Čtvrtek 28. březen 2024 15:53
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Trhy dál ve vyčkávacím režimu. Růst cen ropy pomáhá CAD

01.10.2015 16:35  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po včerejším růstu se dnes situace na akciových trzích opět stabilizuje. Evropa otevřela solidním gapem, ale během dopoledne začala své ranní zisky odevzdávat. V odpoledních hodinách zatím korekce zisků pokračuje a některé z evropských indexů se dokonce dostaly mírně do červených čísel. Obchodování probíhá na solidních objemech, ale i navzdory stabilitě je riziko dalších výprodejů stále vysoké. Technicky se situace na indexech nijak nemění a například DAX zatím pokračuje v bočním trendu jen 300b. nad úrovní svého srpnového minima.

Untitled2

Dnešní makro bylo především o situaci ve výrobním sektoru: Japonsko zveřejnilo čtvrtletní Tankan index, který ve výrobním sektoru klesal na 12b. (kons.: 13b.), zatímco v sektoru služeb překvapil růstem na 25b. (oček.: 21b.), Čínský PMI ve výrobním sektoru rostl podle očekávání o dvě desetiny bodu na 47,2b., Španělský PMI ve výrobě v září klesl na 51,7b. (kons.: 53b.) a stejný index pro Itálii klesl na 52,7b. (kons.: 53,4b.), Britský PMI pro výrobní sektor skončil téměř ve shodě s konsenzem na 51,5b., Počty žadatelů o podporu v USA rostly minulý týden na 277 tis., zatímco trh čekal 273 tis. Zveřejněná data měla dnes na trhy jen zanedbatelný dopad a obchodníci dál vyčkávají na důležitější fundamenty, které přijdou na řadu již zítra, kdy v USA budou zveřejněny zářijové výsledky z pracovního trhu. Na devizovém trhu je dnes situace stabilizovaná a měny pokračují v konsolidaci stejně jako akcie. Euro ráno paralelně s rostoucími akciemi mírně navyšovalo své ztráty, avšak opětovná likvidace zisků na akciovém trhu mu pomohla vrátit se zpět k úrovním ze začátku čtvrteční seance. Stejný vývoj jsme pozorovali i na JPY, jakožto další z významných carry měn.

Untitled

Na včerejší růst naopak navazuje kanadský dolar, kterému hraje do karet pokračující růst cen ropy. Ta se v případě americké WTI vrací nad 47 dolarů za barel.

