Pátek 29. březen 2024 00:47
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Dlouho očekávané stres-testy evropských bank konečně uzřely světlo světa

01.08.2016 09:12  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V pátek v deset hodin večer EBA zveřejnila tolik očekávanou zprávu o stres-testech vybraných velkých evropských bank. Trhy tak po dvou letech dostaly do rukou další ekonomické cvičení, které mělo odpovědět na to, co se stane s velkými bankami v Evropě poté, co se ekonomika Unie propadne do recese a propadne se trh akcií i nemovitostí. Do jisté míry je to obdoba cvičení, které pravidelně provádí i ČNB, ovšem s tím rozdílem, že stres-test pořádaný v ČR vychází z mnohem méně příznivých parametrů. Stačí si srovnat rozdíl mezi hloubkou propadu HDP, inflace, akciového a realitního trhu. Evropský test tedy nebyl až tak dramatický, jak se občas ozývá. Druhý fakt, který výsledky testů řekněme relativizuje, jsou použité kladné úrokové sazby. Nyní, kdy HDP eurozóny slušně roste a ECB stále zalévá trh novými eury a sráží tak mj. výnosy státních dluhopisů, by v negativním scénáři sazby po celé křivce navzdory skutečné deflaci měly vzrůst. Jistě, averze k riziku by se změnila, ale nevyvolal by takový scénář ještě větší poptávku po méně rizikových aktivech, jako jsou státní dluhopisy? No třeba ne? A aby obrázek o vypovídající schopnosti nejnovějších testů byl úplný, můžeme snad doplnit, že se cvičení neúčastnily portugalské a řecké banky a také, že oproti roku 2014 se testů zúčastnila méně než polovina bank.

To, že se nejstarší italská banka ocitne na takříkajíc prvním místě, se spekulovalo už před zveřejněním výsledků. Druhou příčku s kapitálem (CET1) pod hranicí 4,5 % obsadila Allied Irish Banks. Ostatní banky byly nad touto hranicí, i když řada ústavů se svými výsledky nebyla od minimálního požadavku dramaticky daleko. Když si shrneme výsledek aktuálního cvičení, lze říct, že evropský bankovní sektor čeká další konsolidace, která si vyžádá nový kapitál, odprodeje aktiv a nejspíše i fúze. Prozatím ovšem zůstává v centru pozornosti ten italský, který i bez negativního scénáře testu tíží neudržitelný podíl špatných úvěrů. O tom řeckém či portugalském nemluvě. A jak se zdá, schválený recept na ozdravení bank schválený nedávno v reakci minulou krizi, bude v tomto případě nepoužitelný.

Region - forex

Forint se zlotým se v záplavě pátečních čísel nakonec vcelku zorientovaly tak, že vůči euru lehce posilovaly. Z regionálních událostí trhy věnovaly pozornost zejména polské inflaci za červenec (bleskovému odhadu), ale ten dopadl víceméně dle očekávání a poprask nevyvolal.

Dnes budou v centru pozornosti výsledky podnikatelských nálad za červenec, přičemž nejzajímavější asi bude výsledek té české, jež se minulý měsíc výrazně propadla. Jinak budou v tomto týdnu hrát prim události na hlavních trzích v čele s daty z USA. Ta mohou regionálním měnám spíše vadit.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dlouhodobá předpověď ceny zlata od Capital Economics
    Ve srovnání s názorem analytiků z výzkumné společnosti ANZ Research pokrývající Austrálii, Nový Zéland a Asii mají analytici Capital Economics na zlato jiný názor. Věří, že do konce roku 2023 ceny zlata klesnou na 1900 dolarů za unci. Důvodem je pokračující růst americké ekonomiky a slábnoucí inflační tlaky.
  • Dlouhodobí držitelé a bitcoinové velryby pokračují v akumulaci Bitcoinů
    Kryptotrh zaznamenal nejprudší pokles od července minulé roku, ceny digitálních aktiv poklesly o šokujících 52 % Vše ale naznačuje tomu, že tento pokles s dlouhodobými investory nehnuly a bitcoinové velryby pokračují v akumulaci.
  • Dlouhodobí držitelé Bitcoinu pokračují v trendu
    Nedávno vydaná zpráva odhaluje informace o nejznámější kryptoměně, BTC. Podle informací obsažených v této zprávě většina těžařů BTC pokračuje v trendu a vytěžené mince stále drží i za nepříznivých podmínek.
  • Dlouhodobí držitelé bitcoinu zůstávají silní, na pád reagují jen málo
    Údaje na řetězci ukazují, že dlouhodobí držitelé bitcoinu se v poslední době stále drží na silných pozicích, protože jejich příliv na burzu zůstává nízký.
  • Dlouhodobí investoři na trhu
    V dalším vývoji ceny zlata sehrají velmi důležitou roli rostoucí náklady na těžbu a snižující se výnosnost nalezišť.
  • Dlouhodobý býčí trend zlata spěje ke konci
    V krátkodobé analýze zůstávají analytici z Wall Street mírně optimističtí, protože americký dolar považují za nadhodnocený; medvědí sentiment u retailových investorů nicméně vzrostl na několikaleté maximum.
  • Dlouhodobý investiční produkt (DIP) míří do třetího čtení. Aktuálně se schvaluje Sněmovnou
    Na potřebě zatraktivnění třetího pilíře se shoduje celý finanční trh. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tento typ penzijního produktu je naprosto běžný ve všech okolních zemích i v investičně rozvinutých zemích. A i když penzijní fondy jako jediné budou mít státní příspěvek, je potřeba třetí pilíř zatraktivnit i pro mladší a střední generaci. DIP toto přináší.
  • Dlouhodobý investiční produkt nabízí flexibilnější zhodnocování peněz na stáří. Zvažuje jej využít třetina Čechů
    Zhruba třetina (34 %) Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z těch, kteří si na stáří už nějaké peníze střádají, jich nejvíce (28 %) odkládá částku 500–1 000 korun. Při odchodu do důchodu v současné době by 53,5 % dotázaných bylo spokojeno s důchodem vyšším, než je 25 tisíc korun, což je částka převyšující loňský průměrný důchod.
  • Dlouhodobý investiční produkt plánuje využít až třetina Čechů
    Téměř polovina Čechů (47,5 %) má poměrně jasné představy o trávení důchodu, ať už je to poklidná domácí atmosféra, péče o vnoučata, vila u moře nebo cestování. Tyto plány ale něco stojí a spolehnout se pouze na státní důchod nelze. Proto už dnes 62 % dotázaných Čechů odkládá na důchod do spořicího produktu a 57,5 % k tomu využívá nějakou formu investice. Stát od nového roku zpřístupní možnost investovat do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Podle dotazování online investiční platformy Portu plánuje tento produkt využít asi třetina (34 %) Čechů. DIP by měl pomoct lidem investovat na důchod efektivněji a dynamičtěji s daňovou podporou.
  • Dlouhodobý výhled cen elektřiny je podle analytiků vždy nejistý
    Dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích je nejistý, což vývoj v minulosti několikrát ukázal. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Předpokládaným růstem velkoobchodních cen vláda spolu s možným nedostatkem elektřiny v Evropě odůvodňuje investici do nového jaderného bloku v Dukovanech. Server Seznam Zprávy uvedl, že podle analýz, jimiž disponuje stálý výbor pro výstavbu jaderných zdrojů, stoupne do doby dostavby nové elektrárny kolem roku 2036 cena elektřiny až trojnásobně.
  • Dlouho očekávaný optimismus na krypto trhu: bitcoin roste, zatímco Musk lobuje za dogecoin
    Cena bitcoinu ve středečním obchodování neustále roste. V době psaní článku proto BTC získalo 3,7 % a obchoduje se za 37 326 USD. Podle statistik CoinGecko, oblíbené online platformy, která fixuje ceny virtuálních aktiv, dosahuje aktuální tržní kapitalizace bitcoinu 716 mld. USD.
  • Dlouhých či krátkých 14 dní? Koruna je nad 27,00 k euru, hranicí kurzového závazku ČNB
    Přesně dva týdny trval české koruně návrat nad hranici odvolaného kurzového závazku České národní banky. 20. dubna v 15:44 prolomila hladinu 27,00 EURCZK směrem vzhůru, kurzový závazek ČNB odvolala 6. dubna.
  • Dluh Británie přesahuje 2 biliony GBP a dosahuje nejvyšší úrovně za posledních šest desetiletí
    Celkový veřejný dluh Velké Británie dosáhl v září výše 2 bilionů GBP, což podle úřadu pro národní statistiku (ONS) představuje 103.5% hrubého domácího produktu (HDP) a nejvyšší úroveň od roku 1960. Jen za měsíc září dosáhla zadluženost země 36.1 miliard liber, což je nad prognózami a nejvyšší zaznamenanou měsíční hodnotou.
  • Dluh Česka stále dramaticky roste. Vláda čelí dvojímu problému: citelně stoupá „jistina“ dluhu, jež je letos historicky rekordní, i úrok na něm, ten je na maximu od půle roku 2012
    Veřejný dluh České republiky meziročně dále narůstá, ačkoli tempo růstu se zpomalilo. Ve třetím loňském čtvrtletí činil dluh 40,5 procenta HDP. Předloni ve třetím čtvrtletí to přitom bylo 38,1 procenta HDP. Vzestup tedy odpovídá 2,4 procentního bodu. Mezi třetím čtvrtletím 2019, tedy předposledním čtvrtletím před propuknutím pandemie, a třetím čtvrtletím 2020 se dluh zvýšil z 31,3 procenta HDP na zmíněných 38,1 procenta HDP, tedy o 6,8 procentního bodu.
  • Dluh české vlády vystoupal nejvýše v historii, a to i ten v poměru k HDP. Poslední čas na nápravu má vláda po prezidentských volbách
    Ve třetím čtvrtletí roku 2022 hospodařily vládní instituce České republiky s dosud nejvyšším dluhem v historii, vyplývá z dnešních čísel ČSÚ. Dosáhl úrovně 2982,5 miliardy korun, což odpovídá 45,2 procenta hrubého domácího produktu. Dosud nikdy v historii česká vláda nehospodařila s vyšším dluhem v poměru k HDP. Pouze v prvním čtvrtletí roku 2013 hospodařila se shodně vysokým dluhem, tedy 45,2 procenta.
  • Dluh eurozóny byl letos v polovině roku vůči dluhu České republiky nejvyšší v tomto tisíciletí. Česko bylo loni druhou nejprůmyslovější ekonomikou v EU, vyplývá z nových dat Eurostatu.
    Letos v prvním pololetí došlo k citelnému růstu zadlužení napříč Evropou. Vyžádala si jej protipandemická opatření, resp. nutnost boje s jejich ekonomickým dopadem. V České republice narostl veřejný dluh v poměru k hrubému domácímu produktu z úrovně 30,2 procenta na začátku roku na 39,9 procenta k 30. červnu. To představuje nárůst o 9,7 procentního bodu.
  • Dluh – nepříjemná pravda
    Toto přísloví vysvětluje většinu toho, co se v politických kruzích aktuálně děje. Sledujeme teď oblíbený seriál Prodluž a předstírej...
  • Dluhopisová jízda pokračuje, akcie padají. Bankám ale pomohl Draghi
    Během středečního obchodování je na hlavních trzích znát značná nervozita. Nejen, že se celkově investoři přesouvají do bezpečných dluhopisů, ale zároveň sledujeme i relativně velkou volatilitu. Americké výnosy celkově propadly, ovšem během dne několikrát změnily směr. Přidaly se také výnosy v eurozóně, a to vedle jádra nakonec i na periferii.
  • Dluhopisová korekce ještě pravděpodobně zdaleka neskončila
    Výnos do doby splatnosti vůbec nejsledovanějšího dluhopisu – amerického vládního dluhopisu s 10letou splatností (10-year US Treasury Bond) – dosáhl historického minima na úrovni 0,5 % v srpnu loňského roku. Vzhledem k tomu, že tržní ceny dluhopisů a dluhopisové výnosy do doby splatnosti se pohybují protisměrně (když jedno roste, druhé klesá a naopak) v srpnu loňského roku dosáhla tržní cena tohoto dluhopisu historického maxima. Od tohoto okamžiku začal výnos do doby splatnosti poměrně strmě růst. Na konci loňského roku byl na úrovni 0,9 %. Na začátku letošního roku růst tohoto výnosu do doby splatnosti pokračoval. Zatím vzrostl o 0,64 procentního bodu a jeho aktuální úroveň činí 1,55 %.
  • Dluhopisové fondy – jak fungují a stanou se velkými vítězi roku 2019?
    Dluhopisové fondy, někdy označované také jako penzijní, jsou investiční fondy, které investují výhradně do dluhopisů. V důsledku výplaty úroků z dluhopisů a obchodování s drženými cennými papíry se zvyšuje hodnota penzijních fondů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Fintokei SwiftTrader