Čtvrtek 28. březen 2024 15:43
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Drahé kovy začínají být možná až příliš drahé

12.07.2016 12:06  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Drahé kovy začínají být nejen drahé, ale možná už i trochu předražené. Jsme sice fandové drahých kovů a dlouhodobý výhled pro ně podle nás zůstává pozitivní, nic to však nemění na tom, že začínáme mít dojem, že letos býci na zlatě a stříbře možná už poněkud přestřelili. Například cena zlata od začátku roku vystoupala o více než 27 % a v případě stříbra se za stejnou dobu bavíme o růstu o 46 %. Oba drahé kovy za sebou mají pětileté období bolestivých výprodejů, během kterých se jejich cena stabilně propadala a letošní price action je podle nás přesvědčivým signálem, že je medvědí trend konečně u konce. Jeden extrém však střídá druhý a ceny zlata stříbra se nyní začínají dostávat do úrovní, které lze považovat za vysoce překoupené.

To naznačuje i prostý pohled na graf a aktuální úroveň RSI oscilátoru, kde jsme se na denním grafu dostali opět nad hranici 70 %. Zatímco zlato tuto úroveň překonalo jen mírně (a tento týden se pod ni znovu vrátilo), stříbro se začátkem měsíce dostalo až na úroveň 88 % a i během tohoto týdne zůstává nad 70% hranicí.
Untitled

Extrémní zůstává situace také na futures trhu, kde je long expozice obchodníků s drahými kovy aktuálně nejvyšší od roku 2011, kdy se zlato málem vyhouplo až na 2 000 dolarů za unci. Důvodem růstu cen drahých kovů jsou letos především nízké úrokové sazby, které prudce klesají ve všech vyspělých zemích.
Untitled1

Prudký pád výnosů způsobuje, že dnes více než 6 bilionů dolarů dluhu nese negativní výnos, přičemž v zemích jako Japonsko a Německo nesou negativní výnos přibližně 3/4 veškerého státního dluhu. Pád výnosů tak na jednu stranu sice drahým kovům pomáhá, na stranu druhou však s každým dalším snížením sazeb klesá prostor k jejich opětovnému snižování a stoupá riziko jejich rychlého růstu v případě, že začne Fed znovu mluvit o možném utahování měnové politiky. Obchodníci na drahých kovech by proto podle nás měli být ve střehu, a to především před dalšími komentáři představitelů americké centrální banky. Prostor ke korekce je totiž na drahých kovech otevřený a stačí relativně málo k tomu, aby jej drahé kovy začaly skutečně vyplňovat.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Drahé kovy díky oslabujícímu dolaru rostou
    Během poslední předvánoční seance lze na trzích pozorovat určité rizikové nálady. Americké indexy se obchodují mírně výše, výjimkou je Nasdaq (-0,2 %), zatímco USD a další bezpečné měny (CHF a JPY) jsou mezi hlavními měnami hlavními opozdilci. Z tohoto prostředí těží drahé kovy, když zlato získává 0,5 % a stříbro se obchoduje o 1 % výše. Palladium získává téměř 3 %, zatímco platina roste o více než 4 %.
  • Drahé kovy klesají s posilujícím USD
    Oslabování amerického dolaru po zasedání FOMC se na přelomu let 2023 a 2024 zřejmě zastavilo. Dolarový index (USDIDX) se obchoduje zhruba 2 % nad minimem z 28. prosince 2023, zatímco desetiletý americký výnos se dnes poprvé od prosincového zasedání FOMC vyšplhal zpět nad 4,00 %. Trhy tak obracejí velkou část pohybů z posledních dvou týdnů minulého roku, které mohly být umocněny ztenčenou likviditou na konci roku. Také pohyby na začátku roku jsou často silně ovlivněny toky fondů a investoři si možná budou muset chvíli počkat, než se trhy vrátí k fundamentům.
  • 🥈 Drahé kovy klesajú pred zverejnením CPI dát
    Zverejnenie údajov CPI v USA o 14:30 je kľúčovou udalosťou dňa. Očakáva sa, že správa za december ukáže, že rast cien sa medziročne zrýchli o 7 %, čo je najvyššia úroveň od roku 1982! Situácia bola vtedy značne odlišná, keď trhové sadzby (10-ročný výnos v USA) dosahovali 14 %, v porovnaní s približne 1,8 % dnes. Avšak faktory v hre a celkové trhové prostredie boli vtedy tiež odlišné. Očakáva sa, že jadrová inflácia sa medziročne zrýchli na 5,4 %, čo je najvyššia úroveň od začiatku roku 1991. Silné prekonanie dnešných údajov by mohlo podporiť stávky na jastrabie kroky Fedu. To by mohlo pomôcť USD a zároveň vytvoriť tlak na drahé kovy a akcie.
  • Drahé kovy pokračujú v raste
    Počas ázijského obchodovania vzrástlo zlato až na 1 866 dolárov za uncu, čo predstavuje najvyššiu úroveň od roku 2011, keďže nedávna dohoda vedúcich predstaviteľov EÚ o rozsiahlom balíku na podporu ekonomiky vytvára tlak na americký dolár. Ceny zlata vzrástli o 25% oproti marcovým minimám. Medzičasom sa striebru prvýkrát od októbra 2013 podarilo prekonať hranicu 22 dolárov . Mimoriadne nízke úrokové sadzby a bezprecedentné fiškálne stimuly od vlád a centrálnych bánk na celom svete spolu s obavami z inflácie zvýšili cenu drahých kovov.
  • Drahé kovy posilují proti slabému dolaru
    Předseda amerického Federálního rezervního systému Jerome Powell uvedl, že nedávný nárůst případů virů se týká zejména těch, kteří se domnívají, že tempo hospodářského oživení se zmírnilo. Americký dolar se také na pozadí volební nejistoty zhroutil a byl jednou z nejslabších měn tohoto týdne.
  • Drahé kovy po zasedání FOMC
    Nečekané bylo prohlášení, které vydal Federální rezervní systém, a způsob, jakým zlato reagovalo na nové změny měnové politiky. Obchodníci zjevně nevěnovali pozornost tržnímu konsensu. Očekávalo se, že úrokové sazby zůstanou na stejné úrovni a že Federální rezervní systém dokončí proces snižování nákupů aktiv v březnu a oznámí první zvýšení sazeb bezprostředně po ukončení programu QE.
  • Drahé kovy pred vianočnými sviatkami rastú
    Na začiatku nového týždňa zaznamenali výrazný nárast drahé kovy. Zlato a striebro profitujú z averzie k riziku na ázijských a európskych akciových trhoch, zatiaľ čo platina sa snaží zotaviť sa z piatkového prepadu. Zlato sa obchoduje mierne pod kľúčovou zónou odporu v rozmedzí okolo úrovne 1485 dolárov.
  • Drahé kovy procházejí výraznou korekcí, může za to očekávaný růst sazeb a zpomalující Čína
    Noční propad cen zlata s sebou strhl také další drahé kovy. Přestože poklesy u stříbra, platiny a paládia nedosahovaly...
  • 📈 Drahé kovy rostou díky oslabování USD 💲
    Drahé kovy jsou dnes nejvíce rostoucí třídou aktiv. Cenové zisky se pohybují hlavně mezi 1 % a 2 %. Hlavním důvodem je oslabování USD, který je dnes naopak nejslabší z hlavních světových měn. Nejvíce se daří stříbru, které vykazuje více než 2 % zisky. Zlatu se podařilo dostat zpět nad 1 900 dolarů za unci a směřuje k nejvyšším hodnotám tohoto týdne k důležité cenové zóně v blízkosti úrovně 1 915 dolarů za unci.
  • DRAHÉ KOVY V ASII SE HROUTÍ
    Zlato a stříbro se dnes ráno v Asii hroutí. Zlato kleslo na jednu z nejnižších úrovní za poslední roky, kdy od pátku z...
  • Drahé uhlí a ropa a i plyn rekordně zdraží Čechům Dušičky, o desítky procent. Za květiny, svíčky či upomínkové předměty utratí letos lidé v ČR zhruba 1,3 miliardy korun
    Dušičky, které si letos připomeneme už zítra, jsou z ekonomického hlediska, resp. výše příslušných tržeb obchodníků a prodejců stále čtvrtým nejvýznamnějším svátkem v Česku. Po suverénně vedoucích Vánocích, Silvestru a Velikonocích. Letos Češi u obchodníků nechají za svíčky, hřbitovní květiny typu chryzantém, věnce a další předměty uctívající památku zesnulých v průměru zhruba 190 korun za osobu. Celkově pak přibližně 1,3 miliardy korun.
  • Drahé uhlí a ropa a i plyn rekordně zdraží Čechům Dušičky, o desítky procent. Za květiny, svíčky či upomínkové předměty utratí letos lidé v ČR zhruba 1,3 miliardy korun
    Dušičky, které si letos připomeneme příští středu, jsou z ekonomického hlediska, resp. výše příslušných tržeb obchodníků a prodejců stále čtvrtým nejvýznamnějším svátkem v Česku. Po suverénně vedoucích Vánocích, Silvestru a Velikonocích. Letos Češi u obchodníků nechají za svíčky, hřbitovní květiny typu chryzantém, věnce a další předměty uctívající památku zesnulých v průměru zhruba 190 korun za osobu. Celkově pak přibližně 1,3 miliardy korun.
  • Drahé Vánoce? Nic proti příštímu roku… Štědrovečerní hostina citelně zdraží, i proto dnes Česká národní banka opět nadstandardně zvedne své úroky
    Ke štědrovečerní hostině si letos všichni dáme inflaci. Která bude navíc jenom předznamenáním toho, co nastane v příštím roce. Česká národní banka přitom nyní může krotit převážně jen inflaci, jež nastane o příštích Vánocích, těch roku 2022, a pak dále. Takže s růstem hladiny spotřebitelských cen příštích dnů, týdnů a měsíců nic moc nezmůže. I tak ale musí vyslat signál. A nadělit pod letošní stromeček další nadstandardní zvýšení základní úrokové sazby. Proto na svém dnešním měnověpolitickém zasedání její bankovní rada nejspíše většinově odhlasuje růst základního úroku o 0,75 procentního bodu, na 3,5 procenta.
  • Drahota sílí. Nečekaně silná inflace v otázkách a odpovědích
    Češi se musí připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili. Tím hůře jim bude, že se nyní potkají citelná inflace s velmi chabě úročenými vklady v bankách. Běžné spoření tak bude představovat nejrychlejší cestu do chudoby. Citelná inflace bude totiž úspory rychle požírat. Doba nutí lidi investovat. Často i velmi rizikově, třeba do pochybných firemních dluhopisů. Bude tedy pokračovat enormní zájem Čechů o investice do nemovitostí. S růstem inflace však dojde také k růstu sazeb ČNB a k růstu sazeb hypoték. Hořká kombinace dále zdražujících nemovitostí a zdražujících hypoték učiní vlastní bydlení nedostupné pro nové zástupy Čechů.
  • Drahšiemu tankovaniu sa nevyhneme
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa mierny pokles, nakoľko sa zlepšila nálada na finančných trhoch. V súvislosti s postupným uvoľňovaním blokovacích opatrení (najmä v USA a v Európe) sa zvyšuje počet nových prípadov koronavírusu. Ukazuje sa teda, že hospodárske oživenie v druhej polovici roka 2020 môže byť pomalšie, ako sa očakávalo, keďže ďalšie uvoľňovanie opatrení môže byť ohrozené.
  • Drahšiemu tankovaniu sa zrejme nevyhneme
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa pokles, ktorý bol spôsobený najmä zhoršením nálady na finančných trhoch, keďže sa objavili obavy z možného výskytu druhej vlny koronavírusu v USA, keďže niektoré štáty pristúpili príliš skoro k uvoľňovaniu opatrení a zaznamenali nárast nových prípadov koronavírusu. Medzi ohrozené štáty patria napríklad Texas, Florida a Kalifornia.
  • Drahší, stratovejší a menší
    Nový týždeň sa na Wall Street niesol v znamení ziskov. V zisku zatvorili všetky segmenty indexu SP500, prekonať samotný benchmark sa ale podarilo len sektorom energií a telekomunikácii. Dôvodom rastu sektoru energií boli lepšie výsledky firmy Sempra Energy, aj keď firma nakoniec svoje zisky udržať nedokázala. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones +0,15%, SP500 +0,36%, Nasdaq Composite +0,37%.
  • Drahý australský dolar škodí ekonomice
    Australské maloobchodní tržby se v prosinci propadly již po třetí v řadě. Australský statický úřad naměřil 0,2 pr...
  • Drama EUR/USD
    Pár EUR/USD klesl v pátek poté, co údaje ukázaly, že zaměstnavatelé v USA zaměstnali více pracovníků, než se očekávalo (červencová data), a také zvýšily mzdy, což signalizovalo pozitivní růst trhu práce.
  • Drastická inflace maže výhodná spoření
    Inflace na současné výši 9,9 procenta je špatnou zprávou pro všechny, kteří mají peníze na vkladových produktech, jako jsou spořicí účty či termínované vklady. Výnosy sice po dlouhé době dosahují vyšších hodnot na úrovni čtyři až pět procent, nicméně investoři reálně o část peněz přicházejí. Pokud mají lidé peníze na vkladu, který nese výnos například čtyři procenta, peníze se inflací znehodnotí téměř o pět procent.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader