Čtvrtek 28. březen 2024 22:21
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ozvěny trhu - Kolaps akcií z roku 2008 se letos nebude opakovat

15.02.2016 10:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Současný výprodej na burzách vyvolává nepříjemné vzpomínky na rok 2008, kdy světové akciové indexy odepsaly až 40 %. V dosavadním průběhu letošního roku zatím spadly burzy přibližně o 15 %.

Společným jmenovatelem obou období je předchozí dlouhý býčí trh a nadprůměrně vysoké ocenění akciových trhů v letech 2007 i 2015. Aktuální ocenění je však již blízké historickým průměrům, a tak akcie sráží hlavně obavy z budoucnosti. K dopadům nízkých cen komodit a turbulencí v Číně se v posledních dnech přidaly i obavy z kondice bankovního sektoru. U většiny faktorů ovšem vidíme prostor pro zlepšení sentimentu. Rovněž náš ekonomický výhled je o poznání příznivější než v roce 2008, kdy vstoupily rozvinuté ekonomiky do silné recese. Proto věříme, že letošní rok nakonec pro akciové trhy nebude až tak krvavý, jak naznačují první dva měsíce.

Jedním z klíčových argumentů ve prospěch akcií je podle nás jejich atraktivita ve srovnání s dluhopisy. Zatímco před krizí v roce 2008 byl dividendový výnos akciových indexů podstatně nižší než výnos dlouhodobých státních dluhopisů, nyní je tomu naopak, a to zejména v Evropě (jak ukazuje graf níže na srovnání německého státního dluhopisu a západoevropského indexu Stoxx 600). V minulé krizi dával smysl přesun z akcií do dluhopisů, nyní ale investoři nemají z dlouhodobého pohledu mnoho jiných příležitostí k dosažení uspokojivého výnosu, než být na akciových trzích. Proto by se na ně měli opět vrátit.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik

Investment Banking

Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu: Jestřábi se vracejí
    Dnes nám začíná mediální karanténa před zasedáním bankovní rady ČNB k měnové politice, které se uskuteční za týden. Na tomto jednání bude představena nová prognóza vývoje české ekonomiky. My v Komerční bance jsme ji zveřejnili právě včera.
  • Ozvěny trhu - Kam míří akciové trhy?
    Americká centrální banka zatím nerozhodla zvýšit poprvé od roku 2006 úrokové sazby. Co lze říct o výhledu akciových trhů bez...
  • Ozvěny trhu - Kam poteče české pivo?
    Česká republika je neodmyslitelně spojena s pivem. Aby ne, když je prazdrojem nejrozšířenějšího druhu piva, ležáku. Pivo je také vděčným diskuzním tématem a pomůckou zároveň i pro ekonomy, a to i pro ty, kteří se zajímají o kurzy měn. U piva ekonomové řeší i to, jak předpovídat kurz měn či jejich trendový pohyb. BEER se dokonce nazývá jeden z přístupů založených na odhadu rovnovážného kurzu, který udává jeho dlouhodobou úroveň, protože bere v potaz strukturální podmínky jednotlivých ekonomik. Bude se kurz koruny vůči euru hýbat směrem, kam poteče české pivo? Půjde za odhadem rovnovážného BEERu a kam?
  • Ozvěny trhu: Kanadský dolar získává půdu pod nohama
    První pololetí bylo z pohledu amerického dolaru katastrofické, když oslabil proti všem deseti nejvýznamnějším měnám. Z nich byly na chvostu výkonnosti ty, jež závisí na cenách ropy – norská koruna a kanadský dolar. Není divu, ceny ropy se v průběhu celého druhého čtvrtletí pohybovaly v sestupném trendu.
  • Ozvěny trhu: Katastrofické scénáře se nekonají, světovou ekonomiku recesní past mine
    Máme za sebou první polovinu letošního roku. Z makro pohledu vstupovala globální ekonomika do roku 2023 s velkými obavami. Konec loňského a začátek letošního roku byly totiž v mnoha ekonomikách doprovázeny nejenom výrazným zpomalením hospodářského růstu, ale v některých případech i ekonomickým poklesem. A není divu. Energetický šok z loňského léta si začal vybírat svou daň. Dramatický nárůst inflace znamenal propad reálných příjmů domácností prakticky všude na světě a spolu s utlumenou investiční aktivitou a přetrvávajícími problémy v dodavatelských výrobních řetězcích to pro globální ekonomický vývoj představovalo nebezpečný koktejl.
  • Ozvěny trhu: Kdo nahradí Draghiho
    Současnému prezidentovi ECB, jednomu z nejmocnějších mužů finančního světa, M. Draghimu končí příští podzim mandát. Kdo ho ve funkci nahradí, záleží překvapivě na tom, kdo bude příštím prezidentem Evropské komise, a tedy na výsledku voleb do Evropského parlamentu v květnu 2019.
  • Ozvěny trhu: Kdy a jak moc tuzemské domácnosti přispějí k zažehnutí ekonomiky
    Již šest čtvrtletí v řadě dochází k mezičtvrtletnímu snižování spotřeby českých domácností, což přispívá k odeznívání vysoké inflace. Slabá poptávka je v cenovém vývoji nicméně citelněji znát až nyní. V posledních dvou měsících jádrová inflace výrazně zpomalila. Pokud by jádrové ceny meziměsíčně rostly průměrným tempem posledních tří měsíců po celý rok, dosáhla by jádrová inflace v meziročním vyjádření dvouprocentního cíle. Zdá se tak, že prodejci již nedokážou dále šroubovat ceny vzhůru tváří v tvář slabé poptávce.
  • Ozvěny trhu - Kdy euro oslabí?
    Dnes kromě české a anglické centrální banky zasedá i ECB. Její klíčová úroková sazba se od května nachází na 0,50 %. Zprvu se zdálo...
  • Ozvěny trhu: Když je ekonomika v útlumu, centrální banky ji musí podpořit
    Když během velké finanční krize 2008 vymýšlely centrální banky, jak podpořit ekonomiku při nulových úrokových sazbách, přijaly postupně několik způsobů. Od nákupu tehdy méněcenných papírů od bank přes ovlivňování výše úrokových sazeb s delší dobou do splatnosti až po záporné úrokové sazby a několik dalších odvozených opatření. V souhrnu mělo jít o způsoby dodávek levných peněz do ekonomiky v situaci, kdy hrozilo, že se peněžní zásoba naopak smrští. V případě malých ekonomik, jako je například ČR, došlo i na devalvaci měny. Účinnost některých opatření je tématem debat doposud. Pro Evropany je podstatné, že se ECB za celou dekádu nedostala k tomu, aby zvýšila úrokové sazby.
  • Ozvěny trhu: Když je jednooký králem
    Naše měna se v posledních dnech dostala pod výprodejní tlak, když od svých nejsilnějších hodnot v blízkosti hladiny 25,20 CZK/EUR, které opanovala ještě na počátku minulého týdne, ztrácí více než procento. Zejména v mediálním prostoru vyvolala tato situace téměř zděšení z toho, jak domácí měna dramaticky oslabuje a je v nemilosti investorů navzdory tomu, že centrální banka rychle zvyšuje úrokové sazby a korunu vůči euru z toho pohledu výnosově zvýhodňuje.
  • Ozvěny trhu: Kolik stojí obchodní válka
    Napětí mezi Čínou a Spojenými státy kolem cel na dovoz zboží eskaluje úměrně k počtu nových tweetů prezidenta Trumpa. Z tónu, jaký používá, jde cítit přesvědčení, že cla pomáhají americkým spotřebitelům i výrobcům v duchu jeho předvolebního hesla „make America great again“. Celá situace ho staví před voliči do pozice silného a rozhodného politika, který se nebojí hájit zájmy své země.
  • Ozvěny trhu: Komoditám by měly vévodit palladium a základní kovy
    Zatímco některá procyklická finanční aktiva těží z kombinace uvolněné měnové politiky centrálních bank a postupného hospodářského oživování rozvinutých ekonomik, ceny komodit výraznějších změn nedoznávají. Investoři přesouvají svoje volné, prakticky neúročené, peněžní prostředky do akcií rozvinutých zemí, zatímco zájem o komodity zůstává stranou. Zřejmě hlavním důvodem této zdrženlivosti k nefinančních aktivům je všeobecné zpomalování rozvíjejících se ekonomik a zejména pak hospodářský útlum v Číně. Důvod však můžeme hledat i ve zvýšené nabídce některých komodit, která přispívá k jejich nepopularitě. Mezi ně lze zařadit mnoho zemědělských plodin, měď, energetické uhlí či zemní plyn. Od těchto aktiv v nadcházejících kvartálech příliš čekat nemůžeme a pravděpodobně se tak budou jejich ceny pohybovat v širším cenovém pásmu.
  • Ozvěny trhu - Konec recese povzbudí akcie
    Naše aktualizovaná makroekonomická prognóza ukazuje, že česká ekonomika ukončila v průběhu druhého čtvrtletí...
  • Ozvěny trhu: Koruna bude posilovat pomaleji, úroky porostou
    Zítra zveřejní svou novou prognózu Česká národní banka. V Komerční bance jsme tak učinili již na začátku tohoto týdne. Očekávaný meziroční růst tuzemského hospodářství jsme pro letošní rok revidovali mírně směrem dolů na 2,9 procenta pro rok letošní a na 2,7 procenta pro rok příští. Ve srovnání s loňským růstem o 4,5 procenta se tak jedná o citelné zpomalení.
  • Ozvěny trhu: Koruna láme rekordy
    Česká měna zdolává v posledních dnech jedno mnohaleté maximum za druhým. Vůči euru v posledních několika dnech kurz neustále oťukává hladinu 26 CZK/EUR a je podle nás pouze otázkou času, kdy k jejímu zdolání nakonec dojde. Impuls podle nás přijde od centrálních bankéřů. Již za týden se k projednání měnové politiky na podkladě nové prognózy sejde bankovní rada ČNB. Nezvyklá absence jakýchkoliv komentářů ze strany centrální banky napětí zvyšuje. Objemy obchodů na českém devizovém trhu jsou v posledním období podprůměrné. My očekáváme, že centrální bankéři již v příštím týdnu rozhodnou o zvýšení úrokových sazeb. Makroekonomická prognóza a robustní inflační výhled by měly trh udržet v přesvědčení, že úrokový diferenciál se bude ve prospěch koruny zvětšovat i dále.
  • Ozvěny trhu: Koruna není hvězdou regionu
    Máme za sebou první kvartál a při pohledu na výkonnost české měny můžeme konstatovat, že ani letos to zatím na velké zisky nevypadá. Posílení o téměř šest procent v roce 2017, kterých koruna dosáhla po uvolnění režimu kurzového závazku je dávno za námi. V loňském roce navzdory tržním očekáváním i předpokladům ČNB nejenže neposilovala, ale dokonce v celoročním hodnocení o necelé procento oslabila.
  • Ozvěny trhu: Koruna sice oslabuje, okolní měny jsou na tom ale hůře
    Tématem číslo jedna na tuzemském devizovém trhu je v posledních dnech bezesporu oslabování domácí měny. Euro stálo včera ráno bez pár haléřů 26 korun. Takto drahá pro nás byla společná evropská měna naposledy koncem loňského srpna. Proti dolaru jsou ztráty ještě citelnější.
  • Ozvěny trhu: Koruna vyšším sazbám nezabrání
    Zvýšení úrokových sazeb, k němuž centrální banka na začátku srpna přistoupila poprvé po téměř deseti letech, nemusí být letos posledním. Naše výhledy počítají s tím, že sazby půjdou výš ještě letos. Přestože prognóza ČNB s takovým vývojem nepočítá, vyjádření centrálních bankéřů z tohoto týdne ukazují, že by se náš předpoklad mohl naplnit. Viceguvernér Hampl i člen bankovní rady Mora možnost tohoto scénáře jasně připustili.
  • Ozvěny trhu - Koruně pomáhá i vyšší inflace
    Česká měna atakovala vůči euru v první polovině tohoto týdne nejsilnější hodnoty od zavedení intervenčního režimu v listopadu...
  • Ozvěny trhu - Korunová stabilita před námi
    Včera zveřejněné indikátory červnové inflace a nezaměstnanosti jsou důležité nejenom z pohledu domácností ale i centrální banky...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova