Pátek 29. březen 2024 07:43
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Je čínske míňanie devízových rezerv drahá geopolitická hra?

03.02.2016 11:17  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

O Číne som toho už popísal dosť, odlivu kapitálu som sa však zatiaľ príliš nevenoval. A to z toho dôvodu, že k tomuto segmentu čínskej ekonomiky panuje nedostatok dát, a tak je viac problematické presne pomenovať, čo sa vlastne deje. Každopádne, keď má v dohľadnej dobe nastať v Číne prúser väčších rozmerov, tak jeho zdrojom bude podľa mňa masívny odliv kapitálu, podobne ako pri emerging markets krízach v 90 rokoch. Ostatné problémy Číny sú skôr dlhodobého charakteru a vláda ich podľa mňa môže pokojne ešte niekoľko rokov ututlávať, kým sa naplno prejavia.

Moja teória, čo sa zhruba stalo a deje je nasledovná. Začalo sa to prudký posilňovaním dolára voči takmer každej mene na svete. Teda okrem tých, ktoré sú naviazané na dolár. A k nim patril aj čínsky juan. Juan teda posilnil voči väčšine mien, čo zhoršilo konkurencieschopnosť čínskych podnikov v zahraničí. To by nemusel byť až taký problém, keby Čína rástla dostatočným tempom a dokázala výpadok zahraničného dopytu nahradiť domácim. Lenže Čína po predošlej párty, o ktorú sa postarali masívne stimuly, spomaľovala a silná mena v takejto situácii rozhodne nebola dobrou správou.

Silný dolár a spomalenie ekonomiky začali vyvolávať obavy, že krajina si bude musieť viac pomôcť exportmi a týmpádom oslabiť svoju menu. A to odštartovalo odliv kapitálu. Dovtedy boli totiž všetci v tom, že Čína má podhodnotenú menu a keď pôjde nejakým smerom, tak to bude nahor. A zrazu tí, čo mali nainvestované v Číne zistili, že pri oslabení meny na tom môžu prerobiť, lebo budú konvertovať zisky za horší kurz (a to ešte nehovorím o tom, že zisky pri spomalení ekonomiky tiež neboli najistejšie). To isté platí pre čínske firmy, ktoré si lacnejšie ako doma napožičiavali v dolároch s tým že prinajhoršom to splatia za rovnaký kurz, za aký si požičali, v tom lepšom prípade zaplatia ešte menej.

Čína nebola ochotná pripustiť masívnejšiu devalváciu a tak záujemcov o premenu juanových aktív na doláre vyplácala z devízových rezerv. V auguste minulého roka však z nejakého dôvodu rezignovala (možno aby sa väčším dôrazom stav ponuky a dopytu po mene zapáčila MMF) a oslabila juan voči doláru o zhruba tri percentá. Z hľadiska voľne plávajúcich mien sa nejedná o nejaké horibilné oslabenie, pre krajinu držiacu cca. fixný kurz voči inej mene to však znamená zásah pre dôveru v jej schopnosť daný kurz ďalej udržať.

Tento zásah sa dostavil a odliv kapitálu sa po augustovej devalvácii výrazne zrýchlil (viď graf nižšie). Navyše sa pridali aj špekulanti, ktorí začali predávať off-shorový juan (ten je prístupný zahraničným investorom, Čína má veľmi bizarný menový režim, o ňom napíšem niekedy nabudúce) v očakávaní ďalšieho oslabovania. A Čína je tak nútená ďalej páliť rezervy, pričom popri tom kozmeticky devalvuje. Tieto jej „opatrenia“ na devízových trhoch rozhodne nevytvárajú dojem, že má situáciu pod kontrolou. A to logicky drží odliv kapitálu vysoko.

2016-02-02_CN res

Možno sa Čína spolieha na to, že ekonomika je stále relatívne uzatvorená, teda že zahraničného kapitálu a dolárového dlhu v krajine nie je veľa. Teda, že sa odliv kapitálu časom spomalí, lebo už nebude mať čo odtekať. A s ním aj tlak na oslabenie meny, čo odláka aj špekulantov. A že na dovtedy by jej masívne devízové rezervy mali s prehľadom  popostačiť. Nemusí to byť nereálne, pretože tak silný odliv devízových rezerv ako v druhom polroku 2015 by dokázala ustáť ešte 4,5 roka, čo o sebe na svete môžu maximálne povedať niektoré krajiny Perzského zálivu.

Uvažujem však nad tým, že prečo to Čína nevyrieši jednoduchšie a lacnejšie. Trhové riešenie v prípade Číny, kde majú radi veci pod kontrolou (aj napriek tomu, že im to v posledných rokoch robí bodrel) je fantazmagória, takže tým sa tu ani nebudem zaoberať. Pokojne však môže devalvovať očividne nadhodnotenú menu o povedzme 10-15 %, čím by sa zhruba kopírovala oslabenie eura, libry a jenu voči doláru. To by bola pozitívna správa pre exporty.

Pokiaľ by to nestačilo na zabrzdenie odlivov, tak by mohla toky kapitálu viac priškrtiť (znížiť limity na cezhraničné transfery). Čo sa týka prípadných strát na dolárovom dlhu, tak tie by mohla sanovať z devízových rezerv, určite by ju to vyšlo lacnejšie ako súčasné intervencie. (Dlh Číny v cudzích menách sa odhaduje na 1,5 bil. USD, z toho je 10-15 %, ktoré by dlžníci devalváciou prerobili 150-225 mld. USD, stredná hodnota tohto intervalu je ekvivalentom poklesu devízových rezerv za november a december).

Najlogickejšie vysvetlenie pre neobvyklú nečinnosť Číny, ktoré ma napadá, je že si nechce poštvať MMF, ktorý juan zaradil do koša rezervných mien. A to aj vďaka prísľubu, že bude svoju menu a toky kapitálu ďalej liberalizovať. To, čo som popísal vyššie, by bol krok opačným smerom a nedalo by sa úplne vylúčiť ani to, že by MMF svoje rozhodnutie o zaradení CNY do SDR v takom prípade odvolal (efektívne má byť totiž aj od októbra). Čiže Čína nechce obetovať svoju geopolitickú reputáciu. Zatiaľ ju to vyšlo na 660 mld. dolárov z devízových rezerv a účet ďalej narastá.

P.S.: Ďalším argumentom proti prudkej jednorazovej devalvácii môže byť strata dôvery investorov, ktorí  mohli stratiť záujem o príchod do Číny. To je však podľa  mňa málo reálne, pretože voči doláru prudko oslabili všetky popredné meny a nemám dojem, že by si napr. Británia, Japonsko či Austrália prechádzali nejakou krízou dôvery zahraničných investorov.

P.S.2: Ako som písal v úvode, tak ohľadom štruktúry odlivu kapitálu z Číny je málo detailných dát a tak to celé môže byť úplne inak ako som popísal. Nedávno som niekde na nete videl výrok (fakt si nespomeniem od koho): „Keď nemáte dáta, ste len ďalší človek s názorom.“ Čiže celý tento post je potrebné vnímať v tomto duchu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Je čas, aby se zlato zklidnilo
    Zlato od začátku roku vzrostlo o 5,1 % a poprvé v historii překonalo významnou hranici 2 200 USD za unci. Trajektorie růstu páru XAU/USD vypadá robustně, nicméně otázkou zůstává: mají býci dostatečnou hybnost k udržení rally? Zdá se, že předchozí výhody drahého kovu byly vyčerpány a nové nejsou na obzoru. Možná je čas na korekci.
  • Je čas kupovat čínské akcie?
    „Čínské trhy na počátku listopadu započaly výraznou růstovou etapu, po více než roce medvědího trendu na hlavních akciových indexech. Čínské blue-chipové akcie v posledních týdnech rostou výrazně rychlejším tempem, než srovnatelné evropské, nebo americké akcie,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Je čas nakoupit akcie Monety
    I když dohoda mezi bankou Moneta a společnostmi Air Bank a Home Credit nevyšla, akcie Monety rostou. Vystoupaly na svůj čtyřměsíční rekord. Analytici vybízejí k nákupu akcií.
  • Je čas nakoupit Nio akcie? Světové prodeje elektromobilů rostou
    V dnešní analýze se zaměříme na akcie Nio (NIO). Jde o čínskou společnost patřící do sektoru elektromobilů. Firma Nio je obecně považována za jednoho z největších čínských konkurentů Tesly. Elektromobilový průmysl je v dané zemi v tomto ohledu velmi klíčový.
  • Je čas na nákup zlata. Jeho cena podle odborníků výrazně poroste
    Cena zlata v Česku úspěšně vzdoruje inflaci. Prodejci investičního zlata navíc v následujících měsících očekávají razantní růst jeho ceny.
  • Je čas na to, aby krypto opět získalo ztracené pozice?
    Hlavní kryptoaktiva, jako je bitcoin a ether, začala minulý týden získávat zpět své ztracené pozice. Ačkoli se stále nacházejí hluboko pod historickými maximy, zdá se, že se kryptoaktiva dostávají do jakési fáze oživení.
  • Je čas na vyhazování peněz z vrtulníku?
    I přes marnou snahu centrálních bank o podporu hospodářského růstu to vypadá, že světová ekonomika uvízla na mělč...
  • Je čas na zvýšenie sadzieb?
    Nasledujúca analýza prináša zmenu amerických makroekonomických dát od roku 2004, kedy Fed vykonal svoje prvé zvýšenie ...
  • Je čas zastropovat cenu ruského plynu, řekla šéfka EK
    Evropská unie by měla zastropovat cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Během cesty do Německa to dnes prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat. Šéfka unijní exekutivy zároveň vyzvala k úsporám energií, konkrétní plán by měla představit v polovině září.
  • Je Čína na pokraji stagflace? 🔎
    Ekonomický výhled Číny je v současnosti pod tlakem způsobeným jejím slabým realitním sektorem, kde klesající ceny nemovitostí a poptávka signalizují širší ekonomické problémy. Vzhledem k tomu, že nemovitosti jsou významnou složkou bohatství domácností v Číně, pokles cen bytů způsobil, že se mnozí zdráhali utrácet, což přispívá k ekonomické výkonnosti. Navíc přísná pandemická opatření země měla dlouhodobý dopad na spotřebitelské a obchodní výdaje, přestože byla téměř před rokem zrušena. Kombinace těchto faktorů představuje riziko deflace, kdy ceny neustále klesají a ekonomická stagnace pokračuje, což potenciálně vytváří cyklus snižování výdajů a investic.
  • Je čínsky výplach na dlhopisových trhoch nebezpečný?
    Čínsky finančný systém má ďalší problém – dlhopisy. Ich výnosy rastú od začiatku novembra a od konca novembra nabrali ich rast ešte väčšiu intenzitu. Úplný kolaps to nie je, pri desaťročných splatnostiach vzrástli výnosy z dlhopisov z úrovní pod 2,7% až k 3,4% (v utorok), kde boli naposledy v lete 2015. V posledných dvoch dňoch sa situácia mierne upokojila, najnovšie sú výnosy okolo 3,23%.
  • Jeden bitcoin bude stát tři miliony korun ještě letos, říká analytik, který se zatím nemýlil
    Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun. Nejstarší o nejrozšířenější kryptoměna je tedy rekordně drahá nejen v dolarech, ale také právě v korunách. V dolarech se dnes cena bitcoinu vyhoupla už na více než 68 500.
  • Jeden bitcoin stojí už skoro milion korun. Muskova Tesla totiž nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů, po zveřejnění dnes cena kryptoměny vylétla na bezmála 950 tisíc korun
    Nejrozšířenější kryptoměna světa, bitcoin, dnes dramaticky zdražuje poté, co vyšlo najevo, že automobilka Tesla nakoupila bitcoiny za půldruhé miliardy dolarů. V dolarech cena bitcoinu v okamžiku vylétla na nový historický rekord, více než 44 tisíc dolar za kus. Po poledni středoevropského času, během jediné hodiny zdražil bitcoin v české měně o více než 100 tisíc korun, až na takřka 950 tisíc korun.
  • Jeden důchodce „stojí“ Česko tolik, co čtyři ukrajinští uprchlíci. Pomoc ukrajinským uprchlíkům stála dosud veřejnou kasu 33,5 miliardy, což je 20krát méně než důchody
    Celkové výdaje na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního března činily 33,5 miliardy korun. Ze státního rozpočtu šlo 23,4 miliardy korun. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo financí.
  • Jeden krok vzad... dva kroky vpřed
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankEvropské akciové trhy otevřou ve středu výše, neboť tíhu ...
  • Jeden ne, čtyři jsou lepší, tlačí Francouzi na Fialovu vládu? Výstavbou čtyř jaderných bloků by se Česko zadlužilo přes 3000 miliard korun, což převyšuje jeho veškerý dluh od roku 1918
    Fialova vláda včera fakticky zúžila výběr stavitele dalších, až čtyř jaderných bloků v Česku na dva uchazeče, a to francouzský plně již postátněný podnik EDF a korejskou státní společnost KHNP. Zřejmým favoritem je však francouzský podnik. I proto, že francouzská vláda, jež o zakázku silně stojí, má zásadní vliv v Bruselu, kde Evropská komise musí projekt výstavby tuzemských jaderných bloků schválit, takzvaně notifikovat, z hlediska oprávněnosti jeho státní podpory.
  • Jeden za všetkých, všetci za jedného
    Globálna podporaTo na čo sme upozorňovali celý týžde...
  • Jeden z největších jihoafrických řetězců supermarketů podporuje platby v BTC
    Pick n Pay, jeden z největších jihoafrických řetězců supermarketů, nechává zákazníkům platit za potraviny prostřednictvím jakékoli peněženky s BTC Lightning, jako je například Zap nebo BlueWallet.
  • Jeden z největších zaměstnavatelů na Slovensku, ocelárny US Steel, může být na prodej. O podnik se přitom zajímal i český miliardář Pavel Tykač
    Jeden z největších zaměstnavatelů na Slovensku, ocelárny US Steel Košice, může být na prodej. Prodej by potenciálně ohrozil pracovní místa tisíců jeho zaměstnanců. Kolos US Steel podle své dnešní zprávy (viz níže) zvažuje prodej svých částí nebo celého podniku, možná doprovázené stažením z burzy. Největším akcionářem US Steel je nyní společnost BlackRock, největší správce majetku na světě.
  • Jediná jistota: Nemovitosti zdraží. Otázka je, kdy přesně…
    Když se nedávno poprvé historii prodávala ropa za zápornou cenu, mnozí si ťukali na čelo. Kdo to kdy viděl, aby kupující dostal ještě navrch zaplaceno za to, že něco kupuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI