Pátek 29. březen 2024 03:03
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Bank of England pomohla libře k růstu, USD znovu silnější navzdory stabilním americkým výnosům

24.05.2016 15:48  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské akciové indexy se dnes vrací do zelených čísel a likvidují část dřívějších ztrát. Německý DAX si zatím připsal 1,5 % a začíná se po delší době znovu přibližovat hranici 10 000 euro. I přes solidní růst zatím ale zůstává v bočním trendu ve kterém se drží od začátku tohoto měsíce. Obchodování v Evropě opět probíhá na mírně podprůměrných objemech, i když je dnešek na nové fundamenty přeci jen o něco výživnější než včerejší seance.
Untitled

Z nových fundamentů nás zatím zaujalo:

  • Německo zveřejnilo finální revizi růstu HDP za 2Q, která potvrdila většinový konsenzus výsledkem +0,7 % q/q,
  • Německý ZEW index nálady investorů se v květnu propadl z dubnových 11,2b. na 6,4b., zatímco trh čekal růst na 12,1b. ZEW osciluje kolem současných úrovní od konce minulého roku a stejně jako ostatní německá data potvrzuje, že se situace v německé ekonomice stabilizuje,
    Untitled3
  • Členové Bank of England na půdě britského parlamentu představili inflační report. Debata se velmi rychle stočila k Brexitu, ale přinesla i několik pro libru velmi příznivých komentářů. Mark Carney například řekl, že pokud Británie zůstane v EU, šance na růst britských sazeb stoupne. Carney také znovu zopakoval, že podle jeho názoru bude dalším krokem BoE zvýšení sazeb a nikoliv jejich snížení,
  • V Bruselu začal další summit ministrů financí eurozóny, jehož hlavním tématem je Řecko a vyhodnocení jeho dosavadní situace.

Z nových fundamentů jsme se dočkali výraznější reakce především na libře. Ta dnes zpevnila na všech měnových párech díky komentářům Marka Carneyho o úrokových sazbách. Zajímavé zisky si ale britská měna připsala ještě před inflačním reportem a na páru s dolarem se tak dnes vyhoupla až nad hranici 1,46 GBPUSD.
Untitled4

V růstu pokračuje také americký dolar, který dál těží z trendu, který v minulém týdnu nastartovalo zveřejnění zápisu z dubnového zasedání americké centrální banky. Dolarový býci by ale podle nás měli být trochu nervózní z toho, že dolar tento týden zpevňuje, aniž by v růstu pokračovaly americké výnosy, což může signalizovat, že jeho současný trend přestává stát na pevných základech.
Untitled1
USD pokračuje v růstu, přestože výnosy z amerických dluhopisů (desetiletých) ještě nedosáhly středečního maxima

Silnější dolar se pak znovu promítá také do situace na komoditním trhu, kde největší obětí zůstávají i nadále drahé kovy.
Untitled2

Dnešek přinese v 16 hod. ještě americké prodeje nových domů. Americké indexy zahájily úterní seanci po vzoru Evropy růstem (S&P500 +0,7%).

 

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bank of England monetary meeting
    Bank of England ve čtvrtek na měnovém zasedání bude rozhodovat o monetární politice. Podle zprávy DNB Bank je pravděpodobné, že centrální banka Spojeného království neupraví měnovou politiku. Makroekonomická situace se od počátku února mírně „změkčila“. Britská ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí rozrostla meziročně o 1,6 procenta, což byl pokles z předchozího třetího čtvrtletí, které performovalo 2 procenta YoY. Míra nezaměstnanosti vzrostla v listopadu na 4,4 procenta poté, co byla v pěti po sobě jdoucích měsících stabilní na 4,3 procentech. Obchodní důvěra (Business Confidence) byla v únoru smíšená, když službami a výstavba vzrostly a se stabilní výrobou.
  • Bank of England možno zlepší svoje ekonomické projekcie. Libra posilňuje
    Dnes popoludní vyšla správa, že členka Komisie pre monetárnu politiky Bank of England (ďalej BoE) Kristin Forbes v rozhovore pre Bloomberg News povedala, že dopad BrExitu na britskú ekonomiku je menší, než BoE očakávala a že je reálne, že BoE prehodnotí svoje ekonomické prognózy. To, že britské dáta silno prekonávajú prognózy potvrdzuje aj index ekonomických prekvapení z dielne Citi, ktorý ukazuje najvyššie úrovne v posledných rokoch (graf od @Vconomics)
  • Bank of England může předstihnout Federální rezervní systém
    Měnový trh se pořád točí kolem úrokových sazeb. Předtím jsem se zmínil o potenciálním snížení sazeb Federálního rezervního systému a v tomto článku budu mluvit o Bank of England. Soudě podle současného kurzu libry trh příliš nevěří, že BoE v roce 2024 sníží úrokové sazby. Samozřejmě to tak není a trh chápe, že dřív či později budou sazby ve Spojeném království sníženy. Řekl jsem nicméně "soudě podle současného směnného kurzu". A řekl jsem to proto, že trh se snížením poptávky po libře nespěchá. Proč? Prostě proto, že na rozdíl od Federálního rezervního systému považuje perspektivu uvolnění měnové politiky ve Spojeném království za vzdálenou.
  • Bank of England může ukončit hegemonii libry
    Ve středu budou oznámeny výsledky prvního zasedání Federálního rezervního systému a ve čtvrtek pak zasedání Bank of England. Těžko říct, které z nich by mělo být považováno za důležitější. Trh může obě vnímat jako pomíjivá, zatímco na britské libře přetrvává horizontální pohyb. Tento scénář bych si rozhodně nepřál, ale fakta jsou zatím neoddiskutovatelná: ani jedna z obou bank není připravena učinit na přelomu ledna a února 2024 významné rozhodnutí. Pozornost se bude soustředit na prohlášení guvernéra BoE Andrewa Baileyho a Jeroma Powella.
  • Bank of England nakonec sazby nesnížila
    I včera, podobně jako v průběhu celého týdne, euro proti dolaru mírně posilovalo a kurz hlavního měnového páru se pevně usídlil nad 1,1100 EUR/USD. Dolaru nepomohla ani data o cenách průmyslových výrobců, které v červnu vykázaly větší růst, než analytici očekávali. Nicméně velká část překvapení se koncentrovala do položky energií a část může být vysvětlena velkou volatilitou některých položek v oblasti služeb. Celkově tedy ve včerejším reportu ekonomové SG větší inflační tlaky nevidí.
  • Bank of England nakúpi v tomto fiškálnom roku dve tretiny emisií britských dlhopisov
    Bank of England dnes rozhodla o naliatí ďalších 50 mld. libier do briskej...
  • Bank of England nebude spěchat se snižováním sazeb
    Trh se v poslední době soustředí na sazby ECB a Fedu a úplně zapomíná na Bank of England. Může za to BoE a její představitelé. Jestliže členové FOMC a Rady ECB veřejně vystupují téměř každý den (kromě víkendů), členové Výboru pro měnovou politiku britské centrální banky vystoupí přinejlepším několikrát za týden. Obvykle trhu nesdělují důležité informace, takže je mnohá média ani nehodnotí. Účastníci trhu mají v rukou tedy jen málo informací o plánech BoE.
  • Bank of England nezůstane za ECB a Fedem
    Zmatek týkající se úrokových sazeb pokračuje. Už déle než měsíc je situace kolem úrokových sazeb Evropské centrální banky, Federálního rezervního systému a Bank of England opravdu šílená. Názory i očekávání se neustále mění. Trh očekává, že Fed v březnu sníží sazby, ale několik členů FOMC tyto naděje zpochybnilo. Trh očekává první snížení sazeb ECB na podzim, ale prezidentka ECB Christine Lagardeová uvedla, že sazby by mohly začít klesat už začátkem léta. Pokud jde o BoE, nikdo snížení sazeb v nejbližší době nepředpokládal, ale průzkumy provedené mezi předními ekonomy ukazují, že britská centrální banka by mohla začít svou měnovou politiku uvolňovat ve druhém čtvrtletí.
  • Bank of England očekává další zvýšení úrokových sazeb, protože britská inflace zůstává vysoká
    Trhy předpokládají, že Federální rezervní systém již udělal vše potřebné pro stabilizaci cen poté, co minulou středu zvýšil úrokovou sazbu o čtvrt bodu. Podobnou cestou se vydala i Evropská centrální banka, která změnila svůj agresivní tón na mírnější zvýšením sazby na 3,75 %.
  • Bank of England plánuje zpřísnit regulaci kryptoměn, Fidelity předpovídá cenu BTC na úrovni 100 000 USD v roce 2023
    Na kryptoměnovém trhu začal třetí týden nespoutané zábavy. Digitální aktiva zahájila závěrečnou fázi korekce, po které by se měl obnovit vzestupný pohyb. Svědčí o tom začátek fáze aktivních nákupů a zvyšování aktivity na řetězci hlavních kryptoměn. Začátek plnohodnotné tržní rally však nemá cenu očekávat dříve než v roce 2022. Zároveň se objevuje stále více oznámení, která naznačují, že rok 2022 obecně nebude z hlediska růstu tak jasný, jako rok 2021.
  • Bank of England pomohla libře zlikvidovat včerejší ztráty
    Bank of Engand dnes ponechala podle očekávání sazby beze změny na 0,25 % a nic se nezměnilo ani na velikosti programu pro nákup dluhopisů, který zůstává na 435 mld. liber. V tomto ohledu tedy nic nového pod sluncem. Podle očekávání skončilo i hlasování o sazbách, když pro jejich okamžité zvýšení zvedli ruku opět pouze dva z devíti členů Výboru pro měnovou politiku (MPC). Právě klem hlasování se přitom točily největší dohady, když část trhu doufala, že by se po úterním zrychlení inflace ke dvěma členům MPC mohl přidat ještě jeden. Nestalo se.
  • Bank of England ponechala sazby beze změny
    Bank of England na svém dnešním zasedání ponechala podle očekávání trhů sazby beze změny na úrovni 5,25 %.
  • Bank of England ponechává úrokové sazby beze změny
    Po 14 po sobě jdoucích zvýšení úrokových sazeb tentokrát Bank of England ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5,25 %. Bylo to těsné vítězství týmu "status quo" (5-4). Názory na trhu byly rovněž rozdělené. Mizivá většina (54 %) dala nakonec za pravdu menšině, i když obě strany měly co říci. Hlavním argumentem pro další zvýšení sazeb je samozřejmě inflace.
  • Bank of England ponecháva úrokovú mieru a znižuje prognózu rastu
    Bank of England ponecháva svoju menovú politiku a úrokovú sadzbu bez zmeny, pričom zaznamenáva spomalenie rastu, ktoré sa v súčasnosti odhaduje na úroveň 1,4 %.
  • Bank of England prekvapila: Zvýšenie sadzieb sa blíži, začína sa hovoriť o kvantitatívnom uťahovaní
    Po FEDe a ECB prekvapila v júni trhy aj Bank of England (ďalej BoE) A to pozitívne. Poďme pekne po poriadku a pozrime sa najskôr na to, čo sa podľa britskej centrálnej banky zmenilo od posledného zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo pred šiestimi týždňami.
  • Bank of England pri takto nízkom raste HDP sadzby nikdy nedvíhala. A vyhliadky nie sú pozitívne
    Po tom, ako sa viacero popredných členov Výboru pre Monetárnu politiku Bank of England vyjadrilo v prospech zvyšovania úrokových sadzieb, začali trhy očakávať takýto krok v strednodobom horizonte. Ešte v prvej polovici mesiaca pripisovali viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť tomu, že sa tak stane v tomto roku. Po slabšej inflácii tieto očakávania mierne ustúpili, stále sú však výrazne vyššie ako pred niekoľkými mesiacmi. Aktuálne sa očakáva, že Bank of England zvýši sadzby niekedy v druhom kvartáli budúceho roka.
  • Bank of England připravuje trhy na první snížení sazeb. Přehled vývoje měnového páru GBP/USD
    Bank of England se podle očekávání rozhodla ponechat bankovní sazbu na úrovni 5,25 %. Rozložení hlasů naznačuje, že ve výboru stále panují neshody, ale v mnohem menší míře než dříve. Na tomto zasedání hlasovalo 8 členů pro nezměněné rozhodnutí a jeden člen pro snížení o 25 bazických bodů ve srovnání s dřívějším rozdělením hlasů 6–2–1, kdy jestřábi Haskel a Mann změnili své postoje na neutrální.
  • Bank of England rozšiřuje svůj program nouzového nákupu dluhopisů
    Spojené království nedávno zintenzivnilo své úsilí, aby zabránilo šíření chaosu na finančních trzích, nejen kvůli penzijním investicím za 1 bil. dolarů poté, co vláda premiérky Liz Trussové svými návrhy znepokojila investory. Ministr financí Kwasi Kwarteng ve svém projevu uvedl, že svou fiskální strategii spolu s ekonomickými prognózami schválenými orgánem pro dohled nad rozpočtem představí 31. října, tedy téměř o měsíc dříve, než bylo plánováno. To vedlo k nárůstu volatility na trzích, zejména poté, co se zdálo, že Bank of England prodlouží nouzová opatření na podporu trhu dluhopisů až do začátku příštího měsíce. Očekávalo se, že tyto kroky budou součástí vládního úsilí o obnovení důvěry investorů.
  • Bank of England sazby jen tak zvyšovat nebude, přesto by mohla libra posílit
    Leckdo mohl být výsledkem dnešního zasedání Bank of England (BoE) překvapen. Banka následovala americký Fed a zmírnila...
  • Bank of England se dostává do nečekaných problémů s QE. Poptává totiž více dluhopisů, než je trh ochoten nabídnout
    Jedna zajímavost z Británie. Bak of England v minulém týdnu oznámila, že znovu obnoví program kvantitativního uvolňování v jehož rámci začne nakupovat dluhopisy do výše 70 mld. liber. S nákupy začala tento týden a zatímco pondělí proběhlo bez problémů, výsledky úterních nákupů se dnes stávají docela velkým tématem. Podle některých ekonomů totiž signalizují, že by se banka do budoucna mohla dostat s nákupy dluhopisů do problémů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani