúce pohyby kurzu, čo by jej malo zabezpečiť miesto v učebniciach monetárnej politiky.

Tipol by som si, že to bude skôr v negatívnom zmysle. Jednak kvôli cenovej anomálii, ktorú ČNB vytvorila na českých dlhopisoch. A zároveň aj kvôli tomu, že to vytvorilo magnet na špekulantov, ktorý môže mať za následok masívny prílev špekulatívneho kapitálu do ČR. A ten môže prinútiť ČNB k neželaným krokom – napríklad k skoršiemu zrušeniu fixácie alebo k zrušeniu záväzku, že pustí menu v polovici budúceho roka plávať.

Táto alternatíva je však rozhodne dobrá pre českú vládu. Špekulanti sú ochotní nakupovať český krátky verejný dlh za podstatne viac, ako dostanú v korunách naspať. A to má pritom ČNB sadzby kozmeticky v pluse. Vzniká teda výborná príležitosť pre ČR predzásobiť sa dlhom, alebo využiť nový dlh na odkúpenie starých, vyššie úročených dlhopisov. Keď ju chce vláda využiť, tak by sa mala poponáhľať, lebo keď ČNB pustí menu plávať, tak táto cenová anomália zanikne.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká národní banka stabilizovala kurz koruny
    „Kdyby Česká národní banka nezvýšila úrokové sazby mohla se česká měna dostat až ke kurzu 26,40 CZK/EUR. Růst úrokových sazeb však navýšil zájem investorů o korunu a vedl ke stabilizaci kurzu vůči euru. Koruna je tak v porovnání s ostatními měnami na rozvíjejících se trzích relativně stabilní,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Česká národní banka šlápla na plyn
    Česká národní banka dnes v souladu s naším očekáváním snížila základní repo sazbu o 50bps na 6,25 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden člen preferoval pokles o 75bps. Centrální banka se tak po prosincovém snížení sazeb o 25bps rozhodla dále postupovat s větší razancí.
  • Česká národní banka šokuje Česko i svět, nečekaně razantně zvyšuje základní úrokovou sazbu. Hypotéky prudce zdraží, v průměru až nad čtyři procenta
    Česká národní banka šokuje Česko i svět. Česká národní banka se dnes rozhodla zcela nečekaně razantním způsobem navýšit základní úrokovou sazbu. Na dnešním zasedání bankovní rada ČNB rozhodla o zvýšení základního úroku o 1,25 procentního bodu. A to ze stávající úrovně 1,5 procenta.
  • Česká národní banka trhy nepřekvapí
    V úterý se kurz koruny vůči euru držel převážně v jednohaléřovém pásmu 27,02 – 27,03 CZK/EUR. Polský zlotý i maďarský forint se postupně...
  • Česká národní banka ukončila nejdelší období stability úrokových sazeb od roku 2017. Pro malé firmy tak končí období soustavně rostoucích nákladů na externí financování
    Bankovní rada České národní banky dnes poprvé od června minulého roku upravila výši základní úrokové sazby a vyslala tak signál, že období udržování současných vysokých sazeb je u konce. Přestože rozhodnutí bankovní rady nebylo předem jisté, není tento krok vzhledem k polevujícím inflačním tlakům a předešlé komunikaci členů bankovní rady překvapivé. V posledním roce a půl byla jednotlivá měnověpolitická zasedání ČNB pod drobnohledem analytiků a komentátorů, kteří její postup často kritizovali. Ať už proto, že se zvyšováním sazeb podle některých hlasů přestala moc brzy, nebo že na podzim naopak váhala s jejich snižováním, v obou případech v rozporu s doporučením svých analytiků. Z našeho pohledu, který vychází z diskuzí se zástupci malých a středních firem, byly tyto kroky sice nepopulární, ale v některých ohledech pochopitelné.
  • Česká národní banka ukončuje intervenci za silnější korunu, ta v reakci oslabuje. Jde o zásah v duchu hesla „vlk se nažral a koza vlastně zůstala celá“
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním zasedání v souladu s očekáváním ponechala základní úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Zároveň však formálně ukončila svoji intervenci za silnější korunu. Koruna v reakci znatelně oslabila, vzápětí část svých ztrát jak vůči euru, tak dolaru zase umazala. Trhy totiž seznaly, že ČNB jedná tak, aby se „koza nažrala a vlk vlastně zůstal celý“.
  • Česká národní banka už zhruba měsíc neintervenuje na podporu koruny na devizovém trhu, nedala na ni ani jediné euro ze svého sejfu. Koruna se přesto drží na historicky silné úrovni
    Česká národní banka už zhruba měsíc nevstoupila na devizové trhy, aby tam intervenovala prodejem devizových rezerv za silnější korunu. V rámci dnešní online debaty na půdě tuzemské centrální banky to uvedl člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek. Přesto, že centrální banka takto neintervenuje, drží se česká měna na historicky poměrně silné úrovni.