Untitled1

Dnešek přinese ze Spojených států ještě v 16 hod. výsledky ISM pro výrobní sektor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy čekají na zprávy o inflaci v USA a Velké Británii
    Tento týden se bude mluvit především o inflaci, HDP a maloobchodních tržbách, protože investoři a obchodníci budou moci pečlivě prozkoumat množství datových souborů. Zprávy o inflaci v USA a Velké Británii ukáží, zda politika zpřísňování měnové politiky snížila inflační tlaky.
  • Trhy čekají na zprávy o inflaci v USA a Velké Británii
    Tento týden se bude mluvit především o inflaci, HDP a maloobchodních tržbách, protože investoři a obchodníci budou moc...
  • Trhy čekaly na projev předsedy Fedu Powella před Sněmovnou reprezentantů USA. Výprodej rizikových aktiv. Přehled USD, NZD, AUD
    Americký dolar se již čtvrtou seanci v řadě obchoduje výše, ale jeho síla je omezená. Celkově trhy šlapou vodu v očekávání projevu předsedy Fedu Jerome Powella před Sněmovnou reprezentantů USA, Dokud nebude jasný důvod tohoto spěchu, je výrazný pohyb nepravděpodobný.
  • Trhy čeká nervózní vyčkávání na čínskou reakci. Sázky na novou obchodní válku zatím nepropukly naplno
    Finančním trhům, které se stále do značné míry vezly na vlně optimismu, se o nepříjemný vstup do nového týdne postaral Donald Trump. Jeho tweety o vyšších, respektive nových clech na čínské zboží, tvrdě dolehly na asijské trhy a negativní reakce se nevyhnula ani Evropě. Zde je však relativně umírněná a hlavní akciové indexy klesají zhruba o dvě procenta.
  • Trhy čelí novým zprávám a nenacházejí jasný směr. Eurodolar zůstává slabší kvůli obchodu
    Začátkem nového týdne hlavní trhy nenacházejí jednoznačný směr. Po poklesu Asie se evropské akcie obchodují většinou lehce v zeleném. Výkonnostně jim utíká jen Londýn podpořený slabší librou. Výnosy bezpečných dluhopisů nepatrně rostou, zatímco u dluhopisů na periferii sledujeme pokles.
  • Trhy čelí problémům z několika směrů, negativní nálada se úvodem týdne drží
    Finanční trhy dál trápí hned několik věcí a podle toho to v pondělí dopoledne vypadá. Fed jednoznačně míří k rychlejšímu utahování měnové politiky a nemá důvod sejít z této cesty. Vedle toho přibývají rizika pro čínský růst, spojená zejména s tamním nesmiřitelným bojem proti covidu. Data o čínském zahraničním obchodu ukázala jeho výrazné dubnové zpomalení a čínský premiér dokonce varoval před dopadem lockdownů na zaměstnanost. A společně s tvrdší měnovou politikou i čínskými vlivy se pak vezou obavy z horšího ekonomického vývoje na Západě. Začátkem týdne mířila pozornost i k ruským oslavám vítězství v Druhé světové válce, ale tam zatím nezaznělo nic zásadního.
  • Trhy dále tíží inflace a centrální banky, světlou výjimkou povýsledkový Oracle
    Zrcadlo dění na kapitálových trzích, a to ať v Evropě či v USA nastavuje inflace a vyhlídka chování centrálních bank. Šance, že FED či ostatní centrální banky budou nuceny agresivněji zvyšovat úrokové sazby vzrostla v předešlém týdnu, kdy byla reportována roční inflace v USA 8,6 %.
  • Trhy dál odolávají špatným zprávám, ropa je před rozhodnutím OPEC v klidu
    Investoři na hlavních trzích se nenechávají rozházet smíšenými zprávami k čínsko-americkému vyjednávání ani slabými čísly z ekonomik. Dnes se to znovu potvrzuje po průmyslových objednávkách v Německu, které se nečekaně vrátily k meziměsíčnímu poklesu, respektive prohloubily svůj meziroční propad. Na trhy mají data pouze nevýrazný vliv.
  • Trhy dál sázejí proti brexitu. Poslední průzkum jim dal za pravdu
    Čtvrteční seance je zatím vynikajícím barometrem toho, co se na trzích pravděpodobně stane v případě, že v dnešním ref...
  • Trhy dál ve vyčkávacím režimu, na ropu doléhá blížící se OPEC
    Na evropském akciovém trhu dnes indexy plynule navazují na včerejší seanci. Objemy jsou podprůměrné a většina indexů si své pozice drží. Své včerejší ztráty však likviduje italský akciový index, který přidává více než pět procent poté, co dnes odpoledne přišly zprávy z ECB. Ta naznačila že by italskému trhu s dluhopisy mohla pomoci dočasným navýšením nákupů dluhopisů v rámci QE v případě, že výsledek referenda přispěje k výraznějšímu růstu dluhopisových výnosů. ECB tak dluhopisovým investorům kryje záda, což pomáhá i italským akciím a tamním firmám, které by s prodejem dluhopisů neměly mít ani po referendu žádné větší problémy.
  • Trhy dál vstřebávají Trumpa. Nárůst rizik zvyšuje poptávku po americkém dluhu
    Včerejší překvapivé zprávy o plánovaném zvýšení amerických cel na čínské zboží tvrdě dolehly na asijské akcie a následně se negativní efekt přenesl do Evropy a Ameriky, kde ovšem slábne. Čína zatím na Trumpův překvapivý krok neodpověděla odvetou, ale její vyjednavači naopak zůstávají u plánu odjet do Washingtonu jednat. Jestli se předpokládané finální kolo jednání opravdu odehraje, či si Číňané pouze pojedou pro více informací a celou věc odloží, není jasné. My se kloníme k druhé variantě, ale finančních trhů se drží naděje, že to s novými cly nakonec nebude tak horké. Nové informace jsou s napětím očekávány.
  • Trhy díky G20 zatím mírně nervózní
    Páteční seance zatím přinesla mírnou nervozitu, díky které jsou pod tlakem asijské indexy, zatímco z růstu těží zlato a americké dluhopisy, které se u 10letých splatností vrací ke 2 %. Investoři tak vybírají zisky a uzavírají pozice před klíčovou schůzkou Trump-Xi a tedy před fundamentem, který může začátkem nového týdne na řadu aktiv přinést větší cenové gapy. To dnes na FX pomáhá mírně hlavně bezpečným přístavům, jako je JPY a CHF. Už v ranních hodinách jsme se dnes dočkali schůzky mezi čínským prezidentem a jedním z představitelů Afriky, na které Xi odsoudil taktiku šikanování slabších států, což mohla být narážka na aktuální postup USA. To hlavní ohledně G20 nás ale stále teprve čeká až v sobotu, takže od dnešní seance žádné dramatické změny pravděpodobně očekávat nemůžeme.
  • Trhy díky svátku v USA na nízkých objemech přešlapují na místě
    Úterní seance zatím na trzích probíhá podle očekávání. Kvůli absenci dat v Evropě a svátku v USA jsou dnes objemy opět hluboko pod běžnými úrovněmi, když se jen v Evropě pohybuji čtvrtinu až třetinu pod dlouhodobým průměrem. Tématem úterní seance se stala Severní Korea, která dnes oznámila první úspěšný test mezikontinentální balistické střely, což v ranních hodinách vylekalo hlavně asijské akciové trhy a možná částečně doléhá také během dneška na indexy v Evropě. Ztráty jsou však minimální a celkově zprávy ze Severní Koreje na stabilní náladě na trzích nic zásadního nemění.
  • Trhy dluhopisů čekají na americkou inflaci
    Krvavá lázeň, kterou již nějaký ten pátek zažívají trhy dluhopisů, je stále přiživována nepříznivými inflačními daty z celého světa. V pátek například zveřejnilo vysoké inflační údaje Maďarsko, včera ČR a dnes odpoledne trhy čeká vrchol v podobě americké inflace za měsíc březen. Co se týká české inflace, tak ta láme rekordy - to konec konců všichni pozorujeme ve svých peněženkách.
  • Trhy dnes: Akcie korigujú straty, euro rastie
    Keď k tomu pripočítame posun v rokovaniach o migračnej politike na summite EÚ, ktorý si trhy okrem iného interpretovali aj ako ústupok pre Taliansko, ktorý by mal zmierniť napätie medzi Rímom a Bruselom (výnosy z desaťročných talianskych dlhopisov klesli o viac ako 10 bázických bodov), tak je dnešné prostredie pre akcie pozitívne. Indexy v Európe rastú o viac ako percento a v USA takmer o percento. Na oboch stranách Atlantiku sú najvyššie od pondelka.
  • Trhy dnes: Akcie nachádzajú pôdu pod nohami
    Akcie dnes po prevažne negatívnej nálade z posledných dní, ktorá sa postarala o jednu z najväčších korekcií v tomto optimistickom roku, našli pôdu pod nohami a vymazávajú časť ziskov. Nestoja za tým žiadne dáta, jedná sa skôr o volatilitu spôsobenú vysokým ocenením akcií, pri ktorých môžu byť niektorí investori nervóznejší.
  • Trhy dnes: Akcie opäť strácajú, averzia k riziku pomáha japonskému jenu
    Akcie sa dnes opäť obchodujú v červenom. Ťažko hľadať konkrétny dôvod. Ocenenie je mimoriadne vysoké – index S&P 500 sa predáva za zhruba 18-násobok očakávaných ročných ziskov, čo je najviac od roku 2002 a v takejto situácii nie sú práve najatraktívnejšie. V USA aj v Európe strácajú hlavné indexy do pol percenta.
  • Trhy dnes: Akcie opäť v červenom, zlato sa blíži k silnej rezistencii
    Na trhoch hrá aj dnes prím geopolitické riziko prameniace z ďalšieho vyhrotenia vzťahov medzi USA a severnou Kóreou. Najviac viditeľné je na indexe volatility VIX, ktorý vyskočil na najvyššie úrovne od mája. Znamená to, že cena zaistenia voči výraznejšiemu poklesu amerických akcií rastie.
  • Trhy dnes: Akcie rastú, DAX je najvyššie od začiatku februára
    Napätie v Sýrii ďalej neeskaluje, čo otvára akciám priestor pre rast. V USA rastú hlavné indexy o zhruba percento, v Európe o vyše percento. Podporuje ich aj začínajúca sa výsledková sezóna v USA, od ktorej sa očakáva obrovský medziročný rast ziskov, o viac ako 17%. Popri silnej ekonomike za tým stojí aj zníženie korporátnych daní v USA, ktoré zvyšuje firmám čisté zisky. Americké akcie sú najvyššie za posledné štyri týždne, nemecké dokonca od začiatku februára.
  • Trhy dnes: Akcie strácajú zhruba percento, ropu stiahol nadol rast zásob
    Dnes sme na akciách svedkami menšieho výplachu. Stojí za ním silné medziročné zrýchlenie poklesu čínskych exportov na -10%, čo je najrýchlejšie tempo poklesu od februára. Ako sme písali v komentári k týmto exportom, tak nie je veľa dôvodov pre obavy, oveľa dôležitejšie sú čínskej importy, ktoré dopadli v pohode, keď klesli len o 1,9%. Nervózne trhy sa však toho chytili a hlavné indexy strácajú podvečer zhruba percento:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster