Pátek 29. březen 2024 00:00
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Americká inflace podpoří holubice z Fedu

16.09.2016 08:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší data z americké ekonomiky zklamala a dále tak snížila pravděpodobnost zvyšování sazeb na zasedání Fedu v příštím týdnu. Dnešní údaje o spotřebitelských cenách také mnoho důvodů pro utahování měnové politiky Fedu neposkytnou. V regionu nás čekají domácí údaje o cenách a data z polského trhu práce. Tato čísla však pravděpodobně nemají sílu devizovými trhy pohnout.  

Americká inflace se podle nás dostane na jedno procento

Kalendář dnešních ekonomických událostí na globálních trzích:


Americké spotřebitelské ceny podle nás v srpnu vzrostly o desetinu procentního bodu a meziroční inflace by se tak měla dostat na 1 %. Růst očekáváme v jádrové složce, proti které působily ceny energií. Jádrová inflace by se tak měla udržet na slušných 2,2 %. Nicméně se domníváme, že ani to není dost na to, aby Fed na svém zasedání v příštím týdnu rozhodnul o zvýšení sazeb.

Představitelé EU budou dnes na summitu v Bratislavě projednávat další kroky po rozhodnutí britských občanů vystoupit z EU. Jednat se bude i o obraně a bezpečnosti, nicméně schválení konkrétních opatření se očekávat nedá. 

Zklamání z amerického maloobchodu rozkývalo kurz dolaru

Přehled již zveřejněných ekonomických událostí ve světě:


Eurostat včera potvrdil meziroční inflaci v eurozóně v srpnu na nízkých 0,2 % stejně jako v červenci. Jádrová inflace, tedy inflace bez započítání volatilních složek, oproti předchozímu měsíci o desetinu procentního bodu zvolnila na 0,8 %. Zmenšil se meziroční pokles cen pohonných hmot, zatímco inflace cen potravin naopak mírně zvolnila po červencovém skoku nahoru.

Přehled již zveřejněných ekonomických událostí ve světě:


Včerejší americká data přinesla zklamání. Jak průmyslová produkce, tak zejména maloobchodní tržby nedosáhly na tržní očekávání a zaznamenaly meziměsíční pokles. Reakcí bylo pouze krátkodobé oslabení dolaru. Ještě odpoledne totiž americká měna své ztráty smazala a odpoledne se její kurz pohyboval kolem hladiny 1,1240 EUR/USD. To je i úroveň, na které dnes nejobchodovanější měnový pár otevírá svou evropskou seanci.

České průmyslové zůstaly v srpnu beze změny

Kalendář dnešních ekonomických událostí v regionu:


Na včerejšek, kdy jsme se nedočkali žádných ekonomických údajů z regionu, naváží dnešní údaje o domácích cenách v průmyslu. Podle našeho odhadu v srpnu zůstaly beze změny. Nicméně výrazný efekt statistické základny zmenší meziroční pokles z červencových 4 % na 3,2 %. V Polsku očekáváme další příznivé údaje z trhu práce, když slušný růst podle nás zaznamenaly jak průměrné mzdy, tak zaměstnanost. I přes zveřejnění nových údajů neočekáváme na regionálních trzích výrazné pohyby.

Včerejší aktivita na středoevropských devizových trzích vykazovala ještě prázdninový klid. Koruna i její roční forwardový kurz zůstaly bez výrazné změny na 27,02 CZK/EUR respektive na 26,73 CZK/EUR. Zlotý nadále posiloval a odpoledne zakončuje těsně pod úrovní 4,32 PLN/EUR. Mírné zhodnocení zaznamenal i maďarský forint, které se posunul blízko k úrovni 309,6 HUF/EUR.

VIKTOR ZEISEL
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká inflace klesla
    Index spotřebitelských cen v červenci klesl na 8,5 % meziročně oproti 9,1 % v červnu. Trhy očekávaly pokles na 8,7 %. Jádrová inflace stagnovala na 5,9 % jako v červnu, přičemž trhy očekávaly růst na 6,1 % meziročně.
  • Americká inflace klesla
    Celková inflace v květnu klesla na 4 % meziročně oproti 4,9 % v dubnu. Trhy očekávaly pokles na 4,1 % meziročně. Rovněž jádrová inflace klesla na 5,3 % meziročně oproti 5,5 %. Trhy čekaly pokles na 5,2 % meziročně.
  • Americká inflace může být pro akciové trhy novým impulsem
    Americké akciové indexy neměly v průběhu včerejšího obchodování jednotný směr. Zatímco index S&P 500 uzavřel o 0,1 % níže a průmyslový Dow Jones si odnesl ztráty ve výši 0,6 %, technologický Nasdaq naopak přidal 0,4 % a index malých a středních podniků Russell 2000 vzrostl o 0,3 %. V případě Nasdaqu jde dokonce o sedmý den v řadě, kdy si index polepšil, a navíc tuto rallye ozdobil novým historickým maximem.
  • Americká inflace může zůstat nad 3 % celý rok
    Tak jako lednová i únorová americká spotřebitelská inflace překvapila poněkud vyšší hodnotou, což nás chtě nechtě nutí revidovat celoroční výhled směrem vzhůru. Nebudeme v tom ovšem sami a k něčemu takovému bude muset zřejmě přikročit i Fed příští týden, když jeho odhady (zejména) pro jádrovou inflaci pro roky 2024 a 2025 se aktuálně jeví jako příliš nízké.
  • Americká inflace nadále roste
    Hlavní americké akciové indexy vykázaly v posledních dvou dnech mírný růst. Zároveň se na akciovém trhu na začátku nového roku rozběhla korekce. Tento korekční pohyb některých indexů se již stal výraznějším než ty předchozí. Mnozí odborníci očekávají, že v letošním roce dojde k propadu akciového trhu v důsledku zpřísnění měnové politiky ze strany amerického Federálního rezervního systému. Americký regulátor nebude jedinou centrální bankou, která zpřísní svou politiku. Evropská centrální banka sice není na zpřísnění připravena, ale očekává se, že pandemický nouzový nákupní program (PEPP) letos skončí. Bank of England již zvýšila základní úrokovou sazbu a ostatní regulátoři ji budou pravděpodobně následovat. Obecně lze říci, že rok 2022 bude rokem zpřísňování. Akciové trhy mezitím budou v důsledku této skutečnosti pociťovat tlak.
  • Americká inflace nadále roste
    Trhy se aktuálně soustředí na zprávu CPI v USA za červen, která bude zveřejněna ve středu 13. července. Prognózy ukazují, že inflace bude nadále růst, kdy celková inflace, která zahrnuje změny v nákladech na potraviny a energie, se meziměsíčně zvýší o 1,4 % a meziročně o 8,7 %.
  • Americká inflace na 4letém minimu, analýza EUR/USD
    Americké maloobchodní tržby si v říjnu ve srovnání se zářím polepšily o 0,4 procenta. Růst dokázal významně překo...
  • Americká inflace nepřekvapila
    Data o amerických spotřebitelských cenách za únor se nakonec trefila přesně do tržních odhadů. Oproti lednu ceny narostly o 0,8 pct, respektive v jádrovém vyjádření o 0,6 pct. Meziroční inflace pak dosáhla 7,9 procenta a zrychlila tak z lednových 7,5. Zrychlení sledujeme také u inflace jádrové, která stoupla na 6,4 z 6,0 procenta.
  • Americká inflace nepříjemně překvapila
    Inflační deja vu. I tak by se dal popsat včera zveřejněný výsledek zářijové inflace v USA, která podobně jako v minulém měsíci vykázala nad očekávání vysoké hodnoty. Celková meziroční míra inflace na úrovni 8,2 % sice překvapila jen mírně, zvláště znepokojivý je však vývoj jádrové složky, která reflektuje sílu domácích cenových tlaků. Ta oproti minulému měsíci vzrostla o 0,6 %, což v meziročním srovnání implikuje zrychlení z 6,3 % v srpnu na 6,6 %, tj. nejvyšší hodnotu od roku 1982.
  • Americká inflace podle očekávání. Trhy zatím z rovnováhy nevykolejila ani nově zveřejněná data
    Po prodlouženém víkendu se dnes poprvé v týdnu začalo obchodovat i v Německu a na objemech je to znát. Ty jsou zatím l...
  • Americká inflace pokračuje v růstu, jádrový CPI je nejvýše od poloviny roku 2012
    Poslední důležitá data tohoto týdne jsou venku a dopadla více než zajímavě. Americká inflace rostla v lednu meziročně ...
  • Americká inflace pomohla dolaru pod 1,12 EURUSD
    Páteční seance je na data hodně klidná a nebýt událostí okolo německé Deutsche Bank, pravděpodobně by dnes akciové trhy přešlapovaly na místě. Konec týdne zatím přinesl pouze jediné zajímavější data z USA v podobě srpnového tempa růstu CPI. To se zvyšovalo meziměsíčně o 0,2 % a meziročně pak o 1,1 %, což byl výsledek desetinu nad většinovým konsenzem. Konsenzus pak o desetinu překonala také jádrová inflace, která zrychlila z 2,2 % na 2,3 %.
  • Americká inflace přinesla do Evropy pozitivní sentiment, ČEZ prodloužil zisky
    Evropská obchodní seance dnes byla ovlivněna údaji z USA, kde byla zveřejněna data o inflaci. Index spotřebitelských cen v listopadu vzrostl o 7,1 %, zatímco se očekávalo 7,3 %. 
  • Americká inflace rostla podle očekávání, dolar na páru s eurem zůstává v okolí 1,18 EURUSD
    Také po včerejší klidné seanci dnes na trzích panuje poměrně dobrá nálada. Úroveň rizikových přirážek klesá a rizikový...
  • Americká inflace se v lednu příliš nezměnila, data splnila očekávání
    Index cen spotřebitelů v USA se za leden zvýšil o 0,1 procenta, poté co v prosinci stoupl o 0,2 procenta. Bez energií ...
  • Americká inflace skončila dle očekávání, USD se zpožděním posiluje
    Americký dolar v závěru seance posiluje. Včera ho zasáhly holubičí vyjádření členů FOMC o vývoji úrokových sazeb v tomto roce. Dnešní zveřejnění inflace viděli někteří obchodníci jako šanci na korekci, ovšem příchozí data pouze naplnila očekávání (+1,9 % a jádrová inflace +2,2 %). Dolarový index se po zveřejnění nejprve sesunul na nižší hodnoty, ale dolar začal po patnácté hodině výrazně posilovat. Pár EURUSD se v 15:20 obchodoval v blízkosti 1,1480.
  • Americká inflace trhy nezklamala
    Akciových trhů se i po americké inflaci drží růstová nálada, dluhopisy naopak ustupují. Sice před čísly bylo znát napětí, ale nakonec nepřišlo žádné podstatné překvapení. Celková inflace za únor zpomalila na 6,0 a jádrová na 5,5 pct, tedy v souladu s tržním konsensem. Meziroční data jsou stále vysoká, a to ceny rostou ze stále vyššího základu.
  • Americká inflace ustupuje pomaleji
    Lednová data o spotřebitelských cenách v USA vyvolala na finančních trzích dost rozpačitou reakci s prudkými změnami směru. Investoři úplně nevědí, co s čísly, která byla částečně podle očekávání, částečně nad nimi a zároveň se do nich propsaly technické změny. Podle našeho názoru jsou data lehce negativní. Meziměsíční změna cen byla podle očekávání poměrně výrazná spolu s tím, že ceny energií otočily vzhůru a v lednu proběhla i jednorázová úprava cen v řadě oblastí.
  • Americká inflace v březnu zrychlila
    Americká inflace nabrala v březnu na tempu ruku v ruce s rychlejší jádrovou inflací. Zápis z březnového jednání americké centrální banky vrhne nové světlo na proces posledního rozhodování o sazbách. Ukáže se také, že české i polské spotřebitelské ceny v březnu měsíčně stagnovaly především kvůli nižším cenám potravin a pohonných hmot. Je velice pravděpodobné, že se na zasedání polské centrální banky dočkáme holubičích komentářů.
  • Americká inflace v dubnu mírně poklesla
    Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil z březnových 8,5 % na 8,3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank