Čtvrtek 28. březen 2024 20:02
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

Inflace v eurozóně dál zaostává za očekáváním a nízké ceny energií mohou brzdit její předpokládaný růst i v novém roce

05.01.2016 11:54  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Eurostat dnes zveřejnil předběžné odhady prosincové inflace. Ta rostla meziročně stejně jako v listopadu o 0,2 %, zatímco většinový konsenzus počítal s jejím růstem na 0,4 %. Výsledky pro celou eurozónu tak jdou ruku v ruce se včerejšími čísly z Německa, které rovněž zklamaly. Největší brzdou meziročního růstu zůstávají ceny energií, které se podle eurostatu meziročně snižovaly o 5,9 %, což je ale především důsledek jejich pádu z přelomu let 2014 a 2015. Tento loňský efekt by se měl proto právě v těchto měsících začít z celkového CPI vytrácet, což je hlavní důvod proč ECB počítá s tím, že začátkem letošního roku začne opět meziroční inflace v eurozóně růst a přibližovat se výrazněji k inflaci jádrové, která v prosinci dosahovala 0,9 %. Právě růst inflace přitom bude do nadcházejících měsíců jedním z hlavních fundamentů na evropské měně, který bude rozhodovat o tom, zda ECB začne znovu signalizovat ochotu k dalšímu uvolňování měnové politiky, nebo v roce 2016 zaujme spíše vyčkávací pozici.

Untitled1

Růst inflace do nadcházejících měsíců je téměř jistý právě kvůli tomu, že meziroční index přestane zahrnovat měsíce, které jej v minulém měsíci táhly prudce dolů. Je však otázkou jak vysoko inflace dokáže vystoupat v situaci, kdy ceny komodit dál pozvolna klesají. Jak naznačuje graf níže, nejrychleji dnes v eurozóně rostou ceny potravin a služeb (1,3 % a 1,2 %), ale i jejich tempo růstu je zatím stále výrazně pod dvouprocentním inflačním cílem a přibližně na úrovni inflačního výhledu ECB pro CPI na rok 2016.

Untitled

Pokud tedy v nadcházejících měsících ceny energií nezačnou znovu růst (projekce ECB počítají s návratem cen ropy na 45 dolarů) hrozí, že by mohla evropská inflace konsenzus i nadále podstřelovat.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace ve Francii na novém vrcholu
    Inflace zůstává na radaru trhů i centrálních bankéřů. Španělsko a Francie dnes zveřejnily první odhady únorových údajů. Za normálních okolností jsou tyto údaje jen poznámkou pod čarou před údaji o inflaci v EMU, které budou zveřejněny o několik dní později (tento koš ve čtvrtek). Ne však dnes. Francouzská inflace vzrostla meziměsíčně o 0,9 % a meziročně o 6,2 %. Údaj podle harmonizované metodiky EU vzrostl až o 1,0 % m/m a dosáhl 7,2 % r/r, což je nejvyšší úroveň od začátku této řady.
  • Inflace versus zaměstnanost - eurodolar lehce koriguje zisky před daty z obou stran
    Včerejší oslabování dolaru dál nepokračuje a na hlavních párech sledujeme lehkou korekci. Eurodolar klesá na 1,2055 a trochu níž se pohybuje také libra proti dolaru. Po včerejšku, kdy ani dobrá data a růst výnosů dolar k ziskům nevybídly, přinese závěr týdne řadu ještě zajímavějších statistik.
  • Inflace ve Spojeném království je stále nad 10,0 %
    Libra nadále roste a mohla by se vrátit na dubnová maxima poté, co údaje ukázaly, že inflace ve Spojeném království zůstala v březnu vysoká. Tento scénář by mohl vyvinout tlak na Bank of England a přesvědčit ji, aby prodloužila další zvyšování úrokových sazeb.
  • Inflace ve Spojeném království klesá frustrujícím tempem
    „Inflace ve Spojeném království klesla potřetí za sebou, ale její pokles zůstává frustrujícím způsobem pomalý. Růst cen je stále dvouciferný a je nejvyšší mezi velkými ekonomikami na světě.
  • Inflace ve Spojeném království nejspíš do konce roku dosáhne 13 %
    Zdůraznil, že aby zabránila dalšímu růstu inflace, nejrychlejšímu za posledních čtyřicet let, musí centrální banka jednat. Zatím se předpokládá, že inflace do konce letošního roku překoná 13 %.
  • Inflace ve Spojeném království v lednu klesla více, než se očekávalo
    Dnes ráno zveřejněná zpráva o inflaci ve Spojeném království překvapila investory i obchodníky, neboť celková hodnota inflace byla nižší, než se očekávalo. Účastníci trhu se zaměří na zprávy o maloobchodních tržbách přicházející z USA a Velké Británie, aby zjistili, jak moc se spotřebitelů dotkly rostoucí životní náklady.
  • Inflace v EU
    Celková inflace spotřebitelských cen za eurozónu zpomalila v prosinci kvůli slabšímu růstu cen energií. Index spotřebitelských cen klesl z 1,5 procenta na 1,4 procenta. Míra jádrové inflace, která nezapočítává energii, potraviny, tabák a alkohol, dosáhla meziročně o 0,9 procenta oproti očekávání 1 procento. Průměrná jádrová inflace v roce 2017 byla na úrovni 0,9 procenta, což je nepatrně vyšší hodnota než 0,8 procenta v roce 2016.
  • Inflace v EU bude dál klesat, ECB může snižovat sazby rychleji
    Pátek skončil pro oba instrumenty vcelku nevýrazně. V průběhu dne ale došlo k několika událostem, které si zaslouží pozornost. Nemohu je označit za důležité, ale projevy prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové se nekonají každý den. Lagardeová však byla velmi stručná. Zmínila se jen o tom, že ona i celý měnový výbor očekávají další zpomalování inflace. Lagardeová se o tom zmínila už dvakrát.
  • Inflace v EU pod očekáváním!
    Podle předběžných odhadů klesla meziroční míra inflace v eurozóně v lednu na osmiměsíční minimum 8,5 % z prosincových 9,2 %, což je pod tržními odhady 9 %.
  • Inflace v eurozóně bude stagnovat; ADP report potvrdí dobrý americký trh práce
    Americký ADP report ukáže na dále solidní číslo ohledně počtu nově vytvořených míst v americké ekonomice (publikované tento pátek). Spotřebitelská inflace v eurozóně bude stagnovat na tempech z minulého měsíce. Po publikovaných údajích z Německa včera ovšem existuje nemalé riziko, že dynamika cen nakonec bude vyšší.
  • Inflace v eurozóně dál zvyšuje nelichotivé rekordy
    „Inflace v eurozóně dál zvyšuje nelichotivé rekordy. Předpokládám, že růst cen nebude jen tak končit. V nejbližších měsících bude inflace eurozóny dvojciferná. Zatím nenacházíme účinné kroky, jak ceny ukočírovat. Přístup Evropské centrální banky je mírnými slovy vlažný. Navíc přetrvává silná obava z toho, že nebudou obnoveny dodávky plynu. To by inflaci akcelerovalo, a ještě by zrychlila. Alespoň částečným lékem tak může být jen rozpočtová odpovědnost jednotlivých zemí platících eurem. To je ale opravdu těžké. Když lidé chudnou, raději natáhnou ruku ke státu, než aby se uskromnili nebo zvýšili svoji produktivitu.“
  • Inflace v eurozóně dnes potvrdí další růst sazeb ECB
    Včera zveřejněná inflační čísla za jednotlivé členské státy eurozóny v zásadě potvrdila trend posledních měsíců. Zatímco celková inflace i v červnu povětšinou klesala, jádrové inflační tlaky zůstávají podstatně setrvačnější a v některých ekonomikách dokonce zesilují. V Itálii zvolnila celková meziroční míra inflace na 6,7 % (jádrová na 5,6 %), ve Španělsku až na 1,6 %, čímž se poprvé od března 2021 dostala pod inflační cíl ECB. Svižná normalizace španělské inflace je dána primárně rychlým průsakem levnějších energií do spotřebitelských cen – jádrová inflace však zůstává nadále vysoká na 5,9 %.
  • Inflace v eurozóně dosáhla 3,4 %. ČNB razantně zvýšila úrokovou sazbu o 75 bodů na 1,5 %
    Inflace v eurozóně se v září podle předběžných dat i nadále zvyšovala, když se vyšplhala na úroveň 3,4 %. Jedná se o nevyšší hodnotu za posledních deset let. Na růstu se nejvíce podílela energie, následovaná potravinami, alkoholem a tabákem.
  • Inflace v eurozóně je nejvýše za poslední dekádu
    Inflace v eurozóně vystoupala v srpnu na 3 % a zdolala nejvyšší úroveň od listopadu 2011. Ti, kteří vsadili na deflační vyústění pandemické krize se zatím jednoduše pletou. Kombinace masivních měnových a rozpočtových stimulů udržuje v chodu poptávku, zatímco nabídka (výroba) se snaží dohnat zameškaný čas a vypořádává se s narušenými výrobně-odběratelskými řetězci.
  • Inflace v eurozóně je nízká
    „Únorová inflace v eurozóně je opět pod inflačním cílem. Tento stav nevyhovuje předluženým zemím jižního křídla eurozóny. Nízká inflace jim komplikuje splácení dluhů,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Inflace v eurozóně je podle Lagardeové stále příliš vysoká
    Poptávka po euru pozvolna klesá, což považuji za potěšitelné. Rád bych připomněl, že podle aktuální vlnové analýzy by měl instrument EUR/USD přejít k tvorbě sestupné vlny 3 nebo C, která je impulzivní. Vyplývá z ní, že by euro mohlo klesnout minimálně k úrovni 1,0449, kde skončila konstrukce vlny 1 neboli A. Na základě toho očekávám pokles instrumentu nejméně o 450 bazických bodů.
  • Inflace v eurozóně je poprvé od roku 2012 nad hranicí dvou procent
    Inflace v eurozóně se v červenci podle dnešního předběžného odhadu Eurostatu dostala poprvé od roku 2012 nad úroveň dvou procent. I když inflační cíl Evropské centrální banky je o trošku níže, je červencové pravděpodobné překročení dvouprocentní mety nepochybně milníkem, minimálně psychologickým. Oproti červnu zrychlila cenová dynamika zejména v oblasti energií. Ceny energií stouply meziročně o 9,4 procenta, zatímco v červnu činil růst „jen“ osm procent. Důvodem je zejména zdražování ropy na světových trzích a tedy i pohonných hmot v Evropě a současně růst cen elektřiny. Evropská centrální banka však ani po dnešních číslech svůj ústup od extrémně uvolněné měnové politiky uspěchávat nebude. Jedním z důvodů je fakt, že ceny energií se řadí mezi tradičně kolísavější.
  • Inflace v eurozóně klesá pomaleji
    Celková inflace se v únoru podle předběžných odhadů snížila na 2,6 % meziročně oproti 2,8 % v lednu. Trhy očekávaly snížení na 2,5 % meziročně. Rovněž jádrová inflace klesla na 3,1 % meziročně oproti 3,3 % v lednu, přičemž trhy očekávaly pokles na 2,9 % meziročně.
  • Inflace v eurozóně klesla
    Index spotřebitelských cen v lednu podle předběžných odhadů klesl na 8,5 % meziročně oproti 9,2 % v prosinci. Trhy očekávaly pokles na 8,9 % meziročně. Jádrová inflace zůstala na 5,2 % meziročně jako v prosinci, přičemž trhy očekávaly pokles na 5,1 % meziročně.
  • Inflace v eurozóně klesla
    Index spotřebitelských cen v listopadu podle předběžných odhadů klesl na 10 % meziročně oproti 10,7 % v říjnu. Trhy očekávaly pokles na 10,4 % meziročně. Jádrová inflace zůstala na 5 % meziročně. Po překvapení poklesu inflace v Německu poklesla i inflace v Nizozemí a to meziročně z 16,8 % v říjnu na 11,2 % v listopadu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple trading AI