Úterý 19. březen 2024 11:59
reklama
Instaforex ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní videokomentář: Akcie i dluhopisy zahájily korekci, VIX nejvýše od června

12.09.2016 07:36  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Závěr minulého týdne se nesl v nezvykle nervózním duchu, když se jen v USA akcie propadly o více než dvě procenta, zatímco v Evropě pokračoval pád cen akcií i dluhopisů. Obchodníci se zdá se lekli vyšších evropských výnosů, jejichž růst zavinilo čtvrteční zasedání ECB. Nervozita pravděpodobně vydrží také během dnešní seance, kterou zahájily americké futures dalším půlprocentním propadem. Trhy tak po delší době zahajují korekci, která je podle nás ale spíše technické povahy. Rozhodně ji však nechceme podceňovat, a to už jen kvůli vysokým cenám, na které se akciové indexy v minulých týdnech nacházely. Dnešek bude na data chudý a žádné důležité makro nepřinese.

Dnešní fundamenty:

10:00 Italská míra nezaměstnanosti (malý dopad)

19:00 Za Fed promluví Lael Brainard (malý dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 9.3.2020
    Cenová válka mezi Ruskem a Saudskou Arábií srazila cenu ropy o více než 30%, což představuje nejvýraznější jednodenní pokles od roku 1991. Rusko v pátek nepřistoupilo na plánované snížení produkce kartelu OPEC. Saudská Arábie na kroky Ruska reagovala navýšením své produkce. Arabská země si tento odvážný, avšak riskantní, krok může dovolit, jelikož těží ropu s velmi nízkými náklady. Tyto události vyvolaly prudký pád akcie. Stoxx Europe 600 vykazuje vzhledem k vysokému zastoupení ropných firem pozitivní korelaci s ropou. Dalším důvodem jsou obavy z možných defaultů dluhopisů menších energetických firem. K prudkému roztažení kreditních prémií došlo již v minulém týdnu, proto má aktuální situace na ropě tak široké dopady.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 9.8.2021
    Společnost ByteDance, majitel TikTok, oznámila plán IPO na hongkongské burze a to navzdory nepříznivému regulatornímu prostředí. Primární emise akcií by se mohla uskutečnit během 4Q21, případně začátkem příštího roku. Toto IPO bude čelit řadě regulatorních překážek. Vzhledem k počtu uživatelů budou čínské autority rozhodovat o tom, zda úpis povolí. Nicméně jde o určitý znak, že čínské firmy zcela neopouští kapitálový trh.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 9.9.2019
    Zasedání ECB ve čtvrtek lze považovat za klíčovou událost následujícího týdne. Od frankfurtské instituce se hodně očekává. Trh počítá s redukcí sazeb hlouběji do záporného teritoria se 100% pravděpodobností. Otázkou zůstává, zda se ECB uchýlí ke snížení o 10 bps (šance asi 54%) nebo o 20 bps (46% pravděpodobnost). Aktuální negativní výnosy na vládních dluhopisech v eurozóně, jejichž celkový objem se vyšplhal na 9 bilionů dolarů, signalizují, že trhy očekávají obnovení QE a to až v objemu €40 mld. měsíčně. Přitom Draghi čelí v tomto směru značné opozici. Pokud by k obnovení programu nákupu aktiv nedošlo, znamenalo by to pro trhy negativní překvapení. Rovněž se povedou jednání o úlevě bankám, jelikož politika ultra-nízkých sazeb vede k erozi marží finančních domů.
  • Ranní studená sprcha pro konzervativce
    Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání přes noc ponechala svou sazbu pro bankovní vklady, která je v současnosti jejím primárním nástrojem mezi sazbami, na úrovni minus 0,40 procenta. Hlavní refinanční sazba, která určuje cenu úvěrů v ekonomice, zůstala beze změny na 0,00 procenta a zápůjční úroková sazba - čili denní sazba pro půjčky komerčním bankám na jeden den - setrvala na 0,25 procenta. Prezident Evropské centrální banky ve čtvrtek vypustil ze svého komentáře k ekonomickému výhledu eurozóny dlouhotrvající zmínku o rizicích "na spodní straně" a namísto toho uvedl, že rizika jsou nyní "všeobecně vyvážená", což je odrazem rychlejšího ekonomického růstu eurozóny. Dále uvedl, že jádrová inflace zůstává tlumená a bude se zvedat pouze postupně. ECB také změnila vyjádření ohledně úrokové sazby. Místo původně uváděné možnosti dalšího snížení úrokových sazeb, je bude držet na současné úrovni po dlouhou dobu a výrazně za horizont nákupů aktiv.
  • Ranní tržní analýza 25.9.2018
    US indexy: DJIA a S&P500 v pondělí mírně oslabily, i díky platnosti nových cel (ke včerejšímu dni 24.9.) na importované zboží z USA do Číny ve výši 60 miliard USD. Po technické stránce stále zůstávají v uptrendu a větší korekce není zatím na obzoru.
  • Ranní videokomenář: Trhy se úspěšně brání větším výprodejům, dnes výsledky z výrobního sektoru
    Akciové indexy si v minulém týdnu své ceny dokázaly podržet, a to navzdory špatné situaci v evropském bankovním sektoru, která dál doléhá především na akcie finančních institucí. Nálada na trzích ale po minulém týdnu zůstává stabilizovaná, což dokazuje hlavně nízká úroveň implikované volatility, která zároveň naznačuje, že zatím akciové indexy nemají důvod k větším a dlouhodobějším výprodejům. Dnešek přinese ze zajímavých dat hlavně výsledky PMI a ISM indexu, které napoví více o situaci v evropském a americkém výrobním sektoru.
  • Ranní videokomentář: Akcie bez problémů udržují zisky, EURUSD dál na dosah 1,14
    Minulý týden byl na většině trhů hlavně o novém makru, když jsme se dočkali výsledků PMI/ISM z Evropy a z USA a také důležitých statistik z amerického trhu práce. Americká data a čísla z eurozóny nijak nevybočovala a mírným zklamáním byly tak hlavně výsledky z Británie, které nakonec negativně dolehly na britskou libru. Nálada na trzích ale jinak byla docela pozitivní a například akciové indexy si své vysoké ceny dál bez problémů udržovaly. Tento týden jsme zvědavi hlavně na projev Janet Yellenové, zasedání Bank of Canada a na další sérii dat z USA. Vše podstatné nás ale čeká až v druhé polovině týdne, takže od začátku tohoto týdne očekáváme spíše pomalý a klidný průběh.
  • Ranní videokomentář: Akcie dál rostou, Fed by měl dnes po roce znovu zvýšit úrokové sazby
    Na trzích se drží pozitivní nálada díky které akciové indexy v Evropě i v USA dokážou růst i navzdory absenci důležitých fundamentů. Dnešek ale po dvou dnech první významný fundament konečně přinese, když bude o úrokových sazbách rozhodovat večer americká centrální banka. Trhy nic jiného než růst sazeb nečekají a tak bude klíčový hlavně doprovodný komentář a následná tisková konference Janet Yellenové, která by mohla udat směr dalšímu vývoji měnové politiky a tedy i americkému dolaru.
  • Ranní videokomentář: Akcie dál stabilní na zvýšených úrovních, růst dolaru výrazně zpomalil
    Včerejší seance se na akciových trzích nesla opět v klidném režimu a na nízké volatilitě. Zajímavější byly tentokrát dluhopisy, jejichž výnosy se zejména v Evropě začaly propadat, díky čemuž již kompletně zlikvidovaly zisky, které nabraly začátkem tohoto týdne. Dopad na měnový trh však byl jen zanedbatelný a z hlavních světových měn stál za pozornost jen kanadský dolar, který po dvou bolestivých dnech začal konečně růst, když mu pomohl růst cen ropy. Dnešek bude na data opět poměrně chudý a obchodování by mělo na většině trhů probíhat v podobném duchu jako doposud.
  • Ranní videokomentář: Akcie dál v naprostém klidu a beze strachu, nový týden bude hlavně o Fedu
    Máme za sebou zajímavý týden, který kromě nového makra nabídl také zasedání Evropské centrální banky. Ta dokázala uklidnit situaci na euru, které zpevňovalo na většině měnových párů. Dařilo se ale také dolaru, který zůstává i nadále velmi silný, a to zejména díky výhledu pro americké úrokové sazby, které by měly podle názoru trhu růst s téměř 100% jistotou už tuto středu. Nový týden bude hlavně o Fedu, i když se dočkáme i řady důležitých makrodat a na řadu přijdou ve středu také volby v Nizozemsku.
  • Ranní videokomentář: Akcie i dolar vrátily část zisků, pár EURGBP vzrostl k osmiletým maximům
    Akcie včera vrátily část zisků, ke kterým si přišly velmi dobrou úterní seancí. Podobně dopadl také americký dolar, kterého znepokojily neshody mezi prezidentem Trumpem a Kongresem ohledně financování zdi mezi Mexikem a USA. Ve hře je také zastavení financování vlády. Euru naopak pomohly fundamenty a také projev Maria Draghiho, který se ale vlastně měnové politice vůbec nevěnoval. Na páru s librou se euro dokonce dostalo do blízkosti osmiletých maxim. Dařilo se také japonskému jenu díky mírnému nárůstu rizikové averze.Naopak mezi nejslabší měny se včera řadil Novozélanďan. Ropě pomohl další pokles zásob v USA. I přes další růst národní produkce si texaský benchmark WTI připsal přibližně jednodolarový zisk.
  • Ranní videokomentář: Akcie i měny čekají na nové impulsy, dnes britský HDP
    Akciové indexy si své pozice i včera dokázaly podržet a podobně na tom byla také většina měnových párů. Trh čeká na nové impulsy, které by jej vykolejily z rovnováhy, ale pouze nové makro k tomu zdá se zatím nestačí. Dnešek by mohl být zajímavý hlavně pro britskou libru, na kterou čekají dopoledne předběžné výsledky HDP za 3Q, a minimálně z krátkodobého hlediska může stát za pozornost i dopad amerických nových objednávek na kurz amerického dolaru.
  • Ranní videokomentář: Akcie i měny čekají na nové impulsy, dnes britský HDP
    Akciové trhy zahájily nový týden v klidu a na nízkých objemech, když si většina indexů své pozice drží a pokračuje v bočním trendu. Dnešní seance přinesla ráno zasedání centrální banky Austrálie, která dokázala pomoci AUD, když zveřejnila optimistický komentář, díky němuž výrazně klesla pravděpodobnost, že v příštím roce sníží úrokové sazby. O sazbách rozhodovala také Bank of Japan, jejíž měnová politika ani komentář se však výrazněji nemění. Co se nově příchozích fundamentů týká, za pozornost budou dnes stát hlavně výsledky PMI/ISM a kanadské HDP.
  • Ranní videokomentář: Akcie i měny přešlapují na místě, ropa je kvůli Saúdské Arábii nad 64 USD
    Včerejší seance proběhla na většině finančních aktiv v klidu a v docela tradičním pondělním duchu. Fundamentů bylo zveřejněno málo, takže si většina měn a ostatních finančních aktiv své ceny pouze podržela. Výjimkou byly drahé kovy, které zlikvidovaly své páteční ztráty, a ropa, která se díky politickému zemětřesní v Saúdské Arábii vyhoupla až nad hranici 64 dolarů za barel (brent). Dnešek by na trzích měl být podobný a znovu bez velkých výkyvů. Žádné důležité makro nečekáme, takže s větší volatilitou nepočítáme. Asijská seance zatím přinesla jen zasedání australské centrální banky, která ponechala sazby beze změny a moc nakonec nezměnila ani na svém doprovodném komentáři.
  • Ranní videokomentář: Akcie i měny zatím stabilní, dnes zasedá Fed
    Včera obchodníci na většině trhů pokračovali spíše ve vyčkávání na důležitější fundamenty, které přinese až dnešní seance. Akciové indexy si tak své vysoké ocenění opět udržely, zatímco na devizovém trhu většina měnových párů zakončila seanci s mírnou změnou proti včerejšímu close. Výjimkou byly AUD a NZD, které pokračovaly v likvidaci dřívějších ztrát a zpevňovaly proti všem hlavním světovým měnám. Dnešek bude především o Spojených státech a o dolaru. Zveřejněna totiž bude americká inflace a večer nás čeká zasedání Fedu, který by měl už potřetí v tomto roce zvýšit úrokové sazby.
  • Ranní videokomentář: Akcie konečně zahájily korekci lednových zisků, silnější je také US dolar
    Minulý týden přinesl na akciové trhy konečně tolik potřebnou korekci. Pod tlakem byly indexy v Evropě i v USA a katalyzátorem výprodejů se, vedle překoupenosti akcií, ukázal být hlavně prudký růst dluhopisových výnosů, které vystoupaly v pátek v případě amerických desetiletých splatností až nad 2,8 %. Mírnou korekcí svých ztrát si naopak prošel americký dolar, který reagoval pozitivně na překvapivě dobrá data z trhu práce, což naopak dostalo pod tlak drahé kovy, které díky silnému dolaru začaly odevzdávat své dřívější zisky. Nový týden bude hlavně o centrálních bankách, když se o sazbách bude rozhodovat v Austrálii, Británii a na Novém Zélandu.
  • Ranní videokomentář: Akcie mírně v zelených číslech, libra postupně zpevňuje
    Finanční trhy dál přešlapují na místě a spíše vyčkávají na klíčový fundament tohoto týdne, kterým bude v pátek odpoledne projev šéfky amerického Fedu Janet Yellenové. Včerejší seance se proto opět nesla v poklidném duchu a na nízkých objemech, což částečně hrálo do karet evropským akciím, které zlikvidovaly své mírné ztráty ze začátku týdne. Dnešek bude bez významných dat a za pozornost budou stát pouze výsledky z amerického trhu s bydlením. Obchodování se pravděpodobně ponese ve velmi podobném duchu jako včera, což by mělo pomáhat především netrendovým strategiím a obchodníkům zaměřujícím se na technickou analýzu.
  • Ranní videokomentář: Akcie navyšují své zisky, vyšší sazby je zatím netrápí
    Americký dolar pokračuje v trendu nastoleném středečním zasedáním Fedu, díky čemuž se včera na páru s eurem dostal až na nejsilnější úrovně od roku 2003. Výhled pro dolar tak zůstává pozitivní, i když by jej v delším horizontu mohla do značné míry komplikovat skutečnost, že už poaradoxně nemůže být o mnoho lepší. Nejenom Fed, ale i trh totiž čeká, že by americké sazby měly růst příští rok třikrát a stačí jen malá komplikace na světových trzích nebo v americké ekonomice, aby se tato velmi ambiciozní očekávání rychle rozplynula. Dnešek bude na data podstatně chudší než předchozí dvě seance a ze zajímavých výsledků nabídne jen data z amerického trhu s bydlením.
  • Ranní videokomentář: Akcie navzdory americké politice stále v naprostém klidu, stabilní je zatím také většina měn
    Ani včerejší seance na trhy větší volatilitu nepřinesla a většina finančních aktiv zůstává i nadále v klidu. Trhy momentálně žijí situací v USA, kde hrozí zablokování vlády v případě, že dnes Senátem neprojde návrh rozpočtového provizoria. I navzdory této možnosti ale trhy zdá se zůstávají klidné, což potvrzuje i stále relativně nízká úroveň implikované volatility, která v případě amerického VIXu vyrostla jen mírně nad hranici 12b. Ze zajímavého makra dnes čekáme hlavně na dopolední data z Británie.
  • Ranní videokomentář: Akcie pokračují na nízkých objemech v bočním trendu, dnes evropská inflace
    Ani včerejší seance na finanční trhy větší volatilitu nepřinesla a většina měn i akciových indexů si svou cenu dokázala držet. Z makra zaujaly pouze slabší výsledky americké spotřebitelské důvěry a určitou pozornost na sebe navázaly také informace o tom, že by ECB příští týden mohla přijít s o něco více vyváženým doprovodným komentářem, než měla dosud ve zvyku. Dnešek přinese ze zajímavých fundamentů především evropskou inflaci, která by měla zpomalit z 1,9 % na 1,5 %. Ani od dnešní seance ale žádné zásadní změny neočekáváme a i nadále počítáme s tím, že se tento týden povleče dál na trzích v pomalém tempu a na podprůměrných objemech, což by mělo svědčit hlavně traderům obchodujícím v pásmu a podle technické analýzy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Instaforex ebook