  • Česká národní banka viní z inflace vládní deficity, jenže zároveň ve své dnešní prognóze přiznává, že vláda už příští rok stáhne deficit pohodlně pod úroveň maastrichtského kritéria pro přijetí eura. Vládě to může pomoci vyhrát volby
    Guvernér Česká národní banky z přetrvávajících inflačních rizik viní hlavně vládu, resp. její rozpočtovou politiku. Vláda totiž za čtyři měsíce letoška vytvořila historicky rekordní nominální schodek, rovných 200 miliard korun. Jenže sama ČNB ve své dnes zveřejněné prognóze počítá už pro příští rok s tím, že se vládě pohodlně podaří stáhnout schodek veřejných financí pod tříprocentní úroveň odpovídající příslušnému maastrichtskému kritériu pro přijetí eura. Pokud by se tak stalo, půjde nepochybně o politický triumf vládních stran, neboť by tím vlastně splnily svůj klíčový slib. A mohly by dokonce říkat, že se jim alespoň elementárně podařilo veřejné finance ČR stabilizovat. A vlastně budou mít pravdu.
  • Česká národní banka v létě nakupovala v Americe, desítky miliard utratila za akcie Applu, Tesly, Microsoftu a řady dalších amerických firem. Na Applu a Tesle ale od té doby už stihla prodělat skoro půl miliardy
    Česká národní banka v letošním třetím čtvrtletí citelně navýšila své investice v řadě amerických firem. Ve společnostech jako Apple, Tesla či Microsoft zvýšila své dosavadní investice o zhruba 50 procent, plyne záznamů pro americkou Komisi pro burzy a cenné papíry, z nichž cituje finanční magazín Barron’s.
  • Česká národní banka vyrazila všem dech, zvedá základní úrok o 0,75 procentního bodu, tedy nejvýrazněji od roku 1997
    Česká národní banka dnes vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75 procentního bodu na 1,50 procenta.
  • Česká národní banka začala mimořádně intervenovat za silnější korunu. Intervenuje tak vlastně proti svému nadcházejícímu guvernérovi Michlovi
    Koruna začala před malou chvílí citelně posilovat poté, co Česká národní banka de facto intervenovala proti svému nadcházejícímu guvernérovi. Prodejem části devizových rezerv se totiž snaží zvrátit trend znatelného oslabování koruny, který nastal v souvislosti se včerejším jmenováním holubičího radního Michla guvernérem a spekulacemi, jež jmenování předcházely.
  • Česká národní banka zítra úrokové sazby nezvýší
    Bankovní rada České národní banky na svém měnověpolitickém zasedání příští týden ve středu ponechá klíčové úrokové sazby na stávající úrovni, ačkoli její rozhodnutí nebude jednomyslné. Lze očekávat minimálně dva disentní hlasy. Jednání zřejmě bude patřit k těm náročnějším. Už při listopadovém zasedání se vyskytly dva disentní hlasy, přičemž listopadová inflace předčila prognózu centrální banky, když tempo růstu spotřebitelských cen poprvé od roku 2012 překročilo horní mez tolerančního pásma inflačního cílování ve výši tří procent. Domácí inflační tlaky však podle většiny bankovní rady budou na horizontu měnové politiky, tj. během následujících 18 měsíců, vyvažovány protiinflačními tlaky, přicházejícími zejména ze zahraničí. Mezinárodní trhy totiž stále ochromuje nejistota plynoucí z celní války USA a Číny nebo stále nedořešeného brexitu. Skutečnost, že oba tyto děje se nyní dočkávají svého alespoň částečného rozuzlení, které způsobuje jisté opadnutí zmíněné nejistoty, bude disentéry v bankovní radě ČNB připomínána coby argument pro zvýšení základní úrokové sazby.
  • Česká národní banka zvýšila úrokové sazby
    „Díky České národní bance budou komerční banky motivovány k navýšení úrokových sazeb na běžných a spořících účtech. Dnešní úrokové sazby nepokryjí inflaci a střadatelé přichází o reálnou hodnotu svých úspor,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Česká národní banka zvýší úrokové sazby
    Maďarská centrální banka dnes ponechala sazby beze změny. A to nejen klíčovou tříměsíční depozitní sazbu ale i jednodenní zápůjční sazbu. Tu naposledy zvýšila v březnu a to o 10 bb na -0,05 bb. Další zvýšení O/N sazby by přicházelo v úvahu v červnu, kdy banka bude diskutovat novou inflační zprávu. Zvýšení tříměsíční sazby očekáváme nejdříve v závěrečném čtvrtletí letošního roku a to i přesto, že se inflace již nachází výrazně nad 3% inflačním cílem (3,7 % y/y v březnu). Centrální banka zřejmě nebude chtít ohrozit domácí hospodářský růst, a tak ke zpřísňování měnových podmínek bude přistupovat jen opatrně.
