Čtvrtek 28. březen 2024 19:31
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Co přinesl Brexit na finanční trhy?

24.06.2016 10:49  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Voliči ve Velké Británii hlasovali ve čtvrtečním referendu pro odchod země z Evropské unie po 43letém členství. Světové finanční trhy propadaly a ukázaly, že zpráva je pro finanční trhy největší šok od globální ekonomické krize z roku 2008.

Podle konečných výsledků referenda hlasovalo pro odchod z EU 52,9 procenta Britů, respektive 17,41 milionu voličů. Pro setrvání země v unii bylo 48,1 procenta Britů, respektive 16,14 milionu voličů. Pro Brexit hlasovali hlavně starší voliči nad 40 let, což demonstruje graf níže.

Britská libra zažila v noci nejhlubší denní propad v historii, když ztratila více jak 10 procent proti dolaru a klesla na nejslabší úroveň od roku 1985. Ředitel pro ratingy agentury Standard & Poor's uvedl pro Financial Times, že hodnocení závazků Velké Británie na stupni AAA není dlouho udržitelné.

Graf níže ukazuje aktuální ceny a reakce akciový indexů na výsledky britského referenda. Co se týče měnových trhů, tak euro aktuálně oslabuje o 2.3 procenta proti USD (3měsíční minima). Japonský jen posiluje proti USD o 3,3 procenta, Britská libra ztrácí 8 procent proti USD, švýcarský frank oslabuje proti USD o 1,6 procenta, kanadský dolar oslabuje o 2 procenta proti USD a australský dolar ztrácí 3 procenta proti USD. Ceny ropy padaly téměř o 5 procent, ceny zlata posilovaly o více jak 5 procent. Švýcarská centrální banka se už veřejně přiznala, že intervenuje na měnových trzích, což je vidět na odlišném vývoji franku a jenu, dvou reprezentantů bezpečného přístavu. Kolem 11:00 by měl vystoupit na tiskové konferenci japonský premiér Taro Aso.

Britský premiér David Cameron do října odstoupí z funkce v reakci na výsledky referenda, které rozhodlo o vystoupení země z Evropské unie. Mark Carney guvernér britské centrální banky již trhy uklidnil, že centrální banka poskytne finančnímu trhu likviditu v objemu 250 miliard liber. Navíc finanční trhy sázejí s 50% pravděpodobností, že britská centrální banka v červenci sníží úrokovou sazbu.

Michala Moravcová, BOSSA

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co přijde po skvělých výsledcích? Obavy drží akcie níž, stoupá zájem o dluhopisy
    Závěr týdne stále negativně ovlivňují výhledy některých z velkých technologických jmen, aktuálně především Amazonu. V podstatě se vracíme k naší otázce před startem výsledkové sezóny, tedy zda se trh nechá unést dobrými čísly, nebo přesune pozornost k už ne tak hvězdným příštím kvartálům. Dá se říci, že na investory zatím funguje obojí, ovšem momentálně převládá pohled dopředu a ten je spojen s obavami.
  • Co přinese další halving bitcoinu
    Hodleři vyčkávají, co z dlouhodobého hlediska přinese halving. Mnozí spekulují a přemýšlí, zda se objeví nová třída bitcoinových milionářů.
  • Co přinese omezování nákupů aktiv aneb nakupujte fámy, prodávejte jistotu
    Jedním z klíčových témat letošního roku bude omezování nákupů aktiv americkou a evropskou centrální bankou (tapering). Z analýzy reakcí trhů na předchozí omezování nákupu aktiv vyplývá, že trhy nejvíce reagují na předběžná oznámení. V tuto dobu výnosy na delších splatnostech rostou, výnosová křivka se stává strmější, v segmentu 30-50 let naopak plošší. Krátký konec výnosové křivky je pak ukotven očekáváními, že úrokové sazby zůstanou v nejbližším období beze změny. Jakmile jsou však sděleny konkrétní kroky týkající se taperingu, růst výnosů se zastavuje, volatilita na trhu klesá, přičemž v době, kdy jsou nákupy skutečně omezovány, se již trh věnuje něčemu zcela jinému. ECB s náznaky ohledně omezování pandemického programu zřejmě nepřijde dříve, než bude znát výsledky své strategické revize nástrojů měnové politiky. Jako termín pro předběžná oznámení by tak přicházelo v úvahu září. Konkrétní kroky ECB podle našeho názoru neoznámí dříve než v říjnu či v prosinci, ale rozhodně ne dříve než Fed. Ten by s předběžným oznámením mohl přijít v srpnu, a to v době konání sympozia v Jackson Hole. Na trzích tak opět začne platit staré dobré pravidlo: nakupujte fámy, prodávejte jistotu.
  • Co přinese páteční setkání v Jackson Hole?
    Centrální banky v posledních týdnech stále více snižují sazby. Potvrdí se po pátečním projevu guvernéra Fedu Powella, že dochází k obratu globální monetární politiky? Seznam mluvčích ještě není znám, ale hlavním tématem by měly být výzvy monetární politiky. Diskutovat se bude také o dopadech rozdílných úrokových sazeb, důsledcích kvantitativního uvolňování na kapitálové trhy, o novém mandátu centrálních bank a cestě k normalizaci.
  • Co přinese podzim na finanční trhy:
    V období mezi 26. zářím a 8. listopadem se v Evropě a ve Spojených státech budou konat šestery klíčové volby a referenda. V USA změří v prezidentských volbách své síly Hillary Clintonová a Donald Trump. Prezidenstké volby čekají i Rakousko. Minimálně jedny volby budou v Španělsku. Italské referendum může vyústit až v rezignaci ministerského předsedy Mattea Renziho. Referendum o migračních kvótách v Maďarsku by mohlo potvrdit nezadržitelný nárůst populismu v Evropě, což by byl pouhých několik měsíců po Brexitu další nezdar Evropské unie. Podle Christophera Dembika, vedoucího oddělení makroanalýz Saxo Bank, právě akumulace politických rizik ve velmi krátkém časovém období by mohla mít negativní dopad na finanční trhy. Od září už investoři nebudou mít čas si vydechnout. Politická rizika jsou na předním místě agendy.
  • Co přinese rozhodnutí Fed a klíčový earnings týden?
    Následující týden bude ve znamení bohatého makroekonomického programu v čele s rozhodnutí Fed a akcioví investoři získají příležitosti na obchodování earnings.
  • Co přinese zítřejší zasedání Bank of Japan?
    Už je tomu rok, co guvernér Bank of Japan (BoJ) Haruhiko Kuroda naposledy uvolnil měnovou politiku a oslabil tak japon...
  • Co přinese zpráva ze zasedání Fed? – Makrodata na 18.-21.11
    Čeká nás další týden s mnoha důležitými daty. Investoři nejvíce očekávají středeční zprávu ze zasedání Fed, která by m...
  • Co přinese zrušení daně z nabytí nemovitosti? Kdo si pospíší, vydělá na tom dvakrát
    Současná složitá situace, která se v řadě zemí nyní mění ve více ekonomických problémů než zdravotních, přinesla také u nás nejedno podpůrné opatření. K přerušení EET, zrušení Účtenkovky a podobně se trochu nečekaně rychle dostalo i na zrušení jedné z velmi diskutabilních až sporných daní – daně z nabytí nemovitých věcí. Co může tato změna v praxi přinést v oblasti financování bydlení nebo investic do nemovitostí?
  • Co přinesla Německu Angela Merkelová v oblasti ekonomické reformy?
    Je neoddiskutovatelné, že Německo má obrovsky silné stránky zahrnující nízkou míru nezaměstnanosti (5,6 % na celostátní úrovni a v Bavorsku dokonce jen 3 %), úvěrové hodnocení AAA, a řadu nadnárodních firem, které fungují po celém světě. Na druhé straně však stojí fakt, že německá ekonomika je v podstatě „nefunkční“.
  • Co přineslo červencové zasedání ECB? Co z toho plyne pro euro?
    Evropská centrální banka (ECB) ponechala na svém včerejším zasedání monetární politiku beze změny. Prezident Mario Draghi...
  • Co přineslo červnové zasedání ECB?
    Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na historickém minimu. Sazba pro refinanční operace zůstala na nule a depozitní sazba, která je nyní považována za hlavní nástroj úrokových sazeb, zůstala na úrovni mínus 0,40 procenta.
  • Co přineslo zasedání české a britské centrální banky, konec týdne ve znamení dat NFP z USA; analýza EUR/USD, GBP/AUD
    Rozhovory s Řeckem o třetím úvěrovém programu úspěšně pokračujía Evropská komise (EK) stále věří, že dohody by mohlo být dosaženo...
  • Co přineslo zasedání ECB?
    Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání snížila základní úrokovou sazbu z 0,25 procenta na 0,15 proce...
  • Co přineslo zasedání ECB? Analýza EUR/USD
    Včera zasedala Evropská centrální banka (ECB), která podle očekávání ponechala monetární politiku beze změny. Pot...
  • Co přineslo zasedání ECB? Analýza EUR/USD, USD/JPY
    Mario Draghi včera ve svém projevu, jenž následoval po zasedání Evropské centrální banky (ECB) pečlivě vážil slov...
  • Co přineslo zasedání Fedu, kolik utratila ČNB za intervence? Analýza AUD/NZD, USD/CAD, BOSSA USD
    Americký dolar včera po zveřejnění zápisu ze zasedání americké centrální banky (Fed) neoslabil, ani když se komen...
  • Co přinesl rok 2021 pro naše peněženky?
    Rok 2021 byl, stejně jako ten loňský, poznamenaný probíhající globální pandemií onemocnění Covid-19. Od roušek jsme se posunuli k vakcínám a počáteční paniku vystřídala spíše únava z čekání na definitivní konec. I přesto, že ten je stále v nedohlednu, vypadá to, že svět může a bude fungovat dál. „Důkazem je globální ekonomika, která je sice v různých svých částech vychýlena či poškozena, ale minimálně pokud jde o tempo růstu, je již nyní na předpandemických hodnotách,“ řekl Jan Macek, vedoucí analytického oddělení, Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Co příští týden britskou libru čeká?
    Ve Spojeném království se toho příští týden moc dít nebude. V průběhu posledních pěti obchodních dní zveřejnilo Spojené království jen jednu zprávu, která nejdřív nevyvolala žádný zájem trhu. Trh se zdráhá obchodovat s librou, ale měna má stále potenciál klesat. Otázkou je, jakým způsobem a na jakém základě.
  • Co příští týden čeká americký dolar?
    V Americe dojde k mnoha dalším zajímavým a potenciálně významným událostem. V úterý bude zveřejněna zpráva o inflaci za leden. Připomínám, že americké reporty o inflaci přicházejí v jediném odhadu a následně nejsou revidovány ani upravovány. Index spotřebitelských cen může v meziročním srovnání zpomalit na 3 %. Jádrová inflace může meziročně klesnout na 3,7–3,8 %. Je toto zpomalení významné? Je dostatečně silné na to, aby trochu zmírnilo jestřábí sentiment tvůrců politiky Federálního rezervního systému?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new