  • Česká národní banka zvyšuje sazby nejvýše za posledních více než deset let
    Máme za sebou jedno z nejnapínavějších zasedání bankovní rady ČNB posledních let. Vůbec to nebylo jednoznačné. Bankovní rada ČNB se – v souladu s očekáváním trhu – i kvůli závěrům nové prognózy světového i domácího makroekonomického vývoje rozhodla sazby zvýšit. Základní sazba, dvoutýdenní repo sazba, se tak ocitá nejvýše od začátku února roku 2009. Úvěry by tak čistě z tohoto důvodu měly být v Česku nejdražší v posledním desetiletí. Do hry však vstoupí také jiné faktory, jako jsou například obří devizové rezervy ČNB, vzniklé v důsledku intervence ČNB z let 2013 až 2017. Ty budou sazby například u hypoték držet kolem stávající úrovně tří procent., stejně jako je tam bude držet zatím stále dosti nejistý mezinárodní ekonomický vývoj.
  • Česká národní banka zvyšuje své investice do zlata. Je to prozíravé i z hlediska drobného investora
    Česká národní banka, jež se ke zlatu dlouhá léta stavěla odmítavě, prodávala jej, předloni otočila. Postupně kov opět dokupuje. Ke konci loňského roku měla v trezoru v rámci devizových rezerv 340 tisíc troyských uncí kovu a nějakých necelých deset tisíc pak ještě mimo oficiální rezervy. Dohromady tak ČNB disponuje necelými deseti tunami kovu za 13,4 miliardy korun. To se sice může jevit jako ne zcela zanedbatelná částka, představuje však jen 0,35 procenta celkového objemu devizových rezerv ČNB.
  • Česká národní banka zvyšuje úroky na 5,75 procenta
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o dalším zvýšení úrokových sazeb. Základní repo sazbu zvedla o tři čtvrtě procentního bodu na 5,75 procenta. To předčilo očekávání naší prognózy, konsensu analytiků, a také očekávání investorů na finančním trhu. Odhady totiž tentokrát hovořily jednoznačně pro zvýšení sazeb o půl procentního bodu. Stejně tak vyjádření centrálních bankéřů před zasedáním ukazovaly spíše na mírnější reakci. Odezva finančních trhů bezprostředně po rozhodnutí je téměř nulová, pozornost však bude směřovat na následnou tiskovou konferenci guvernéra Rusnoka. Důležitá pro investory bude hlavně nová prognóza centrální banky, která může ukazovat na potřebu ještě výraznějšího utažení měnové politiky, a postoj k ní ze strany bankovní rady.
  • Česká „nároková“ ekonomika, aneb každý natahuje ruku
    Stále častěji se setkávám s jedním pozoruhodným fenoménem – mileniálové se slušným příjmem čerpají příspěvek na bydlení, díky kterému si mohou dovolit bydlet v těch nejlukrativnějších částech Prahy. Vláda jim to umožnila díky štědře nastaveným limitům a někteří mladí se řídí jednoduchým heslem – hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Jen pro představu, průměrně vydělávající zaměstnanec v Praze s hrubou mzdou 52 000 Kč dosáhne na příspěvek téměř pět tisíc korun.
  • Česká nezaměstanost zůstává na historických minimech, inflace v eurozóně padá pod cíl
    Česká nezaměstnanost zůstává i v dubnu na historických minimech 3,2 %. Nezaměstnanost měřená podílem registrovaných nezaměstnaných na celkové populaci mezi věkem 15-64 let je v Česku vyšší (4,4 %), ale i tam již nejsme příliš vzdáleni od historických minim (3,8 % - viz graf níže). Navíc i registrovaná nezaměstnanost při pohledu na přebytek poptávky po pracovních místech na úřadech práce bude klesat.
  • Česká nezaměstnanost dál klesala
    Míra nezaměstnanosti v Česku poklesla v únoru na 3,5 %, a počet neobsazených pracovních míst zdolal nová maxima - necelých 364 tisíc pracovníků. Částečně pomohla trhu práce lehčí únorová zima, současně také pravděpodobně pokračující rozjezd průmyslové výroby. A ten se ve světle ruské invaze, dražších energií a hůře dostupných vstupů pravděpodobně opět bude potýkat s novými problémy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader